IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В периодичния отчет на дружеството за първо тримесечие на 2008 г. ще представим информация за инвестициите, като например коментар по средства, които са планирани да бъдат вложени през 2008 г. за новите заводи, информация за различията между първоначално обявените стойности в инвестиционната програма и тези в актуализираната инвестиционна програма за 2008 – 2009 г. При всички случаи инвеститорите ще имат коректни данни от къде произтичат разликите.

Успех на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от blah blah
      Първоначално изпратено от milenkk
      голяма окупация от 106, не дават цената да мръдне наникъде
      Репресират акцията.
      Репресират, за да напазаруват яко, щото после ...

Коментар

• Първоначално изпратено от milenkk
        голяма окупация от 106, не дават цената да мръдне наникъде
        Репресират акцията.

Коментар

• голяма окупация от 106, не дават цената да мръдне наникъде

Коментар

• Хосе, ама ти наистина ли мислиш, че ако цената скочи със 70-80%, то П/Е ще спадне драстично ???
            {не ми се вярва }

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
              Хосе, благодаря ти за отговорите по точки (1) и (2) от моя коментар. Наясно съм с мотивите и ги разбирам, но това не означава, че ми харесват. Мен лично обаче най-много ме притеснява точка (3), защото около Бобокови има много бизнеси, но само Монбат е публичен. Понякога и аз като Commentator имам усещането, че това е дойната крава.
              По т. 3 вече изказах мнението си. Ще очакваме Commentator да сподели какви отговори е получил от ДВИ. Аз нямам особени претеснения по този въпрос и се надявам от компанията да предоставят повече информация и да разсеят съмненията ви.

Коментар

• Аз пък си допълвам от няколко дена. Чета дискусиите ви с интерес, но предпочитам да действам и да оставя останалите да се страхуват.
                Все пак всяко изказване преследва някакви интереси, нали.

Коментар

• Хосе, благодаря ти за отговорите по точки (1) и (2) от моя коментар. Наясно съм с мотивите и ги разбирам, но това не означава, че ми харесват. Мен лично обаче най-много ме притеснява точка (3), защото около Бобокови има много бизнеси, но само Монбат е публичен. Понякога и аз като Commentator имам усещането, че това е дойната крава.

Коментар

• Напъно съм съгласен, че даването на дивидент не е най удачното в случая. Бих предложил на мениджмента на ОС да остави решението на този въпрос на миноритарите, а те да се въздържат от гласуване по тази точка.

Коментар

• Приходите от продажби в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за февруари 2008 г. нарастват с 11,1% на годишна база, показват предварителни данни на националния статистически институт (НСИ).

Най-висок положителен темп е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 16,4%, благодарение на увеличението в търговията с автомобили и мотоциклети и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - съответно 26,6 и 1,9%. Двете дейности формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Коментар

• И аз искам да поздравя Commentator за наистина добрите и обективни анализи които поднесе в последните си постинги. Браво пич, продължавай все така, все още се мъчим да следим форума именно заради такива постинги

Относно т. 5 от втория ти постинг мисля че при подобни съмнения най-добрия вариант за разсейването или (недай боже) потвърждението им е да се поиска допълнителна, доуточняваща информация от ДВИ. Мацката е много отзивчива и мисля че ще съдейства на 100% за изясняване на случая. Аз също удобрявам подлагането на съмнение на действията дори на най-честните мажоритари на БФБ. Не е лошо да си подозрителен, особено след случаи като "полимери", "оцк" и пр., но пък да не ставаме и параноици. Може нещата да имат съвсем различно обяснение (примерно повишени инвестиции - повишени капацитети, ефекти и т.н.)

Valuator, по т. 1 от твоя пост моето мнение е - Корпоративно управление, спазване на обещание, последователност
                        По т. 2 пропускаш че платените данъци днес, са спестени данъци след години. А дали тогава ставката ще е пак 10%?! Съмнително. И може ли да се окаже "неособено смислено нетно увеличение на разходите за данъци" съвсем обосновано изтегляне на облагането към години с по-благоприятна данъчна ставка?

И да напиша нещо във връзка с така любимото ни Р/Е Той коментатора, общо взето е показал идеята, просто за да смелим още малко нещата. Нека всеки сам да си сметне при Р/Е 25 (нормално за бързорастяща компания при бичи пазар) и печалба на акция от 1,80 лв. в края на годината каква таргет цена се получава.
                        Да няма после пак неразбрали как така хем цената на Монбат се качила със 70-80% за годината, щем Р/Е - то паднало драстично

Успех в търговията!

Коментар

• ами аз вече съм акционер тук
                          да се надяваме че съм направил добра инвестиция

Коментар

• Valuatori, мерси за коментара. Саша реши, че П/Е от 28 или 22 са й много. Щяла да чака поне 18. Ами нейна си работа, щом й се чака, нека си чака.

Коментар

• Много добри анализи, Commentator. Понеже са малко по-дълги отколкото е приемливо за форум, си позволих да highlight-на най-важните критични моменти според мен.

Първоначално изпратено от Commentator
                              Има шест важни събития, касаещи Монбат от началото на тази година, повечето от които останаха незабелязани за специализираните медии.

1. Монбат обяви проекто решение, което ще се гласува на ОСА, даващо възможност на мениджмънта по своя преценка да изкупува обратно акции на дружеството.

2. Обявяването на дивидент от безплатни акции чрез увеличението на капитала със собствени средства сам по себе си няма икономически смисъл.

3. Раздаването на касов дивидент обаче е крайно нелогично от икономическа гледна точка.

4. Намаляването на амортизационната норма за машините от 15% на 10%, което има значение само за счетоводната амортизация и нетната печалба, но не и за паричните потоци.

5. Монбат осъвремени и разходите си за вече съществуващи проекти. От сравнение на числата се вижда, че за старите проекти, предвидени за 2007-2008 г., е предвиден капиталов преразход от над 20 млн. лв.!!! ... Цялата инвестиционна програма за 2007-2008 г. беше за 42.5 млн. лв., а по нея вече се предвижда преразход от над 20 млн. лв.!!! Ами че това са близо 50% преразход спрямо заплануваното!!! А обясненията на мениджмънта определено са крайно неприемливи - земята била поскъпнала, строителството било по-скъпо...

Разбира се може да възникнат извънредни разходи, пр. 5-10-20%, но близо 50% преразход е на практика свръх преразход и е абсолютно недопустим. Това ми разби представите, че ръководството може добре да си планира капиталовите разходи. А сега с новата инвестиционна програма за близо 100 млн. лв. направо не ми се мисли. Ами ако и там имаме 50% преразход?! това са 50 млн.лв., нещо много лесно започнахме да преглъщаме и жонглираме с милионите.

Честно казано аз вече се замислям дали не е възможна и някаква схема за източване на дружеството чрез свръх преразход за инвестиционна дейност чрез поръчки на близки за групата фирми на завишени цени?! Не искам да вярвам, но и не мога да се обзаложа на 100%, че това е изключено!!!
                              Към тях ще добавя следния коментар:

(1) Едновременното обявяване на амбициозна дистрибуционна политика и мащабна инвестиционна програма с прогнозиран сериозен преразход на средства в съчетание с привличането на значителен по обем оборотен и инвестиционен дългов капитал и раздаване на кешови дивиденти е много нелогично от икономическа гледна точка.

(2) Промяната на амортизационния план не влияе върху оперативната печалба и оперативния паричен поток, но освен до изкуствено увеличение на нетната печалба (което поуспокоява изнервените акционери, следящи основно показателя P/E) води и до неособено смислено нетно увеличение на разходите за данъци.

(3) Необоснования преразход в инвестиционната програма наистина може да означава много работи и все не особено добри - недобро планиране и/или управление на инвестициите, толериране на определени компании изпълнители, финансиране на развитието на свързани компании ...

Накрая отново е добре да спомена, че откритата политика и подчертано доброто отношение и към инвеститорите трябва да се адмирира, но ... критичното отношение към инвестициите може да бъде само от полза на индивидуалните миноритарни инвеститори.

Успех на всички инвестирали в позицията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Commentator
                                6. P/E на Монбат

Колко според вас е текущото P/E на Монбат към момента?!

Според борсата то е 29.83 на консолидирана и 28.93 на неконсолидирана база. Според Инвестора - горе-долу същите нива.

Задавали ли сте си обаче въпроса на каква база са определени те? Отговорът: на база нетната печалба за 2007 г.

А защо трябва да използваме тази база? Така например можехме да вземем и печалбата за 2006 г. или 2005 г. и тогава P/E щеше да бъде сигурно 100 или 200!

Монбат обаче ни дава месечни данни и вече имаме данните за януари и февруари. За цялото първо тримесечие ни остава само март.

Ако вземем последните отчетени 12 месеца до февруари включително, ще видим, че нетната печалба (да, след данъци) на акция е 1.09 лв. на консолидирана и 1.14 на неконсолидирана база. Това прави P/E от съответно 23.7 и 22.8!!!

Предвид това, че първото тримесечие е вече зад гърба ни и прогнозната печалба преди данъци е 10.2 млн. лв. (която е доста консервативна, като се имат предвид резултатите за първите два месеца и това, че март е по-дълъг от февруари), ние можем с голяма степен на сигурност да изчислим текущото P/E за последните 4 тримесечия, завършващи с първото тримесечие на 2008 г. Нетната печалба за този период на акция е 1.19 на консолидирана и 1.22 лв. на неконсолидирана база.

Това прави P/E от съответно 21.7 и 21.3!!! Това означава, че след като излезне месечният отчет на 25 април, при настояща цена Монбат ще се търгува на P/E по-малко от 22!!! И то при ръст на печалбата от над 100% за миналата година и над 200% за първите два месеца!!! Кажете ми една американска компания, която расте с такива темпове (ако изобщо има такава) и която се търгува на толкова ниско P/E?!? А американският пазар е в епицентъра на ликвидната и икономическата криза в момента и акциите са потиснати!!!

Така че на онези, които повтарят като папагали колко било високо P/E-то на Монбат, бих ги предупредил да не бъдат леко изненадани, като видят, че P/E на Монбат след половин месец изведнъж се сринало от 30 на 22! (Хей, някой да не се обърка, става дума за P/E, не за цената на акцията За разлика от последната, това че P/E ще се понижи почти толкова рязко колкото цената на акцията през януари, е добре дошло – вероятно пазарът ще се опомни и ще реагира подобаващо

Хайде успех в търговията и не се поддавайте на папагалите да ви изпият мозъка и да мислят вместо вас!

PS. Извинете ме за пространните постинги, но нали рядко пиша, та...
                                Напълно съгласен.

Не е препоръка.
                                Не е препоръка.

Коментар

Working...
                                X