If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
да, но котировките не са това което се очакваше....
Странно, току-що говорих с брокера. Тук имаше разговори че в цената трябва да влиза и натрупаната лихва до момента, но ми казаха че в момента се търгували по номинал - тоест 100 евро.
Уважаеми акционери,
В случай, че имате проблем с търгуването на вашите облигации на Българската Фондова Борса моля не се колебайте да се свържете с нас на имейл: vacheva@sofcom.bg, и на телефон: 0897896237
Моля да ни извините за причиненото неудобство.
Здравей, Ирен.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
На вниманието на облигационерите на „София Комерс Заложни Къщи“ АД
Уважаеми акционери,
В случай, че имате проблем с търгуването на вашите облигации на Българската Фондова Борса моля не се колебайте да се свържете с нас на имейл: vacheva@sofcom.bg, и на телефон: 0897896237
Моля да ни извините за причиненото неудобство.
Всичкотова е ного тъпо - и господарите на Жабокът се ядосват.
Не ми е зарад мене - защото аз съм си поръчал толкоз, колкото ми трябват, но ме е яд за хора, които искаха да си купят, но надали ще си позволят 10 броя.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
В цял свят облигациите се търгуват в проценти спрямо номиналната си стойност или т. нар. 'чиста цена'. Цена на облигация 100 всъщност означава 100% от номинала, но всъщност реалната 'мръсна' цена няма да е 10 x 100 EUR (1 лот = 10 облигации, една облигация = 100 EUR), а включва и натрупания купон от последното лихвено плащане.
Някой спомена облигациите на НУРТС. Сега гледам, че мръсната цена е 1024.167 EUR, което означава, че ако имаме сделка на цена 100, то реално заплатената цена ще бъде 1024.167 EUR, защото това е номиналът за една облигация (в случая един лот = 1 облигация) + натрупана лихва от 24.167 EUR за периода от последното лихвено плащане до днешна дата.
Казано накратко - който има облигации на София Комерс и иска да ги продаде на цена 100, ще получи 10 x 100 EUR, както и натрупаната до момента лихва от последното плащане до днес.
Моля който прецени, че съм в грешка с обясненията, да хвърли малко повече светлина по въпроса.
Точно така е. Дори сега си направих труда да го сметна - ако купиш облигации на 21.02 (петък) ще трябва да платиш и натрупаната лихва, която за един лот (10 облигации) е приблизително 24.3 евро. Т.е при цена 100% от номинала един лот ще ти струва около 1024.3 евро.
Това означава ли че който купи един лот, ако реши да продава пак трябва да продава един лот и не може да продаде примерно 5 бройки а другите да ги остави?
Ами да, точно това означава. Един лот си е един лот както при покупка, така и при продажба. Не се дели на нищо по-малко.
...Казано накратко - който има облигации на София Комерс и иска да ги продаде на цена 100, ще получи 10 x 100 EUR, както и натрупаната до момента лихва от последното плащане до днес...
Това означава ли че който купи един лот, ако реши да продава пак трябва да продава един лот и не може да продаде примерно 5 бройки а другите да ги остави?
Коментар
ivandavidov
В цял свят облигациите се търгуват в проценти спрямо номиналната си стойност или т. нар. 'чиста цена'. Цена на облигация 100 всъщност означава 100% от номинала, но всъщност реалната 'мръсна' цена няма да е 10 x 100 EUR (1 лот = 10 облигации, една облигация = 100 EUR), а включва и натрупания купон от последното лихвено плащане.
Някой спомена облигациите на НУРТС. Сега гледам, че мръсната цена е 1024.167 EUR, което означава, че ако имаме сделка на цена 100, то реално заплатената цена ще бъде 1024.167 EUR, защото това е номиналът за една облигация (в случая един лот = 1 облигация) + натрупана лихва от 24.167 EUR за периода от последното лихвено плащане до днешна дата.
Казано накратко - който има облигации на София Комерс и иска да ги продаде на цена 100, ще получи 10 x 100 EUR, както и натрупаната до момента лихва от последното плащане до днес.
Моля който прецени, че съм в грешка с обясненията, да хвърли малко повече светлина по въпроса.
Коментар