stoiane , когато фирмите и банките почнат да фалират ..... борсата ще почне да се качва.....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Неохим АД (NEOH)
Collapse
X
-
http://trud.bg/Default.asp?statid=77...&id=12&iy=2008
Газът може да поевтинее с 25%
Доставната цена на природния газ за България ще се понижи с около 25% от 1 януари, ако сегашните цени на суровия петрол се запазят. Това съобщиха вчера пред “Труд” експерти от газовия бранш.
Котировките на нефта на световните пазари се сринаха през този месец под $ 60 за барел (159 л), след като през юли стигнаха рекордните $147. Петролът сорт Брент, който е определящ за цените в Европа, вчера поевтиня на борсата в Лондон с още $2,13 до $56,95 за барел.
Природният газ на вътрешния пазар у нас поскъпна с близо 24% от 1 октомври, като достигна 538,66 лв. за хиляда куб. м. При очакваното поевтиняване с 25% от януари цената му би трябвало да слезе до равнището през юли - около 430 лв. за хиляда куб. метра.T
Коментар
-
Владислав Панев, УД Статус Капитал АД
"Мисля, че последното тримесечие отчетите ясно ще покажат кои дружества изпитват затруднения от кризата и кои се справят добре. Засега е горе-долу сигурно, че тези, които са били зле през първите 9 месеца, ще продължат да са зле. Очакванията ми са към тях да се присъединят и дружества с висока задлъжнялост, и такива чиито отрасли ще пострадат значително заради по-ниски продажни цени или увеличаване на себестойността на продукцията им. Например потребителите на газ ще си увеличат значително разходите заради въведените нови цени от 1 октомври“.Every passing minute is another chance to turn it all around
Коментар
-
Първоначално изпратено от starМалко си в грешка. Към средата на 2009 може да се очаква поевтиняване на газа, тъй като цените му следват тези на петрола и дериватите му със закъснение от 9 месеца.
Така че повисоки цени на газа няма да има догодина , а ще има стабилно поевтиняване./ т.е. че цените би тр. да са по-динамични към състоянието на икономиките и по-бързо да следват цените на друите горива. /което също изглежда по-логично/ за да може и дружествата да планират по-добре нещата, но Неохимчето имаше и резерв и мисля по стари цени, та може да се допусне, че вероятно са се подготвяли предварително за някои моменти
може би и затова обаче, по-важни ще се окажат не само следващото а и още по-следващия отчет, както и Никола спомена.
А на мен ми харесва, че след като кризата отмине, това може да е едно от дружествата, които да се окажат много добри за акционераи вероятно тогава да е по-добро като доход, сравнено с други дружества из борсата.
Коментар
-
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от TraderaПо точно от кои компании имаш ?
В бранша на Неохим има по около 15 % при нормални ситуации.
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolaMILOM, мисля че не е коректно да ме наричаш "манипулатор". Не че ме интересува де, но въпроса е принципен.
Зад тезата ми че цените на компанията ще падатi изложих факти подкрепени с цифри. Излиза така че само този който пише, че цената на хомбината ще пада е манипулатор, а тези които очакват цени от 200 лева не са?http://milom.blog.bg/
Коментар
-
За ЕБИТДА маржина- съгласен съм, че ще падне, но е твърде вероятно увеличения капацитет да компенсира този спад посредством нарастване на приходите. За газта- в момента не виждам основания за ново покачване през януари, последното увеличение ми се струва достатъчно, а пазара в България не е твърде конкурентен и ми се струва, че голяма част от увеличението може да се калкулира в крайната цена. Колкото до селското стопанство- крайно време е държавата да застане зад тези хора и предвид изборите догодина- може и да го направи... За едно си прав-Q1 ще покаже всичко.
Коментар
-
Anton Chigurh
Първоначално изпратено от TraderaNikola от кой акции имаш? Имат ли по добри коефициенти от Неохим ?
Неохима, като текущи резултати е определено акцията на 2008 година. Всеки, който твърди противното би бил кон с капаци. Въпростът, обаче е че компанията няма да съумее да запаси ръстовете си приходите и да запази маржовете си в бъдеще.
Компаниите, в които инвестирах тази година са такива, които ще се възползват от ниската база от 2008. Т.е считам, че имат най-голям up-side потенциал в бъдеще.
Коментар
-
[quote="Nikola"][quote="kubrat"]Първоначално изпратено от NikolaПървоначално изпратено от p_tradeПървоначално изпратено от NikolaMILOM, мисля че не е коректно да ме наричаш "манипулатор". Не че ме интересува де, но въпроса е принципен.
Зад тезата ми че цените на компанията ще падатi изложих факти подкрепени с цифри. Излиза така че само този който пише, че цената на хомбината ще пада е манипулатор, а тези които очакват цени от 200 лева не са?
Коментар
Коментар