IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
    Въпросът ми е и към теб , тая ЕБИТДА на консолидирана или неконсолидирана база я смяташ ?
    На консолидирана - едната е за Q4 2012, а другата е Q1 2013.

Ще те помоля да ми напишеш и къде точно съм бил излъгал за процента на проблемните вземания на компанията. Не изключвам да е станала грешка, за това и искам да видя и да проверя. Предполагам става въпрос за тези 28%!
    Не искам да остава впечатлението, че става въпрос за някаква умишлена манипулация, само защото ти твърдиш, че така било.

Утре ще намеря време да го погледна.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
      Съгласен ли си със следното и ако да, как би го обяснил:
      от октомври до декември 2012 фирмата едва успя да направи 11млн. лв ЕБИТДА, а през следващите 3 месеца заработи цели 27млн. лв!
      Месечните бюлетини съвсем не разкриваха подобни резултати, без да заставам на която и да било страна.
      Въпросът ми е и към теб , тая ЕБИТДА на консолидирана или неконсолидирана база я смяташ ?
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        Писахме си преди време с един друг от този форум по същата тематика (различните амортизации и ефект върху отсрочените данъци), както и за това как да букнеш по-големи продажби към определен период и да си надуеш приходите - т.нар. channel stuffing.
        Относно ЕБИТДА - тя не се влияе от Д&А! Просто надутите продажби я правят да изглежда по-висока.
        Нямам проблем и на теб да ти ги напиша. Не знам дали живееш в България, но ако смяташ че Софарма и другите фирми на БФБ не прибягват до такива практики, значи просто растеш в саксия.

И все пак бих искал да чуя твоето мнение за това как ЕБИТДА скача от 11 на 27 без трикове.
        Ще ми е интересно да науча от експерт.
        Нищо конкретно не ми отговори на нещата които ти бях написал като забележки по надолу само общи фрази.

Я ми поясни въпросът ти за ЕБИТДА дето скача от 11 на 27 от от консолидирания или неконсолидирания я виждаш щото за пореден път нещо ми се губи от разсъжденията ти

Коментар

Големи глупости си написал колега. Не само че не разбираш от счетоводство но и отчета никак не си прочел задълбочено за да коментираш качествено!
          Писахме си преди време с един друг от този форум по същата тематика (различните амортизации и ефект върху отсрочените данъци), както и за това как да букнеш по-големи продажби към определен период и да си надуеш приходите - т.нар. channel stuffing.
          Относно ЕБИТДА - тя не се влияе от Д&А! Просто надутите продажби я правят да изглежда по-висока.
          Нямам проблем и на теб да ти ги напиша. Не знам дали живееш в България, но ако смяташ че Софарма и другите фирми на БФБ не прибягват до такива практики, значи просто растеш в саксия.

И все пак бих искал да чуя твоето мнение за това как ЕБИТДА скача от 11 на 27 без трикове.
          Ще ми е интересно да науча от експерт.

Коментар

Никои не иска да гони никого , обаче както еуфорията е грешна и може да подведе някого , така и представянето на нещата в прекалено негативен тон по същия начачин изопачава нещата.

ЕР си има някаква теза / краино негативна / и чето преиначава фактите за да си я защити а това е проблем за мен. Преди няколко дни твърдеше как много сериозен процент от вземанита на компанията били пороблем и и едва ли не чиста загуба. След като прегледах числата се оказа че умишлено е допуснал грешка в взетите числа която довеждаше до неговия желан резултат.

Сега наблядавам подобни твърдения , как Софарма през първото тримесечие отчитала приходи без да е получила реално пари и намалявала амортизацията си
            за да получи по висока печалба.

Хората които са незапознати с материата и счетоводните стандарти , и прочетат четат писанията му ще ги вземат за чиста монета , а те са чисто манипулативни от каква негова си подбуда....
            Съгласен ли си със следното и ако да, как би го обяснил:
            от октомври до декември 2012 фирмата едва успя да направи 11млн. лв ЕБИТДА, а през следващите 3 месеца заработи цели 27млн. лв!
            Месечните бюлетини съвсем не разкриваха подобни резултати, без да заставам на която и да било страна.
            Last edited by 15%; 23.06.2013, 23:19.
            Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Не мога да разбера защо искате да изгоните ЕП? И аз съм дребен акционер тук и смятам, че той е много полезен - сигнализира за нередности, дава ни безплатни съвети/ анализи, различна гледна точка.......Който иска да се възползва, който не иска, просто да се засмее и това е..
              Би било глупаво да се превърне тук в някаква секта........

П.С. Не е казал това, а то е и невъзможно ....
              Никои не иска да гони никого , обаче както еуфорията е грешна и може да подведе някого , така и представянето на нещата в прекалено негативен тон по същия начачин изопачава нещата.

ЕР си има някаква теза / краино негативна / и чето преиначава фактите за да си я защити а това е проблем за мен. Преди няколко дни твърдеше как много сериозен процент от вземанита на компанията били пороблем и и едва ли не чиста загуба. След като прегледах числата се оказа че умишлено е допуснал грешка в взетите числа която довеждаше до неговия желан резултат.

Сега наблядавам подобни твърдения , как Софарма през първото тримесечие отчитала приходи без да е получила реално пари и намалявала амортизацията си
              за да получи по висока печалба.

Хората които са незапознати с материата и счетоводните стандарти , и прочетат четат писанията му ще ги вземат за чиста монета , а те са чисто манипулативни от каква негова си подбуда....

Коментар

Не мога да разбера защо искате да изгоните ЕП? И аз съм дребен акционер тук и смятам, че той е много полезен - сигнализира за нередности, дава ни безплатни съвети/ анализи, различна гледна точка.......

И през ум не ми е минавало да гоня,когото и да било с коментарите си.....Естествено,че ЕП е полезен с мненията и анализите си,най-малкото е удоволствие да четеш ерудиран човек ...

Но от конкретното му мнение,или поне аз така го схващам,излиза че цената се надува с цел да се "прекарат" миноритарите....Дано повече мажоритари се сетят да си "напомпят" цените на акциите,та да ни е гадно на нас малките...Мога да посоча и конкретни позиции.

Лека вечер на всички...

Коментар

Няма проблеми, ще ти го кажа тогава с по-прости думички, за да ти е по-лесно да го разбереш!
                  Моето виждане е че финансовите резултати в ОПР-то нямат голямо значение, както си пролича от първото тримесечие на тази година.
                  Софарма могат изкуствено да си надуват продажбите според как точно решат да букват приходи (дори и да не са получили реално плащане за продуктите), както и да си играят с амортизационните отчисления, така че ЕБИТДА-та им да изглежда по-висока към определен период. Освен това си повишават изкуствено активите държани с цел продажба по някакви вътрешни изчисления, а не по пазарни цени и това повишение (то не е кешово) пак си го прибавят към печалбата. .........
                  Миналата година ЕБИТДА за първата половина на годината е била над 41млн. лв., а през втората половина на 2012 - само 27млн. лв.
                  Тази година тенденцията е подобна, съдейки по резултатите от първото тримесечие.
                  Големи глупости си написал колега. Не само че не разбираш от счетоводство но и отчета никак не си прочел задълбочено за да коментираш качествено!
                  Твърдението че ръководството на предприятие може да си изменя счетоводната политика всяко тримесечие с оглед на някакви фирмени или лични цели е далеч от истината. Тая практика е забранена и ще доведе до много сериозни проблеми с данъчните органи ако бъде допусната.......

- Я точно ми обясни как се играе с амортизацията за да се увеличи ЕБИТДА през първото примесечие на 2013, без да се нарушава МСС16 / ще го напиша с думи щото явно материата ти е непозната: Международен счетоводен стандарт 16 / и закона за счетоводтството.
                  Ще ми е интересно да чуя поредната ти лаишка трактовка.
                  Ще ти дам и един джокер , които обаче не работи в твоята посока:
                  На консолизирана база амортизацията Q1 2013 e 5 410 а Q1 2012 e 4 585
                  На неконсолизирана база амортизацията Q1 2013 e 2 473 а Q1 2012 e 2 035
                  Тоест имаме УВЕЛИЧЕНИЕ на начислените амортизаций и тезата ти че ги намалявали за да изкарат по голяма печалба не издържа в случая.

- Относно тезата ти , ще я цитирам щото е знаменателна за компетентността ти в областа на счетотоводството и финансите
                  Цитирам:
                  ".... Софарма могат изкуствено да си надуват продажбите според как точно решат да букват приходи (дори и да не са получили реално плащане за продуктите) .... "
                  Вземи прочети МСС18 - Приходи , поне да знаеш кога се признават приходите.
                  Там е дадена ясна и точна дефиниция и тя няма връзка с момента на плащане , а най общо казано с момента на прехвърляне на собствеността на стоката.
                  Момента на плащането в масовия случаи е отложено от 30 до 90 дни , а в областта на фармацията дори и до 180 дни. Съгласно счетоводния стандарт тези приходи се признават в момента на прехвърляне на собствеността върху стоката и се водят вземане в баланса до момента на реалното им събиране. Несериозно е да се правиш на аналитик а да не правиш разлика между тези неща ......

- Единствено може да се съглася донякъде че има съмнения в начините за оценките на активите държани за продажба но доколкото това не е основна дейност сумите са пренебрежимо малки....

Коментар

• +1

Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                    Не мога да разбера защо искате да изгоните ЕП? И аз съм дребен акционер тук и смятам, че той е много полезен - сигнализира за нередности, дава ни безплатни съвети/ анализи, различна гледна точка.......Който иска да се възползва, който не иска, просто да се засмее и това е..

Коментар

• Аз също мисля ,че еуфорично изказващите се ,имат нужда от малко отрезвяване

Не бива да се пропуска и политическият риск и "обещанията " на премиера да се разплати с бизнеса до края на август ,което ми звучи доста популистко

Имам акции ,но ги намалих наполовина
                      Last edited by toto 2; 23.06.2013, 22:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                        Е най после се издаде Аз искрено се надявам да не се стига до продажби. А ако се стигне да не използват твоите услуги
                        Ти колко си гаден само....

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                          Искаш да кажеш,че ако цената беше останала,да речем около 2.00лв. биха са взели едни решения на ОСА,а сега,след като се наду до 3.2 се взеха други решения,така ли.......

Last edited by 15%; 23.06.2013, 22:46.

Коментар

После нека си спомнят как постепенно цената се наду до 3.20лв точно преди ОСА и да прочетат какво са им били подготвили да гласуват там.
                            Както един присъствал на ОСА беше писал, на всяко предложение просто вдигал листчето и гласувал ЗА.
                            Не акционери, а овце, би казал някой.
                            ЕП, всички в този форум осъзнаваме колко значение има гласа на миноритарчетата при Софарма, както и при 99% от компаниите на БФБ. Човека, когото визираш според мен е правил така с ясното съзнание, че и да бъде против, нищо не би се променило. Още повече, че той специално е дошъл от емоционална гледна точка, не толкова от финансова. Между другото каза, че е продал част от акциите си преди време, което един вид е защита на твоята теза! Нещо повече, за мен "стадото" са онези с депозитите без грам инициативност, без грам амбиции и т.н.

Коментар

Много правилно си писал за психологията.
                              Хубаво е инвеститорите да се запитат как се получиха тези феноменални разултати първото тримесечие (без да работи даже новата фабрика) и как от октомври до декември 2012 фирмата едва успя да направи 11млн. лв ЕБИТДА, а през следващите 3 месеца заработи цели 27млн. лв! Да не би икономиката за три месеца да се промени из основи и в Украйна и Русия да почнаха да се избиват за лекарствата на Софарма?
                              После нека си спомнят как постепенно цената се наду до 3.20лв точно преди ОСА и да прочетат какво са им били подготвили да гласуват там.
                              Както един присъствал на ОСА беше писал, на всяко предложение просто вдигал листчето и гласувал ЗА.
                              Искаш да кажеш,че ако цената беше останала,да речем около 2.00лв. биха са взели едни решения на ОСА,а сега,след като се наду до 3.2 се взеха други решения,така ли.......

Коментар

Похвално е, че си отстояваш позицията дори и при сегашната цена на акциите!
                                Защо купуват на такива нива: Може би има нов играч? Може би вече има твърде много свободен кеш, който трябва все някъде да отиде? Може би хората сме инертни и когато цената пада ние продаваме, когато се вдига купуваме? Може би на фона на останалите компании на БФБ, тази се ползва с известен респект? Тук отиваме повече на психология, която за съжаление според мен има огромен дял по финансовите пазари. Хората си представяха, че след кризата 2008 ще се затворят фабриките ли, представяха си, че няма да има повече безалкохолни, техника и застраховки ...... и т.н.
                                Много правилно си писал за психологията.
                                Хубаво е инвеститорите да се запитат как се получиха тези феноменални разултати първото тримесечие (без да работи даже новата фабрика) и как от октомври до декември 2012 фирмата едва успя да направи 11млн. лв ЕБИТДА, а през следващите 3 месеца заработи цели 27млн. лв! Да не би икономиката за три месеца да се промени из основи и в Украйна и Русия да почнаха да се избиват за лекарствата на Софарма?

Коментар

Working...
                                X