Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mag-inv Разгледай мнениедаааа, време е асансьора да тръгне надолу...
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНяма нужда да се чака деветмесечието. До няколко дни излизат консолидираните отчети за първата половина на 2013 и там ще стане ясно какви са паричните потоци. През първото тримесечие ако си спомняш бяха продължили да взимат кредити (30.8млн. лв нови срещу 6.8млн. лв изплатени), така че нека видим как ще е на консолидирана база.
На консолидирана база съм убеден, че няма да е много различна картината и че ще има нетни нови кредити, т.е. общото ниво на задлъжнялост ще мине 300млн. лв!
Предполагам ковенантите към банките са на 4.00х или 4.25х, така че през тази година могат да се очакват най-големите фантастики в отчетите на фирмата, тъй като при такава задлъжнялост ще се опитат да изкарат ЕБИТДА от към 80млн. лв, което би било над 15% ръст от миналата година и то в една много тежка година в икономически план.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеаха, разбрах
но това не е ли отражение на управленски процеси, които ги има във всяка компания??? не виждам нещо ненормално и скандално
ти може да тълкуваш събитията по друг начин, което си е твое право
за да не спорим напразно - да изчакаме деветмесечието, да видим как ще е ПП тогава
аз определено смятам, че кредитите още ще се понижат, ама да видим
На консолидирана база съм убеден, че няма да е много различна картината и че ще има нетни нови кредити, т.е. общото ниво на задлъжнялост ще мине 300млн. лв!
Предполагам ковенантите към банките са на 4.00х или 4.25х, така че през тази година могат да се очакват най-големите фантастики в отчетите на фирмата, тъй като при такава задлъжнялост ще се опитат да изкарат ЕБИТДА от към 80млн. лв, което би било над 15% ръст от миналата година и то в една много тежка година в икономически план.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеВсичко това изглежда много добре, но е хубаво човек да вникне малко в цифрите, за да разбере защо те не се разплащат с контрагенти навреме и задържат кеш, за да могат да покажат не просто положителен оперативен паричен поток, а покачване на кешфлуоу-а до 21.6млн. лв.
Голяма част от текущите задължения всъшност са към свързани предприятия и за последните няколко месеца са нарастнали с 6.4млн. лв. Това предполагам ти е ясно, че е към предприятия в групата и при консолидацията изчезва, защото е положително на ниво оперативна компания Софарма, но е кеш оутфлоу някъде по другите оперативни фирми от групата. Та, тия 6.4млн. лв директно можеш да ги извадиш от сметката.
Другото, което поне за мен е много странно е как при един и същи оборот, разходите за материали са паднали с 15-18%. При субстанциите спада в цените е 15%, а при опъковачните материали дори над 15%! Предполагам има някаква дефлация, която важи когато Софарма купува материали, а после отново продава готовата продукция индексирана с някаква минимална инфлация.
После и при изработката са успяли да спестят 4млн. лв, пък и платили 1млн. лв по-малко работни заплати, въпреки че някой тук твърдеше, че тия 400 души дето щяли да работят в новата фабрика вече били наети. Ами освен да са намалили драстично заплатите, не виждам този номер как ще са го направили по друг начин.
Иначе с удовлетворение видях, че консултантските услуги са ударили 4млн. лв за 6-месечието. Преди това консултанта от фирмата с четирите букви (и предполагам адвоката) прибираше по 4млн. лв на година, но сега явно са решили да кешират още в началото!
По-надолу бях шокиран да открия, че някой е направил дарение от 4млн. лв на Софарма АД. Надявам се да не е някой от форума.
Относно заемите - за 6 месеца са изплатили 6.5млн. лв! Малко по малко са започнали да плащат, макар и да не е много.
аха, разбрах
но това не е ли отражение на управленски процеси, които ги има във всяка компания??? не виждам нещо ненормално и скандално
ти може да тълкуваш събитията по друг начин, което си е твое право
за да не спорим напразно - да изчакаме деветмесечието, да видим как ще е ПП тогава
аз определено смятам, че кредитите още ще се понижат, ама да видим
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеобърнете внимание на паричния поток
особено да го видят персоналните анализатори на компанията
няма да цитирам имена - ИМЕ !!!
Голяма част от текущите задължения всъшност са към свързани предприятия и за последните няколко месеца са нарастнали с 6.4млн. лв. Това предполагам ти е ясно, че е към предприятия в групата и при консолидацията изчезва, защото е положително на ниво оперативна компания Софарма, но е кеш оутфлоу някъде по другите оперативни фирми от групата. Та, тия 6.4млн. лв директно можеш да ги извадиш от сметката.
Другото, което поне за мен е много странно е как при един и същи оборот, разходите за материали са паднали с 15-18%. При субстанциите спада в цените е 15%, а при опъковачните материали дори над 15%! Предполагам има някаква дефлация, която важи когато Софарма купува материали, а после отново продава готовата продукция индексирана с някаква минимална инфлация.
После и при изработката са успяли да спестят 4млн. лв, пък и платили 1млн. лв по-малко работни заплати, въпреки че някой тук твърдеше, че тия 400 души дето щяли да работят в новата фабрика вече били наети. Ами освен да са намалили драстично заплатите, не виждам този номер как ще са го направили по друг начин.
Иначе с удовлетворение видях, че консултантските услуги са ударили 4млн. лв за 6-месечието. Преди това консултанта от фирмата с четирите букви (и предполагам адвоката) прибираше по 4млн. лв на година, но сега явно са решили да кешират още в началото!
По-надолу бях шокиран да открия, че някой е направил дарение от 4млн. лв на Софарма АД. Надявам се да не е някой от форума.
Относно заемите - за 6 месеца са изплатили 6.5млн. лв! Малко по малко са започнали да плащат, макар и да не е много.
Коментар
-
Полша акции
Първоначално изпратено от KFC1976 Разгледай мнениеЗдравейте!
Днеска да ли, ще тръгнем на долу.
SOPHARMA
pomoc Kurs odniesienia 5,14 zł
pomoc Kurs otwarcia 5,50 zł
pomoc Max. / min. 5,50 zł / 5,50 zł
pomoc Wolumen 130 szt.
pomoc Wartość obrotu 715 zł
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Баси и балоните. Баси и балонерите де са ги търгували тогава.
Ей такива четива ме карат все по малко да съчувствам на тия де са изгубили много пари като не са продали 2008.
Може да съм гаден - ама заслужили са си го.
Хората са го казали отдавна - лакомо д...е - кръв с...е.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 123456 Разгледай мнениеЕто една идея:
http://www.investor.bg/analizi/85/a/...-skopie,58120/
Добре ще е да се направи едно ново сравнение - как са се развили до сега и на какви коефициенти се търгуват с македонската Алколоид.
двете компании са доста сходни като продукти (мисля и че като пазари).
Баси и балоните. Баси и балонерите де са ги търгували тогава.
Ей такива четива ме карат все по малко да съчувствам на тия де са изгубили много пари като не са продали 2008.
Може да съм гаден - ама заслужили са си го.
Хората са го казали отдавна - лакомо д...е - кръв с...е.
Коментар
-
Ето една идея:
http://www.investor.bg/analizi/85/a/...-skopie,58120/
Добре ще е да се направи едно ново сравнение - как са се развили до сега и на какви коефициенти се търгуват с македонската Алколоид.
двете компании са доста сходни като продукти (мисля и че като пазари).Game Over...
Коментар
Коментар