IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
    това твоето е дезинформация, дай конкретика - колко са давали и колко са искали
    Ами чичо ти ОД може да потвърди за Stada! То даже имаше дю дилиджънс екип дето беше готов да започне работа веднага по придобиването.
    За Advent мога също да ти гарантирам, че имаше интерес и то много сериозен, тъй като точно бяха взели Стивън Стийд да помага по продажбата на Terapia на Ranbaxy. После обаче купиха Labormed след като Софарма се оказа, че искат много висока цена за фирмата. После пък Labormed фалира, а Стивън го изгониха.

Всички тези неща са естествено от 2006/07. След това интерес към фирмата естествено липсва по обясними причини!

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
      Е, това тук вече стана пълен цирк!
      Софарма АД има нетни задължения за 127млн. лв и ти смяташ, че собственият им капитал може да струва до 350млн. лв при 40млн. лв ЕБИТДА и негативен кеш флоу за първите 9 месеца (само 2.5млн. лв оперативен и -5.5млн. лв CAPEX)?!?
      Това отговаря на 12х EBITDA 2016 при падащи обороти, падаща ЕБИТДА, падаща профитабилност, никакви парични потоци и политическа и икономическа несигурност основните й пазари.

Перлата в короната за цяла ЦИЕ - Гедеон Рихтер, който имат и собствен R&D, а не са само генерика като Софарма, и продават масово и в З. Европа, се търгуват на 9.1х fwd EBITDA!
      ЕП, не можеш просто да вземаш механично нетният дълг без да отчиташ състоянието на оборотния капитал. Видя например в Софарма Трейдинг подобен подход до какво води- изкривяване до П/Е 1...

Коментар

Пфайзер точно Софарма чакат!
        Софарма навремето можеха да ги купят Щада и даже Адвент, но те се полакумиха и за това сега са на това дередже.
        Става въпрос че Пфайзер вече са в БГ през Алерган. Конкурентите им ще искат да възстановят баланса и ще се оглеждат за това онова.
        Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          250 - 350 милиона. 250 ако влизам за спекула, 350 ако продавах. Все пак Русия и Украйна няма винаги да са зле и добрите търговски позиции на трудни пазари струват доста.
          Е, това тук вече стана пълен цирк!
          Софарма АД има нетни задължения за 127млн. лв и ти смяташ, че собственият им капитал може да струва до 350млн. лв при 40млн. лв ЕБИТДА и негативен кеш флоу за първите 9 месеца (само 2.5млн. лв оперативен и -5.5млн. лв CAPEX)?!?
          Това отговаря на 12х EBITDA 2016 при падащи обороти, падаща ЕБИТДА, падаща профитабилност, никакви парични потоци и политическа и икономическа несигурност основните й пазари.

Перлата в короната за цяла ЦИЕ - Гедеон Рихтер, който имат и собствен R&D, а не са само генерика като Софарма, и продават масово и в З. Европа, се търгуват на 9.1х fwd EBITDA!

Коментар

• Или с други думи 400 - 500 милиона за групата. 20% под 400 милиона 320 милиона е добре за вход. 550 за изход. Което в цена на акция излиза 2,4 - 4,1. Горе долу и диапазона в който съм влизъл и съм излизал последните години.

Коментар

Софарма навремето можеха да ги купят Щада и даже Адвент, но те се полакумиха и за това сега са на това дередже.
              това твоето е дезинформация, дай конкретика - колко са давали и колко са искали

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
                Много дълго пишете - аз натоварих вчера. И да върне малко бял кахър. Пфайзер вече шета в задния двор. Конкуренцията няма да спи, а ще се оглежда за качествени активи за прилапване.

Коментар

Като правих sum of the parts, съм извадил остатъчните дългове, които не са на ниво Софарма АД, Севтополис или Момина Крепост, от останалата част от групата. Това включва естествено и Трейдинга. Не твърдя, че точно там има 100млн. лв дългове, а това е просто сумата дългове разределено в отделните фирми, които не са част от горните три.

Ти на колко би оценил Софарма АД - само производителя на лекарства , който според мен ще направи някъде около 40млн. лв ЕБИТДА тази година?
                  250 - 350 милиона. 250 ако влизам за спекула, 350 ако продавах. Все пак Русия и Украйна няма винаги да са зле и добрите търговски позиции на трудни пазари струват доста.

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
                    Много дълго пишете - аз натоварих вчера. И да върне малко бял кахър. Пфайзер вече шета в задния двор. Конкуренцията няма да спи, а ще се оглежда за качествени активи за прилапване.
                    + 123

Коментар

Ти на колко би оценил Софарма АД - само производителя на лекарства , който според мен ще направи някъде около 40млн. лв ЕБИТДА тази година?
                      LCI - уса генеричен производител с награда на форбс за най бързо растежна компания последните години се търгува на 4.5-5 ебитда.
                      Е, сега малко проблеми покрай голямата хапка де налапва, ма кой ги няма, ще се диверсифицира по добре и пак ще расте.

Тъй че долу горе съм съгласен с казаното от Кубратчо.

ПС Казаното за фармщандарт е вярно ( имам ги ) и не виждам причини тук да се търгува 3 пъти по скъпо.

Коментар

• Много дълго пишете - аз натоварих вчера. И да върне малко бял кахър. Пфайзер вече шета в задния двор. Конкуренцията няма да спи, а ще се оглежда за качествени активи за прилапване.
                        Не-заслужил инвеститор

Коментар

Около 200 млн. лв. самата Софарма и около 130 млн. лв. за дела и в СФТРД, поради що-годе щедрата оценка всичко друго го броя за 0.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Трейдинга взима една лекарства, и взима едни дългове - с дълговете покрива разликата в срока за плащане на клиентите си. Така клиентите и се връзват с Трейдинга, защото очевидно условията на търговия при разсрочено плащане са им изгодни. Трейдинга няма никакви особено големи дълготрайни активи - а така няма и никаква особено голяма амортизация - от тук и ЕБИТДА не е нищо особено. Но пък и няма никакви особени дългосрочни дългове. Краткосрочните и дългове не мърдат особено като процент от активите - така че не се наблюдава затъване в краткосрочни дългове - което би било опасно

...............................

В същото време софарма не отчита особени растежи - напротив приходите и падат, търгува се на нисколиквиден пазар, има концентрация на собствеността със всичките негативи що се отнася до корпоративно управление до което води това. Има и политически риск - колкото и странно да е - така че съвсем заслужено коефициентите и при ЕБИТДА да са едни 20% по-ниски от средното за сектора.
                            Като правих sum of the parts, съм извадил остатъчните дългове, които не са на ниво Софарма АД, Севтополис или Момина Крепост, от останалата част от групата. Това включва естествено и Трейдинга. Не твърдя, че точно там има 100млн. лв дългове, а това е просто сумата дългове разределено в отделните фирми, които не са част от горните три.

Коментар

Да, ама това във връзка със Софарма го слушам от края на 2007 насам, а тенденцията не е била за някакъв особен растеж.
                              После направиха прословутата фабрика с цената на огромни заеми и всеки си мислеше, че продажбите щяли да скочат. Оказа се отново обратното!
                              А ситуацията Русия и Украйна да са й големи пазари си е вина на фирмата, тъй като не се е диверсифицирала достатъчно. А може и просто да не могат да си продават лекарствата на големите европейски пазари поради конкуренцията на по-качествени производители.
                              Русия и Украйна като пазари или ще останат на същото ниво, а може и допълнително да се влошат през следващите 12 месеца, така че оценката според мен няма как да се промени към по-розова.
                              Реално Софарма до голяма степен трябва да търгува на мултипликатора на руската Фармастандарт (под 3х), тъй като 50% от продажбите на фирмата реално са в Русия, Украйна и Беларус - все пазари със страхотен растеж и потенциал.
                              Пиър групата, която дава оценка на фирмата от над 8х ЕБИТДА реално е доста разнородна и няма такава концентрация на продажбите в тези страни.
                              не съм убеден, че е удачен момента са се ползват руски компании за пиъри. Това, което аз виждам е, че ефекта от русия и украйна до голяма степен е отразен в отчета и това за мен означава, че сме закъснели със свалянето на коефициентите. Може би трябваше да го направим миналата година края на зимата.

Коментар

• Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
                                аз съм съгласен твоя текст. това, което ме притеснява е, че оценките варират в зависимост от цикъла. Сега намаляване оценките, защото продажбите спадат покрай ситуацията в украйна и русия, пък по-късно ще вдигаме оценките, защото ситуацията се подобрява. Идеята ми е, че оценките не трябва ли да предхождат събитията, а не да ги следват?
                                Да, ама това във връзка със Софарма го слушам от края на 2007 насам, а тенденцията не е била за някакъв особен растеж.
                                После направиха прословутата фабрика с цената на огромни заеми и всеки си мислеше, че продажбите щяли да скочат. Оказа се отново обратното!
                                А ситуацията Русия и Украйна да са й големи пазари си е вина на фирмата, тъй като не се е диверсифицирала достатъчно. А може и просто да не могат да си продават лекарствата на големите европейски пазари поради конкуренцията на по-качествени производители.
                                Русия и Украйна като пазари или ще останат на същото ниво, а може и допълнително да се влошат през следващите 12 месеца, така че оценката според мен няма как да се промени към по-розова.
                                Реално Софарма до голяма степен трябва да търгува на мултипликатора на руската Фармастандарт (под 3х), тъй като 50% от продажбите на фирмата реално са в Русия, Украйна и Беларус - все пазари със страхотен растеж и потенциал.
                                Пиър групата, която дава оценка на фирмата от над 8х ЕБИТДА реално е доста разнородна и няма такава концентрация на продажбите в тези страни.

Коментар

Working...
                                X