IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    Още първото ти изречение не е вярно! Говориш наизуст и не си проверил отчетите на фирмата!
    През 2013 Софарма има продажби от 763млн. лв, през 2014 са 842млн. лв, а миналата година са 876млн. лв.

П.п. Ако инвестираш 1.5млн. лв в момента на БФБ, това би било повече от дневния оборот (купува и продава) на цялата борса. За да не преместиш цените на акциите, които искаш да купиш (нека кажем, че това е кошница от 15 фирми), трябва да купуваш между 10 и 15 работни дни. Толкова трябва и да излизаш после.
    Коментарът ти по отношение на ликвидността е така - трябва да имаш дългосрочен хоризонт. А колко от тези продажби са произведени в новата база? Много добре разбираш какво имам предвид...

Коментар

• Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнение
      Спадът на ЕБИТДА, за който говориш е за период, в който има реален спад в продажбите, поради пазарите в Украйна и Русия и е логично на намалее в абсолютна стойност. От друга гледна точка, приличните икономии от мащаба в производството се получават, когато натовариш производствените мощности на над 90% (както при Алкомет в момента, където този процент е 100%).
      Най-общо казано имаме и сравнително висок operating leverage.
      Затова в момента е най-важен ръст в оборота, който вече се вижда, макар и минимално.

Също така не мога да разбера защо игнорираш придобиванията през последните 5-6 години както и ръста в собствения капитал от 2008 г. до сега:

Equity (млн. лв.):
      Q1 2016 - 443.36
      2015 - 431.63
      2014 - 389.71
      2013 - 369.69
      2012 - 350.94
      2011 - 320.67
      2010 - 295.96
      2009 - 253.78
      2008 - 215.90
      2007 - 214.58
      2006 - 183.96
      2005 - 179.05
      2004 - 160.52

Нетната стойност на активите на Софарма е нарастнала с 2.76 пъти.

ПП: Само за информация - доходността, която постигам на БФБ в момента е 33.8% средно-годишно за последните 6 години. И аз ще се ориентирам към чужбина скоро сигурно, но винаги ще имам фокус тук, защото ако изключим 2008 г. през всички други години от съществуването на БФБ е имало възможност за печалби. И въпреки ниската ликвидност суми между 0.5 - 1.5 млн. лв. могат спокойно да бъдат управлявани с доста прилична доходност.
      Още първото ти изречение не е вярно! Говориш наизуст и не си проверил отчетите на фирмата!
      През 2013 Софарма има продажби от 763млн. лв, през 2014 са 842млн. лв, а миналата година са 876млн. лв.

П.п. Ако инвестираш 1.5млн. лв в момента на БФБ, това би било повече от дневния оборот (купува и продава) на цялата борса. За да не преместиш цените на акциите, които искаш да купиш (нека кажем, че това е кошница от 15 фирми), трябва да купуваш между 10 и 15 работни дни. Толкова трябва и да излизаш после.

Коментар

• Не визирам конкретни банки и не сравнявам конкретни множители. Мисълта ми беше, че има много случаи на цена под счетоводната, поради лоши инвестиции, били те кредити или покупки на фирми или фабрики.

Коментар

• Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
          Собственият капитал не води до по-висока цена на акцията, ако влагаш печалбите в лоши проекти, които не носят доходност. Банките и те са на ниско P/B. Придобивките тук конкретно не водят до по-висока ЕБИТДА, както се вижда. Потенцял има разбира се, ако натовариш всичко и продаваш с добър марж.
          Така е, но зависи на какво разчиташ. Не може, обаче да оценяваш EBITDA само в моменти на спадащи продажби! И не мога да разбера, защо ми давате банки за пример, при положение, че нямат нищо общо, особено предвид лошите кредити, които все още не са напълно изчистени. А и ако визирате банките, които си мисля и поради други причини

Коментар

• Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнение

Също така не мога да разбера защо игнорираш придобиванията през последните 5-6 години както и ръста в собствения капитал от 2008 г. до сега:
            Собственият капитал не води до по-висока цена на акцията, ако влагаш печалбите в лоши проекти, които не носят доходност. Банките и те са на ниско P/B. Придобивките тук конкретно не водят до по-висока ЕБИТДА, както се вижда. Потенцял има разбира се, ако натовариш всичко и продаваш с добър марж.

Коментар

Тия неща за Софарма все ги чакаме от януари 2008 насам. Все била много подценена и щяла да покаже страхотни резултати, пък все не ставаше.
              От както направиха "могъщата фабрика", която трябваше да увеличи продуктивността, ЕБИТДА-та им е спаднала от 71млн. лв (2013) до 60млн. лв (2015), а тази година може и да е по-ниска.
              Докато другите борси се вдигнаха с 30-40% от 2013 до 2015, а индивидуални акции дори над 100%, тук инвеститорите са в очакване чичото да реши какво му се прави в момента и се надяват акцията да стигнела отново 3лв. Нищо че няма фундамент за такава цена. На БФБ повечето хартии по принцип нямат!
              Спадът на ЕБИТДА, за който говориш е за период, в който има реален спад в продажбите, поради пазарите в Украйна и Русия и е логично на намалее в абсолютна стойност. От друга гледна точка, приличните икономии от мащаба в производството се получават, когато натовариш производствените мощности на над 90% (както при Алкомет в момента, където този процент е 100%).
              Най-общо казано имаме и сравнително висок operating leverage.
              Затова в момента е най-важен ръст в оборота, който вече се вижда, макар и минимално.

Equity (млн. лв.):
              Q1 2016 - 443.36
              2015 - 431.63
              2014 - 389.71
              2013 - 369.69
              2012 - 350.94
              2011 - 320.67
              2010 - 295.96
              2009 - 253.78
              2008 - 215.90
              2007 - 214.58
              2006 - 183.96
              2005 - 179.05
              2004 - 160.52

Нетната стойност на активите на Софарма е нарастнала с 2.76 пъти.

ПП: Само за информация - доходността, която постигам на БФБ в момента е 33.8% средно-годишно за последните 6 години. И аз ще се ориентирам към чужбина скоро сигурно, но винаги ще имам фокус тук, защото ако изключим 2008 г. през всички други години от съществуването на БФБ е имало възможност за печалби. И въпреки ниската ликвидност суми между 0.5 - 1.5 млн. лв. могат спокойно да бъдат управлявани с доста прилична доходност.

Коментар

То листването във Варшава не беше заради зор от страна на чичото, а бутането си беше от Грамърси. Българският пазар нямаше такава дълбочина, за да поеме 18% от акциите и затова решиха да е двоен листинг.
                Те го бяха докарали до степен да не си говорят и Софарма са помогнали много малко в писането на проспекта за ИПО-то в Полша.
                Иначе това, което изтече в публичното пространство тогава, че листинга е с цел повишаване на ликвидността беше по-скоро ПР акция.

Чичо ти Оги е доста левърнат чрез Софарма и макар да е много богат човек на хартия, няма десетки милиони в ликвидни средства, тъй като голяма част от богатството му е реално заключено във фирмата. Не знам дали си спомняш, че той купи много малък брой от акциите на ЛП на цена от 2лв. Няма причина да не беше купил много повече или дори целия пакет, ако е мислел че цената е страшно атрактивна. Просто според мен нямаше финансовата възможност.
                Както са казали хората пари при пари отиват. "Но малкото пари при многото, а не многото пари при малкото!"

Така, че който могъл, направил го.
                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Приятно е в темата да се четат и Професионални коментари-вместо само Възторженни.От шапки и фанелки Файда няма.
                  Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                  наистина си виртуоз на финансовите анализи на други хора
                  шапка ти свалям

Коментар

То листването във Варшава не беше заради зор от страна на чичото, а бутането си беше от Грамърси. Българският пазар нямаше такава дълбочина, за да поеме 18% от акциите и затова решиха да е двоен листинг.
                    Те го бяха докарали до степен да не си говорят и Софарма са помогнали много малко в писането на проспекта за ИПО-то в Полша.
                    Иначе това, което изтече в публичното пространство тогава, че листинга е с цел повишаване на ликвидността беше по-скоро ПР акция.

Чичо ти Оги е доста левърнат чрез Софарма и макар да е много богат човек на хартия, няма десетки милиони в ликвидни средства, тъй като голяма част от богатството му е реално заключено във фирмата. Не знам дали си спомняш, че той купи много малък брой от акциите на ЛП на цена от 2лв. Няма причина да не беше купил много повече или дори целия пакет, ако е мислел че цената е страшно атрактивна. Просто според мен нямаше финансовата възможност.
                    наистина си виртуоз на финансовите анализи на други хора
                    шапка ти свалям

Коментар

Според мен говорим едно и също - Донев имаше личен интерес пакетите да се продадат на по-ниска цена, тъй като бе купувач. Всички негови действия /обещанието за дивидент и листването в Полша/ всъщност са работили против него. Можеше просто на блокира листването, да каже нещо от вида, че идва криза и не се виждат дивиденти на хоризонта, да продава на пазар малка част от неговите акции /с което допълнително да срути цената/ и щеше да си купи акциите доста по-ниско.

П.П. Иначе е ясно, че малко богати хора държат кеш и въобще лесно ликвидни средства. Самият Донев каза, че е искал да си купи повече, но не бил успял.
                      Last edited by 15%; 04.05.2016, 11:31.
                      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                        Относно прословутото обещание за 60% дивидент, според мен много се греши в този форум! Най-големият потърпевш от това е Огнян Донев, тъй като той персонално изкупуваше акциите на зорлиите. Ако той бе гадняр в тази ситуация, нямаше да листне Фармата в Полша, щеше да пуска тънки бройки на пазара, за да срути цената, нямаше да обявява дивидента и щеше да си накупи акциите на половин цена! Може да има други грехове, но специално за обещанието няма логика да го е направил умишлено. Не изключвам варианта просто да е сбъркал със сметките, все пак и той е човек и сигурно бърка някога

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                          Точно!
                          От случая с дивидента си промених мнението за него...
                          Относно прословутото обещание за 60% дивидент, според мен много се греши в този форум! Най-големият потърпевш от това е Огнян Донев, тъй като той персонално изкупуваше акциите на зорлиите. Ако той бе гадняр в тази ситуация, нямаше да листне Фармата в Полша, щеше да пуска тънки бройки на пазара, за да срути цената, нямаше да обявява дивидента и щеше да си накупи акциите на половин цена! Може да има други грехове, но специално за обещанието няма логика да го е направил умишлено. Не изключвам варианта просто да е сбъркал със сметките, все пак и той е човек и сигурно бърка някога
                          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Аз имам питане към EquityPrivate ... Имаш ли лично отношение към Софарма? Все тук пишеш такива задълбочени анализи.А на мен ще ми е любопитно да прочета такива и за други компании.Особено ако има такива, в които съм вкарал некой лев. .... Честно казано, бих се радвал ако имаш собствена тема и ще я чета с интерес.
                            Поздрави.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                              ЕП има 1 удар в десятката ( да не кажа стотицата ) - болднатото с червено цвят . Всичко останало по тази и сестринските позиции е ала - бала .
                              Точно!
                              Само че си спомнете случая с ЛП и 24 часа ,той може да си е научил урока но нрава не си е сменил....
                              за чичо оги става въпрос...
                              Той е най големия спекулант на нашата борса....
                              От едната страна има акция продавач от другата има обратно изкупуване купувач...
                              Пък вие пейте оди на радостта..
                              От случая с дивидента си промених мнението за него...

Коментар

• ЕП е прав за одиторите и тн., но това се знае от много хора, банкери, одитори, консултанти и тн. Проблем е, че няма къси продажби, за да може да се отразява и негативно виждане. Така човек трябва да търси само подценени и да чака ръст, което обаче пак си носи много риск. За удоволствие бих търгувал с малко пари на БФБ, но дотам. Иначе и аз следя няколко компании и коментирам цените. Имаме много път да минем, преди да има някакво подобие на пазар.

Коментар

Working...
                                X