Първоначално изпратено от EquityPrivate
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеТия неща за Софарма все ги чакаме от януари 2008 насам. Все била много подценена и щяла да покаже страхотни резултати, пък все не ставаше.
От както направиха "могъщата фабрика", която трябваше да увеличи продуктивността, ЕБИТДА-та им е спаднала от 71млн. лв (2013) до 60млн. лв (2015), а тази година може и да е по-ниска.
Докато другите борси се вдигнаха с 30-40% от 2013 до 2015, а индивидуални акции дори над 100%, тук инвеститорите са в очакване чичото да реши какво му се прави в момента и се надяват акцията да стигнела отново 3лв. Нищо че няма фундамент за такава цена. На БФБ повечето хартии по принцип нямат!
Коментар
-
Момчета не се зяждайте с Кур-а/ЕР защото човека ви е контрапункт и се аргументира задълбочено и професионално.Като не ви храесва не го провокирайте да ви прави анализи и изчисления а си ги правете сами. Вие сте от фен клуба и сте на другата крайност а ......... истината както винаги я търсете по средата.
Без да ми се обижда никой.
Наздраве.Last edited by B.Graham; 03.05.2016, 21:24.Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНапълно те разбирам и ще си позволя да коментирам само т. 4 от твоето изложение.
Според мен обаче много бъркаш относно рисковете на БФБ и въобще българския корпоративен сектор. В България зависимостите между много от големите фирми, политиката, одиторите и банките според мен са много по-неясни и сиви отколкото при глобалните компании част от DAX, FTSE или част от големите американски индекси.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение4. БФБ - занимавам се от 4-5 г., следя 10-20 компании и знам с голяма точност какви са им били резултатите през този период, какви са им били цените за този период, какви планове имат, какви рискове носят и т.н. Цялото това упражнение ми коства по няколко часа на месец в свободното време.
Извинявам се за дългия пост и ще се радвам на мнение, дори то да бъде крайно негативно.
Според мен обаче много бъркаш относно рисковете на БФБ и въобще българския корпоративен сектор. В България зависимостите между много от големите фирми, политиката, одиторите и банките според мен са много по-неясни и сиви отколкото при глобалните компании част от DAX, FTSE или част от големите американски индекси.
Ти например знаеше ли за връзките на Маргарита Голева и Краси Хаджидинев с Цветан Василев преди да стане скандала с КТБ ? Предполагам не, както и по-голямата част от акционерите на КТБ. Той дава всички мандати на КПМГ, а от тях се изисква да подпишат каквото им каже. За това и години наред се подписват измислени отчети, докато най-накрая не се окаже, че било имало дупка от няколко милиарда лева в баланса и това не било от вчера.
Същото е при една друга българска банка, която БНБ я спасява през 2009 и една групировка от морето с няколко публични компании, при която по случайност партньора на фирмата одитораща всичките компании от холдинга се пада син на висш мениджър от вътрешен одит.
И ти очакваш тези одитори да не си затворят очите при натъкването на прегрешения? Как тогава може въобще да си сигурен за числата, под които се подписват?
Добър пример за политически риск пък би бил случая с чичо ти Оги от преди няколко години при закупуването на медийна група с други инвеститори. Тогава пресече пътя на Делян Пеевски и веднага го нарочиха, че бил yкривал данъци и се занимавал с пране на пари. Мъкнаха го по съдилища с месеци.
Пъпката пък го притиснаха да си продаде дела и да се разкара от този бизнес.
Просто доброто корпоративното управление в очите на повечето български мажоритари е на последно място.
За тях фирмата си е тяхна и има едни много дразнещи миноритари, които трябва да бъдат смачкани след като си дадат парите за акциите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеВсеки си има път. Ти няма да вървиш този на ЕП, нито той твоя.. Хубаво е човек да чуе различни мнения, преди да тръгне по "своя" си път.
Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеТова е така, но ще се помъча да ти опиша защо аз лично се занимавам с БФБ /мисля, че има и други като мен/ и ще се радвам, ако ми кажеш ти какво би направил на мое място. Значи имам някакъв скромен капитал, отделно ми остават някакви пари ежемесечно и целта ми е те да носят някаква доходност. За мен опциите са следните, като правя уговорката, че нямам задълбочени знания по финанси. Имал съм 2-3 изпита в университета, знам основните положения за коефициентите и колко горе-долу би било редно да са и до там. Та, връщаме се на вариантите:
1. Депозит - 1% лихва - не ме устройва.
2. Някакъв наем или рента - преди време купих малко земя, но вече според мен не си струва.
3. Международни пазари /включвам акции, фондове, опции и т.н./ - според мен, участниците там задават темпото, а ние на БФБ просто преписваме от тях с известно закъснение. Пробвал съм се, но без успех, защото нямах достатъчно информация. За да заложа дали златото, петрола, или акциите ще паднат, аз трябва да знам доста неща - нива на бъдеща инфлация, бъдещо търсене, бъдещи решения на ФЕД, ЕЦБ и т.н., бъдещи отчети на компании. Специално за отчетите трябва да изчета за всяка една компания може би стотици страници с история, планове, анализи и мнения. Въпреки че се оправям горе-долу с английския, това би ми отнело твърде много време. Преди време реших да вложа пари във фондове, които да следят тези неща, но резултатите им бяха твърде разочароващи. От 4-те фонда, в които бях инвестирал за период от 6-9 месеца, най-добрия не можа да бие ДАКС като доходност! Т.е. по-добре да си купя един ЕТФ и това е, но се връщаме на мнението как да купя ЕТФ от ДАКС например, при положение че дори не знам наизуст имената на компаниите в него?
4. БФБ - занимавам се от 4-5 г., следя 10-20 компании и знам с голяма точност какви са им били резултатите през този период, какви са им били цените за този период, какви планове имат, какви рискове носят и т.н. Цялото това упражнение ми коства по няколко часа на месец в свободното време.
Извинявам се за дългия пост и ще се радвам на мнение, дори то да бъде крайно негативно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНяма какво да чакаш дали Софарма ще струва 2.77лв или 2.59лв в края на месеца.Това е така, но ще се помъча да ти опиша защо аз лично се занимавам с БФБ /мисля, че има и други като мен/ и ще се радвам, ако ми кажеш ти какво би направил на мое място. Значи имам някакъв скромен капитал, отделно ми остават някакви пари ежемесечно и целта ми е те да носят някаква доходност. За мен опциите са следните, като правя уговорката, че нямам задълбочени знания по финанси. Имал съм 2-3 изпита в университета, знам основните положения за коефициентите и колко горе-долу би било редно да са и до там. Та, връщаме се на вариантите:
1. Депозит - 1% лихва - не ме устройва.
2. Някакъв наем или рента - преди време купих малко земя, но вече според мен не си струва.
3. Международни пазари /включвам акции, фондове, опции и т.н./ - според мен, участниците там задават темпото, а ние на БФБ просто преписваме от тях с известно закъснение. Пробвал съм се, но без успех, защото нямах достатъчно информация. За да заложа дали златото, петрола, или акциите ще паднат, аз трябва да знам доста неща - нива на бъдеща инфлация, бъдещо търсене, бъдещи решения на ФЕД, ЕЦБ и т.н., бъдещи отчети на компании. Специално за отчетите трябва да изчета за всяка една компания може би стотици страници с история, планове, анализи и мнения. Въпреки че се оправям горе-долу с английския, това би ми отнело твърде много време. Преди време реших да вложа пари във фондове, които да следят тези неща, но резултатите им бяха твърде разочароващи. От 4-те фонда, в които бях инвестирал за период от 6-9 месеца, най-добрия не можа да бие ДАКС като доходност! Т.е. по-добре да си купя един ЕТФ и това е, но се връщаме на мнението как да купя ЕТФ от ДАКС например, при положение че дори не знам наизуст имената на компаниите в него?
4. БФБ - занимавам се от 4-5 г., следя 10-20 компании и знам с голяма точност какви са им били резултатите през този период, какви са им били цените за този период, какви планове имат, какви рискове носят и т.н. Цялото това упражнение ми коства по няколко часа на месец в свободното време.
Извинявам се за дългия пост и ще се радвам на мнение, дори то да бъде крайно негативно.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеА ти какво предлагаш? Да чакаме дадена акция да стигне ''справедливата'' си цена? Ами ако това не се случи?
Даже пробвай с опции - можеш да направиш печалби, каквито с акции са трудно постижими. Сега през май е най-добрия месец да си купиш путове на индекси, злато и нефт. Аз лично очаквам до края на юни и трите да са в корекция от сегашните нива. При някой от тях даже е възможно цените да паднат с по 15% надолу. Това може да е 200% печалба с опции.
Няма какво да чакаш дали Софарма ще струва 2.77лв или 2.59лв в края на месеца.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеТия неща за Софарма все ги чакаме от януари 2008 насам. Все била много подценена и щяла да покаже страхотни резултати, пък все не ставаше.
От както направиха "могъщата фабрика", която трябваше да увеличи продуктивността, ЕБИТДА-та им е спаднала от 71млн. лв (2013) до 60млн. лв (2015), а тази година може и да е по-ниска.
Докато другите борси се вдигнаха с 30-40% от 2013 до 2015, а индивидуални акции дори над 100%, тук инвеститорите са в очакване чичото да реши какво му се прави в момента и се надяват акцията да стигнела отново 3лв. Нищо че няма фундамент за такава цена. На БФБ повечето хартии по принцип нямат!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнениеЗависи от пазара и от резултатите на групата, но не е невъзможно
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнениеУспех с чакането! Не вярвам да пазне под 2.50 лв.! По-скоро до края на годината ще сме към 3 лв.
Нямам финансова облага от нещата, които пиша за български акции.
Коментар
-
Пак нещо сте се разпенили тука, гледам ЕП преподавал уроци...
Ма чакай да го понасолим малко и него.
Софарма реално трябва да струва около 8х ЕБИТДА, тъй като маржовете и цялата им профитабилност пада. Освен това са представени на много неатрактивни пазари и определено трябва да търгуват на дискаунт от пиър групата си.Голям бул се извъди...
Ми че тя и тева е на 8 сега, и милан почти там, а колко други много по стойностни компании даже на доста под 8 си се търгуват. А и както правилно си отбелязал на пазарите де шета софарма - дори и на 3.
И преди съм го казвал - за мен всичко над 5 тук си е от нечестивия.
А и добрата практика е човек да купува поне с 30% дисконт.
Ако пък не падне толкова - кой пък ще вземе да си скубе косите за някаква мажовска хартия на полуумрялото бфб...
Тук дори трябва да е по голям дисконта като се има предвид как от петилетка насам мажо си играе игрички с дивидентите като ония от махалата тип тука има-тука нема.
Да не говорим че за такива маржини бат Тони дори и в най мокрите си сънища не смее да се надява..
http://finance.yahoo.com/q/ks?s=GILD+Key+Statistics
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнениеа защо не и преди края!?
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSE Will Rise Разгледай мнениеУспех с чакането! Не вярвам да пазне под 2.50 лв.! По-скоро до края на годината ще сме към 3 лв.
Коментар
Коментар