Защо да е незаконно??? В случая си присъствал на събрание, което е било публично обявено в съответствие с всички изисквания на ЗППЦК. Всеки който е проявявал интерес е имал възможност да направи същото. В случая използваш факта, че си научил новината преди всички останали, в което няма абсолютно нищо незаконно. Би могло да се третира като незаконно единствено ако до тази информация само ти си имал достъп, или пък е бил ограничен достъпа до информацията на други лица. В случая обаче няма нищо подобно, тъй като датата и мястото на провеждане на събранието са публично обявени.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Bobi75
Незаконно е,
защото изнасяш вътрещна информация на своя брокер. Нали поръчката всъщност я подаваш към него
Коментар
-
Здравейте!
ОТНОСНО: Вътрешна информация по нашите закони.
Преди много години четох една книга за един брокер, който е създал една от първите успешни брокерски фирми за търговия с акции на борсата. Тя е от типа “HOW TOs” да създадем успешна брокерска компания”.
В тази книга автора дава препоръки как да се проучват фирмите, търгувани на фондовата борса:
1. Обаждане във фирмата и уговаряне време за посещение. При това посещение му се дава всякаква информация за дейността на фирмата, тъй като и самата фирма е заинтересована да се представи добре пред различните инвеститори.
2. Автора си купува ЕДНА акция от някоя интересна за него компания и присъства на нейния ОСА, за да добие впечатление за дейността й (каквото и да означава това).
3. Ако фирмата му е харесала автора се обажда на потенциални инвеститори и ги запознава със състоянието на компанията (лично мнение на автора), НО решението за инвестиции в тази компания е на самия инвеститор.
В тази връзка какво е Вашето мнение за следното:
1. Аз съм частен инвеститор и инвестирам с мой пари.
2. Купувам си 1 акция от SFARM.
3. Присъствам на ОСА и се приема увеличението на капитала.
4. Вадя си laptopa и си включвам COBOSа през GSM и си купувам 1000 или 10 000 акции от SFARM.
Според Вас законно ли е това или не?
Благодаря!
Коментар
-
Първоначално изпратено от TonyAз съм ПРОТИВ да се спира ВСЯКАКВА търговия с акции на борсата!
1. Не виждам проблем ако на ОСА присъства твои човек с GSM и да ти каже какви решения се вземат, защото това веднага би се усетило на цените на борсата и веднага може да се включиш и без да си чул за новината! Освен това като знаеш една новина, от къде може да съм сигурен, че цената ще бъде такава каквато аз предполагам??
2. ПРОТИВ съм когато се спира търговията с акции на компании, на които предстои да си сменят собственика - някакви там ДЗИ или нещо подобно!
Пример: Никои не спира търговията с нефт, когато има торнада в мексиканския залив или се води поредната война в залива!
3. По своята мотивация тези спирания ми приличат на държавна намеса.
По мое мнение БФБ в случая си определя някакви правила, които и позволяват да не „поема” рискове, такива каквито поемаме всички Ние! Такова поведение ми напомня на НЕК и комисията за енергийно регулиране – Държавна намеса!
До сега БФБ не е поела „риска” за търговия „на късо”, а и не виждам намерение да поеме такъв „риск”. За това си почивам от март до август!
4. Що се отнася до новините от БФБ до сега не съм ги чел и няма да ги чета!
Като извод от всичко до тук мога да кажа, че сме много далеч от възможност да се прояви някакъв професионализъм на БФБ. Тя работи, защото няма друг начин за регистрация на прехвърляне на акциите между търговците! Досетете се кой е бил инициатора за това ;-)
Бих желал да чуя Вашето мнение в чий интерес е това??
Благодаря и успех!
Ако беше се запознал с практиката и на други ФОНДОВИ БОРСИ вместо да ми правиш аналогии с петрола или картофите или боба, щеше да видиш, че спирането на търговията по време на ОСА е нормална практика, която дори северните ни съседи прилагат, в резултат на което борсата им е доста по-добре уредена от нашата.Не става само с COBOS, трябва и акъл!
Коментар
-
Bobi75
Tony, дори ако си трейдер подобни регулации ти дават нови методи за влизане и излизане
А по въпроса. Сигурно ще искаш да се махнат дори ограниченията за дневна промяна от 15% и 30% ?
Колкото повече расте нашата борса, толко повече такива регулации ще има. Лимитирането на стремителното движение в щатите е дори още по-сложно. Например за фючърсите на индексите има три нива лимитиране, които са свързани и със спиране на търговията за известно време и то в рамките на сесията.
На руската борса, ако акция се измени на 15%, търговията с нея се спира за няколко часа. Другите акции си се търгуват, а тази не.
Няма да ти обяснявам защо се прави, надявам се да се сетиш самВсяка страна преминала рецесия с борсов крах ги има тези регулации.
Коментар
-
Aз съм ПРОТИВ да се спира ВСЯКАКВА търговия с акции на борсата!
1. Не виждам проблем ако на ОСА присъства твои човек с GSM и да ти каже какви решения се вземат, защото това веднага би се усетило на цените на борсата и веднага може да се включиш и без да си чул за новината! Освен това като знаеш една новина, от къде може да съм сигурен, че цената ще бъде такава каквато аз предполагам??
2. ПРОТИВ съм когато се спира търговията с акции на компании, на които предстои да си сменят собственика - някакви там ДЗИ или нещо подобно!
Пример: Никои не спира търговията с нефт, когато има торнада в мексиканския залив или се води поредната война в залива!
3. По своята мотивация тези спирания ми приличат на държавна намеса.
По мое мнение БФБ в случая си определя някакви правила, които и позволяват да не „поема” рискове, такива каквито поемаме всички Ние! Такова поведение ми напомня на НЕК и комисията за енергийно регулиране – Държавна намеса!
До сега БФБ не е поела „риска” за търговия „на късо”, а и не виждам намерение да поеме такъв „риск”. За това си почивам от март до август!
4. Що се отнася до новините от БФБ до сега не съм ги чел и няма да ги чета!
Като извод от всичко до тук мога да кажа, че сме много далеч от възможност да се прояви някакъв професионализъм на БФБ. Тя работи, защото няма друг начин за регистрация на прехвърляне на акциите между търговците! Досетете се кой е бил инициатора за това ;-)
Бих желал да чуя Вашето мнение в чий интерес е това??
Благодаря и успех!
Коментар
-
Bobi75
няма да падне наполовина. ще падне сигурно по-малко от 40% , но после може пак да се качи
явно хората на БФБ вече разбраха удоволствието от ликвидността. а и много пари се появиха изведнъж
Коментар
-
Първоначално изпратено от DuffyИзвинете ме за голямата неграмотност, но съм нова и искам да ви питам нещо тъпо. След катоп капитала се увеличава, това означава ли, че за всяка моя акция ще получа още една т.е. ако имам 10 акции, сега вече имам 20. Ако това е така, трябва ли да се свържа с ИП и да му кажа, че искам да участвам ?
Още веднъж се извинявам за въпроса.
Не е неоходимо.Всички които имат акции към 11.10. ще участват в увеличението.След това цената ще падне наполовина и ще имаш още толкова акции колкото притежаваш сега.
Коментар
-
Anton Chigurh
Никой не не пита.
Коментар
-
Извинете ме за голямата неграмотност, но съм нова и искам да ви питам нещо тъпо. След катоп капитала се увеличава, това означава ли, че за всяка моя акция ще получа още една т.е. ако имам 10 акции, сега вече имам 20. Ако това е така, трябва ли да се свържа с ИП и да му кажа, че искам да участвам ?
Още веднъж се извинявам за въпроса.
Коментар
-
Софарма увеличи капитала си до 132 млн. лв.
От: Кристиян Костов
kostov@investor.bg
29.09.2006 16:37 ( SFARM )
На проведеното днес извънредно Общо събрание на Софарма АД бе гласувано за увеличение на капитала на дружеството от 66 млн. лв. на 132 млн. лв., съобщава сайта на Българска фондова борса.
Увеличението на капитала е със собствени средства, като сумата от 66 млн. лв. е формирана от допълнителни резерви, надвишаващи нормативно установения задължителен размер на фонд "Резервен".
“На събранието бяха представени 80,8 на сто от капитала на дружеството, като увеличение бе прието единодушно”, каза за Investor.bg директорът за връзки с инвеститори на дружеството Пелагия Виячева.
Новите акциите ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличението. Последната дата за сключване на сделки с акциите на Софарма, в резултат на които приобретателят има право на участие в увеличението на капитала е 11 ноември (сряда).
Днес по позицията бяха прехвърлени 10060 лота на нива от 10,73 и 10,93 лв. за ценна книга, което е нов рекорд по акциите на компанията.
Изпрати статията
Кристияне, ти не си такъв човек, не прави и ти грешки като БФБ, хайде да публикувате вярната кряйна дата за търговия с акциите на SFARM.
Коментар
-
Bobi75
Аз съм ЗА търговията да се спира в деня на ОСА!
Коментар
Коментар