If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
България ще приеме европейски пари и контрол за "Тракия"
Десислава Лещарска
В опит да тича пред вятъра, подчинената на премиера Станишев Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) обяви в четвъртък, че приема предложението на Брюксел за дострояване на магистрала "Тракия" с европейски пари, но и под европейски контрол.
В сегашната финансова ситуация парите от държавния бюджет, заделени за "Тракия", няма да са достатъчни и е разумно да се кандидатства и за еврофинансиране, заяви в председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов.
Така агенцията за пръв път публично обяви, че е склонна да включат отсечките на 'Тракия" в Оперативна програма "Транспорт" и да предостави на ЕК контрола върху избора на изпълнител, изпълнението на строителството и разходването на средствата.
Този вариант е предложен наскоро от ЕК, но министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов се противопостави с мотива, че това ще забави проекта и по-добре е правителството да се придържа към плановете си за бюджетно финансиране на "Тракия". Търговете за това обаче са спрени от Брюксел, което изнерви кандидатите за строителството, а и правителството, тъй като играчите трябваше да станат известни до изборите.
Ако се приеме еврофинансиране, дострояването на пътя София – Бургас може да се забави с минимум година, тъй като за промяната на оперативната програма е необходимо изготвянето на редица документи и анализи, каквито за 'Тракия" не съществуват.
Атанасов мотивира решението си с факта, че определеният от правителството бюджет на НАПИ в момента ги ограничава и в следващите три години всички пари трябва да се насочат към магистралата, а за останалата част от пътната мрежа няма да остане нищо.
За 2009 г. агенцията разполага с 314 млн. лева, от които 120 млн. за "Тракия". От излишъка за миналата година бяха заделени 180 млн. лева, също за "Тракия". Оставащата отсечка от Стара Загора до Карнобат, около 120 км, ще струва поне 800 млн. лева, според Атанасов.
Изявлението на Атанасов за включването на трасето в оперативната програма изпреварва писмо на Генерална дирекция "Вътрешни пазари" на ЕК, което трябва да пристигне у нас следващата седмица. В документа ЕК трябва да се произнесе какво ще е бъдещето на спрените по нейно настояване търгове за две отсечки от "Тракия".
Комисията спря търговете след като чуждестранна пътностроителна компания се оплака, че условията в тръжните документи дават предимство на българските пътностроителни фирми, "абонирани" за всички големи пътни поръчки с българско и еврофинансиране – "Главболгарстрой" на Симеон Пешов, 'Трейс груп" на Николай Михайлов и "Холдинг Пътища" на Васил Божков.
Греъме, мързи те, щото е след обед
Пийни едно кафе и гледай оптимистично на живота.
И аз в момента мързеливо чета Авесалом Подводни и правя паралели с българкста държава
Дедо Попе ей това го писах Ноември месец-едни подигравки бяха-а цената през 2004г е била 0,13ст.Не е препоръка естественно.
Първоначално изпратено от frei1974
Как се наду Балона Пътища-с 1000%-за по-малко от 2години.
1.Един ДФ си помисли че може да направи 100-200% доходност като надуе цените на една акция.
2.Големите надежди за Инфраструктурни проекти.
3.Високата цена на акциите и ниската ликвидност.
4.Алчност.
Как спадна и ще продължава да спада Балона.
1.Некоректен Мажоритар.
2.Това ДФ-така му спаднаха активите че е на -70% от началото на годината.
3.Спрени Еврофондове-не се знае кога ще се отпуснат парите акосе отпуснат въобще.
4.Финансова криза.
5.Страх.
Всеки може да допълни......
Очаквана цена-справка на цената 2004г.
Не е препоръка.
аха, сметките беха крива. Ама пак излязох де. Не от всякъде все пак
А само вметвам тука. Няма да коментирам много, че сте много люти
А това, може да се окаже уникална акция, но всеки има моменти на падение
Абе коментирай наки затова е форума.Ама имай поне някакви принципи.Защото приказките ти в някои други теми издишат, след като човек ти прочете постовете тук.С най-добри чуства
Аааа Греъме, че аз от не знам колко си месеца не съм писал тука Да не си се заблудил нещо.
Ей на, с тебе се разприказвахме сега, та затова толко поста накуп
Не съм, не съм се объркал ама ме мързи да се разрова и да цитирам
Абе коментирай наки затова е форума.Ама имай поне някакви принципи.Защото приказките ти в някои други теми издишат, след като човек ти прочете постовете тук.С най-добри чуства
Аааа Греъме, че аз от не знам колко си месеца не съм писал тука Да не си се заблудил нещо.
Ей на, с тебе се разприказвахме сега, та затова толко поста накуп
Имам предвид прогнозните нива 2.40/2.50.Днес затворихме на 2.511.След направения анализ през ноември нещата отиват на по-зле,което ще се отрази и на акцията.А Ханът приказва глупости,Преди време му казах,че от всичко,което пише,харесвам името Крум.Кучето не бива да лае в мъглата,защото насреща може да е стопанина му.
Разсеях се с числата.Сори.Кажи сега защо след като имаш акции тук говориш за киртици/или квото беше там/ и то говориш злобно?
Стига,бе,Graham.Това е черен хумор,взаимстван от Ориента,но няма злоба.Много рядко си позволявам да обиждам някого.Анекдотът за Али-Киртика е известен на много хора.Мога да си позволя да се самоиронизирам.На "лични" мога да ти го разкажа,защото тук го цитирам малко некоректно.
Ако е било самоирония е О.К.Чест ти прави.Малко хора го можеме .Но не ми изглеждаше така.Затова повдигнах въпроса.
Имам предвид прогнозните нива 2.40/2.50.Днес затворихме на 2.511.След направения анализ през ноември нещата отиват на по-зле,което ще се отрази и на акцията.А Ханът приказва глупости,Преди време му казах,че от всичко,което пише,харесвам името Крум.Кучето не бива да лае в мъглата,защото насреща може да е стопанина му.
Разсеях се с числата.Сори.Кажи сега защо след като имаш акции тук говориш за киртици/или квото беше там/ и то говориш злобно?
Стига,бе,Graham.Това е черен хумор,взаимстван от Ориента,но няма злоба.Много рядко си позволявам да обиждам някого.Анекдотът за Али-Киртика е известен на много хора.Мога да си позволя да се самоиронизирам.На "лични" мога да ти го разкажа,защото тук го цитирам малко некоректно.
Абе коментирай нали затова е форума.Ама имай поне някакви принципи.Защото приказките ти в някои други теми издишат, след като човек ти прочете постовете тук.С най-добри чуства
Дедо Попе ей това го писах Ноември месец-едни подигравки бяха-а цената през 2004г е била 0,13ст.От тогава работата стана още по трагична.Не е препоръка естественно.
Първоначално изпратено от frei1974
Как се наду Балона Пътища-с 1000%-за по-малко от 2години.
1.Един ДФ си помисли че може да направи 100-200% доходност като надуе цените на една акция.
2.Големите надежди за Инфраструктурни проекти.
3.Високата цена на акциите и ниската ликвидност.
4.Алчност.
Как спадна и ще продължава да спада Балона.
1.Некоректен Мажоритар.
2.Това ДФ-така му спаднаха активите че е на -70% от началото на годината.
3.Спрени Еврофондове-не се знае кога ще се отпуснат парите акосе отпуснат въобще.
4.Финансова криза.
5.Страх.
Всеки може да допълни......
Очаквана цена-справка на цената 2004г.
Не е препоръка.
Според мойте сметки пътя може да падне до 0.494 лева.
Абе кажи го пейсе стотинки.
П.С. Ако не друго, то пазара сега е благодатна почва за тренировка на куп анализи
Дядо Инокентийе, преди време викаше мечки и когато дойдоха почна да се оплакваш и ти."Купих на 800 а то взе че падна още".Пак запяваш старата песен.После пак ли ще заговориш за смирение прочие глупости?
Според мойте сметки пътя може да падне до 0.494 лева.
Абе кажи го пейсе стотинки.
П.С. Ако не друго, то пазара сега е благодатна почва за тренировка на куп анализи
Дядо Инокентийе, преди време викаше мечки и когато дойдоха почна да се оплакваш и ти."Купих на 800 а то взе че падна още".Пак запяваш старата песен.После пак ли ще заговориш за смирение прочие глупости?
Коментар