Първоначално изпратено от pipbel
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеИПОто на Сирма е трагикомедия, не може да излизаш на ЕВ/ЕБИТДА 20, П/Е 70 и П/КФ 200 и да говориш за осемкратен ръст на приходите в следващите 5 години
...Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеЧак толкоз негативизъм не знам дали помня да е имало на пазара последните 12-13 години. Вчера четох нещо писано от Елана и там точно това споделяха с което съм съгласен, дори и 2008/2009 настроението че след лошото идва добро бяха по-силни от сега.
Сега настроенията са поради обективни и субективни/ външни и вътрешни фактори и обстоятелства/ ,взети заедно ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеНе е вярно, никакъв страх не ме тресе (от мое име го казвам за себе си)
Освен това не споделям, някои други неща - никаква надежда не очаквам от сирма, никаква бяла, сива или друга лястовица няма да излезе. нямам и намерение да ги подкрепям. От собствениците харесвам само един и той се казва Георги Маринов. Чудя се какво ти е "ок" на минималната цена и как го изчисли това "ок" че е "ок" - като равно на баничка за сутрешна закуска или като лимонада на обяд!?Има странни неща правени - с това съм много съгласно, но оценките на активите за мен са под въпрос
А че акционерната структура била невиждана за бфб - невярно твърдение - виж например акционерната структура на софком.
Иначе, ако някой искаше да купи БФБ с идеята да я развива- отдавна да го е направил, та и от този храст няма да изскочи заек. Това, от което най-вероятно ще растат цените е, че ликвидността е толкова умряла, че когато се появи малко кеш ги тика нагоре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеТа те са негативни от една година и кой знае още колко.....
просто няма повод за оптимизъм...
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеДобреее, все негативни мнения, това е добре по всички теории
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеДобреее, все негативни мнения, това е добре по всички теорииТа те са негативни от една година и кой знае още колко.....
просто няма повод за оптимизъм...
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеЕ ти какво сега - смяташ да продаваш ли!?!?Като се набалончи индекса ли си го замислил
аз ще съм най-голямата мечка на борсата
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеВъзможностите тук си ги има, ето идват отчети, имам хубави очаквания за не едно и две дружества. Има избор немалък от компании с P/E под 10, компании с EV/EBITDA 5-6, че дори и по-ниски. Е има и много компании дето не ми се купуват, освен ако е някакъв мега оптимизъм на пазара, какъвто очевидно не е.
ПС Реших да видя къде сме и сметнах средното за една що годе предствителна извадка ( моя си ) за пазара по сектори.
Ев/ебитда 5.2
Надули сме сe като плондери амааа...
GILD, AAPL, LPL, LUV, MGA, GM, MMM, VLO, TGA, NSU
Верно има и такива, ма не са никак толкова много, нито са показателни за пазара като цяло, който се търгува поне 50-60% по скъпо от тях.
А и тези които имаш предвид изобщо не са от чергата на тези дето съм цитирал, а са си предимно неликвидна екзотика с нищожен маркет кап, ала с щедро количество мажовско участие, на които хич не им и пука за дребните ( колко дивиденти дават ?)
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеРазбира се, че ще купуваш от мен, но на по-високи цениКато се набалончи индекса ли си го замислил
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеГолям страх ги тресе всички, или може би голям страх ни тресе.
Ама е малко в повече. Притесняваме се да не се сринат още навън, ами след този ръст дето направиха толкова години рисковете определено ги има. А колко да падат за да изглеждат зле като нашия пазар.
Възможностите тук си ги има, ето идват отчети, имам хубави очаквания за не едно и две дружества. Има избор немалък от компании с P/E под 10, компании с EV/EBITDA 5-6, че дори и по-ниски. Е има и много компании дето не ми се купуват, освен ако е някакъв мега оптимизъм на пазара, какъвто очевидно не е.
Какво може да генерира интерес на пазара, защото това ни трябва за да можем да отлепим малко. Темата с продажбата на БФБ отдавна си я говорим. Надяваме се да случи и един нов собственик да пусне нови инструменти и да привлече вниманието към БФБ. Дано се случи по-скоро, но непосредствено едва ли. Друг вариант е - икономиката да хукне и като правим най-висок растеж в Европа да прилечем вниманието. Дано се случи по-скоро, но непосредствено едва ли. Следващ вариант е да случи листване, да генерира интерес, да бъде последвано от други които виждат че БФБ е място където може да се набират капитали. С това да привлечем някой фонд, той пък все портфейл от няколко позиции трябва да направи. В това ми е надеждата на Сирма, доста се чудих дали да участвам да си призная, има неща които ми харесват и други които не ми харесват. Все пак си мисля че ще се включа макар и със символичен дял от портфейла. Но да кажем че го правя и за принципа - да подкрепим ентусиастите дето са решили да повярват в БФБ, бялата ляствичка. Секторът е страхотен, дано се решат и други. Акционерната им структура е добра, невиждана в БФБ, заслужава уважение и това че не са се изпокарали за тези 20 години и създават нещо. Мошеници смятам че не са, има разни странни изпълнения дето да правили предните години, но ще си затворя очите. На минималната цена ми е ок и дано съберат парите, а след това е важното вече как ще ги вложат и какъв ще е резултата.
Но в общи линии ние сами трябва да си повярваме в пазара. Когато тръгнем нагоре винаги се включват нови и нови пари, но трябва да променим настроението. Говори ми се за бъдещите отчети, компания по компания дори. Но стана твърде дълго.
Освен това не споделям, някои други неща - никаква надежда не очаквам от сирма, никаква бяла, сива или друга лястовица няма да излезе. нямам и намерение да ги подкрепям. От собствениците харесвам само един и той се казва Георги Маринов. Чудя се какво ти е "ок" на минималната цена и как го изчисли това "ок" че е "ок" - като равно на баничка за сутрешна закуска или като лимонада на обяд!?Има странни неща правени - с това съм много съгласно, но оценките на активите за мен са под въпрос
А че акционерната структура била невиждана за бфб - невярно твърдение - виж например акционерната структура на софком.
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от gunnar Разгледай мнениеПри продажбата парите не трябва да са водещ критерии, според мен. По-скоро някакъв ангажимент за развитие на борсата. Ефектът за икономиката от чужд, реномиран собственик на БФБ, е неизмерим в сравнение с парите, които държавата би могла да вземе за дела си.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеАбе ти това го разправяш от Софикс 500, ама ето, че и без мечки сме вече на Софикс 440. Скоро и на моята ще дойдете и ще трябва да поздравявашНа такъв прогнил индекс и на такава прогнила борса не и трябват мечки да пада, стига собствената тяга..
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениемечки колко искаш......
Спекулата върви ,вчера продадох в ЗХБГ ,днес в неохим ,онзи ден в БТН ,по онзи ден в Хиката - е дребни бройкЕ , но кеша се събира.....а ти ги лумкай.....нали знаеш ,че ще купувам от теб...когато трябва в пени маркета.....
..
Коментар
Коментар