IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
    dddd, точно така е! Ако знаеш колко си прав, това сума пъти съм го говорил на приятели, темата може да има доста голямо продължение, сърбят ме пръстите да пиша, но съм си обещал за политика да не пиша във форума, така че спирам...

Чета те внимателно не от вчера, понеже си много интересен форумец, но често си мисля едно нещо за теб (не съм психолог). Имаш добре изразено критическо мислене, абстрактен поглед и т.н. нека не правя жалки опити да описвам по-подготвен от мен човек във финансовата материя, а това тук е все пак финансов форум. Според мен има един такъв проблем, който произтича от факта, че човек вижда света, какъвто е и самият гледащ човек. Мизерникът смята, че всички са мизерници, крадецът смята, че всички крадат, грубиянинът смята, че всички са груби и т.н. – всеки вижда толкова, колкото му е възможно, а освен това по този начин хората, освен всичко друго, оправдават собствените си недостатъци, оневиняват себе си. Убеден съм, че си наясно с това. Ето, в главата ти светът е подреден, разумен, логичен... То и аз смятам, че светът е винаги логичен, макар хората да не можем в пълнота да виждаме логиката му. Въпросът е доколко логиката ни е съответна на логиката на света – всеки се справя различно добре. То това е трудното. Много хора нямат твоя тип мислене и нагласа... и това му е интересното на света, че е шарен, многолик. Ти хем смяташ, че ги включваш в уравнението, хем според мен донякъде ги пропускаш... в твоя свят няма място за мизерия, тази е неизвестната, която според мен ти убягва. А мизерия и простотийка у нас си имаме доволно – на каквото искаш ниво. Пишеш, че много неща не ти харесват тук, убеден съм, че е така, но все пак си мисля, че някои простотийки неглижираш малко повече, отколкото е добре да правиш. Така ти познаваш, че ще имаме еди какъв си икономически ръст, опитваш се да проумееш циклите на глобално ниво, но прогнозата ти за развитието на фондовия пазар за последната година – две се оказва по-неточна от прогнозата на някои, които могат да бъдат в категорията сривльовци – справка прогнозите за основния ни индекс как ще завърши миналата година (няма лошо някой да е сривльо, ако това включва трезва преценка за пазара, това е достойно за уважение, нека не се обижда някой песимист). Прогнозата ти за индекса беше по-далеч от на други и сигурно все още много съжаляваш, че си дал прогноза – понеже даде храна на хиените . Въпреки това, ако говорим за БФБ вероятно си постигнал по-добър резултат на борсата от класическия „сривльо“ ( който все пак търгува акции), понеже глупавият е осъден да си губи парите по-бързо от умния, ако се губи, както и да печели по-малко от умния, ако се печели. Друг е въпросът дали някой умен "сривльо" не е избрал изобщо да не търгува тук, печелейки с нещо друго повече от някой умник на борсата ни.

Абстрактната мисъл е нещо много хубаво, позволяващо ни да имаме по-глобален поглед за нещата, но е много опасно да не пропуснем дребните мизерийки, простотийки. Те пречат на глобалния поглед върху нещата, но същевременно са важна променлива в уравнението. Стремящият се към глобален поглед, не желае да се вторачва върху простотийките, понеже ако се взираш в тях, губиш хоризонта. Истински глобалният поглед обаче има претенцията да обхваща всичко в себе си. Безгрешни хора няма, разбира се. Най-малко пък аз мога да твърдя, че имам правилен поглед към нещата. Животът ми изобилства от грешки.

Възможно е всичко, което пиша, да е неправилно, погрешно, знам само, че съм напълно добронамерен. Не те познавам, не мога да съм сигурен доколко читав човек си, наистина не мога да твърдя такъв ли си – писането може да прикрие доста неща, вероятно знаеш колко важна е невербалната комуникация, а във форума няма как да видиш мимиките, жестовете, стойката и т.н. на другия... интонацията дори. Тук са само писаните думи, а само чрез тях трудно се правят бързи правилни изводи. Понеже чрез писаното слово човек може дълго време успешно да се крие. Не препоръчвам теб или стратегиите ти като добри или лоши. Имаме пресечни точки в немалко отношения, но някъде се разминаваме. Не се считам за добър пример за подражание.

Притежавам акции на БФБ. Нищо от написаното не е препоръка в каквато и да е посока. Възможно е стратегиите и преценките ми за нещата да са дълбоко погрешни и да доведат до загуби, ако някой се повлияе от тях. Поздрави!

Гледам използваш думичката сривльо.....

При положение , че вече две години сме в мечи цикъл ,трябва да имаш по възпитано обръщение към позналите движенията на борсата и по реалистично към ъпърите....
    Най малкото ,когато дойде времето тези с парите "сривлювците" според теб , ще дойдат да качат борсата а тези с акции ъпърите ще се молят да стигнат вложенията им предишните цени.... защото те нямат кеш от една година и се молят да не им гръмнат репата а в момента да не говорим за техните възможности......
    Мисля ,че съм ясен без да пиша 1000 реда...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
      На всички ни се иска да изригне борсата и да направим солидни печалби,но това скоро няма да се случи.Нито ще има такова мощно изригване нито солидни печалби защото след всеки полъх на ръст ще има разпродажби.От тук нататък в близките може би 15-20 г това ще е играта.Всеки един опарил се от загубите и чакал с години да ги възтанови дори и не напълно при първата удала му се възможност ще разпродаде и повече няма и да се занимава с борса.Такова чудо като 2007 г никога няма да се повтори повече.Да не говорим че за да оцелее БФБ трябват яки закони и регулатори.
      Ташунко, то никога нищо не се повтаря едно към едно. Знаем думите на Хераклит, че не може да се влезе два пъти в една и съща река.

Времето е онова, което не се впечатлява от каквото и да било, понеже е видяло какво ли не. Нови истерии, след добре забравени емоции... стига да имаме много време да чакаме. Ние нямаме толкова, затова ни вълнува какво ще се случи по-скоро. Не твърдя, че ни чака някога балон, подобен на този 2007 г. Аз съм в акции не защото чакам такъв балон. Надявам се на ръст, а не залагам на истерия. Ако докараме нещата до истерия, нямам против, но кой знае какво ще ме вълнува дотогава, понеже едва ли някой очаква истерия след месец или два .

Все пак 15-20 г са прекалено дълъг период, за да твърдя, че мога да съм сигурен, че няма да има покачвания през това време. Това е период, за който не дръзвам да правя планове за нищо - прекалено самоуверено би било. Животът крие в себе си прекалено много променливи.

Вече съм писал, че се надявам на отлепяне от дъното и на прилични подръпвания нагоре през следващите година, две, три... Не знам дали ще се случи и кога ще е началото, ако се случи. Надявам се преди края на 2018 г да е потеглил пазарът ни и това да е видно, но не мога да го твърдя. Може би са само празни надежди. На първо време погледът ми е насочен към идната есен. Така или иначе спешна работа нямам, надявам се да се окажа прав за потеглянето най-късно до 2-3 години, надявам се дотогава да няма осезаеми спадове, но това са мои надежди и предположения. Какво обаче ще стане в действителност - не знам.

Притежавам акци на БФБ. Възможно е да бъркам за нещо или за всичко. Препоръки нямам никакви за нищо..
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

За сега е трагедия!!
        Чак пък трагедия,слагат си тарикатите големи поръчки в ниското и тия от аска им
        ги изпълняват.Търговия мечта за купувачите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
          Викаш и за кенефа не стават?
          За сега е трагедия!!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            Категорично не съм съгласен!!!
            Дай боже да си прав,но едва ли.Лично имаш една черпня от мен ако излезеш прав.

Коментар

На всички ни се иска да изригне борсата и да направим солидни печалби,но това скоро няма да се случи.Нито ще има такова мощно изригване нито солидни печалби защото след всеки полъх на ръст ще има разпродажби.От тук нататък в близките може би 15-20 г това ще е играта.Всеки един опарил се от загубите и чакал с години да ги възтанови дори и не напълно при първата удала му се възможност ще разпродаде и повече няма и да се занимава с борса.Такова чудо като 2007 г никога няма да се повтори повече.Да не говорим че за да оцелее БФБ трябват яки закони и регулатори.
              Викаш и за кенефа не стават?

Коментар

Категорично не съм съгласен!!!

Коментар

• На всички ни се иска да изригне борсата и да направим солидни печалби,но това скоро няма да се случи.Нито ще има такова мощно изригване нито солидни печалби защото след всеки полъх на ръст ще има разпродажби.От тук нататък в близките може би 15-20 г това ще е играта.Всеки един опарил се от загубите и чакал с години да ги възтанови дори и не напълно при първата удала му се възможност ще разпродаде и повече няма и да се занимава с борса.Такова чудо като 2007 г никога няма да се повтори повече.Да не говорим че за да оцелее БФБ трябват яки закони и регулатори.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Аз си въобразявам, че в следващите две години ще увелича парите си на БФБ около три пъти. Предполагам за да се случи трябва да видим Софикс поне около 550. Въобразявам си, че ще ми е достатъчно.
                    Имам конкретен въпрос. Преди няколо дни (на 12.05.2016) ти написа един коментар, част от който бяха думите " Освен това си въобразявам, че тепърва ще идва приток на инвестиции насам и накрая всичко ще завърши със скандален балон подобен на този в Бразилия и Китай. Но до тогава има много години. Вероятно доста над десет.".

Въпросът ми е, в случай, че очакваш да увеличиш парите си на БФБ около три пъти следващите 2 години, то какво очакваш да се случи с портфейла ти при наличието на един такъв балон, за какъвто писа тези дни. Да, тогава уточни, че нямаме инфраструктура, която да позволи да се наместят големи купувачи. Ако без наличието и сега на подобна инфраструктура очакваш подобен ръст за портфейла си следващите 2 години, то какво да очакваме тогава след тези поне 10 години, ако допускаш балон?

Наистина ми е интересно и в интереса си не влагам оценка дали смятам, че си прав или не. Не твърдя имаме или нямаме инфраструктура, нито споделям мои очаквания, аз не се считам за компетентен да правя анализи на борсата ни, просто ми се иска да изясня за себе си твоята позиция най-вече за очакванията ти за след толкова дълъг период от 10 г около... или да споделиш защо пречките, които посочваш тогава, няма да ти попречат следващите 2 г за подобен очакван от теб ръст на портфейла ти. Може би заради факта, че и при този пазар имаме доволно поскъпнали компании (ти отдавна пишеш за Свилоза, че ти е най-тежка, а тя направи чудесно движение последните 2-3 години... на мен ми е втора по тежест в портфейла, заемайки над 30 % от него). Аз също имам оптимистични очаквания за следващите няколко години, най-силното доказателство е, че съм в акции догоре, но далеч не считам, че мога да бъда убеден в това, знам, че съм поел риск, допускам, че дори оптимист като мен може още утре да си разпродаде акциите, ако преосмисля възгледите си и очакванията си (независимо дали ще го обява или не във форума... макар че ако нямам акции, никога не бих написал, че имам... винаги се стремя напиша ли нещо, то да е точно, но може просто да не коментирам конкретни акции и/или да не ми се пише във форума след като продам). Да, виждам графиките на поскъпнали дружества при този наш пазар, знаем колко критики има към пазара ни, но все пак е трудно да знаем какво предстои занапред, миналите движения не са гаранция за бъдещи. А рискове не е като да няма.

Притежавам акции на БФБ. Препоръки нямам никакви.
                    Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

Ден през ден ни говорят колко добре ще стане ако един добър закон се замени с още по-добър. За мен остава въпроса след като сегашният закон не се прилага, то ако направим съвършен и пак не се приложи какво ще се промени.
                      ........................
                      dddd, точно така е! Ако знаеш колко си прав, това сума пъти съм го говорил на приятели, темата може да има доста голямо продължение, сърбят ме пръстите да пиша, но съм си обещал за политика да не пиша във форума, така че спирам...

Чета те внимателно не от вчера, понеже си много интересен форумец, но често си мисля едно нещо за теб (не съм психолог). Имаш добре изразено критическо мислене, абстрактен поглед и т.н. нека не правя жалки опити да описвам по-подготвен от мен човек във финансовата материя, а това тук е все пак финансов форум. Според мен има един такъв проблем, който произтича от факта, че човек вижда света, какъвто е и самият гледащ човек. Мизерникът смята, че всички са мизерници, крадецът смята, че всички крадат, грубиянинът смята, че всички са груби и т.н. – всеки вижда толкова, колкото му е възможно, а освен това по този начин хората, освен всичко друго, оправдават собствените си недостатъци, оневиняват себе си. Убеден съм, че си наясно с това. Ето, в главата ти светът е подреден, разумен, логичен... То и аз смятам, че светът е винаги логичен, макар хората да не можем в пълнота да виждаме логиката му. Въпросът е доколко логиката ни е съответна на логиката на света – всеки се справя различно добре. То това е трудното. Много хора нямат твоя тип мислене и нагласа... и това му е интересното на света, че е шарен, многолик. Ти хем смяташ, че ги включваш в уравнението, хем според мен донякъде ги пропускаш... в твоя свят няма място за мизерия, тази е неизвестната, която според мен ти убягва. А мизерия и простотийка у нас си имаме доволно – на каквото искаш ниво. Пишеш, че много неща не ти харесват тук, убеден съм, че е така, но все пак си мисля, че някои простотийки неглижираш малко повече, отколкото е добре да правиш. Така ти познаваш, че ще имаме еди какъв си икономически ръст, опитваш се да проумееш циклите на глобално ниво, но прогнозата ти за развитието на фондовия пазар за последната година – две се оказва по-неточна от прогнозата на някои, които могат да бъдат в категорията сривльовци – справка прогнозите за основния ни индекс как ще завърши миналата година (няма лошо някой да е сривльо, ако това включва трезва преценка за пазара, това е достойно за уважение, нека не се обижда някой песимист). Прогнозата ти за индекса беше по-далеч от на други и сигурно все още много съжаляваш, че си дал прогноза – понеже даде храна на хиените . Въпреки това, ако говорим за БФБ вероятно си постигнал по-добър резултат на борсата от класическия „сривльо“ ( който все пак търгува акции), понеже глупавият е осъден да си губи парите по-бързо от умния, ако се губи, както и да печели по-малко от умния, ако се печели. Друг е въпросът дали някой умен "сривльо" не е избрал изобщо да не търгува тук, печелейки с нещо друго повече от някой умник на борсата ни.

Абстрактната мисъл е нещо много хубаво, позволяващо ни да имаме по-глобален поглед за нещата, но е много опасно да не пропуснем дребните мизерийки, простотийки. Те пречат на глобалния поглед върху нещата, но същевременно са важна променлива в уравнението. Стремящият се към глобален поглед, не желае да се вторачва върху простотийките, понеже ако се взираш в тях, губиш хоризонта. Истински глобалният поглед обаче има претенцията да обхваща всичко в себе си. Безгрешни хора няма, разбира се. Най-малко пък аз мога да твърдя, че имам правилен поглед към нещата. Животът ми изобилства от грешки.

Възможно е всичко, което пиша, да е неправилно, погрешно, знам само, че съм напълно добронамерен. Не те познавам, не мога да съм сигурен доколко читав човек си, наистина не мога да твърдя такъв ли си – писането може да прикрие доста неща, вероятно знаеш колко важна е невербалната комуникация, а във форума няма как да видиш мимиките, жестовете, стойката и т.н. на другия... интонацията дори. Тук са само писаните думи, а само чрез тях трудно се правят бързи правилни изводи. Понеже чрез писаното слово човек може дълго време успешно да се крие. Не препоръчвам теб или стратегиите ти като добри или лоши. Имаме пресечни точки в немалко отношения, но някъде се разминаваме. Не се считам за добър пример за подражание.

Притежавам акции на БФБ. Нищо от написаното не е препоръка в каквато и да е посока. Възможно е стратегиите и преценките ми за нещата да са дълбоко погрешни и да доведат до загуби, ако някой се повлияе от тях. Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнение
                        в Германия съм работил в Гьоте Уни и няколко други за теб вероятно неизвестни институции в сферата на педагогическата психология при доста добро заплащане, но избрах да се прибера.... и тук ми е добре, взимам 3к и работя за немски клиенти на условия, каквито Германия не ми предлага като бонуси, работно време етц. Плюс това тези 3к тук се равняват на близо 3к в евро в Германия, щото ако наистина живееш там знаеш какви са цените за храна, живот... единствено ми се иска тук да се промени културата на хората и да са по-толерантни и тук ще е рай.

като цяло се изразяваш доста язвително за кол центрове и за "зелено насред младост 4" сигурно отдавна не си се прибирал и имаш право на мнение, повечето кол центрове са дупки, но не и моят. аргументът е, че за една лека приятна, научна работа накрая на месеца постъпват при мен 3к, а колегите ми са от PhD нагоре, други хора работят доста повече и доста по-стресово за доста по-малко пари - в Германия.

последен коментар на твой пост, понеже виждам че предпочиташ да пишеш отколкото да четеш и явно си останал с впечатлението, че съм фен на харц 4

не, не съм, но доста колеги германци дори след завършване на висшето си се регистрираха за харц 4, но това си е проблем на специалността... както и да е, успехи щом си в Германия и съм убеден, че рано или късно ще се прибереш и ти, ако не си пуснал дълбоки корени там. по-добре в Младост 4 околкото в u bahn-а с 100 канакета

в заключение - оптимист съм за България и за БФБ, хейтърите няма нужда да се обаждат в теми, които не са релевантни за тях и които за тях самите не са релевантни.

Ясно. Определено е така - за хора които искат да работят яваш яваш (и да получават наполовина). Трябваше да почнеш с "Уни, научна работа"- да не очаквам кой-знае какво от теб, кол-центъра и коневръза в Младост са таман за теб

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                          redcretin, ако живееш и работиш в Германия няма начин да не си усетил колко е паднал стандарта им през последните 15тина години. Генерално не си прав според мен, в живота всеки сам си намира щастието

Toranaga, не съм убеден, дали това изобщо е възможно...
                          Страшно е паднал, особено с тая дефлация дето върви през цялата "криза".

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                            я каква веселба падала тук
                            баш специалистът се е омъглил някъде и гледаме да понашляпане нещо и нии в суматохата

Коментар

Аз си въобразявам, че в следващите две години ще увелича парите си на БФБ около три пъти.
                              Аз искам да с и прав!

Трудно ми е да си представя, как ще стане, но огромно задоволство ще посрещна краха на страховете си

Да те питам, това твое предположение (предчувствие) за БФБ въпреки или независимо от развитията на световните финансови пазари го правиш.

Щото днес ми мина пред погледа поредното предупреждение
                              Morgan Stanley: Глобалната икономика е застрашена от рецесия
                              на една от големшките риби.

Погледнах за оригинала, но нямах време да търся много и да се ориентирам еднозначно, отде го взеха това сайта на Мъните (които са се писали за автор).

Коментар

• я каква веселба падала тук

Коментар

Working...
                                X