IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнение
    Мушморок си ти Торанага САН

Не се пускат таквиз неща от рогатия сайт тук

Коментар

• оптимизма на БФБ!!!

http://banks.bivol.bg/pib/

Коментар

• въпрос..

я да видя, дали инвестора ще остави тази новина???

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
          dddd,
          чета какво си писал и се чудя как може до такава степен да съм съгласен с теб.
          Пуууу, жив да си BSEtrader! Прегледах последните две страници, но не намирам този пост на дддд, а ми харесва много и въздействието му е почти вдъхновяващо.
          Супер странно нещо. Обикновено вечер попрочитам някакви неща за приспиване и то няма нищо общо с тукашните ни теми.
          Сега наред е една книга на непозната широко авторка, която разказва различни притчи и на тази основа споделя идеи и възгледи - от религиозни, богословски до модерна етика.
          Снощи четох за оптимизма и надеждата и се сблъсках със смайващи и посвоему окрилящи неща.
          Дори започнах да си мисля да сложа нещо тук, но веднага съобразявам, че закоравелият нашенски инвеститор мрази и възненавижда всичко, което панамирисва на литература и е по-дълго от три реда. С други думи - лигльовщините.
          Ще си позволя само един цитат от високоуважавания и тачен от мен д-р Михайлов (психиатъра и бивш сдс политик).

Човек е едно естествено обнадеждено същество.
          Last edited by nacheff; 19.05.2016, 12:08.

Коментар

• BSEtrader и dddd, очаквано добра комбинация .

От известно време гледам как пазарът ни се позадържа около тези нива и все по-често се сещам за думите на Костолани ''Когато борсата не реагира повече на добри новини – напускай, и когато лошите новини нямат повече въздействие – влизай.'', както и за ''Ако курсовете повече не могат да се качат, то тогава те трябва да паднат.'' (оттук ги копирам, статия от инвестора http://www.investor.bg/drugi/128/a/k...ovaliat-60624/ )

Нямам идея дали тези думи са приложими към нашия пазар. А и месец май по мое усещане не е най-добрият месец за краткосрочен оптимизъм, може и да бъркам. Но не мога да знам как е, просто ми с еинтересно да чуя коментари. Казвам само, че все по-често си мисля за цитираните думи на Костолани, гледайки пазара ни. Не че не допускам спадове - допускам, неведнъж съм го писал. Може и да видим сериозни спадове. Дори и по позиции, които до момента се представят добре.

Притежавам акции на БФБ, но не знам дали моята визия на пазара, визията на цитираните форумци или визията на други ще се окаже по-близо до истината за това, което ни предстои. Борсата е рисковано занимание и нищо не препоръчвам.

Поздрави на всички!
            Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Тони,
              от теб "чух" за този сайт инямам никаква информация за него. Изглежда не си подписват и редакционните статии. Не е важно, но ако четеш по-отдавна и знаеш нещо, сподели моля.

Зачетох се и питам, защото всъщност авторът иска да сподели нещо важно и констатирам, че той прави точно обратното твърдение на това, което аз си позволих да направя преди няколко дни. Естествено е, че и двете са пълни спекулации и свободни, субективни допускания и въобще не трябва да им се доверява човек. Забелязах, че съм 29-ти пореден читател, което е твърде скромно.
              За тукашните деятели нямам страх, но иначе може и да е подвеждаща тезата на автора. Моята също, апропо.
              Затова - никави претенции, никакви съвети и препоръки.

Най-добре е, човек да слуша себе си и в продължение на един дълъг период от време постоянно да тества, доколко си заслужава доверието към тази особа Малко шизофренично се получи, но то е за да илюстрирам идеята си.
              Ако се окаже, че човек не е способен да ражда плодотворни идеи, по-удачно е да потърси други полета за изява.
              Лошият инвеститор веобще не е задължително и кофти човек. Дори може да се търси по-често някаква обратна зависимост, но в края на краищата всеки сам избира с кого да си говори за П/Е и дивиденти, с кого да пие бира.
              Човешки работи.
              Поздрави

Коментар

• Въпросът е че пари има много по банките,

още един облъчен
                Блажени са верващите

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Сентимента е ужасен. Хората виждат само черни краски. Бялото става сиво а сивото черно. Да намерят пачка с банкноти на улицата няма да ги вземат, защото в България всичко е фалшиво и няма смисъл да се навеждат.
                  Аз съм безнадежден оптимист, но не споделям някои крайно оптимистични теории. Примерно някой беше писал, че чужденците ще дойдат да ни вдигнат пазара. Това са глупости. Те ще се появят тогава, когато има устойчив тренд нагоре и минимална ликвидност отговаряща на техните критерии. До тогава трябва да се справяме сами. Освен това има нагласа, че утре ще дойде публиката и ще почне да купува. Така не става.. Трябва време. Първо трябва ние с нашите пари да започнем да избутваме нагоре пазара. След това ще започнат да се връщат бавно тези, които отидоха на чуждите борси. После ще започнат да се появяват случайно попаднали през колективни схеми и тук таме някой дребен чуждестранен фонд. Ще мине много време докато дойде фазата на лудостта. Но до тогава ние може да се справяме доста приемливо. Ще спечелим доста над банковите лихви. Пазара вече осми месец се влачи на тези нива и не иска да пада. Акциите се движат разнопосочно. Тези, които имат умение да оценяват правилно активите печелят. Другите губят. Ще дойде и възходящото движение, но трябва търгуем индекс и къси по всичките му компоненти. Това ще върне спекулантите, ще качи ликвидността и ще подобри трайно пазара. Само с играчи с времеви хоризонт над година пазар не става. Трябва да има различни възможни стратегии. Иначе няма търговия и оборота си стои по 200-300 хиляди на ден. Проблемите са много, но и възможностите са необятни. Психологията ми е такава, че се фокусирам върху възможностите. Постоянно ги търся, без да отричам проблемите. Страха, който парализира пречи на действията и от там на резултатите. Липсата на съмнение води до фалит.
                  dddd,
                  чета какво си писал и се чудя как може до такава степен да съм съгласен с теб. Наистина няма кой да дойде и да вдигне ликвидността. Първо трябва този безумен негативизъм да бъде преборен, първо сега инвестиращите да се убедим (да си припомним) че на нашия пазар се печели. Възможности има и инвеститори има, но са пасивни играчи. Трябва да тръгне пазара, за да тръгне един да преструктурира продавайки А и Б и купувайки В, друг с различна стратегия продава В и купува А и Г. И нещата ще потръгнат.

Гледам си аз отчети и се замислих върху въпроса колко индивидуални инвеститори има. Ами прави ми впечатление при един Адванс терафонд как години наред всяко тримесечие расте броя на физическите лица акционери - 2011 г са били 839 физ. лица, към последното тримесечие са вече 1489. Тези физически лица са имали 9.2млн акции през 2011, а вече имат 16.48млн акции. Че това са 33млн лв в едно дружество от индивидуални инвеститори - хич не са малко. При БРЕФ картинката е горе-долу същата - 2011 са 479 физ. лица акционери, сега са 799, а акциите скачат от 2.89млн сегашни акции (привел съм броя към сегашния номинал) на 5,11млн акции. Това са още близо 10млн лева на индивидуални инвеститори. И това са нови играчи не акции от масовата забравени в някое чекмедже.

Въпросът е че пари има много по банките, лихвите са нищожни, но няма активна търговия и хората по-масово искат нискорисково дългосрочно инвестиране с текущ доход (дивиденти). В момента в който пазара тръгне ще се намерят хора склонни да рискуват, за мен си е много логично. Но трябва да отлепим от дъното. И ако тези които сега инвестираме не го направим, дали заради промяна в сентимента, заради добрите отчети или по друга причина, няма кой да дойде - нито чужденци, нито хора които досега никога не са инвестирали.

Поздрави на смелчаците!

Коментар

• Ще ги спукаме

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      Много зачестиха тези статии в подкрепа на БФБ-то! За съжаление обаче, аз мисля, че им обръщаме внимание само ние - хората, които вече сме вътре .
                      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• БФБ остров насред идващата буря?

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Гледам използваш думичката сривльо.....

При положение , че вече две години сме в мечи цикъл ,трябва да имаш по възпитано обръщение към позналите движенията на борсата и по реалистично към ъпърите....
                          Най малкото ,когато дойде времето тези с парите "сривлювците" според теб , ще дойдат да качат борсата а тези с акции ъпърите ще се молят да стигнат вложенията им предишните цени.... защото те нямат кеш от една година и се молят да не им гръмнат репата а в момента да не говорим за техните възможности......
                          Мисля ,че съм ясен без да пиша 1000 реда...
                          Монти като спомена за репа да те питам на нашия общ приятел гръмна ли му репото или предстои че много унил и кротък ми се вижда напоследък .

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                            Ма дръж си на квото щеш, не ми пречиш Смятал съм, останах изненадан. Приятно.
                            Ок може и някой аругантен лекар да си и на мен ми е все такя. Нали знаеш "Въпрос на вкус, казало кучето и ..." та така въпрос на вкус явно. И определено вкусът ти не ти дава правото на надменното поведение, което демонстрираш... успех и със здраве. А и друго да ти кажа, срамана работа НЯМА!!!!

И за да се върнем пак на въпроса от който тръгна заяждането, споделям мнението на дддд, че развитието унас предстои и дори е в разгара си, за разлика от Германия например. Според мен има известна доза истина в изчерпването на възможностите за растеж, докато тук сме назад, т.е. тук има накъде да се развива и според мен същото важи и за другите държави от региона.
                            Last edited by pepe1234; 19.05.2016, 08:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнение
                              по отношението му към науката, което личи в последния му пост, надали е IT, надали има висше... сигурно върти бизнес с коли, тоя бизнес си е добре все още...

освен написаното от теб сега проблемите с мигрантите тепърва ще почват там.. та червениcretin идай си дома дорде е време
                              Според доходите и плачевният ти финал - едва ли си помирисвал наука
                              Може да си мел коридорите в Унито - виж , това го вярвам.

Коментар

• Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                                Ще те разбера само ако си некво добро програмистче или си Selbständig и изкарваш добре, иначе си държа на мойто. Германия след 2000 няма нищо общо с тази преди 2000 г. и от тогава залязва и само се пълни с джагали. Междувременно заводи и производства се изнесоха и само се повтаря мантрата за конкурентоспособността спрямо другите държави и страха от рационализация на работните им места. Всичко това на гърба на роботчетата счупващи се от работа, преглъщащи на сухо, работещи и изкарващи колкото за единия Urlaub, радостни, че не са си загубили работното място... Последните няколко години нямам наблюдения, но не мисля, че са цъфнали или вързали... Да падна им стандарта на живот и то яко. А иначе ако започнеш да смяташ месечните си разходи там и тук мисля, че ще останеш изненадан...
                                Ма дръж си на квото щеш, не ми пречиш Смятал съм, останах изненадан. Приятно.

Коментар

Working...
                                X