IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 4

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Въпросът не е каква доходност ще донесе резерва! Даже и да се депозират 2 млрд.лв., при 5% год. лихва, това значи 100 млн.лв. Едва ли си струва риска, който ще бъде поет.

Въпросът е дали с тези 2 млрд.лв. ще може да се въздейства стимулиращо на икономиката.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master
      Ясно е че лобита на отиващи си икономически субекти се опитват все по-успешно да завлекат държавните финанси.

Абсолютно против съм да се пипа резерва под каквато и форма да е!!! Ако това нещо се направи, то това е много лош знак!!! Означава че ние вече харчим резерва, което би било показател че положението е много по-лошо дори и от най-песимистичните очаквания!!! А аз съм сигурен че все още сме далече от тези черни сценарии, поне на макрониво!

Обществото тряба да е много вниматерно, защото около абсолютно всяка партия има такива обръчи на фирмички в предсмъртни агонии. Затова от политиката ясно противопоставяне на тези планове няма да има... Даже напротив. Ще има стремеж към поставяне на "дискусии" в тази светлина.

Не посягайте на резерва. Той затова е резерв, за да се харчи САМО в краен случай!
      +1
      Ако парите от резерва се раздадат за доходност на банки или други субекти, после при нужда как могат да бъдат събрани за няколко дена? Ако някой реши да атакува борда и разполага с капитали, то може и да успее ако резерва не може да бъде мобилизиран бързо.

Коментар

Първоначално изпратено от diletant
        Парите трябва да носят пари, а не привидна сигурност.
        Драги ми дилетанте, ако сегашното положение носи "привидна" сигурност то не знам каква сигурност ще носи предлаганото изменение... И дали изобщо може да се употреби думичката сигурност?

Парите наречени фискален резерв не могат да бъдат едновременно и инвестиция и резерв! Първо, защото всяка инвестиция е рискова и второ, защото ако ще е резерв това трябва да е възможно най-сигурният инструмент за влагане на бързоликвидни парични средства... Та да кажа една очевидна истина... Сигурността, драги ми дилетанте, цена няма! Резерва затова е резерв за да може да те извади от дупката ако изведнъж порпадне почвата под теб!!!!

тук някой от колегите сполучливо предположи, че ако държавата изведнъж изтегли резерва който е "пласирала" в търговските банка то с това би гарантирала свирепа банкова криза... 1000%! Това ли е целта на занятието? Може някои "шахматисти" и до там да анализират партията!?
        Добре е , че споменаваш "шаха". Защото такива операции не са елементарни, свързани са с предварително пресметнати комбинации с повече от един ход. Ако допуснем че вкарат парите в някоя от банките, бъди сигурен , че това ще стане с ясната предварително постигната договорка какво ще бъдат правени тези пари от въпросната банка. И съответно предоставяне на всички възможни облекчения за това. Задай си сега въпроса какво най-приоритетно предстои да се прави от страна на държавата за да се стимулира икономиката. Аз лично се сещам за думичката инфраструктура. Ти вероятно ще попиташ защо да не финансира държавата директно, а ще аутсорсва през частно-търговска финансова институция. Ами много просто.Ммениджмънтът ще бъде доста по-ефективен. Това включва повече контрол поради частния интерес и бързина.
        Още повече, че тези които биха приели кеша на държавата, повече ще ги интересуватгаранциите и ангажимента от страна на държавата , че няма да им се пречи при реализирането на обществено полезните бизнес проекти с цялостен позитивен ефект върху икономиката и че няма да ги клатят. Иначе те кеш може и да си имат достатъчно. От който да върнат винаги когато им се поиска...
        * think positive * think simple * think big *
        * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

• Кой е казал високо доходно - казах по-добро от 0%.
          Успешните фирми имат фокус и цел , и използват всичките си ресурси за постигането им. Каква цели имаме ние - да не рискуваме нищо? И нека не говорим за силата на пазара - това важи само по време на разстеж. Най - депозитните / сигурни / големи банки толкова толкова добре бяха преценили рисковете, че се наложи държавите по целия свят да застават зад балансите им. А техните депозити бяха по нашите стандарти безрискови / нисколихвени...

Целта за мен не е да сме на сигурното последно място, а да се развиваме и да живеем по добре тук отколкото в чужбина. Ако една десета от резерва се вложи по моя начин - в депозити в плащащата данъци българска икономика, другите 9 / 10 останат по стария сигурен начин, ползата няма да е само части от процента, а ще е в цялостна смяна на очакванията и оценките...
          Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Ясно е че лобита на отиващи си икономически субекти се опитват все по-успешно да завлекат държавните финанси.

Абсолютно против съм да се пипа резерва под каквато и форма да е!!! Ако това нещо се направи, то това е много лош знак!!! Означава че ние вече харчим резерва, което би било показател че положението е много по-лошо дори и от най-песимистичните очаквания!!! А аз съм сигурен че все още сме далече от тези черни сценарии, поне на макрониво!

Обществото тряба да е много вниматерно, защото около абсолютно всяка партия има такива обръчи на фирмички в предсмъртни агонии. Затова от политиката ясно противопоставяне на тези планове няма да има... Даже напротив. Ще има стремеж към поставяне на "дискусии" в тази светлина.

Не посягайте на резерва. Той затова е резерв, за да се харчи САМО в краен случай!
            Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• На някои хора не им омръзна да дават съвети за доходност на държавните пари, вместо да се грижат за своята. Можем да сме безкрайно щастливи, че размера на резерва не пострада от обезценка на финансови активи, въпреки че предишните двама министри на финансите бяха много по-навътре с финансовите пазари от сегашния. Може би точно затова и не са им идвали идеи да търсят доходност.
              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear
                Да - рискът и доходността са обратнопропорционални, но това че нещо носи нулева доходност не означава че има 100 % сигурност.
                Разбира се че е така. Няма гаранция, че ако нещо ти носи почти нулева доходност то има почти 100% сигурност.

Само че... ние говорим за друго. Говорим за нещо гарантирано... Говорим за това, че ако нещо ти носи висока доходност то ГАРАНТИРАНО ти носи и висок риск!!!
                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Forex Master, по принцип си прав. Но човек не трябва да се придържа сляпо към принципи, които са измислени от някого, някога и за някаква цел. Ако мислиш нестандартно, можеш да решиш всеки проблем. В този форум дискутират хора, които имат известна финансова култура и които не обичат "застоялите" пари. Е, и защо да не се пораздвижат държавните "заспали" пари. Разбира се, с преценката на всички рискове и ползи, а не хазартно.
                  През 1996 г. ги раздвижиха .... и напълниха банки и предприятия....

Коментар

• Forex Master, по принцип си прав. Но човек не трябва да се придържа сляпо към принципи, които са измислени от някого, някога и за някаква цел. Ако мислиш нестандартно, можеш да решиш всеки проблем. В този форум дискутират хора, които имат известна финансова култура и които не обичат "застоялите" пари. Е, и защо да не се пораздвижат държавните "заспали" пари. Разбира се, с преценката на всички рискове и ползи, а не хазартно.

Коментар

• Първоначално изпратено от uio
                      Първоначално изпратено от psycoholic
                      Първоначално изпратено от BigBear
                      Да - рискът и доходността са обратнопропорционални, но това че нещо носи нулева доходност не означава че има 100 % сигурност.
                      Хмм, тогава защо привилигерованите и обикновенните на Химимпорт са с една цена ;-)
                      Е как защо? Защото новите акции трябва да имат някакво предимство спрямо старите за да бъдат пласирани и да се вземат пари за тях. А старите вече са продадени и от тях пари йок, така че няма защо да са привилигировани.
                      +10

Абсолютно точно и ясно.
                      Също така синтезирано в няколко думи защо е такова положението в България, включително и т.нар. БФБ.
                      Мнението ми е препоръка за покупка или за продажба на акции.

Коментар

Първоначално изпратено от diletant
                        Драги ми дилетанте, ако сегашното положение носи "привидна" сигурност то не знам каква сигурност ще носи предлаганото изменение... И дали изобщо може да се употреби думичката сигурност?

Парите наречени фискален резерв не могат да бъдат едновременно и инвестиция и резерв! Първо, защото всяка инвестиция е рискова и второ, защото ако ще е резерв това трябва да е възможно най-сигурният инструмент за влагане на бързоликвидни парични средства... Та да кажа една очевидна истина... Сигурността, драги ми дилетанте, цена няма! Резерва затова е резерв за да може да те извади от дупката ако изведнъж порпадне почвата под теб!!!!

тук някой от колегите сполучливо предположи, че ако държавата изведнъж изтегли резерва който е "пласирала" в търговските банка то с това би гарантирала свирепа банкова криза... 1000%! Това ли е целта на занятието? Може някои "шахматисти" и до там да анализират партията!?
                        Доживях и аз момента в който да се съглася напълно с Forex Master, колкото и странно да звъчи.
                        Това което си казал е изцяло вярно, не може да имаме и агнето цяло и вълка сит.

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant

Коментар

• meche_cveti93, хайде по-сериозно. Не ставай Гугълчо! Има постове, в които се шегуваме, но има и сериозни разговори.

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                              Хмм, тогава защо привилигерованите и обикновенните на Химимпорт са с една цена ;-)
                              Основното предположение е ПАЗАРНИ цени ;-)
                              Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                                Първоначално изпратено от BigBear
                                Е как защо? Защото новите акции трябва да имат някакво предимство спрямо старите за да бъдат пласирани и да се вземат пари за тях. А старите вече са продадени и от тях пари йок, така че няма защо да са привилигировани.

Коментар

Working...
                                X