IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Еврохолд България АД (4EH / EUBG) - архив 1 до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ами потърси ги на ликвидни пазари. P/S беше масово използван в източна европа - не само в България защото се предполагаше че застрахователния пазар ще расте много бурно. Това очакване не се оказа вярно. Въпреки това повечето сделки в източна европа за придобиване на застрахователи и то през 2006-2007 ставаха на P/S около 2. сещам се че Сърбите се пробваха да си продадат един от най-големите застрахователи на 2,2 и не успяха. Ако не ме лъже паметта купувачите даваха 1,8 - но това беше преди 3 години така че може и да не съм съвсем точен.

От началото на кризата застрахователите се оценяват на tangible book value. Никой не иска да дава над тази стойност.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      От Собствения капитал трябва да се махнат 160 милиона, а не от активите. И като махнеш 160 милиона от собствения капитал я виж какъв ливъридж се получава. Ако трябва да се оценява останалия собствен капитал при подобно катастрофално ниво на ливъридж то трябва да се използва брутален дисконт за кредитен риск. А тези активи които отделят са далеч по-малко задлъжнели от това което остава. съответно не е необходимо за тях да се приписва същия кредитен риск като на останалата част от холдинга.
      Айде, айде - поговорете си с ОК за положителната репутация.
      Не-заслужил инвеститор

Коментар

И какво то това - евроинс в момента не се оценява на коефициенти по-ниски до тези на ликвидните му аналози.

това е че нещо не е ликвидно не го прави автоматично лошо оценено.
        Къде са тези "аналози"? Аз в БГ застраховател под P/S=1 не съм видял да се продава.
        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
          Уникален? Ти си уникален! :-) БФБ е просто неликвидна
          И какво то това - евроинс в момента не се оценява на коефициенти по-ниски до тези на ликвидните му аналози.

това е че нещо не е ликвидно не го прави автоматично лошо оценено.

Коментар

О да нашия пазар е уникален. Това го слушахме и 2007. Основния аргумент при всеки един балон в историята на човечеството е че нещо е уникално.
            Уникален? Ти си уникален! :-) БФБ е просто неликвидна
            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
              Тотално си в грешка. На нисколиквиден пазар кат БФБ тези изчисления не важат. Пробвай да купиш 2-3 млн. акции на Евроинс и виж къде ще е цената
              О да нашия пазар е уникален. Това го слушахме и 2007. Основния аргумент при всеки един балон в историята на човечеството е че нещо е уникално.

Коментар

От Собствения капитал трябва да се махнат 160 милиона, а не от активите. И като махнеш 160 милиона от собствения капитал я виж какъв ливъридж се получава. Ако трябва да се оценява останалия собствен капитал при подобно катастрофално ниво на ливъридж то трябва да се използва брутален дисконт за кредитен риск. А тези активи които отделят са далеч по-малко задлъжнели от това което остава. съответно не е необходимо за тях да се приписва същия кредитен риск като на останалата част от холдинга.
                Тотално си в грешка. На нисколиквиден пазар кат БФБ тези изчисления не важат. Пробвай да купиш 2-3 млн. акции на Евроинс и виж къде ще е цената

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
                  Добре.Разрешавам ти да зачертнеш 200 млн от активите. Значи остават за 10 % от реалните според теб активи 25 млн лева.
                  Капитализацията пак отива към 200 млн. и нагоре.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                    тук се търси под вола теле от група хора, със съмнителни цели и намерения
                    намеренията са ясни
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• тук се търси под вола теле от група хора, със съмнителни цели и намерения

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                        абе като някой даде 50 мил за 20% значи 100% струват 250 мил = P/S 1 към момента, или средното за сектора. Други сделки за сега реални няма!

Айде със здраве, ако не те кефи твоя си работа
                        Като гледам евроинс иншурънс груп още се води ЕАД. Макар че се въртят някакви привилигировани акции - неясно защо направени и със странни привилегии.

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                          Единственият, който оценява справедливо (в по-голямата част от времето) стойността на активите и дали те са реално оценени, е пазара. Той в момента казва 0.89 лв на акция, значи очевидно смята, че оценките са раздути. Оттук нататък всеки има право на собствено мнение. Аз, че цената от 0.89 е надута, Продигал - че е смешно ниска. Същото беше и преди 2 години, като говорехме за цената от 5 лева. Ако смяташ, че оценката на Евроинс от 160 млн лева е реална, тогава купувай. Ще имаш доста прилична печалба след време. Аз не мисля така.
                          Пазара - ДА!!! Но БФБ за съжаление е далеч от тази дефиниция. Тук отклонение от 400-500% между цена и стойност е нещо съвсем нормално.

Коментар

Кажи нещо по същество. Всеки може да се прави на интересен.

Мислиш ли че евроинс струва 109 054 104 лева. Мислиш че това е реалната цена на която могат да го продадат в момента.

Грешка - на толкова е оценен само дела на еврохолд, целия евроинс е на 160 373 682 лева

Добре.Разрешавам ти да зачертнеш 200 млн от активите. Значи остават за 10 % от реалните според теб активи 25 млн лева.
                            Капитализацията пак отива към 200 млн. и нагоре.
                            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• купувам да 100000 акции не евроинс на сегашната цена айде да кажем да се вдигне цената от това и двойно. Ти би ли ми ги купил след това на 13,64 лв.

А ако не би, защо аз трябва да смятам че еврохолд прави добре като ги оценява по толкова. И разбира се да хваля великия холдинг с толкова ниски коефициенти.

Коментар

• Единственият, който оценява справедливо (в по-голямата част от времето) стойността на активите и дали те са реално оценени, е пазара. Той в момента казва 0.89 лв на акция, значи очевидно смята, че оценките са раздути. Оттук нататък всеки има право на собствено мнение. Аз, че цената от 0.89 е надута, Продигал - че е смешно ниска. Същото беше и преди 2 години, като говорехме за цената от 5 лева. Ако смяташ, че оценката на Евроинс от 160 млн лева е реална, тогава купувай. Ще имаш доста прилична печалба след време. Аз не мисля така.

Коментар

Working...
                                X