IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Обезщетения изселници Одринска Тракия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Чувствам се длъжен да подам малко информация,но моля,колегите,които не знаят нищо по въпроса или не се интересуват,да не спамят излишно темата.Нека само споделя,че като наследник на бежанци от Одринска Тракия,аз също съм засегнат,но повече ме боли от другата,нематериалната загуба - обидата да те изгонят от родното ти място,да те разделят от роднини и близки - все още имам близки там,които не познавам и не знам нито как се казват,нито как изглеждат - нищо,а са ми трети братовчеди...Колегата Грую Груев правилно е посочил международният договор от 1925 година,който подписват България и Турция в Анкара ( Ангора ),по силата на който Турция признава собствеността на всички прогонени от Турция българи,като им дава възможност ако успеят да докажат собствеността си,да си получат имота обратно или да им бъде изплатено обезщетение.Имуществото на тези българи е установено чрез така наречената Карнегиева анкета и двете страни признават истинността й.Този договор е препотвърден в междудържавна спогодба,подписана между България и Турция през 1993 ( ако не бъркам годината ),в която се уреждаха някои междудържавни въпроси,като имотите на тракийските българи и пенсиите на турските изселници.Уловката е,че по силата на тази спогодба българското правителство трябва да инициира преговори за обезвъздезмяване на ощетените тракийци...но - такива преговори и до ден-днешен не са проведени,не знам дали тази спогодба от 1993 година няма да се денонсира по давност,така че няма много големи надежди.А по повод на сумата - да,тя е доста над 10 000 000 долара - ако някой не е наясно,нека провери.А за тези молби до Държавен архив - нека си го имате това удостоверение,но не знам кава полза може да ви донесе засега.

П.П. Единствената партия,която декларира засега ясни и категорични намерения да изиска от Турция да изпълни Ангорския договор е Партия Атака...

Коментар

• хм, ето нещо интересно - поне е начало. дано да имате успех и да получите, това, което по право ви принадлежи и е платено с кръвта на дедите ви.

Във връзка с изготвянето на база данни за изоставените или заграбени имоти на българите-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия и проявения обществен интерес към проблема, от 12 януари 2009 година желаещите родственици ще могат да получават интересуващата ги информация. Тя може да се получи лично в сградата на Държавна агенция "Архиви", ул. "Московска" №5 , гр. София или по кореспондентски път, след подаването на Заявление по образец, придружено с удостоверение за наследници или пълномощно.

Справката в базата данни се прави в деня на подаването на Заявлението. За тези бежанци, за които има данни за имотното им състояние, видно от справката, гражданите могат да получат копие от документите в срок до 15 дни. Получаването на справката и изработването на копие от документите, заверено с подпис и мокър печат се извършва срещу заплащане на съответните държавни такси. Копията могат да се получават и по кореспондентски път срещу наложен платеж. Бланката със Заявлението може да се изтегли от тук или да се получи на място.

Работно време за обслужване на гражданите: от понеделник до петък: от 9,00 до 17,00 часа. Телефони за справка: 02/94-00-154; 02/94-00-195

Ето и линка:

http://www.archives.government.bg/in...ang=bg&page=11
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от krasi0
        Какви 7 млрд. лева? Ти да не си слънчасала посред зима? Ха-ха-ха!
        Стой си на село, не ти трябва София на тебе.
        Ама хайде който е станал с г*** нагоре,да се въздържа от коментари по теми ,в които не може да помогне,к'во ще кажеш Не са много полезни сякаш...
        А иначе по темата имаше наскоро интервю:
        http://www.bnt.bg/bg/news/view/3653/...rinska_trakija

Коментар

• Не мога да разбера хора, които нямат информация по темата, защо просто не си траят, а държат на всяка цена да сцепят мрака и да се изявят с някое тъпо изказване.

Иначе по темата: май има нещо вярно в цялата история. Моят прадядо е роден в Одрин и сега баба ми е чула от някои от наследниците, че ще връщат някакви земи. Естествено моята информация също не е много конкретна, но или е силно разпространен слух, или наистина има нещо вярно

Във всеки случай не мисля, че тук ще ти помогнат много. По-скоро се порови в интернет или наистина пробвай с някоя от институциите, свързани с външно министерство, но си нямам никаква идея коя..

Коментар

• Какви 7 млрд. лева? Ти да не си слънчасала посред зима? Ха-ха-ха!
            Стой си на село, не ти трябва София на тебе.
            Забележка: Горният пост не е препоръка за инвестиционни или спекулативни действия!

Коментар

• имаме подписана спогодба - ангорската от 1925, но тя не урежда много неща (ако не ме лъже паметта - чел съм я доста отдавна). Провери в нея, а турските изселници си получават пенсии от БГ и то такива като на родните пенсионери, все пак си имат представител във властта, нещо което не може да се каже за българите (доколкото са останали) в Турция. Пак околкото си спомням,в Ангорската спогодба не се третираше обстойно бежанския въпрос, но все пак си я прочети - ако имаш въпроси мога да попрегледам малко книжки, че сега го карам на спомени. А изселването на българите от Тракия е доста жестоко и е на 3 етапа - след Балканските войни, след Първата световна и след Гръцко-Турската война, в която алчните маляки ядат здрав бой, но покрай тяхното изселване от съвременна Турция го отнасят и нашите сънародници - затова са и спогодбите Моллов-Кафендарис и Ангорската, но докато в първата всички претенции между БГ и маляките са уредени детайлно - територии, компенсации, бежанци и т.н., друг е въпроса, че българската страна прецаква собствените си граждани и не им дава обещаното обезщетение, а изполва имотите им като разменна монета за уреждане на репарациите с маляките, то с манафите нещата не са точни и затова и ние искаме компенсации. Не зная доколко такива би могло да има - изтекла е всякаква давност, а и турските съдилища едва ли биха признали разни нотариални актове от 18.. както профажните им български колеги. Единсвеният шанс е Турция сама да се реши да плати, а Бг тънко да й намекне, че това е необходимото условие за членството и в ЕС и българското ДА за него, но познавайки ситуацията това едва ли ще стане. Сори, но каузата ти е пердута, ако не стане нещо невероятно - например Атака вземе властта и не се самоизяде от ченгетата, агентите и провокаторите в редиците си
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Няма да се откажа, държавата м дължи тези пари, разбрах само че става въпрос за 7 млрд. лева, ама как официална нформация няма, това м го каза мой приятел, на който му били казали, т. н., ама черно на бяло нямам нищо. Надявам се инвестора да изкопае нещо. Вярно ли няма подписана спогодба с Турция?

Коментар

• Споразумение с Турция за изселниците, ние нямаме и няма да имаме.Ако имаме, трябва да плащаме на 500 000, които се изселиха 87-8г.
                  По тая логика и на мойта жена, дядо и е донски казак, емигрирал от Червена Русия.И какво да си иска степите - 20-30 хил. декара.Да-да, ама НЕ.
                  Или малко по-назад... при голямото приселение на народите.
                  А баща ми като е от Беломорска Тракия - какво стана .По спомени едно , на книга друго. На 20 човека - по 100лв.Харизахме ги на държавата.
                  Не си губи време , нерви, пари, надежди.

Коментар

• Re: Обезщетения изселници Одринска Тракия

Първоначално изпратено от Karolina
                    Привет, може ли да помоля репортерите на Инвестора да попитат каква е процедурата да си получа обезщетенията от държавата. Дядо ми е изселен от Лозенград през 1912 г., и разбрах че имам право да подам молба по силата ан някакво постановление, което не успях да открия. Ако може да попитате има ли някакъв краен срок за тез имолби, и дали е минал. Не можах да открия и каквато да е спогодба между РБ и Турция, където да пише нещо повече за това.

Това няма нищо общо със спогодбата Моллов Кафандарис, не става въпрос и за другите видове обезщетения /КИ/, които намерих във форума, знам само че външно министерство сега започва да събира някакви молби от наследници до внук, включително, но как, до кого и какво да пише в молбата, никой не ми казва.

Ходих в регоналния клон на тракийското дружество - пълна скръб, нищо не можели да ми кажат още, "те в София повече знаели", да съм ходила до там, ама как да си грабна пътя и да дойда до София, и при кого да отида, вече съм на път да се откажа. Ходих и в съвета в Бургас, където живея, и където са се преселили по-голялмата част от хората, чийто земи са били отнети тогава, но тука само ме пращат от врата на врата, по разни канцеларии, дето все някой е в отпуска, и аз само пиша ли пиша наляво надясно молби и декларации, които след това се оказват грешни. Вече се чувствам като кръгъл глушак, от това размотаване от институция на инстиитуция.
                    На мен пък пра-дядо ми има орден за храброст, и к'во от това...
                    "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Обезщетения изселници Одринска Тракия

Привет, може ли да помоля репортерите на Инвестора да попитат каква е процедурата да си получа обезщетенията от държавата. Дядо ми е изселен от Лозенград през 1912 г., и разбрах че имам право да подам молба по силата ан някакво постановление, което не успях да открия. Ако може да попитате има ли някакъв краен срок за тез имолби, и дали е минал. Не можах да открия и каквато да е спогодба между РБ и Турция, където да пише нещо повече за това.

Това няма нищо общо със спогодбата Моллов Кафандарис, не става въпрос и за другите видове обезщетения /КИ/, които намерих във форума, знам само че външно министерство сега започва да събира някакви молби от наследници до внук, включително, но как, до кого и какво да пише в молбата, никой не ми казва.

Ходих в регоналния клон на тракийското дружество - пълна скръб, нищо не можели да ми кажат още, "те в София повече знаели", да съм ходила до там, ама как да си грабна пътя и да дойда до София, и при кого да отида, вече съм на път да се откажа. Ходих и в съвета в Бургас, където живея, и където са се преселили по-голялмата част от хората, чийто земи са били отнети тогава, но тука само ме пращат от врата на врата, по разни канцеларии, дето все някой е в отпуска, и аз само пиша ли пиша наляво надясно молби и декларации, които след това се оказват грешни. Вече се чувствам като кръгъл глушак, от това размотаване от институция на инстиитуция.
                    Working...
                    X