Чувствам се длъжен да подам малко информация,но моля,колегите,които не знаят нищо по въпроса или не се интересуват,да не спамят излишно темата.Нека само споделя,че като наследник на бежанци от Одринска Тракия,аз също съм засегнат,но повече ме боли от другата,нематериалната загуба - обидата да те изгонят от родното ти място,да те разделят от роднини и близки - все още имам близки там,които не познавам и не знам нито как се казват,нито как изглеждат - нищо,а са ми трети братовчеди...Колегата Грую Груев правилно е посочил международният договор от 1925 година,който подписват България и Турция в Анкара ( Ангора ),по силата на който Турция признава собствеността на всички прогонени от Турция българи,като им дава възможност ако успеят да докажат собствеността си,да си получат имота обратно или да им бъде изплатено обезщетение.Имуществото на тези българи е установено чрез така наречената Карнегиева анкета и двете страни признават истинността й.Този договор е препотвърден в междудържавна спогодба,подписана между България и Турция през 1993 ( ако не бъркам годината ),в която се уреждаха някои междудържавни въпроси,като имотите на тракийските българи и пенсиите на турските изселници.Уловката е,че по силата на тази спогодба българското правителство трябва да инициира преговори за обезвъздезмяване на ощетените тракийци...но - такива преговори и до ден-днешен не са проведени,не знам дали тази спогодба от 1993 година няма да се денонсира по давност,така че няма много големи надежди.А по повод на сумата - да,тя е доста над 10 000 000 долара - ако някой не е наясно,нека провери.А за тези молби до Държавен архив - нека си го имате това удостоверение,но не знам кава полза може да ви донесе засега.
П.П. Единствената партия,която декларира засега ясни и категорични намерения да изиска от Турция да изпълни Ангорския договор е Партия Атака...
П.П. Единствената партия,която декларира засега ясни и категорични намерения да изиска от Турция да изпълни Ангорския договор е Партия Атака...
Коментар