If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз ще се огранича само с едно дружество ЕВРОХОЛД.Ще бъда съвсем скромен в своята прогноза.Между 50 и 70 % ръст до края на януари 2008 година.
Аз лично предпочитам да заложа на реалистичен ръст,и няма да съм недоволен ако бъда приятно изненадан.
За други дружества,били те подценени или не не бих се ангажирал с прогноза,защото не бих могъл да бъда толкова сигурен,както съм сигурен в случая с ЕВРОХОЛД,доколкото може да има някаква сигурност въобще,но това е съвсем отделен въпрос.А че има все още подценени дружества,то е ясно.Но че има мода и това е ясно.Въпросът е в това,портфела да е така структуриран,че една част да е в крак с най-новите модни тенденции ,а друга част и да е с една крачка пред тях,тоест,да успее да предвиди следващете модни тенденции.
Иначе оплакване и недоволни от модата винаги ще има,ще има и такива които ще са в крак с нея или дори изпреварващи я,ще има и други с много остаряли акции,такива на които модата им може и въобще да не дойде.Или ако дойде,ще е твърде късно,поради една или друга причина.Вероятно,за да успяваме да сме винаги да сме в крак с модата,трябва да гледаме какви ги вършат дизайнерите.Ако сме наблюдателни,те винаги загатват какво ще е на мода през следващият сезон.
Нека горното мнение на се тълкува като препоръка за покупка или продажба на акции,а само като коментар на последните модни тенденции по нашите географски ширини.
Добре е да отчитаме очакваната по-добра доходност, ако използваме отношението на две величини (Р/Е), още по-добре, ако обвържем очакваната доходност и с анализ на това, доколко и подценена дадена акция(Р/В), още по-по...да проследим закономерна ли е печалбата назад във времето, или някой ни прави сечено в счетоводството, ако вземем предвид, кога не би могло да има спад в цената на акцията - от консолидираният отчет...
Да предположим, че имаме критериите и ги спазваме. Всички купуваме от перспективните акции, но акцията заспива на едно ниво... месеци наред не помръдва, а в съседство - здрави движения и, когато решим да прескочим там, където критериите не са така оптимални - постигаме обратният ефект.
Затова, критериите - само като начална оценка, но очакваните нива литкат пазара без някакъв реален ефект, предвид волатилността, която играчите очакват масово, но тя така и не се постига..., защото...
...на нашата нищожно малка борса, резултатите се получават при включването на големите играчи - това би трябвало да са т.нар "умни пари", но у нас те са си нищо повече от "големите пари", които в много от случаите са "слабоотчетните пари"...
Затова рецептата - оценяваме позицията, влизаме и повече - не мърдаме..., трябва нещо супер сериозно да излезе на пазара, за да преориентираме някакъв ресурс.
Размисли... Иначе, моите позиции няма защо да ги изреждам като подценени - те всичките са такива! Някои от тях се споменаха вече!
Успехи! ))
"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
...само да допълня, че е важна и стратегията за ...отрасъла))
Хайде, да не сравняваме инфраструктура с дървена работа)))
Хубава вечер на всички, не се връзвайте))
Има акции, при които е не е толкова важно колко е P/E, колкото в чии портфейли са влезли и каква е стратегията на тези портфейли. Сещам се за още няколко такива акции
Да напомня обаче, че темата тук е за подценените дружества.
Първоначално изпратено от Леонид
Първоначално изпратено от съни(тя)
само да попитам, че наистина още само се уча от ...борсата, ама ако Фазера сега е на 400лв. Р/Е - то му някъде над 60 ли излиза))няма лошо - не ме бърка,само питам.... пък и по- фрапиращи пи -ета също са ми интересни)))
Съни,а колко ще е П/Е на МОСТС ако нарастне с над 100% януари 2008?
само да попитам, че наистина още само се уча от ...борсата, ама ако Фазера сега е на 400лв. Р/Е - то му някъде над 60 ли излиза))няма лошо - не ме бърка,само питам.... пък и по- фрапиращи пи -ета също са ми интересни)))
Съни, така е защото за някои участници на борсата оценката на акциите се покрива с техните таргети и мечти. И понякога еуфорията или манипулацията успяват да надуят балона до таргета
Първоначално изпратено от съни(тя)
само да попитам, че наистина още само се уча от ...борсата, ама ако Фазера сега е на 400лв. Р/Е - то му някъде над 60 ли излиза))няма лошо - не ме бърка,само питам.... пък и по- фрапиращи пъ-ета също са ми интересни)))
Поздрави, Боби! И аз споделям, част от прогнозите ти и в допълнение ще добавя едни миимум 50% на EUBG. Вече бях критикуван за мнението си относно EUBG и "модерните" напоследък Монбат. За да не бъда подгонен от КФН ще Ви кажа, да препрочете последните мнения в темата за EUBG. Между редовете се намира отговорът на въпроса защо смятам, че тази позиция е кладенец, от който още много има да се вади. И двете позиции са в полезрението на големи инвеститори и всички знаем до какво води това.
Относно Фазера, ти си знаеш. Още сега цената му би трябвало да е около 400 лв.
Не е препоръка за търговия с акциите на тези дружества
Напълно те подкрепям за ЕUBG и казвам,че една доста подценена акция е FIB,която много скоро ще покаже истинският си потенциал!
Е то разбира се както виждам доста хора видяха промоцията и яко понапълниха!
Всички коментари,които правя не са препоръка за покупко-продажба на финансови инструменти!
Поздрави, Боби! И аз споделям, част от прогнозите ти и в допълнение ще добавя едни миимум 50% на EUBG. Вече бях критикуван за мнението си относно EUBG и "модерните" напоследък Монбат. За да не бъда подгонен от КФН ще Ви кажа, да препрочете последните мнения в темата за EUBG. Между редовете се намира отговорът на въпроса защо смятам, че тази позиция е кладенец, от който още много има да се вади. И двете позиции са в полезрението на големи инвеститори и всички знаем до какво води това.
Относно Фазера, ти си знаеш. Още сега цената му би трябвало да е около 400 лв.
Не е препоръка за търговия с акциите на тези дружества
spored men prosto ne mu e doshlo vremeto. az li4no sum se nastroila na MIN. 100% uveli4avane na paz.kapitalizacia ot tezi niva v momenta!
bez da smqtam kakvito i da bilo koeficienti - te sa ABSOLUTNO iracionalni za takava smeshna borsa kato BFB - o4akvam cena pone 40-45lv, rzbira se 4e i pove4e shte stane, ako pri 40-45 ne reshat da napravqt split.
PS: razmishlqvam si na "glas" i ne preporu4vam kakvoto i da bilo.
PPS: ah da, da ne zabravqme ot podcenenite sushto taka i ELMA, koqto 15lv shte gi otnese kato pojar grucka gora
Коментар
Bobi75
Първоначално изпратено от sansiro
Абсолютно съм съгласен с Димитър и в тази насока на размисъл не е ли време да отворим отделна тема във форума под наименование "Надценени дружества" (може и изчерпани на този етап) ?
може може, там ще ги видиш пак тукашните изредени начело с POLIM ))
Важно е демокрация да има и всеки да може да си каже мнението. Така ще има разделение поне петдесе на петдесе. Един ще каже подценено, а друг балон и ще са доволни хората А после пазара ще има кръчмарската дума
Все пак не виждам защо се дразните, последните постове са само вероятностни предположение. Системата за инвестиране зад тях е много по-важна
Коментар