IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Минимална пенсия - 490 лева, минимална заплата - 504 лева, добре ли е?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • АИКБ: Ще оспорим решението за минималната работна заплата

    Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и национално представените работодателски организации се обявиха против минималната работна заплата /МРЗ/ от 2024 година да се определя в размер на 50% от брутната средна заплата за страната. Те ще оспорят решението на Народното събрание в Европейската комисия и в Международната организация на труда /МОТ/. Това заяви във Варна председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

    https://bnr.bg/varna/post/101773619/...abotna-zaplata


    За всички е ясно, че въпреки постигнатото увеличение на минималната заплата през 2024 г. тя продължава да бъде най-ниската в целия ЕС и една от най-ниските на континента Европа въобще. Националната и международните статистики многократно го показаха. Така например, у нас минималната заплата е 933 лв., докато в съседна Турция е 948 лв., а в Сърбия е 1 066 лв., като тези държави дори не са страни – членки в ЕС. Ако погледнем Румъния, разликата по отношение на МРЗ, е значителна – там вече е 1 300 лв.

    Затова, ако някой си мисли, че ще прокарва текстове, с които да суспендира, отмени или наложи дерогация по отношение на чл. 244 от Кодекса на труда, не е познал. Минималната заплата трябва да бъде минимум 50% от средната. Това е база, от която да се започнат преговорите и върху която да се надгражда през следващите месеци, за да успеем и да транспонираме Директивата за адекватни минимални заплати.

    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...ete-za-mesecz/


    Международната организация на труда (МОТ) постигна споразумение по въпроса за заплатата за издръжка.

    Според експертите понятието заплата за издръжка се отнася до “нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните семейства, като се вземат предвид обстоятелствата в страната и се изчислява за работата, извършвана през нормалното работно време”.

    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...-za-izdrazhka/



    Някои собственици на български фирми си мислеха, че МОТ ще отмени настоящата формула за минималната заплата в България, а вместо това от там им напомниха, че вече минималната заплата трябва дори да отразява необходимата заплата за издържка.

    Според данните на КНСБ през декември 2023г. необходимата минимална брутна месечна заплата за издръжка е вече 1,853 лв.

    Така, че вече е дошло времето тези собсвтвеници на български фирми да си преместят фирмите в Третия Свят като например в Бангладеш и Киргизстан.


    https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...nalata-godina/
    Last edited by Creativity; 24.03.2024, 12:35.

    Коментар


    • Васил Велев: Късаме предложението от социалното министерство за минимална работна заплата

      „Моделът е изначално сбъркан. Ние направихме обратното на това, което директивата повелява – да се насърчи социалният диалог и колективното трудово договаряне. Нашият модел елиминира това. Формулата отчита един параметър и то грешно. В България минималната работна заплата, отнесена към брутния вътрешен продукт дава най-високата стойност. За това, което ние произвеждаме на глава от населението, ние имаме най-високата работна заплата“, коментира Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България.

      „Преди брутната средна заплата европейският законодател е посочил друго – брутната медианна заплата. Това е различно. Имаме производителност на труда, инфлация, ръст на икономиката. Има много критерии“, допълни той.

      https://btvnovinite.bg/predavania/ta...a-zaplata.html


      Евростат посочва данни за БВП на глава от населението за 2023г. за 21 държави в ЕС, които имат минимална заплата. Според тези данни съотношението между минималната месечна заплата през 2023г. и БВП на глава от населението през 2023г. например в България е 2.73%.

      Сред останалите 20 държави в 15 държави това съотношение обаче е по-голямо в сравнение с България и варира от 2.89% до 4.19%. Така, че от АИКБ лъжат, че България имала най-високото съотношение през 2023г. между минималната месечна заплата и БВП на глава от населението.

      Сред петте държави в ЕС само в Естония, Чехия, Ирландия, Люксембург и Малта същото съотношение е по-малко в сравнение с България и варира между 2.00% и 2.63%.

      Резултатът е обаче, че не само през 2023г., но и през 2024г. България продължава да има най-ниската в ЕС минимална месечна заплата изчислена в евро. Като допълнително доказателство е фактът, че българските работодатели търсят кандидати за работа не в ЕС, а в едни от най-бедните държави в света като Бангладеш и Киргизстан.


      https://ec.europa.eu/eurostat/databr...10.nama_10_aux
      https://ec.europa.eu/eurostat/statis...age_statistics

      Коментар


      • Някой да пробва да живее с 500 лв на месец и да каже как е

        Коментар


        • Според данните на НОИ има голям спад на броя на пенсионерите, които получват месечна пенсия по-малка от нетната минимална заплата.

          През 2019г. нетната минимална месечна заплата беше 434.55 лв., а броят на пенсионерите през декември 2019г. получаващи включително до 400 лв. месечна пенсия беше 1,416,138 души. Четири години по-късно през 2023г. нетната минимална месечна заплата беше 605.27 лв., докато броят на пенсионерите през декември 2023г. получаващи включително до 600 лв. месечна пенсия беше 731,001 души.

          Също така според НОИ през декември 2019г. пенсионерите на възраст до 64 години включително беше 600,627 души, а през декември 2023г. в тази възрастова група пенсионерите бяха 521,280.

          Както се вижда НОИ успешно осигурява на все повече пенсионери пенсия, която е равна или над минималната нетна заплата както и броят на младите пнсионери (на възраст до 64 години включително) значително намалява. Затова и българските работодатели по-добре да спрат да се надяват, че пенсионерите ще продължават да им работят за мизерни заплати.


          https://www.noi.bg/publikacii/statistika/

          Коментар


          • Има спад на заетостта за последното тримесечие с близо 70 000 души, има спад на експорта”. Това каза Васил Велев – председател на АИКБ в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

            g/news/view/2024/03/07/447393/васил-велев-икономиката-отива-надолу/


            Спадът на заетостта за изминалите 4 години е дори още повече.

            Например през последното тримесечие на 2019г. заетите бяха 3,222.7 хил. души. Четири години по-късно през последното тримесечие на 2023г. заетите бяха вече само 2,920.6 хил. души или за 4 години броят на заетите е спаднал с 302.1 хил. души.

            За същия период обаче например броят на работещите пенсионери от 258 хил. души се е увеличил до 350 хил. души. Тоест през последното тримесечие на 2019г. пенсионерите бяха само 8% от заетите докато през последното тримесечие на 2023г. работещите пенсионери са вече 12% от заетите. Като се има предвид демографският срив явно все повече ще са работещите пенсионери.

            Трябва да се има предвид, че само до преди 20 години българските работодатели гледаха с пренебрежение и дори с погнуса на пенсионерите. Затова този ръст на броя на работещите пенсионери е ясен знак, че българските работодатели все по-трудно намират кандидати да работят за мизерни заплати и затова все повече трябва да разчитат на желанието на бедни пенсионери да работят за да не се налага внос на прекалено много работна сила от най-бедните ислямски държави.


            https://www.noi.bg/noi-shte-preizchi...rata-po-truda/
            https://www.nsi.bg/bg/content/3996/%...81%D1%82%D0%B8
            https://noi.bg/news12032024/
            Last edited by Creativity; 14.03.2024, 23:43.

            Коментар


            • АИКБ: Липсата на работна ръка спира инвестициите, трябва да се съкрати държавната администрация

              Липсата на работна ръка е възпиращ фактор за инвеститорите у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов. Според него е крещяща необходимостта от съкращения в държавната администрация.

              Ние нееднократно сме заявявали, че хората, които бъдат освободени от държавната администрация – все пак това са хора с по-висока квалификация, с по-добро образование – моментално ще бъдат наети в частния сектор“, убеден е изпълнителният директор на АИКБ.

              https://euronewsbulgaria.com/news/25...dministratsiya


              Щом най-накрая българските собственици на фирми признават, че липсата на работна ръка спира инвестициите тогава явно са осъзнали колко много сериозен проблем е недостигът на работна ръка в България.

              Обаче българските собственици на фирми продължават да се заблуждават, че съкратени служители на държавната администрация ще са съгласни да работят в български фирми за мизерни заплати. Ако това беше вярно тогава вече години наред държавната администрация щеше да се оплаква, че има огромен недостиг от работна ръка.

              Също така според данните на НСИ служителите в държавната администрация през септември 2023г. са били по-малко от 100 хил. души. Така, че дори и всички тези почти 100 хил. души да бъдат съкратени те ще решат само за следващите 3 години дефицита от недостиг на работна ръка в резултат на демографския фактор. След третата година обаче работоспособното население на България продължава да намалява с около 30 хил. души на година.


              https://nsi.bg/bg/content/3942/%D0%B...B0%D1%81%D1%82

              Коментар


              • Главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев в интервю от 5 март 2024г. посочва, че в момента се провеждат преговори за механизъм за определяне на адекватна минимална заплата в България. Срокът за изпълнение на Директивата на ЕС за адекватна минимална заплата в държавите в ЕС е 15 ноември 2024г.

                Въпреки, че вече е в действие от началото на 2024г. формулата според, която МРЗ (минималнаата работа заплата) е 50% от средната заплата за съответните тримесечия има обаче още един елемент. Този елемент който предвижда директивата е покупателната способност на МРЗ предвид издръжката на живот.

                Затова и главният икономист на КТ „Подкрепа“ посочва, че буквално според КНСБ необходимата сума за издръжка през декември 2023г. на един работещ е 1,853 лв. брутна заплата на месец.

                Българските собственици на фирми е ясно, че ще са против МРЗ в България да се изравни с необходимата сума за издръжка на един работещ. Тогава обаче трябва наистина да са готови тези български фирми, че все повече от техните служители ще са пенсионери, които заради ниски пенсии се налага да продължат да работят или имигранти от най-бедните ислямски държави в Третия Свят.


                https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...LEX:32022L2041
                https://telegraph.bg/obshtestvo/novi...o-bedni-406887
                https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...nalata-godina/

                Коментар


                • Рецесията в Германия може да подтикне българските работници там да се завърнат - Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, "Клуб Investor", 02.03.2024 г.

                  В Германия започват да се проявяват негативните ефекти от техническата рецесия с осезаемо увеличаване на безработицата и свиване в потреблението, каза Фезелов. "Това ще се отрази в БВП... Още миналата година имаше фалити на германски компании; това означава освобождаване на работна сила - доста българи работят в Германия, няма да се учудя, ако започне обратният процес на леко връщане към родината. Ние говорим дали да внасяме работна сила от Индия или Виетнам - защо да не си върнем нашата, която е с потенциал и възможности."

                  https://www.bloombergtv.bg/a/20-klub...da-se-zavarnat


                  Българските граждани, които ще се завърнат от Германия ще са или тези, които ги мързи да работят без значение в коя държава се намират или които са имигрирали в Германия в началото 1990-те и вече са успели да натрупат стаж за германска пенсия.

                  Според данните на Института за изследване на заетостта всяка година Германия се нуждае от около 400 000 квалифицирани работници от чужбина. Така, че е пожелателно мислене ако българските собственици на фирми се надяват, че трудолюбиви българи в работоспособна възраст ще са съгласни да работят за мизерни заплати в България вместо да продължат да живеят и работят в Германия.

                  За 34 години след 1989г. вече българите, които имат фирма в България трябва да са разбрали, че ръководенето на фирма изисква много знания и опит, а не само подарен от държавата начален капитал преди 1990г.


                  https://www.dw.com/bg/germania-se-nu...ova/a-68425502
                  https://www.deutsche-rentenversicher...ngen_node.html

                  Коментар


                  • Хиляди работници от чужбина са привлечени от свободните работни места в България обаче остава неконкурентна по отношение на заплащане и трудова среда

                    Дисбалансът между търсенето на кадри и предлагането трайно се е настанил в България – коментират специалистите. Само за 2023 г. общият брой на хората, идващи от държави извън ЕС и получили разрешение за работа в България, е над 23 хил. Всяка година един от най-големите синдикати в България – КНСБ, събира данни и прави проучване върху трудовата миграция и нейната роля в трудовия пазар на страната ни. По думите ѝ, става въпрос за хора, наети във всички сектори, но най-много се търсят служители за нискоквалифициран труд, каквито вече липсват на родна почва.

                    "Висококвалифицираните работници са с т. нар. "Синя карта на ЕС" за продължително пребиваване и работа – тя е издадена за 1371 работещи през предходната година - посочва експертът и обяснява, че тези разрешителни са с опция за работа до 5 години, като това е и най-дългосрочната заетост за граждани от трети страни в държави като България. За сравнение трудовите разрешителни за строителството и промишлеността се издават за срок до 1 година. "Синята карта" е за високо квалифицираните специалисти, които са учили минимум висше образование. При тях особеното е, че по закон остават в България задължително 1 година, но след това, с това разрешително на ЕС могат да отидат където искат в Европа.

                    "През изминалата година близо 40% от получилите разрешение за пребиваване и работа още през първите 6 месеца напускат България и отиват в други европейски държави. Проблемът с недостига на работна сила и осигуряването ѝ от държави извън ЕС е свързан с това, че работодателите не могат да задържат новодошлите работници в България. И тук трябва да се помисли много добре, какво може да предложи работодателят, особено в категорията на краткосрочно наетите работници, защото при тях възнагражденията се оказват най-непривлекателни, като същото важи и за българските работници. Например в туризма те се наемат с доходи, близки до минималната работна заплата. В строителството пък може доходите да са и по-високи, но там условията на труд не са задоволителни.


                    https://bnr.bg/radiobulgaria/post/10...sta-v-balgaria


                    Както отбелязват от КНСБ дори и мигрантите от Третия Свят за около 6 месеца работа в България осъзнават, че могат да получават няколко пъти по-висока заплата за същата длъжност в друга държава в ЕС и е нормално, че напускат България за да се трудят другаде в ЕС.

                    Така, че българските собственици на фирми трябва да осъзнаят, че вече само хора наети директно от племена живеещи в джунглата, които не знаят нищо за цивилизацията извън джунглата, са техния шанс за работна сила извън ЕС.

                    Коментар


                    • Правителството да мисли как да върне 3-те милиона българи от чужбина, а не да внася работна ръка от трети страни

                      В последно време редица водещи български медии излязоха със заглавия за недостига на работна ръка в България и проблемите, които бизнесът (главно чуждестранния) среща в наемането на квалифицирани кадри.

                      https://pogled.info/bulgarski/pravit...-strani.166304


                      Някои български собственици на фирми отчаяно се опитват да наложат, чрез медиите си лъжата, че българските фирми нямали проблем с намирането на служители.

                      Данните обаче на НСИ показват, че от 2008г. до 2022г. фирмите с над 249 служители (фирмите със собственик от чужда държава са в тази група) в България са спаднали с 1% или с 5,623 души.

                      За сравнение фирмите в България, които са имали между 10 служители и 249 служители включително, са изгубили 156,902 души или почти 15% от служителите за интервала от 2008г. до 2022г.

                      Единствено фирмите в България, които са имали до 9 служители включително са увеличили броят на служителите си с почти 23% или със 131,549 души от 2008г. до 2022г.

                      Както се вижда тепърва започва да се задълбочава недостигът на служители именно сред фирмите, които са с български собственици и имат служители между 10 души и 249 души включително.

                      Също така тези български собственици на фирми показват безкрайната си наглост като искат правителството на България да изхарчи милиарди лева на данъкоплатците за да убеждава българските граждани живеещи извън България, че трябва да се върнат в родината си за да работят за жълти стотинки в българските фирми.

                      https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...ry.jsf?x_2=854

                      Коментар


                      • Звучен шамар от КНСБ за социалната политика: Трагедия, липсват 250 хил. работници

                        Социалният министър Иванка Шалапатова получава най-ниската оценка за изминалите девет месеца от съществуването на това правителство, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

                        Синдикатът представи становището си по изпълнението на важни области и приоритети от управленската програма на правителството. Основните критики на КНСБ са свързани с пазара на труда и политиката по доходите.

                        "Наистина там нещата са драматични, да не кажа трагични. При толкова дефицитен пазар на труда, над 250 000 работници липсват, и няма грижа от правителството, в частност от Министерството на труда, за нас това е скандално", заяви Пламен Димитров.

                        https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/...hil-rabotnitsi


                        От КНСБ знаят, че през четвъртото тримесечие на 2023г. извън работната сила, тоест не работят са 327 хил. души на възраст от 25 години до 54 години включително. Причината за това е, че българските фирми искат тези 327 хил. души да работят за заплати като в Третия Свят за да живеят в мизерия в България.


                        https://www.nsi.bg/bg/content/4000/%...BE%D0%BD%D0%B8
                        Last edited by Creativity; 29.02.2024, 00:04.

                        Коментар


                        • Прогноза: Населението в трудоспособна възраст у нас ще се стопи с една трета до 2050 г.

                          Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 години у нас ще се стопи с една трета до 2050 година. По този показател страната ни е с най-лошата прогноза в целия Европейски съюз според последния доклад на застрахователя на търговски кредити Allianz Trade. Основните причини за това са демографската криза и миграцията, тъй като България е един от основните „донори“ на работна ръка към други държави в ЕС, констатира докладът.

                          Сред основните възможности за подобряване на перспективите в България и останалите държави от групата анализаторите очаквано посочват подобряване на условията на труд и увеличаване на трудовите възнаграждения, което би намалило мигрантския поток навън.

                          https://www.investor.bg/a/517-pazar-...reta-do-2050-g


                          Най-вероятно българските работодатели обаче няма да приложат съветите на Allianz Trade, а именно подобряване на условията на труд и увеличаване на трудовите възнаграждения.

                          Затова и ги очакват или фалити заради недостиг на работна сила или зависимост от Третия Свят и дори прикрити джихадисти за да продължат своята дейност.

                          Коментар


                          • В момента средната възраст на работната сила е около 50 г. Доста малък е броят на хората в най-продуктивна възраст между 30 и 45 г. Профилът на средностатистическия безработен е жена над 55 г. с основно образование. Това каза Анна Делибашева, зам.-главен директор в Главна дирекция „Услуги по заетостта“ в Агенция по заетостта. Тя съобщи данните по време на кръгла маса на тема „Процесите на българския пазар на труда и отражението им върху тенденциите на трудовата мобилност на българите в ЕС и техните права“.

                            https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/...zraboten-u-nas


                            Според НСИ през четвъртото тримесечие на 2023г. вече почти 54% от работещите са на възраст над 44 години. Българските работодатели трябва да свикват, че все по-голям процент от работещите в България ще бъдат на възраст над 44 години, защото по-младите правилно не са съгласни да живеят в родината си ако трябва да живеят в беднотия в България.


                            https://nsi.bg/bg/content/3996/%D0%B...81%D1%82%D0%B8
                            Last edited by Creativity; 27.02.2024, 00:24.

                            Коментар


                            • Шалапатова: Около 300 000 души не достигат на пазара на труда

                              Тоест, за нас не е важно България да е дестинация на ниско платен труд, Страната заслужава да бъде локация на компетентни хора, които да допринасят за нашето икономическо развитие“, подчерта социалният министър.

                              Моята задача като министър е преди всичко да дам приоритет на българските граждани да бъдат успешни на пазара на труда, именно затова инвестираме изключително сериозен ресурс и по Плана за възстановяване и развитие, и по Програмата за развитие на човешките ресурси. Целта е 500 хил. души да получат безплатен достъп до обучения, които са свързани с квалификация, преквалификация и дигитални компетенции, защото това е изключително важно. Тоест моят приоритет е първо да бъда партньор на хората на българския пазар на труда, в същото време да чувам бизнеса“, каза още тя.


                              https://nova.bg/news/view/2024/02/16...3%D0%B4%D0%B0/


                              Представители на Посолството на Узбекистан посетиха БТПП

                              По време на срещата бе обсъдена темата за внос у нас на работна ръка, тъй като Узбекистан разполага със специализиран център за селектиране и изпращане на специалисти в чужбина, основно в областите туризъм и селско стопанство.

                              https://www.bcci.bg/news/20068


                              През четвъртото тримесечие на 2023г. заетите лица бяха 2,920.6 хил. души или с 302.1 хил. души по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019г.

                              За същите 4 години броят на безработните е спаднал с 9.9 хил. души. През същият период от време лицата извън работната сила, които са на възраст от 25 години до 64 години включително, са намаляли със 157.1 хил. души.

                              Срещата на работодателската организация БТПП с дипломати от Узбекистан е доказателство, че българските фирми продължават да искат заплатите в България да бъдат като в Третия Свят. Узбекистан е типичен представител на Третия Свят, защото настоящата минимална заплата е само 153 лв. на месец или над 6 пъти по-малка в сравнение с България.

                              Някои български фирми много ги е яд на българските граждани на възраст от 15 години до 24 години, защото знаят че получават средно една нетна минимална месечна заплата всеки месец чрез трансфер от родителите си в чужбина.

                              Същите тези български работодатели обаче не могат да обяснят защо през четвъртото тримесечие на 2023г. извън работната сила са били 224.7 хил. души на възраст от 35 години до 54 години включително. Причината обаче е ясна и тя е защото дори в тази възрастова група хората са осъзнали, че някои български фирми заслужават само неграмотни служители за заплати като в държави от Третия Свят.

                              Както се вижда от данните на НСИ тези 224.7 хил. души на възраст от 35 години до 54 години включително могат значително да намалят дефицита на работна ръка в България ако решат да работят.


                              https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...ule.jsf?x_2=94
                              https://nsi.bg/bg/content/3920/%D0%B...80%D1%83%D0%B4
                              https://cbu.uz/en/arkhiv-kursov-valyut/
                              https://lex.uz/ru/docs/6665687
                              Last edited by Creativity; 18.02.2024, 13:26.

                              Коментар


                              • Според данните на КНСБ през декември 2023г. необходимата за издръжка брутна месечна заплата за един работещ е вече 1,853 лв. Съвпадение ли е или не е, но например от началото на 2024г. минималната брутна заплата за учител в България е вече също 1,853 лв.

                                Също така Агенцията по заетостта съобщи, че 154,637 чужденци са постъпили на работа в България през 2023г. От тях обаче само 48,523 души са специалисти. Тоест над 106 хил. чужденци са постъпили на работа, която изисква неквалифициран труд или по-малко от 1,853 лв. заплата на месец, през 2023г. в България.

                                Явно българските работодатели не са се отказали да създадат в България огромно малцинство засега, а по-нататък може би и мнозинство, от жители родени в Третия Свят. Уви, такъв резултат е неизбежен щом българските работодатели продължават да искат доходите на служителите им да бъдат като в държава от Третия Свят.

                                Добре, че България е в ЕС и всеки трудолюбив български гражданин може да откаже да работи за жълти стотинки на българските работодатели.


                                https://bntnews.bg/amp/news/glad-za-...65522news.html
                                https://knsb-bg.org/index.php/2024/0...nalata-godina/
                                https://www.dnevnik.bg/detski_dnevni...stava_1853_lv/

                                Коментар

                                Working...
                                X