IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
    Докато има личностни заяждания от хора с малки мозъци, няма как да се обсъждат идеи или събития. Не и в този форум, в който някои хора са под защитата на модераторите, и необезпокоявани се занимават само и единствено с личностни заяждания.

    Докато се води такава политика е невъзможно да се създаде чисто информационна тема, в която културно да се обсъжда каквото и да било.
    Ох, на батя, Големият и Достоен, той! И що не те издигем за президент, 'баси?
    Last edited by Pyramid; 22.06.2020, 21:01.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Ender
      Идеите се раждат от интуицията, която за теб няма стойност.
      Но бих се радвал да обсъждаме идеи.
      За съжаление сам виждаш, че в този форум това е невъзможно. В редица други форуми може, но тука - твърдо НЕ !!! Сам виждаш, че всяка една тема се превръща от няколко човека в мерене на ******* и в личностни заяждания и обиди.
      Last edited by Mateev; 22.06.2020, 08:12.

      Коментар


      • Докато има личностни заяждания от хора с малки мозъци, няма как да се обсъждат идеи или събития. Не и в този форум, в който някои хора са под защитата на модераторите, и необезпокоявани се занимават само и единствено с личностни заяждания.

        Докато се води такава политика е невъзможно да се създаде чисто информационна тема, в която културно да се обсъжда каквото и да било.
        Last edited by Mateev; 22.06.2020, 08:07.

        Коментар



        • Първоначално изпратено от Ender
          Идеите се раждат от интуицията, която за теб няма стойност.
          Но бих се радвал да обсъждаме идеи.
          Какво ще кажеш, тогава, за ограничаване нормата на печалба, като стратегия за заемане на пазарни позиции? В момента, у нас, сякаш се практикува тоталното НЕограничаване с идеята „ден година храни”, докато китайците, прилагат от години балансираното ценообразуване, в резултат на което...СА НАВСЯКЪДЕ.
          Last edited by Pyramid; 22.06.2020, 22:25.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev
            Когато на човек му се свършат разумните доводи, започва с личностни обиди и нападки.
            Напротив, когато на човек му свършат разумните доводи - почва да "убеждава" другите в това, че е постигнал голям успех в разработването на софтуер, който другите трябва да купят от него, за да успеят! Нали това е внушението тук, което никой от нас /"неуспелите"/ - не разбира? ))

            Защо направо не ни дадеш тук цената на софтуера, който разработваш, за да успеем? /а вадиш от девет кладенци вода..., неуспели..., елате ми, за да ви кажа как ще успеете..., разработил съм софтуер, с който успявам...?/

            ...............................................

            И - защо толкова избирателно "отговаряш" на поста ми? Само това ли прочете в него - "обиди се" - и не виждаш фактите в голямата част от него? Много е удобно това, нали: да се направиш обиден... /за пореден път и да се забиеш в ТВОЯТА плазма/...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
              А ето и късата версия на предишния постинг. Ще я оформя като въпроси:

              1. Помогна ли ви интуицията в този живот и в трейдинга в частност?
              2. Доволни ли сте от постигнатите резултати?

              Ако отговорите са ДА, продължавайте в този дух. Тази тема не е за вас.

              Ако обаче отговорите са НЕ, то тогава не е ли крайно време да се замислите какво ви липсва, за да успеете? Не си ли струва да чуете мнението на някой друг, който използва и други инструменти освен голата интуиция?


              Ако обаче се досещаш - не може да не да не си усетил собственият си опит да демагогстваш..., или може би - имаш една - единствена истина, която искаш да пробуташ на останалите тук...

              ...............................

              Очаквам ОЩЕ веднъж да ни повториш /твоята/ истина, свързана с твоИТЕ "успехи" в живота. Със сигурност сме забравили неща, като: няколко хладилници в къщи, няколко тАлАвизори, няколко автомобили...

              Т.е. - отново ще опиташ да ни пробуташ твоята версия "на успелия"... Толкова бързо ли забравяш, че вече сме я чели няколко пъти? Това, че забравяш - не е ли прекалено голяма цена за твоите "успехи"?

              Мисля, че с подобни въпроси доста те надценявам.

              ..........................

              И - на всичко отгоре - даваш ми наклон на..., именно с твоят частен извод за това, че ако съм доволен от постигнатите резултати - тая тема не била за мен???

              Ще ти кажа само това, че нещата, които ми се случват в живота - винаги приемам като точно тия, които трябва да ми се случват! Е, не е ли в това смисълът на въпроса ти - дали сме доволни /без непременно да търсим твоята консултация, за да сме доволни..., защото ти не казваш нищо за щастието... Имагинерна величина ли е то, според теб..., за разлика от "доволното... грухтене"?

              Нали разбираш, че пробутването на твоите "истини" като "истини" от последна инстанция - говори за твоята... НЕСИГУРНОСТ в твоите "постижения"... Сложно ще ти бъде да разбереш казаното /подмини го, без да се замисляш, защото има вероятност да помръкне изработената от теб самодоволна усмивка...

              ................................

              Хайде сега, след увертюрата - да кажем нещо по същността на твоята теза:

              Ти твърдиш, че точните науки /математика и физика/ - са единственото условие, за да успееМ в този живот! "Успехът" ТИ - в горния смисъл: 5 хладилника, 5 плазми... НЕ Е УСПЕХ!

              Дали ще осмислиш казаното до тук? Не тая никакви надежди!

              Значи: за да успея - според теб - крайно време е да се обърна към теб, "успелият" /КАВИЧКИ!!!/, за да чуя твоето мнение /на някой друг/, за да ми кажеш твоите /други/ инструменти - крайно време е - да се замисля... СмЕх!

              ..................................

              Защо, Матеев, мислиш другите за неуспяли с твоите гламави критерии, в които присъства и основното: да не чуваш /и ДА СЕ ПРАВИШ, че не чуваш думите/ - на жената до теб? Тя е някаква тежест за теб - нали това казваш самият ти, а и редовно го мислиш, когато загледаш плазмата си в собствената си стая... Не всички разбират твоите критерии на успял човек, Матеев. Не всички!

              Нямам намерение да водя дискусия с теб. Няма да отговарям и на въпросите ти тук. В тотална заблуда си.

              Според мен - трябва да оставиш встрани назидателният си тон... /за съжаление - хората трудно се променяме/...

              Накрая: вероятно си даваш сметка за това, че - твоето убеждение за това, че си успял - едва ли е убеждение и на жената до теб, когато се прибира в нейната стая? /риторично..., но може и да предстои да научиш и други истини за твоя "успех"/...

              Живот и здраве!
              Last edited by mibova; 22.06.2020, 08:40.

              Коментар


              • А ето и късата версия на предишния постинг. Ще я оформя като въпроси:

                1. Помогна ли ви интуицията в този живот и в трейдинга в частност?
                2. Доволни ли сте от постигнатите резултати?

                Ако отговорите са ДА, продължавайте в този дух. Тази тема не е за вас.

                Ако обаче отговорите са НЕ, то тогава не е ли крайно време да се замислите какво ви липсва, за да успеете? Не си ли струва да чуете мнението на някой друг, който използва и други инструменти освен голата интуиция?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Изобщо не разбираш какво съм написал. Ясно е, че Сорос и Бъфет ползват много логика, но без интуицията си щяха да са поредните посредствени математици появили се на финансовите пазари. Не може да се противопоставя математика на интуиция. Никой не е казвал, че трябва да се ползва само интуиция. Ти твърдиш, че финансовите пазари могат да се сведат само до математика. Не може да се твърди, че математиката е всичко на пазарите. Според мен проектираш себе си върху останалият свят. Вярваш, че това което работи за теб задължително ще работи и за другите, което не е вярно. Вярваш съответно че ако някой друг се справя по начин който не е постижим за теб то той задължително лъже. Има много пътища към успеха и провала. За твое съжаление е невъзможно да се сведат финансовите пазари само до математика. На тях има много психология, философия, интуиция, усещания, емоции, та дори и изкуство, когато различните икономически школи дават различен отговор да прецениш кой от тях работи. За мен за да се справиш добре в дългосрочен план на пазарите трябва да си всестранно развита личност с широк мироглед. Поне като се огледам около мен за хора с над двадесет години на пазарите виждам точно това. Няма нито един математик. Всички са ползвали математиката като поредният изключително силен инструмент в арсенала си. Просто един от многото. Няма нито един дето е минал без математика, но няма нито един само с математика. Много ми е интересно когато правиш модел за оценка на дадена компания как преценяваш дългосрочният и растеж. Примерно вземи едно Алтерко. Много интересна компания. Как ще изглежда след десет години?
                  Имам чувството, че силно залиташ и ме обвиняваш за неща, които никога не съм казвал. Например никога не съм твърдял, че трябва само и единствено математика. Ами моята интуиция къде я слагаш - нима аз нямам такава?

                  Как от безкрайната математика аз открих точно тези 5-6 формули и аспекти, които да ми влязат в употреба? Нали не очакваш да съм изучил цялата математика? Та аз също не съм математик - търся и чета само това, което смятам, че ще ми влезе в употреба. При това търсене използвам много логика и разбира се някаква интуиция, без която не може. Така създадох някакво малко (ама наистина много малко) количество умствен математически багаж, който години наред го преподреждам в мозъка си и сглобявам от него концепциите, които могат да ми помогнат да създам ПМО за успешна търговия. Този процес не е приключил и до ден днешен.

                  И понеже през цялото това време аз едновременно използвах както математика (малко), така и логика (по-много), интелигентност (някаква), креативност (някаква) и интуиция (надявам се добра), имам една сравнително ясна представа кое ми помогна да стигна до тука и кое - не. Ами помогна ми най-много късмета, защото 2-3 пъти по случайност успях да направя едни много добри сглобки от работещи концепции, включая и да открия две много важни формули. Не твърдя че съм откривател, защото тези формули сигурно ги има някъде в дебрите на математиката, но понеже си ги открих и доказах сам, сега много им се доверявам. Направените тестове също доказаха, че формулите са верни, така че какво повече мога да искам от интуицията или математиката?

                  Иначе тези две формули са напълно достатъчни са изчисляването на верните вероятности, които ги има във формулата на ПМО-то, както и за определянето на правилния Money Management. Тоест всички важни аспекти от трейдинга вече ги знам - точно и ясно. От тука нататък се използва само логика, за надстрояване на тези фундаментални знания, както и малко математика, за превръщането на тези знания в някакви конкретни суми в някаква конкретна валута. Няма да повярвате, но цялата стройна йерархия на една сложна концепция се гради само на две формули (и разбира се на познаването на свойствата на една монетка с изместен център на тежеста).

                  Към днешна дата съм на етап ако някъде в някакъв вероятностен процес има някаква зависимост (в трейдинга, в бизнеса или в хазарта), аз съм в състояние да я открия, да разработя стратегия с ПМО, и да я натоваря с възможно най-добрия Money Management. Експлоатирането на зависимоста ще го правя само и единствено с математика, но за да науча каква точно е тази математика, аз съм вложил много интуиция и другите му там нечислови интелигентности или креативности.

                  В заключение:
                  1. Използването на интуиция не противоречи на използването на математика. Необходими са и двете, но в различни моменти от време.
                  2. Разработката на търговски стратегии изисква всички възможни човешки ресурси - интуиция, логика, математика, статистика, креативност и т.н.
                  3. Реалната търговия обаче изисква само и единствено математика и логика по вече утвърдена и доказана търговска стратегия с ПМО.

                  Следователно не съм противник на интуицията като такава, а на търговията без търговска стратегия. Този тип търговия я наричам ИНТУИТИВНА ТЪРГОВИЯ поради липсата на по-добър термин. Иначе ако питате мене, по добре щеше да я наричаме БЕЗРАЗСЪДНА ТЪРГОВИЯ, и така нямаше да имаме проблеми с думичката ИНТУИЦИЯ.
                  Last edited by Mateev; 21.06.2020, 15:38.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    Изобщо не разбираш какво съм написал. Ясно е, че Сорос и Бъфет ползват много логика, но без интуицията си щяха да са поредните посредствени математици появили се на финансовите пазари. Не може да се противопоставя математика на интуиция. Никой не е казвал, че трябва да се ползва само интуиция. Ти твърдиш, че финансовите пазари могат да се сведат само до математика. Не може да се твърди, че математиката е всичко на пазарите. Според мен проектираш себе си върху останалият свят. Вярваш, че това което работи за теб задължително ще работи и за другите, което не е вярно. Вярваш съответно че ако някой друг се справя по начин който не е постижим за теб то той задължително лъже. Има много пътища към успеха и провала. За твое съжаление е невъзможно да се сведат финансовите пазари само до математика. На тях има много психология, философия, интуиция, усещания, емоции, та дори и изкуство, когато различните икономически школи дават различен отговор да прецениш кой от тях работи. За мен за да се справиш добре в дългосрочен план на пазарите трябва да си всестранно развита личност с широк мироглед. Поне като се огледам около мен за хора с над двадесет години на пазарите виждам точно това. Няма нито един математик. Всички са ползвали математиката като поредният изключително силен инструмент в арсенала си. Просто един от многото. Няма нито един дето е минал без математика, но няма нито един само с математика. Много ми е интересно когато правиш модел за оценка на дадена компания как преценяваш дългосрочният и растеж. Примерно вземи едно Алтерко. Много интересна компания. Как ще изглежда след десет години?
                    Какво ти е мнението за небеизвестния хърватин Марко Коланович? Повече интуиция ли ползва или се базира само на математиката?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                      Това е само една твоя недоказана самозаблуда. Аз пък твърдя, че и двамата използват много математика и много здрава логика при вземането на инвестиционни решения.

                      Иска ви се да вярвате, че:
                      1. Интуицията е достатъчна за вземането на инвестиционни решения
                      2. Тази интуиция е много добре развита във всеки един човек без изключение,
                      но 95-те процента губещи трейдери за съжаление доказват точно обратното.

                      Нещо повече - дори и някъде по света да се намери човек, който да твърди че е забогатял само и единствено с интуиция, то това не означава, че това може да го направи и всеки един друг човек. По-скоро това ще е само доказателство, че всяко едно правило си има изключения, но нищо повече.

                      Не забравяйте, че късмета също си има своята частична роля в успеха/неуспеха на всеки един човек, и точно той е причината за създаването на такъв тип изключения както в положителна, така и в отрицателна посока.
                      Изобщо не разбираш какво съм написал. Ясно е, че Сорос и Бъфет ползват много логика, но без интуицията си щяха да са поредните посредствени математици появили се на финансовите пазари. Не може да се противопоставя математика на интуиция. Никой не е казвал, че трябва да се ползва само интуиция. Ти твърдиш, че финансовите пазари могат да се сведат само до математика. Не може да се твърди, че математиката е всичко на пазарите. Според мен проектираш себе си върху останалият свят. Вярваш, че това което работи за теб задължително ще работи и за другите, което не е вярно. Вярваш съответно че ако някой друг се справя по начин който не е постижим за теб то той задължително лъже. Има много пътища към успеха и провала. За твое съжаление е невъзможно да се сведат финансовите пазари само до математика. На тях има много психология, философия, интуиция, усещания, емоции, та дори и изкуство, когато различните икономически школи дават различен отговор да прецениш кой от тях работи. За мен за да се справиш добре в дългосрочен план на пазарите трябва да си всестранно развита личност с широк мироглед. Поне като се огледам около мен за хора с над двадесет години на пазарите виждам точно това. Няма нито един математик. Всички са ползвали математиката като поредният изключително силен инструмент в арсенала си. Просто един от многото. Няма нито един дето е минал без математика, но няма нито един само с математика. Много ми е интересно когато правиш модел за оценка на дадена компания как преценяваш дългосрочният и растеж. Примерно вземи едно Алтерко. Много интересна компания. Как ще изглежда след десет години?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                        Матеев, Сорос и Бъфет са доказани интуити. Това изобщо не може да бъде подложено на съмнение. Как ще съвместиш техният успех с твоята теория?
                        Сорос има изключително силно креативно мислена което е характерно за успелите евреи .

                        А Бъфет е по скоро профайлър.


                        И двамата ако не се занимаваха с пазари биха имали страхотни кариери в маркетинга рекламата и так дали.
                        Last edited by Todor Sabev; 21.06.2020, 14:52.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                          Матеев, Сорос и Бъфет са доказани интуити. Това изобщо не може да бъде подложено на съмнение. Как ще съвместиш техният успех с твоята теория?
                          Това е само една твоя недоказана самозаблуда. Аз пък твърдя, че и двамата използват много математика и много здрава логика при вземането на инвестиционни решения.

                          Иска ви се да вярвате, че:
                          1. Интуицията е достатъчна за вземането на инвестиционни решения
                          2. Тази интуиция е много добре развита във всеки един човек без изключение,
                          но 95-те процента губещи трейдери за съжаление доказват точно обратното.

                          Нещо повече - дори и някъде по света да се намери човек, който да твърди, че е забогатял само и единствено с интуиция, то това не означава, че това може да го направи и всеки един друг човек. По-скоро това ще е само доказателство, че всяко едно правило си има изключения, но нищо повече.

                          Не забравяйте, че късмета също си има своята частична роля в успеха/неуспеха на всеки един човек, и точно той е причината за създаването на такъв тип изключения както в положителна, така и в отрицателна посока.
                          Last edited by Mateev; 21.06.2020, 14:23.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
                            Очевидно не е по силите ми да ти обясня, че интуицията и логиката не са противоположности. Моята интуиция подсказва, че ще продължиш да настояваш на логически неправилни конструкции, докато не се откажа от дискусията.
                            Явно продължаваш да не разбираш. Ако темата беше как се композира песен-хит или как се рисува картина, струваща милиони - щеше да си прав. Щеше да си прав и за 1000 други приложения на интуицията, където тя наистина има шанса да победи математиката и логиката. Започнем ли обаче да говорим за вероятности, и навлизаме в материя, в която интуицията е гола вода. Просто при вероятностите невронните мрежи се представят много лошо, да не кажа отчайващо лошо. Същото важи и за всички други случаи, в които има нужда от сложни математически сметки. Това също е слабо място на интуицията. Слабо място е и самата статистика, в която има милиони числа в най-различни многомерни сечения. Там невронните мрежи (и интуицията) също се дънят.

                            Вярното твърдение според мене е, че тези два аспекта (интуиция и строга математика/наука) взаимно се допълват, но първото работи лошо ако няма познания за второто. Това твърдение важи за точните науки, искащи и обработващи много числа и формули. Ако обаче съответната наука или приложна област няма числа и формули, то тогава наистина човек разчита само и единствено на интуицията. Но дори и тогава възниква проблемът, че пак успешно се справят само малък процент от хората, а другите пак си остават на посредствено ниво с лошо работеща интуиция.

                            Става въпрос за дизайнери, архитекти, художници, композитори, психолози, философи и редица други професии, изкарващи си хляба с интуиция, въображение и нечислова креативност. Тези професии наистина сътворяват чудеса на човешката мисъл, без при това да използват числа или логика. Та на тях не може да се отрече водещата роля на интуицията, но сами виждате как от всяко дърво свирка не става, и как са сравнително малко хората, които правят великите творби.
                            Last edited by Mateev; 21.06.2020, 14:21.

                            Коментар


                            • Матеев, Сорос и Бъфет са доказани интуити. Това изобщо не може да бъде подложено на съмнение. Как ще съвместиш техният успех с твоята теория?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                                Ха сега се опитайте да познаете кой играч ще обере другия - този с интуицията или този с математиката, пък дори и тя да се смята на ръка?
                                Очевидно не е по силите ми да ти обясня, че интуицията и логиката не са противоположности. Моята интуиция подсказва, че ще продължиш да настояваш на логически неправилни конструкции, докато не се откажа от дискусията.

                                Коментар

                                Working...
                                X