IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

BSE International

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Точно така Чичо Манчо, НАП е приел, че това е нерегулиран пазар и капиталовите печалби се облагат ! А Чичо ни Маню(да не се бърка с Манчо) нищо не прави по въпроса вече трета година това да се промени ! Напълно безмислено е да се инвестира през BSE International !
    Напълно е така, от години се чудя, като гледам оборотите за деня, кой и защо си го причинява, такси и данъци дебнат отвсякъде. Положителното е, че може да се ползва 1 платформа, но има голям избор от посредници и регистрацията отнема минути, ползите в сравнение с BSE International са насравними.

Преди години се появи идея за нещо като Балканска борса или SEE Link, това бе интересно и полезно, но май "усвоиха" едни пари и нищо не излезе.
    Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Е това е съществен недостатък за някой, който иска да инвестира в европейски (ЕС) компании. Така си мисля аз.
      Точно така Чичо Манчо, НАП е приел, че това е нерегулиран пазар и капиталовите печалби се облагат ! А Чичо ни Маню(да не се бърка с Манчо) нищо не прави по въпроса вече трета година това да се промени ! Напълно безмислено е да се инвестира през BSE International !

Коментар

Е това е съществен недостатък за някой, който иска да инвестира в европейски (ЕС) компании. Така си мисля аз.
        Така е да. Не стига че плащаш 5% данък дивидент на вече обложен дивидент в чужбина, и отделно плащаш данък капиталова печалба за акции от ЕС, където ако ги търгуш на европейска борса, не дължиш такава. Единствената оферта са британските акции, ако всичко с навременното плащане на дивиденти при тях е ОК. Като цяло хубава работа, ама българска

Коментар

• Първоначално изпратено от inteIIect Разгледай мнение

Да, защото BSE International не е регулиран пазар, по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти.
          Vanitas vanitatum...

Коментар

И за компаниите от ЕС ли капиталовата печалба е облагаема? Това сигурно ли е?
            Да, защото BSE International не е регулиран пазар, по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти.

Коментар

И за компаниите от ЕС ли капиталовата печалба е облагаема? Това сигурно ли е? Защото таксите и комисионните не си заслужават да се обсъждат чак толкова, но ако капиталовата е облагаема вече е друга работа.
              Мисля че се облагат и те, да.

Коментар

Въобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !
                И за компаниите от ЕС ли капиталовата печалба е облагаема? Това сигурно ли е? Защото таксите и комисионните не си заслужават да се обсъждат чак толкова, но ако капиталовата е облагаема вече е друга работа.
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                  "Карол" пращат в началото на година подробен отчет с дължимите данъци ,поне тази година пратиха...
                  Така е, само че при мен навсякъде в таблицата за данък дивидент е посочено 0, но реално данък е удържан в чужбина.
                  Last edited by Zdravko74; Вчера, 18:30.

Коментар

• "Карол" пращат в началото на година подробен отчет с дължимите данъци ,поне тази година пратиха...

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Тези неща не ги знаех. И май ще ме откажат да инвестирам на този пазар. Мислех да допълвам акции на БАТ, като сега плащам 0,1% комисионна при минимум 6 паунда на сделка, но има и едни 0,5% Stamp Duty, които се надявах да избегна ако ги купувам на този пазар. Но ако ще ми бавят дивиденти, ще се налага да звъня, ще има разминавания с дивидентите и най-вече ако ще ме ПРИНУЖДАВАТ да продавам акция, ако тя бъде спряна от търговия на съответния пазар - не мерси. Инвестиционния ми хоризонт в дивидентните компании е над 5 години (а надявам се и повече), така че за мен това си е огромен минус. Искрени благодарности за отговорите, на теб, Rinvestor и toto2.
                      Както и 20 лв. Мин. комисионна на входа и на изхода, поне при "Карол" е така...Трябва поне 4К лева наведнъж да инвестираш за да е около 0.5%

Коментар

Въобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !
                        Тези неща не ги знаех. И май ще ме откажат да инвестирам на този пазар. Мислех да допълвам акции на БАТ, като сега плащам 0,1% комисионна при минимум 6 паунда на сделка, но има и едни 0,5% Stamp Duty, които се надявах да избегна ако ги купувам на този пазар. Но ако ще ми бавят дивиденти, ще се налага да звъня, ще има разминавания с дивидентите и най-вече ако ще ме ПРИНУЖДАВАТ да продавам акция, ако тя бъде спряна от търговия на съответния пазар - не мерси. Инвестиционния ми хоризонт в дивидентните компании е над 5 години (а надявам се и повече), така че за мен това си е огромен минус. Искрени благодарности за отговорите, на теб, Rinvestor и toto2.

Коментар

• Въобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !

Коментар

Ясно, благодаря. Значи е подходяща за компании с 0% данък дивидент при източника, за да не се се получава двойно плащане на данъци. И само нещо информативно, на мен за дивидент от финландска компания ми удържаха 35% данък дивидент, а в инфото на Карол пише 30%. Но това са дребни разминавания.
                            Да ти кажа честно и аз смятам смятам и дивидента който получавам все не отговаря на това, което смятам и това, което е обявено като данък дивидент ! Да не говорим, че дивидента при някои компании се бави с месеци докато стигне до нас. А случая с немската Vonovia стана пословичен, че дивидента го изплатиха с осем месеца закъснение и след не знам колко обаждания до Карол.

Коментар

Точно така ! Плащаш допълнително данък от 5% на НАП освен ако не удостовериш, че такъв е удържан при източника.
                              Ясно, благодаря. Значи е подходяща за компании с 0% данък дивидент при източника, за да не се се получава двойно плащане на данъци. И само нещо информативно, на мен за дивидент от финландска компания ми удържаха 35% данък дивидент, а в инфото на Карол пише 30%. Но това са дребни разминавания.

Коментар

А доколкото аз разбирам, от НАП искат допълнително 5% дивидент, при вече обложен такъв.
                                "Българско данъчно третиране ако получателят на дивидент е физическо лице - 5% (0% ако се ползва данъчен кредит за платения данък в Дания. Нужно е достоверение за платения данък в Дания)"
                                Точно така ! Плащаш допълнително данък от 5% на НАП освен ако не удостовериш, че такъв е удържан при източника.

Коментар

Working...
                                X