IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
 • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Банките в ЕС поддържат около 10% от БВП в златни резерви,
  10% от златно € е около 90 000€ = ~ 40% от златен $ или около $30 000,
  забелязва се съотношение 3:1, и като се погледне тази графика

  Last edited by Kris_; Днес, 12:26.

  Коментар


  • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

   При връщане на златото под някаква форма като компонент в базата за изчисление на стойността на валутите не само ще трябва да се определи някаква астрономическа цена за унция (напечатани са милиони тонове хартия за последните 50 год.), но по-важното е, че ще се стопира мантрата за някакви приемливи икономически растежи за мейнстрийм икономистите и политиците. Освен това, няма да имат инструмент за замитане на следи и оправяне на скандални фактически фалити на разни мегаструктури (финансови, осигурителни, пенсионни, застрахователни и други подобни).
   Не са глупави, измислили са как …

   Мисля, че ще се мъчат пак с някаква подобна глупост преди да предприемат друго:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Smithsonian_Agreement
   https://en.wikipedia.org/wiki/Louvre_Accord

   После ще направят някаква врътка с цифровата валута, въглеродните емисии и златото. Само не е ясно златото в комбинация с другото ли ще е или поотделно, защото от всичкото, което събрах като информация изглежда, че го пазят за някакъв по-късен етап и първо се минава през CBDC и такса въздух.

   Оказва се, че по официални данни за златни резерви показателя на ЕЦБ е в пъти по-зле отколкото предполагах спрямо ФЕД.
   Първоначално си мислех, че нещо бъркам в сметките, ама не - точно така си е. Освен ако има скрито злато, което не е отчетено.
   При 10% подплата в злато на евро за М2 имаме скромна цена от €90 хил. за тройунция или ~ колкото е на 100% златен $.
   Забелязва се, че страните от ЕС се стремят да поддържат около 10% от БВП в злато, което по техни изявления е в случай, че стане фал и коня отиде у рЯката. Може би си представят падане на долара в някакъв момент и тези 10% в злато на еврото се използват за създаване на нещо друго. С такива впечатления оставам.

   Гледам някакъв фен казва $50 000 за тройунция, така че не съм далеч от прогнозна цена като дойде деня злато.
   Last edited by Kris_; Днес, 12:28.

   Коментар


   • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение


    За да може М2 на долара да бъде подплатено със злато спрямо официалните данни на ФЕД трябва да е около $80 000 (21 трлн. / 260 млн тройунции)
    Зависи как се изчислява и какъв процент трябва да е подплатено със злато. Преди е било 40%. Ако пак е 40% трябва да е $30 000, съответно при 20% около 15 000$.
    ЕС е по-сложно за изчисление, а като приложа същия метод с официалните данни за ЕЦБ и еврото излиза някакво баснословно число от около 900 000€ при 100%.

    Какво става, ако вкарат и други неща в кошницата за резерв освен злато?

    А какво правим с въглеродните емисии:
    При връщане на златото под някаква форма като компонент в базата за изчисление на стойността на валутите, не само ще трябва да се определи някаква астрономическа цена за унция (напечатани са милиони тонове хартия за последните 50 год.), но по-важното е, че ще се стопира мантрата за някакви приемливи икономически растежи за мейнстрийм икономистите и политиците. Освен това, няма да имат инструмент за замитане на следи и оправяне на скандални технически, че и фактически фалити на разни мегаструктури (финансови, осигурителни, пенсионни, застрахователни и други подобни).
    Last edited by Kildirim_Bei; Днес, 09:22.
    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

    Коментар


    • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

     Toчно обратното е.Сега е време за ски


     https://tvc-invdn-com.investing.com/...fa68147dc1.png


     Коментар


     • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

      Почваш да схващаш за какво става въпрос.

      Ако решат да върнат златния стандарт на колко ще трябва да фиксират цената на златото?

      Представи си какво ограбване се извършва примерно в България където в момента имаме един от най големите добиви на човек от населението а това злато се изнася от страната срещу някаква смешна комисионна.

      В САЩ добиват по 200 тона годишно. А са 330 милиона население. Пада се по 0.6 грама на човек годишно.

      В България добиваме 10 тона годишно (реално е много повече) но сме само 6.8 милиона население. Пада се по 1.47 грама на човек.

      Да не говорим че Русия ни дължи 20 тона злато а Англия 40 тона.

      За да може М2 на долара да бъде подплатено със злато спрямо официалните данни на ФЕД трябва да е около $80 000 (21 трлн. / 260 млн тройунции)
      Зависи как се изчислява и какъв процент трябва да е подплатено със злато. Преди е било 40%. Ако пак е 40% трябва да е $30 000, съответно при 20% около 15 000$.
      ЕС е по-сложно за изчисление, а като приложа същия метод с официалните данни за ЕЦБ и еврото излиза някакво баснословно число от около 900 000€ при 100%.

      Какво става, ако вкарат и други неща в кошницата за резерв освен злато?

      А какво правим с въглеродните емисии:
      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

       Много си прав за изводите си.
       През 19-ти век започва трансформацията на капитализма от производствен към финансов, какъвто е и към момента. За финансовият капитализъм е от жизнена важност да се премахне златото от покритието на валутите с цел безконтролното им печатане, което е предпоставка за натамъняване на обстановката, създаване на растеж (къде естествен, къде изкуствен), възможност за контролирани кризи (в полза на финансовия капитал) и не на последно място спасяване на закъсали гиганти, когато се наложи.
       Задачата за окончателното премахване на златото от покритието на валутите приключи през 1971.
       Забележи, че в документа е посочено „научен план”. Наложена е кенсианска икономика.
       Събирали са златото в банките няколко десетилетия преди да се издаде заповедта за конфискуване. Когато това е станало вече не е имало злато за събиране. Който е успял да се усети и да запази нещо е имал някаква форма на защита.

       Това, което е интересно в цялата ситуация в момента, и за което не се бях замислял, е, че според банките златото все още е „основата на стабилността на международната парична система”,
       и че т. нар. златен стандарт, от който валутите са разкачени и изглежда като нещо привлекателно, по който много хора залитат с романтична носталгия всъщност е наложен пак от банкерите и служи само за техни интереси, но на тази част може би ще се спра в друга тема.

       Фиата, златния стандарт и Биткойн са подвидове на по-големи парични системи, които нито са нови, нито са скорошни изобретения:

       Фиата е дългова парична система
       Златото е стокова парична система
       Биткойна е публично счетоводна парична система

       Най-старата система от трите е първата - дълговата.
       И пак е използвала измислени въображаеми пари (не могат да се пипнат) - базирана на услуга за услуга.
       Отчитането може да бъде извършено подобно на пръчките, които са били използвани в средновековна Англия.

       Златото е било впрегнато, защото за да работи добре стоковата система трябва да използва нещо физическо, което е издържливо, разпознаваемо, лесно да се разменя и да не е лесно да е фалшифицира, но специфичното при златото е и малката му наличност, чрез която лесно може да бъде контролирано от малка група със специален интерес. (знаем ги кои са, онези същите, за които колегата споменава Вавилон и преди него)
       Така в античността постепенно е било преминато от дългова парична система към стокова, чрез суровини, и златото е било стандарт за около 3000 год. но преди около 150 год. е започнал процес на връщане към дългова парична система, чрез създаването на централните банки. Затова и борбите за социални права са започнали, защото са били покровителствани от банкерите.
       Техните добре подготвени и спонсорирани представители - Карл Маркс, Ленин, Хитлер, Сталин са били разпределени всеки със задачата му.
       В „Манифест на Комунистическата партия“, точка №5 е създаване на централна банка, т.е. същата схема, която по същество не се различава от другите по света, но хората са вярвали, че е различно.
       ЦБ е вид социализъм - централно управлявана икономика. САЩ са имали 3 ЦБ докато са водили война с тях и всичките са завършвали по един и същ начин докато през 1913г. не се пръква 4-та - Федералния резерв.
       Процеса обаче вече е бил започнал още 19 век, защото е имало огромен паричен дълг натрупан (дългова система) под съществуващата стокова система (златен стандарт), и хората много рядко са използвали злато и сребро, и вместо това вече са използвали хартиени разписки, което по същество е пари идващи с лихва.
       След създаването на ФЕД ознаменяващ приключването със стоковата парична система е било нужно около 50 г. за да се завърши напълно преминаването от едната парична система към другата.
       Last edited by Kris_; Днес, 07:08.

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
        Предвид историята вероятно не остават много години до събитието.
        Случката 1971 г. е подготвена не по-късно от 1965-а, а раздвижване на пластовете е имало още през 1957г.
        Кражбата през 1933 год. е била замислена още през 1918-а:


        Вероятно е запланувано още със създаването на ФЕД, а докато проучвах покрай двуметалната система намерих факти, поради които има основание да е още по-рано - края на 19 век.
        Много си прав за изводите си.
        През 19-ти век започва трансформацията на капитализма от производствен към финансов, какъвто е и към момента. За финансовият капитализъм е от жизнена важност да се премахне златото от покритието на валутите с цел безконтролното им печатане, което е предпоставка за натамъняване на обстановката, създаване на растеж (къде естествен, къде изкуствен), възможност за контролирани кризи (в полза на финансовия капитал) и не на последно място спасяване на закъсали гиганти, когато се наложи.
        Задачата за окончателното премахване на златото от покритието на валутите приключи през 1971.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

        Коментар


        • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

         Както правилно забелязваш дъното на покупателната способност на златото е достигнато 1999г. Тогава се случиха много важни събития наведнъж. Имаше глобална трансформация на икономиката от аналогова към цифрова. Масово навлизане на електрониката във всеки аспект на живота.
         Началото на възхода на глобалния интернет.

         Сега от нашата гледна точка 2023г. ясно се вижда че са натиснали цената надолу за да се подготвят за сегашната ситуация със експлоадиращия световен дълг. Вероятно официалните резерви на банките нямат нищо общо с реалните. Изобщо не е ясно дали тези резерви съществуват в действителност или са откраднати. Това може да се разбере ако във всички държави хората си поискат златото обратно. Защото златото реално е собственост на хората а не на банките. Просто банките извършиха една огромна кражба като официално премахнаха златното покритие на парите. Сега извършват втора кражба като обезценяват тези пари до нула. Но никой не се сеща да си поиска златото. Хората не знаят че това злато е тяхно.

         1971г. като обявиха края на златния стандарт цената експлоадира и за 9 години се повиши със 2200%. Средна годишна заплата в трой унции 15.6

         През 1999-2000г. същото съотношение е 162

         През 2011г падна на 25

         В момента е около 28. Долу горе колкото е било през 1900г. преди да създадат федералния резерв.

         Ако решат сега да правят ново дъно като през 1999г това означава да свалят цената на 350 долара спрямо сегашната. Но това е невъзможно. Ако гледаме заплатите и ифлацията от 1999г. до днес реалното дъно може да дойде на цена около 1300. Но сега не мисля че ще тръгнат да правят ново дъно. По скоро очаквам стабилна цена около сегашните нива.

         Ако това не се случи цената ще върви нагоре и ще тества предишния връх от 15.6 което означава пазарна цена 3800+

         Долу горе това са границите в който е възможно да се движи златото през следващите 20 години. В момента сме точно по средата на този рейндж! Покупателната способност на златото в момента е адекватна спрямо ситуацията и спрямо историческите средни стойности.


         В зависимост накъде се насочат - гладомор или продължаване с печатницата.
         Постоянно увеличаване на паричното предлагане се изповядва от почти всички икономисти. Явно ходят на някакви общи семинари да им промиват мозъците с т. нар. модерна монетарна теория (ММТ), която се състои в постоянно печатане на пари и безусловен базов доход, а някои я наричат дългов капан. Проблема, който има тази теория обаче е, че трябват млади хора, а демографията е надолу.
         Уолстрийт нямат никакви притеснения от ММТ, защото според тях, ако в САЩ няма работещи или раждаемостта намалява - ще си внесат работна сила от другаде.
         Вижда се, че ситуацията е идентична навсякъде в Европа, дори вече и в България нагласят общественото мнение, че трябва да внасяме от Африка, за да попълваме демографията на икономиката, затова и нарочно от ЕС ги оставят да преминават границата и практически тя е отворена.

         Не е важно с какво е подплатена валутата, дали е с нещо, което може да се фалшифицира или не може, или не е подплатена с нищо освен вяра както фиата, е повече подробност докъде може да се прави измама, защото истински важното е кой контролира валутата. Парите не е нужно да са с лихва, ако правителството ги печата, а не банкерите. Доказателството за това е, че правителството на САЩ са печатали държавни пари без лихва, освободени от дълг, и около 150 год. са водили война с банкерите, и няколко президенти са убити точно заради това, а един оцелява след опит за убийство след като премахва целия дълг на САЩ. Фракционното банкиране, макар и измама, може да се използва, за да се манипулира икономиката в полза на населението на държава, а не специална група „богопомазани” да заробва света като създават инфлация и дефлация когато си поискат и затриват всеки, който е в дълг, защото използва (национална) валута контролирана от частни банки, докато са му я давали евтино. Този шаблон, който се повтаря постоянно в историята няма друго обяснение освен да е направено така, за да не се замогват хората, защото така има вероятност да станат силни и да детронират тези, които контролират парите им.
         Мине се не мине, трябва да има обиране, и така периодично - увеличаване на парите и успиване, намаляне на парите и гърчене.

         За мен реалистично дъно е около $1400, но ако са решили да правят друго или да инсцинират пукане на балон в хипер цъкъл или смяна на империята, което ще е удобно извинение и ще отнеме повече време, то цената на златото тогава може да се доведе до нива от около 800-1000$, но след това следва изстрелване посока 5000$. Според мен са се насочили към някакво споразумение и кошница от валути и суровини, които ще бъдат някакъв компромис за долара, защото той ще продължи да участва, но няма вече да е единствен.
         Проблема в прогнозирането е, че работят цели институти за тях, т.нар. мозъчни тръстове, и ИИ програми като АЛАДИН на БлекРок, които като ги наконфят с правилните параметри им симулира точно каквото ги интересува и могат да предвиждат събитията и нагласят с голяма точност желания резултат.

         Купуване докато е под 2500$, защото манипулацията с цената на златото не може да продължи безкрайно и не се знае кога точно ще ударят!
         Last edited by Kris_; Вчера, 06:58.

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
          Изкопаното злато нараства с около 1,5% на година, което случайно е почти същия % с годишното увеличение на световната популация.
          Произвежда се около 4000 тона злато на година, но поне 1/3 всъщност е претопено от скрап, т.е. реалния добив е по-малко.
          Всичкото злато, което е изкопано, ако се разпредели поравно сред всички хора на планетата се пада приблизитлно по една унция на човек.
          Почваш да схващаш за какво става въпрос.

          Ако решат да върнат златния стандарт на колко ще трябва да фиксират цената на златото?

          Представи си какво ограбване се извършва примерно в България където в момента имаме един от най големите добиви на човек от населението а това злато се изнася от страната срещу някаква смешна комисионна.

          В САЩ добиват по 200 тона годишно. А са 330 милиона население. Пада се по 0.6 грама на човек годишно.

          В България добиваме 10 тона годишно (реално е много повече) но сме само 6.8 милиона население. Пада се по 1.47 грама на човек.

          Да не говорим че Русия ни дължи 20 тона злато а Англия 40 тона.
          Last edited by lost in fx; Вчера, 06:39.

          Коментар


          • Изкопаното злато нараства с около 1,5% на година, което случайно е почти същия % с годишното увеличение на световната популация.
           Произвежда се около 4000 тона злато на година, но поне 1/3 всъщност е претопено от скрап, т.е. реалния добив е по-малко.
           Всичкото злато, което е изкопано, ако се разпредели поравно сред всички хора на планетата се пада приблизитлно по една унция на човек.

           Коментар


           • Предвид историята вероятно не остават много години до събитието.
            Случката 1971 г. е подготвена не по-късно от 1965-а, а раздвижване на пластовете е имало още през 1957г.
            Кражбата през 1933 год. е била замислена още през 1918-а:


            Вероятно е запланувано още със създаването на ФЕД, а докато проучвах покрай двуметалната система намерих факти, поради които има основание да е още по-рано - края на 19 век.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
             Значи, точно шашмата, която си мислех в началото - имат полза от дигане цената на златото като му преместят пода нагоре, а колко нагоре - не се знае …
             Дотогава цената ще я натискат надолу, за да може да го изкупуват на евтиния. Така дълговете могат да бъдат рестартирани като използват златото за бухалка. Това не е стария златен стандарт, а натъкмяване според колкото им трябва за рестарт. Каква ли е цената, на която ще го оценят?
             Какво ще правят с китайците? Подозирам, че Китай има в пъти повече злато отколкото е в отчетите.
             Доколкото разбирам няма значение колко злато има в самата страна, а колко има осчетоводено като резерв в централната банка, освен ако банкерите не са решили да си сменят паспортите с китайски.

             САЩ с развързването на долара от златото се отърват от отговорност, а и не е имало много избор, но пък така е имало опасност от конкуренция на долара в лицето на европейска валута подплатена със злато, защото в Европа е имало повече злато, затова бързо измислят как да наложат долара за световна валута, чрез петрола.
             Много интересна е ситуацията половин век по-рано, защото пак европейското злато е причина за налагането на златно подплатена валута в САЩ и създаване на ФЕД.
             Както правилно забелязваш дъното на покупателната способност на златото е достигнато 1999г. Тогава се случиха много важни събития наведнъж. Имаше глобална трансформация на икономиката от аналогова към цифрова. Масово навлизане на електрониката във всеки аспект на живота.
             Началото на възхода на глобалния интернет.

             Сега от нашата гледна точка 2023г. ясно се вижда че са натиснали цената надолу за да се подготвят за сегашната ситуация със експлоадиращия световен дълг. Вероятно официалните резерви на банките нямат нищо общо с реалните. Изобщо не е ясно дали тези резерви съществуват в действителност или са откраднати. Това може да се разбере ако във всички държави хората си поискат златото обратно. Защото златото реално е собственост на хората а не на банките. Просто банките извършиха една огромна кражба като официално премахнаха златното покритие на парите. Сега извършват втора кражба като обезценяват тези пари до нула. Но никой не се сеща да си поиска златото. Хората не знаят че това злато е тяхно.

             1971г. като обявиха края на златния стандарт цената експлоадира и за 9 години се повиши със 2200%. Средна годишна заплата в трой унции 15.6

             През 1999-2000г. същото съотношение е 162

             През 2011г падна на 25

             В момента е около 28. Долу горе колкото е било през 1900г. преди да създадат федералния резерв.

             Ако решат сега да правят ново дъно като през 1999г това означава да свалят цената на 350 долара спрямо сегашната. Но това е невъзможно. Ако гледаме заплатите и ифлацията от 1999г. до днес реалното дъно може да дойде на цена около 1300. Но сега не мисля че ще тръгнат да правят ново дъно. По скоро очаквам стабилна цена около сегашните нива.

             Ако това не се случи цената ще върви нагоре и ще тества предишния връх от 15.6 което означава пазарна цена 3800+

             Долу горе това са границите в който е възможно да се движи златото през следващите 20 години. В момента сме точно по средата на този рейндж! Покупателната способност на златото в момента е адекватна спрямо ситуацията и спрямо историческите средни стойности.


             Last edited by lost in fx; Вчера, 06:03.

             Коментар


             • Значи, точно шашмата, която си мислех в началото - имат полза от дигане цената на златото като му преместят пода нагоре, а колко нагоре - не се знае …
              Дотогава цената ще я натискат надолу, за да може да го изкупуват на евтиния. Така дълговете могат да бъдат рестартирани като използват златото за бухалка. Това не е стария златен стандарт, а натъкмяване според колкото им трябва за рестарт. Каква ли е цената, на която ще го оценят?
              Какво ще правят с китайците? Подозирам, че Китай има в пъти повече злато отколкото е в отчетите.
              Доколкото разбирам няма значение колко злато има в самата страна, а колко има осчетоводено като резерв в централната банка, освен ако банкерите не са решили да си сменят паспортите с китайски.

              САЩ с развързването на долара от златото се отърват от отговорност, а и не е имало много избор, но пък така е имало опасност от конкуренция на долара в лицето на европейска валута подплатена със злато, защото в Европа е имало повече злато, затова бързо измислят как да наложат долара за световна валута, чрез петрола.
              Много интересна е ситуацията половин век по-рано, защото пак европейското злато е причина за налагането на златно подплатена валута в САЩ и създаване на ФЕД.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
               Провокиран бях от колегата по темата вързано ли е златото с богатството на дадена страна и ровя в какво се случва сега и какво се е случило преди в детайли, а не просто отгоре-отгоре, и покрай това проучвам какви са легалните аспекти относно златото в различни държави.
               Трябва да се включи и среброто в цялата игра, но може би ще пиша в подобаваща за него тема, защото има една забравена, малко известна, но доста съществена и интересна част за двата парични метала преди да се озовем в настоящата ситуация с финансовата система.
               Съгласен съм, че златото се обира с хартийките, защото се вижда прогресивно увеличение от страна на банките след 1999-2000 год. когато е било дъното при цената на златото. Това, което не съм съгласен е корелацията с БВП за измерване на богатство, и че богатството отговаря на количеството злато, което се пада на глава от населението на дадена държава.
               Както вече се разбра, ако има БВП, което корелира със златото, то това най-вероятно са държави в Европа, които са част от ЕС, при които това е изкуствено направено или е в процес на достигане на целта. Както обаче е изкуствено така може да отприщи вълна, която да се разрастне.
               Освен това при въвеждане на някакъв вид златен стандарт или цена под, която не може да пада, Индия и Китай, както Германия и Швейцария, изведнъж поради голямото количество злато притежавано от населението заради традиции и история ще се окажат много заможни, защото във всички останали държави, особено в западната хемисфера на света практически хората не притежават злато. Притежанието на злато се изчерпва в най-добрия случай с брачни халки. Само търговци, златари и заложни къщи притежават количество, което им дава предимство.
               Има навсякъде хора, които трупат, но са нищожна част от населението спрямо държавите в Азия. Това е основната причина заверата със златото да не ми се връзва.
               Репо и пазарите за обмяна на чуждестранна валута са в долари, а не в злато, и чрез силата на долара като резервна валута ги държат с дъговете, а ако се съизмери в злато, така притежателите на най-много злато ще се окажат в печеливша позиция спрямо печатарите на долари.
               Интересен факт, който намерих също е, че Китай е най-големия консуматор, най-големия миньор, купувач и неизносител на злато.
               Русия се опитва, чрез влиянието си с БРИКС да замести долара със злато и това има потенциал да счупи асиметричността на фючърсите при долар и злато, а след Базел III изглежда, че спекулацията от страна на банките с хартиено злато и сребро ще намалява.
               Русия ще да използва Стелар блокчейна, за да токенизират, т.е. осчетоводяват златото дигитално и да оценяват суровините в грамове злато, което автоматично означава, че среброто също ще трябва да се оценява в злато.
               При едно евентуално закотвяне на цената на златото с минимален под и неограничен таван - това си е доста бичи обстоятелство.
               Да БВП е калпав индикатор. Няма и достъчно исторически данни назад във времето за да се правят наистина задълбочени анализи по БВП. Той е измислен 18 век но реално почва да се прилага масово чак 1960г. От друга страна покупателната способност на златото може да бъде проследена назад хиляди години. Ясно се вижда че стойността е относително стабилна и се движи в сравнително тесни граници. И никога не е падала до нула.

               Затова аз предлагам стойността на златото да се определя като се гледа текущата му покупателна способност спрямо историческата средна за последните 2000 години. За този период имаме данни какви са били цените и заплатите в различните империи. И особено от 1900г до днес има много подробни данни..


               Коментар


               • Провокиран бях от колегата по темата вързано ли е златото с богатството на дадена страна и ровя в какво се случва сега и какво се е случило преди в детайли, а не просто отгоре-отгоре, и покрай това проучвам какви са легалните аспекти относно златото в различни държави.
                Трябва да се включи и среброто в цялата игра, но може би ще пиша в подобаваща за него тема, защото има една забравена, малко известна, но доста съществена и интересна част за двата парични метала преди да се озовем в настоящата ситуация с финансовата система.
                Съгласен съм, че златото се обира с хартийките, защото се вижда прогресивно увеличение от страна на банките след 1999-2000 год. когато е било дъното при цената на златото. Това, което не съм съгласен е корелацията с БВП за измерване на богатство, и че богатството отговаря на количеството злато, което се пада на глава от населението на дадена държава.
                Както вече се разбра, ако има БВП, което корелира със златото, то това най-вероятно са държави в Европа, които са част от ЕС, при които това е изкуствено направено или е в процес на достигане на целта. Както обаче е изкуствено така може да отприщи вълна, която да се разрастне.
                Освен това при въвеждане на някакъв вид златен стандарт или цена под, която не може да пада, Индия и Китай, както Германия и Швейцария, изведнъж поради голямото количество злато притежавано от населението заради традиции и история ще се окажат много заможни, защото във всички останали държави, особено в западната хемисфера на света практически хората не притежават злато. Притежанието на злато се изчерпва в най-добрия случай с брачни халки. Само търговци, златари и заложни къщи притежават количество, което им дава предимство.
                Има навсякъде хора, които трупат, но са нищожна част от населението спрямо държавите в Азия. Това е основната причина заверата със златото да не ми се връзва.
                Репо и пазарите за обмяна на чуждестранна валута са в долари, а не в злато, и чрез силата на долара като резервна валута ги държат с дъговете, а ако се съизмери в злато, така притежателите на най-много злато ще се окажат в печеливша позиция спрямо печатарите на долари.
                Интересен факт, който намерих също е, че Китай е най-големия консуматор, най-големия миньор, купувач и неизносител на злато.
                Русия се опитва, чрез влиянието си с БРИКС да замести долара със злато и това има потенциал да счупи асиметричността на фючърсите при долар и злато, а след Базел III изглежда, че спекулацията от страна на банките с хартиено злато и сребро ще намалява.
                Русия ще да използва Стелар блокчейна, за да токенизират, т.е. осчетоводяват златото дигитално и да оценяват суровините в грамове злато, което автоматично означава, че среброто също ще трябва да се оценява в злато.
                При едно евентуално закотвяне на цената на златото с минимален под и неограничен таван - това си е доста бичи обстоятелство.

                Коментар

                Working...
                X