Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Агрия Груп Холдинг (AGH / AGR)
Collapse
X
-
Преди си мислех и аз така, но площите по света изненадващо се увеличават, изненадващо за много по-малко пари работят и после да не навлизам в подробности изнасят на по-ниска цена.Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Тая пропаганда ми е любима. В най-доброто място за живеене на планетата (Европа) ден и нощ се чудим какъв по-иновативен апокалипсис да си измислим.
Това го казвам в малък прозорец на разсейване в работния ден докато ми пръскат главата с въпроси как голям глобален дилър да стъпи (по-точно да се звърне) час по-скоро на българския пазар на земеделски суровини.
Драги г-н Зелен, едрите зърнопроизводители са наедрели точно защото земята е безкраен източник на блага. Ако едни изоставят земите, други с удоволствие ще ги вземат и ще ги обработват, а цената на продукцията ще я съобразят с разходите си. Ей така са случва от хилядолетия.
Как ще произвеждаш като ти излиза по-скъпо от това просто да зарежеш, а повярвай ми без подпомагане буквално Европа не е конкурентна на бизнеси, които могат да се вършат от елементарен субект от Азия Африка Южна Америка. Да не навлизам в подробности за качество т.н. знаем, че от ден на ден е занижено и на никой не му пука и гледа цена.
Да си намалят заплатите, да намалят разходите за торове, препарати, които са съобразени с ЕС е скъпо трудно.
Коментар
-
Попаднахме в капана на ръст за едни стоки и спад за други така е било и така ще бъде, проблема е че сме от грешната страна вече доста години. Опитват се да издържат поне това показват. Но да, трудно е и докато не се завишат субсидии или задействане на енергийните мощности при нашия силно неликвиден пазар акцията ще изглежда отчайващо.Първоначално изпратено от Phoenixheart Разгледай мнение
Като им гледаш резултатите и провалените планове, не са ли прости?
Коментар
-
Много вярно, но и непълно. Има още много фактори. Колко % са разходите за заплати в себестойността на земеделската продукция според теб? А колко% са петрол и торове/газ/? Дори и да свалят заплатите наполовина, дали себестойността ще им падне с повече от 1-2%. Високите ренти са няколко пъти по-високи от разходите за заплати, но тях смятам че пазара ще ги регулира ако се наложи. А например, колко е транспорта от Южна Америка до Египет и колко е транспорта на тон от Варна до Египет или от Сибир до Египет и това колко % от себестойноста е? Като пример мога да дам че цената на транспорта на кило картофи от Полша до българия е 4 пъти по висока от себестойноста за производството им. Относно качествата и цените си е така, но то си има пътници за всеки влак. Не че специално Агрия произвежда такива, но си има скъпи италиански брашна които си имат съвсем различна цена от обикновените, както и скъпи водки, които не стават от каква да е земеделска продукция. Ако тук свалят регулациите и нашата пшеница ще поевтинее, но пък и пазара ще се ограничи и т.н.Първоначално изпратено от Mr^Green Разгледай мнение
Преди си мислех и аз така, но площите по света изненадващо се увеличават, изненадващо за много по-малко пари работят и после да не навлизам в подробности изнасят на по-ниска цена.
Как ще произвеждаш като ти излиза по-скъпо от това просто да зарежеш, а повярвай ми без подпомагане буквално Европа не е конкурентна на бизнеси, които могат да се вършат от елементарен субект от Азия Африка Южна Америка. Да не навлизам в подробности за качество т.н. знаем, че от ден на ден е занижено и на никой не му пука и гледа цена.
Да си намалят заплатите, да намалят разходите за торове, препарати, които са съобразени с ЕС е скъпо трудно.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Попаднахме в капана на ръст за едни стоки и спад за други така е било и така ще бъде, проблема е че сме от грешната страна вече доста години. Опитват се да издържат поне това показват. Но да, трудно е и докато не се завишат субсидии или задействане на енергийните мощности при нашия силно неликвиден пазар акцията ще изглежда отчайващо.Първоначално изпратено от Phoenixheart Разгледай мнение
Като им гледаш резултатите и провалените планове, не са ли прости?
Коментар
-
Преди си мислех и аз така, но площите по света изненадващо се увеличават, изненадващо за много по-малко пари работят и после да не навлизам в подробности изнасят на по-ниска цена.Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
Тая пропаганда ми е любима. В най-доброто място за живеене на планетата (Европа) ден и нощ се чудим какъв по-иновативен апокалипсис да си измислим.
Това го казвам в малък прозорец на разсейване в работния ден докато ми пръскат главата с въпроси как голям глобален дилър да стъпи (по-точно да се звърне) час по-скоро на българския пазар на земеделски суровини.
Драги г-н Зелен, едрите зърнопроизводители са наедрели точно защото земята е безкраен източник на блага. Ако едни изоставят земите, други с удоволствие ще ги вземат и ще ги обработват, а цената на продукцията ще я съобразят с разходите си. Ей така са случва от хилядолетия.
Да си намалят заплатите, да намалят разходите за торове, препарати, които са съобразени с ЕС е скъпо трудно.
- 1 like
Коментар
-
това е сравнение, колегаПървоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
Колега, Шелли няма място в темата! А и много грешна инвестиционна теза, защото Шелли няма дълг!
. Агрия има много повече активи и дефанзивно по-добре стои при евентуална рецесионна криза, за която се говори
- 1 like
Коментар
-
Простият човек също прави тъпи планове. Като например да строи завод за олио докато украинците също строят. И после да лъже в отчетите, че заводът още се строи докато говори друго на осаПървоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
Надявам се, че се шегуваш. Умния човек променя плановете си, когато обстоятелствата се променят. Простия човек е този, който следва плановете си, при променени обстоятелства.Last edited by Phoenixheart; 19.03.2026, 18:21.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение.... А ако има залагане кой ще фалира - по-скоро бих заложил на Шели вместо Агрия
Колега, Шелли няма място в темата! А и много грешна инвестиционна теза, защото Шелли няма дълг!
Коментар
-
Надявам се, че се шегуваш. Умния човек променя плановете си, когато обстоятелствата се променят. Простия човек е този, който следва плановете си, при променени обстоятелства.Първоначално изпратено от Phoenixheart Разгледай мнение
Като им гледаш резултатите и провалените планове, не са ли прости?Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Като им гледаш резултатите и провалените планове, не са ли прости?Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеНе знам дали е масова практика, но специално в Агрия, дългогодишна практика е по време на сеитба да се гледат цените на фючърсите по жътва. Те си знаят какво е отношението на добива към тор и си смятат дали и колко торове да слагат в зависимост от цените на торовете и продукцията, както и до колко да продават бъдещи фючерси с цел да си гарантират печалбата. Както бяха казали веднъж на ОСА : "Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!"
- 4 Харесвания
Коментар
-
Не знам дали е масова практика, но специално в Агрия, дългогодишна практика е по време на сеитба да се гледат цените на фючърсите по жътва. Те си знаят какво е отношението на добива към тор и си смятат дали и колко торове да слагат в зависимост от цените на торовете и продукцията, както и до колко да продават бъдещи фючерси с цел да си гарантират печалбата. Както бяха казали веднъж на ОСА : "Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!"Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
- 8 Харесвания
Коментар

Коментар