Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Това за ваксините са пълен nonsense - просто няма начин - всяко проучване се регистрира в clinicaltrials.gov и/или в https://eudract.ema.europa.eu/ така че със сигурност, ако имаха такова нещо дори в първа фаза. А времето от първа фаза до разрешение за употреба в най-добрия случай е 7-8 години.
За GSK надявам се си чел добре рисковете, защото втората половина на тази година им пада патента на Advair/ Seretide, а генериците са вече готови, продажбите към края на годината и следващата ще потънат наполовина. А Серетид-а прави за 2016 5.4 милиарда, така че от 2018 натам брой поне 2 милиарда надолу само от него. А нямат поне за момента добър заместител, който да компенсира. Иначе GSK са солидна компания заради приходите им от OTC продукти и consumer healthcare-a (Аквафреш, Сенсодин, Пародонтакс) и ваксините.
Аз лично, ако трябва да купувам солидни фарми (за дългосрочно, не за бърза печалба) бих заложил на J&J и Roche. Джонсън е огромна и супер диверсифицирана компания освен в лекарствата, а в лекарствата имат 2 потенциални блокбъстъра в късна трета фаза, с които в средносречен план (2-3) могат да избухнат. А Roche няма кой да ги пипне в онкологията, защото са просто 10 години преди всички останали - техни са 3 от топ 10 най-продавани лекарства в света (в парично, не в количествено изражение) и Pipeline-a им е зареден за следващите 15 години напред, освен 1-2 блокбъстъра в онкологията, които могат да изкарат в следващите няколко години. И двете са скъпи, но с потенциал, трябва да се дебне подходящ момент. Докато Глаксо и АстраЗенека, които съм виждал, че гледаш тепърва ще страдат в следващите няколко години от изтичащи патенти и падащи продажби, което за мен е причина да ги избягвам, въпреки нулевия данък дивидент в UK.
Всичко написано по-горе е лично мнение и естествено не е препоръка за покупко/ продажба на ценни книжа.
Коментар