If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Проблемът е там, че няма читави емитенти!!! Ликвидност има, когато мажоритаря пусне 40% от компанията си на борсата, а не 5%. Е за това БФБ е бит пазар и оборотите са смешни и не представляваме интерес за чуждите инвеститори. Не става въпрос всяка компания да е публична, а тези които са, да са наистина публични! Тогава няма да има сривове ала Алианз! А за други инсрументи да не говорим, ние след 10 години пак ще сме на този хал. Само за контрапунк - в Турция има различни индекси върху сектори, които могат да се търгуват на самата борса!
Що за публични компании имаме?
Излезли от небитието мажоритарчета, но с над 51"% наблюдават самодоволно шаранчетата, сами набутали се в личните им аквариумчета....
tozi kostov zashto se e zagrijil tolkowa, ima li nqkakwi aktiwi na borsata? hahaha
Е най- после едни политик да се загрижи за тази борса и вие ще го изядете. Хубаво го е казал човека, ама няма кой да го чуе и разбере . Я вижте сега какви капацитети от Правителството ни управляват - Петър Димитров, Ивайло Калфин, Пламен Орешарски / седянката/, Кирил Желев, да изброявам ли още. То за това сме на това положение, щото онези от ЕС ни спряха кранчето, като видяха как се краде тук и сега ни остана само да си пишем само по форумите и да се заяждаме.
Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс
ако сравним макроикономическите показатели преди 2 години и днес, ще видим, че СОФИКС-а хич не му е прилично да е на 900!
...обаче психозата е обзела основните играчи - нали това им внушават 5 години в престижните щатски университети!
надявам се и у нас и в ЕВРОПА да последват масови уволнения на такива алчни некадърници с щатски дипломи и стига с тази "хамбургеризация" на форума - от няколко дни вилнеят апокалиптици! петрола върна с 50%, нямаме фалирали банки, безработицата намалява - каква е тази всеобща паника, ако не манипулация на пазара!
Проблемът е там, че няма читави емитенти!!! Ликвидност има, когато мажоритаря пусне 40% от компанията си на борсата, а не 5%. Е за това БФБ е бит пазар и оборотите са смешни и не представляваме интерес за чуждите инвеститори. Не става въпрос всяка компания да е публична, а тези които са, да са наистина публични! Тогава няма да има сривове ала Алианз! А за други инсрументи да не говорим, ние след 10 години пак ще сме на този хал. Само за контрапунк - в Турция има различни индекси върху сектори, които могат да се търгуват на самата борса!
Безсмислено е да водим подобен спор. Аз говоря с факти. Тогава се е поставя началото на фондовия пазар, нормално е на има ниска ликвидност. По-важният въпрос е защо 11 години по-късно нямаме фондов пазар и този път не можеш да ме убедиш, че пак е виновен Костов. Той всеки път е виновен щом постави тема на дневен ред.
Аз мисля че ти подчертах по-важните моменти, да не би да ги пропуснеш. Явно обаче не си чел внимателно. Ние по времето на Костов си събирахме държава. Обърни внимание на изречението, че когато той едва на власт борсата практически не функционира. Това са факти, не изявления на "синята централа"
Иван Костов е последния човек,който може да говори за състоянието на българската борса-в периода на неговото управление(1997-2001),почти никой не знаеше за съществуването й,липсваше държавна намеса за развитие на търговията там(закони и правила) и оборотите бяха плачевни! Сега се "загрижил",да го е*а в Командира!Стига с тая синя мъгла,бе Костов,престани с политическата "шарлатания",бе,Иване!
Аман от неподготвени изказвания. Вие да сте чули изявление на действащият министър-председател, няма нужда - той е спокоен http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1234050
През периода между 1992 и 1994 година България се създават 20 регионални фондови борси. Капиталовият пазар е нерегулиран и функционира без ясни правила, докато в средата на 1995 година е приет Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества, като с влизането му в сила започва изграждането на регулирания български капиталов пазар. В съответствие с изискванията на новоприетия закон, се създава Комисия по ценните книжа и фондовите борси. В края на 1995 се обособява Българска фондова борса като сред учредителите са Първа българска фондова борса, Пловдивска фондова борса, Черноморска фондова борса, Стокова борса “Дунав” и Фондова борса “Север”. Комисията по ценните книжа и фондовите борси въвежда изискването всички компании на борсата да имат одобрен проспект. Тъй като нито едно от дружествата, търгувани на борсата, не отговаря на изискването, “Българска фондова борса” АД преустановява търговията с ценни книжа. “Българска фондова борса” АД променя наименованието си на "Българска фондова борса - София" АД и приема първият Правилник за дейността си. През Октомври 1997 година, "БФБ - София" АД получава лиценз от КЦКФБ за извършване на дейност като фондова борса. Търговията с ценни книжа се възобновява на 21 октомври 1997г, като първата борсова сесия е открита тържествено от министър-председателя на Република България. На Свободен пазар се търгуват акциите на над 1000 дружества, включени в първата вълна на масовата приватизация. Със стартирането на борсовата търговия борсата започва издаването на ежедневен Официален бюлетин. През Декември 1999 година е приет Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), който отменя действащия до момента Закон за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества. Новият закон създава условия за ефективна защита на инвеститорите, стабилност на пазара, спазване принципите на равнопоставеност на участниците, както и прозрачност и необратимост на сделките. През годината на Официален пазар са регистрирани за търговия акциите на още 14 компании. Присъствената търговия е заменена през Октомври 2000 година с нова система за търговия RTS Plaza (Russian Trading System), която е напълно автоматизирана, а първата ѝ версия е разработена на база системата за търговия на NASDAQ. На 20 октомври 2000г. Борсата започва да изчислява борсовия индекс SOFIX.
Иван Костов е последния човек,който може да говори за състоянието на българската борса-в периода на неговото управление(1997-2001),почти никой не знаеше за съществуването й,липсваше държавна намеса за развитие на търговията там(закони и правила) и оборотите бяха плачевни! Сега се "загрижил",да го е*а в Командира!Стига с тая синя мъгла,бе Костов,престани с политическата "шарлатания",бе,Иване!
Кметът на Община София Бойко Борисов няма да присъства на тържествата по повод празника на София, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Причината е, че Борисов не е излетял навреме от Израел, където от два дни участва в Среща на кметовете.
допълвам , поради което , включването на Б.Б. по темата се отлага до приземяването на самолета на територията на България.
Ясно е, че опозицията търси всяка кофти ситуация, за да я раздуе и да извлече политически дивиденти. За съжаление в България понятието отговорност е много размито. Не мисля, че добрия политик трябва да прави изказвания за колапс, с които допълнително да налива масло в огъня, а би трябвало да си дава ясна представа, че с това не помага, а влошава положението. Не мисля, че в момента е приемлива стратегия за всяване на паника. Аз последните месеци претърпявам загуби от това, че съм инвестирал на борсата, но това е защото съм поел риск. Едва ли паника в момента ще ми помогне да намаля загубите. За съжаление нямам кеш иначе даже бих купувал, естествено не съм сигурен че падането няма да продължи, но мисля и за бъдещето - след криза идва и подем, нали това са циклите. Това са си мои размисли и едва ли на някой ще му звучат, като препоръка, а и не трябва. Нека да мислим трезво!!!
Това изказване е абсолютно не вярно. Не казвам, че в момента сме цъфнали и вързали, но сме имали и по-лоши времена. Например 2001-2002 имаше дни с оборот от 400 лева ( не милиона и дори не хиляди).
Преди малко си проверих архивите и попаднах на 24.09.2003 с оборот от 400 000 лева.
Такива изказвания са меко казано поличически и панират допълнително хората.
Коментар