If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Айде, забравяме за петрола. Транспортната революция идва. Поне така пише в "24 часа".
Японска кола върви с вода
Може да ползва чешмяна, дъждовна и морска
Японска компания представи в Осака електромобил, който използва водата като гориво, съобщи Ройтерс.
Само 1 л вода е достатъчен, за да се движи превозното средство един час със скорост 80 км/час. Създателите на новия електромобил от фирмата Genepax твърдят, че могат да зареждат колата си както с вода от чешмата, така и с дъждовна, речна или със солена морска вода.
Двигателят с горивни клетки е бил наречен “Уотър енерджи систем” (WES). Той е конструиран на същия принцип, както и двигателите с водородни горивни клетки. Главната особеност на системата е, че при нея се използва колектор електроди от мембранен тип (MEA). Той се състои от специален материал, който чрез химическа реакция може напълно да разлага водата на водород и въглерод.
Автомобилът не изхвърля вредни вещества и не замърсява околната среда.
“Той ще продължи да се движи дотогава, докато имате бутилка с вода, за да му сипвате от време на време”, казва генералният директор на Genepax Кийоши Хирасава.
За зареждането на батериите с енергия не е нужно изграждането на допълнителна инфраструктура, както е в случая с повечето съвременни електромобили.
Демонстрираният в Осака автомобил е единствен образец и ще бъде използван за получаване на патент за изобретение. В бъдеще в Genepax планират в сътрудничество с японски производители на коли да намалят себестойността на горивните елементи за сметка на масовото производство.
Българин го е правил това вече, само че тогава нямаше инвеститор. Интересно ми е сега дали не са го потърсили вече по тоя повод.
Рияд увеличава добива на петрол
DarikNews - 14 Юни 2008, 09:58
Саудитска Арабия възнамерява да увеличи производството си на петрол поне с 0,5 милиона барела дневно от следващия месец. Това съобщава в.“Ню Йорк Таймс“на Интернет сайта си.
Като цитира неназовани анализатори и брокери, поддържащи връзки с официалните среди в Рияд, всекидневникът отбелязва, че Саудитска Арабия е разтревожена от икономическите и политическите последици от поскъпването на петрола и може да увеличи добива си до 10 милиона барела дневно.Според“Ню Йорк Таймс“саудитците се безпокоят, че рекордните цени на петрола може да доведат до спад в икономическия растеж, а това ще предизвика намаляване натърсенето, което започва да се усеща в САЩ и в други развити страни. Освен това високата цена на петрола увеличава рентабилността на алтернативните видове енергия, което пък поставя под въпрос дългосрочното търсенето на нови находища и икономиката на целия сектор, добавя вестникът.Саудитска Арабия сега добива по 9,45 милиона барела дневно или с 300 000 повече от предишния месец.
Много са ми интересни, противоречивите изказвания, на официални лица от държавата производител номер 1 - Саудитска арабия и от производител номер 2 на петрол - Русия.
Напълно противоположни мнения, което е меко казано притеснително.
Или Министърът на петрола на Саудитска Арабия, или пък Медведев и Шефът на Газпром лъжат.
Ако, питате мен, вярвайте на братушките, а те през седмицата официално казаха: че очакват 250$ за барел петрол, догодина, от което и съответен на скока на петрола, скок и в цената на природния газ, Газпром да си утрои капитализацията до 2015 и са планирали рекордни инвестиции в сектора, т.е. в Газпром.
И представяте ли си петрола 1.5$ до 2$ и никой го не иска.
Ех мечти но ми се струва че наближава това време.
Нереални мечти,Амиго. Помечтай си литър бензин у нас да струва като в USA днес(1.1$ литъра или 4$ галона).Не прави ли това цена в лева около 1.50? Цена -мечта за нас. Как го постигат при 130$ барела? Май трябва да омъжим нашите политици и политички за по един расов US негър за да ги научат как се постига това. :-) Проблема си е при нас,европейците. Данъци,сива икономика,администрация(бюрокрация),клати.урци,...
Лазаре както е тръгнало EU може след някоя друга и годинка да го няма а? Макар това да си има и положителните страни !
Tova ako stane vsi4ki pak kam Germany 6te se zasiliat da rabotiat za DMarki
...problema Oil e politi4eski .........dnes sta4kata na Shell
..........ste proiavia smelost i ste si dam prognozata na puk na prognozite na golemite .........petrola e s tendencia nadolo v srednosro4en plam<3-5meseca>
Българин го е правил това вече, само че тогава нямаше инвеститор. Интересно ми е сега дали не са го потърсили вече по тоя повод.
Рияд увеличава добива на петрол
DarikNews - 14 Юни 2008, 09:58
Саудитска Арабия възнамерява да увеличи производството си на петрол поне с 0,5 милиона барела дневно от следващия месец. Това съобщава в.“Ню Йорк Таймс“на Интернет сайта си.
Като цитира неназовани анализатори и брокери, поддържащи връзки с официалните среди в Рияд, всекидневникът отбелязва, че Саудитска Арабия е разтревожена от икономическите и политическите последици от поскъпването на петрола и може да увеличи добива си до 10 милиона барела дневно.Според“Ню Йорк Таймс“саудитците се безпокоят, че рекордните цени на петрола може да доведат до спад в икономическия растеж, а това ще предизвика намаляване натърсенето, което започва да се усеща в САЩ и в други развити страни. Освен това високата цена на петрола увеличава рентабилността на алтернативните видове енергия, което пък поставя под въпрос дългосрочното търсенето на нови находища и икономиката на целия сектор, добавя вестникът.Саудитска Арабия сега добива по 9,45 милиона барела дневно или с 300 000 повече от предишния месец.
Сещате ли се за закона за действието и противодействието?
Взеха да показват официално секретните технологии.
Ще става интересно. http://news.expert.bg/n166345/
Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.
Икономиката ни трябва да се настрои за по-високи цени на горивата. Това предупреди на среща с бизнесмени в Пловдив министърът на финансите Пламен Орешарски. Той коментира, че идеята на френския президент за по-нисък ДДС върху горивата е по-скоро теоретична и е трудно приложима в нашите условия. "Аз съм против диференцирани данъчни ставки не само за горивата и за храните, но и за всичко останало", каза финансовият министър.
Пичове, пристрастяването и зависимостта, от евтин петрол, е тежка болест, но лека по-лека е започнало лечението, от 30$ нагоре, все е скъп петролът, сега е 130$, после на 230$, тези 130$ ще ни се виждат екстра
Американците, не ги гледайте, те купуват на едро, дали са си подкупите, където трябва, осигуряват стабилност в райони, където трябва, и най-важното, те плащат във валута, която сами си печатат. Колкото трябва, толкова шума ще изкарат
Майтапа настрана, ама наистина ли си мислите, че тези Араби, имат петрол за 50 години напред? Навсякъде по света, вече е достигнат PEAK OILa, само там залежите да са безкрайни, айде няма нужда. Според мен, 1985-88 г., нарочно си обявяват залежите в двоен размер, за да имат двойно по-големи квоти в ОПЕК, да произвеждат двойно, димек да продават двойно повече - и то на какви цени - 15-20$ повече от 10 години, а сега виждаме, че на този петрол, цената му не е само разходите по добиването му, но си има стойност и като стока, която има ненадминати енергийни качества - справка, т.н. биогорива.
Истината е, че Арабите, са продавали петрола си, десетилетия наред, почти без пари, което е обслужвало растежа, основно на Американската икономика, която е такава, именно заради това, че е имала достъп до евтина енергия.
Да, ама вече, нещата се променят, който иска да расте, ще расте при скъпа енергия, това е положението, понеже не може да има евтино за всички - нормална икономическа логика.
Alex,oткакто станах "европеец"от 2007 пенсйиката ми падна от инфлацията с има-няма 25%. :-) Казва ли ти някой? Май всяко вчера ще излезе по-добро. :-), най вече месец сптември 2008 година :-)
батка 200 $ да стане ,да видим кои сме газарите по улиците.
И аз това казвам ............
Даже и 1000$ да стане тогава ще останем само ИСТИНСКИТЕ ...
Иииии бе, гъзари, при 1000$ отдавна ще си в реалния свят приятл, а не във Холивуд.....на 25 лв литъра колко ще изкараш....????
Реалния свят - никога не съм го напускал приятелю .....
А в Холивуд - не съм бил ....
Просто приеми че колкото е по-висок петрола толкова повече ще карам - за съжаление поскъпването на петрола води до поскъпване и на много др. стоки което, съм сигурен, ще удари консумацията а от тук и всички приходи и ще стане една спирала та не ми се мисли ...
Нереални мечти,Амиго. Помечтай си литър бензин у нас да струва като в USA днес(1.1$ литъра или 4$ галона).Не прави ли това цена в лева около 1.50? Цена -мечта за нас. Как го постигат при 130$ барела? Май трябва да омъжим нашите политици и политички за по един расов US негър за да ги научат как се постига това. :-) Проблема си е при нас,европейците. Данъци,сива икономика,администрация(бюрокрация),клати.урци,...
Лазаре както е тръгнало EU може след някоя друга и годинка да го няма а? Макар това да си има и положителните страни !
Коментар