Първоначално изпратено от малката сестра
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Следващият балон ще е на пазара на алтернативните енергоноси
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от QUANTUMТи си в друг бизнес бе Дерипаска, кво ти пука за ринюлабълс? Гледай си там алуминия и тва е.
Някой може ли да ми препоръча интересни компании от сектора? Съвсем сериозно се замислям да си направя едно портфейлче за следващия балон :-) Абсолютно съм съгласен с автора, че всички условия са дадени за да се надуе един огромен балон около този сектор...
Коментар
-
Следващият балон ще е на пазара на алтернативните енергоноси
Новият балон, който започна да се помпа през 2005 година ще продължи около 8 години и ще завърши с крах към 2013 г.
Следващият балон ще се раздуе на пазара на алтернативните енергоносители, твърди известният специалист по рискови капитали Ерик Йенсен в материал, публикуван в списание Harper's Magazine.
"Балоните на пазара на високите технологии и имотите се образуваха в период от десет години, като всеки от тях породи трилиони долари ефимерно богатство. Но това е само началото", коментира Йенсен.
Бумът на високите технологии в края на миналия и началото на този век създаде пазарна капитализация в размер на $7 трлн., балонът на пазара на недвижимите имоти доведе до появата на илюзия за богатство на стойност на $12 трлн. Йенсен твърди, че следващият балон ще се надуе на пазара на алтернативните източници на енергия.
На практика – идеята, че скоро на мястото на петрола, газа и въглищата ще дойде биогориво, слънчева, вятърна и хидроенергия и др., вече владее умовете на WallStreet.
Според Йенсен, новият балон, който започна да се помпа през 2005 година ще продължи около 8 години и ще завърши с крах към 2013 г.
"Появата на нови балони е неизбежна, доколкото американската икономика не може да съществува без тях. Може да се каже, че на мястото на деловите цикли дойде цикълът на балоните", посочва Йенсен.
Според аналитика от MarketWatch Пол Фарел, новата идеология предполага, че американската икономика е излязла от контрола на политиците и бизнесмените от WallStreet и се е отправила в самостоятелно плаване.
Шефът на едно от водещите в света управляващи дружества – Бил Грос, шеф на PIMCO, смята, че потенциалната опасност се крие в производните финансови инструменти, които според Банката за международни разплащания в момента достигат обем от около $500 трлн.
"Този колосален обем средства се таи някъде в недрата на финансовата система, пораждайки често пирамиди, състоящи се от дългови книжа, маскирани под тайнствения "черен лебед", доколкото изисквания към създаването на резерви за такива активи напълно отсъстват", твърди Грос.
Ефектът "черен лебед" се нарича такова явление в икономиката, което се случва крайно рядко, не може да се предскаже, но последствията от него са катастрофални.0Да, инвестирам.0%0Още не съм, но скоро ще се включа в играта.0%0Аз в балони не инвестирам!0%0Ще изчакам още малко, докато се изясни кои ще бъдат печелившите компании в сектора.0%0Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар