IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси от начинаещ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Въпроси от начинаещ

    Здравейте,

    Начинаещ съм и се опитвам да си изградя инвестиционно портфолио. Искам да попитам няколко въпроса, на които не можах да намеря изчерпателен отговор или просто не съм сигурен дали ги разбирам правилно. Ето ги и тях:

    1) Доколото знам, ако закупя инструменти (каквито и да са те, но в моя случай ще са главно ETF-и) от борси в ЕС, не дължа данък върху капиталовата печалба (10%). Това така ли е и има ли значение върху кой индекс е ETF-a? Например, ако купя индекс върху S&P500 от XETRA (в EUR) отново ли не дължа данък капиталова печалба? Не съм сигурен, защото реално индексът е американски и е в долари.

    2) Има ли въобще някакъв смисъл да купя инструменти от борса извън ЕС, освен в случая когато инструмента, който търся не е листнат на европейските борси? (Освен разбира се ако не очаквам инструментът всяка година да бие тези 10%, че и доста отгоре)

    3) Има ли значение от коя борса от ЕС ще си купя инструменти? Мога ли да си купя всички инструменти от една борса и това излага ли ме на по-голям риск по някаква причина? Или единствената разлика е в комисионната на брокера ми?

    4) Ако вземем отново примера с ETF върху S&P500 закупен от XETRA, той е в EUR, но реално индексът е в долари. Това означава, че ETF мениджъра получава парите в EUR (за мое улеснение), обръща ги в долари и така инверстира, нали така, но реално инвестицията си е в долари? Според вас струва ли си да се наблегне на EUR hedged инструменти?

    5) Относно плащането на данък дивидент, доколкото разбрах някои инструменти го плащат директно в държавата оригинатор на ETF-а и в България не дължа данък, но някои не го правят. Как да разбера кога е удържан и кога не, и как да разбера дали трябва да внеса данък като цяло?

    6) Знаете ли някой добър tool, с който мога да анализирам портфолиото (виртуалното) си и да ми покаже някакви разбивки, например еди колко си процента имаш в stocks, толкова в commodities, разпределение по държави, по валути, препоръки да наблегна на нещо, дали ще е устойчиво? Просто ми хрумна, не знам дали има такъв инструмент въобще.

    Благодаря предварително!
Working...
X