Аз мисля, че така или иначе е по-добре да се води ФИФО счетоводство. По-елементаризирано и изчистено е, въпреки че си е хамалогия. Брокерските платформи дават на готово средна цена и изглежда по-лесно да се ползва тя, но ако се стигне до проверка от НАП е по-лесно за доказване по ФИФО, защото те може и да не приемат на доверие обяснение "взех средната от брокерската платформа", и ще започнат едни луди сметки и доказване.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Interactive Brokers vs Swissquote vs ...?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от qnidopi Разгледай мнение
Не е вярно. В данъчната декларация се попълват цена за покупка и цена на продажба в лева, не в долари. Тоест ако преди 6 месеца си купил акции за 1000$ при курс на деня 2 лв. за 1$ в декларацията се вписва цена на придобиване 2000 лв.
После ги продаваш за 1500$, но долара е паднал и курса за деня е 1,50лв. за 1$ - цената на продажба е 2 250 лв.
Крайният финансов резултат на сделката ще бъде печалба от 250 лв. (не 500$) - дължим данък 25 лв. (не 50$).
В НАП (България) се подават декларации със стойност в лева и по тази причина загубата/печалбата от промяната на валутния курс се приспада независимо дали го искаш или не. По същата причина може акциите ти да са загубили 10% от стойността си в долари, но когато ги продадеш да реализираш 20% печалба пред НАП заради скок в стойността на долара, защото покупната и продажната цена на сделката за НАП са важни само в български левове. Съответно в такава ситуация ще дължиш данък, нищо че си купил акции за 1000$, а си ги продал за 900$.
Глава II, чл. 10, ал. 3 от ЗДДФЛ
Не е вярно. Използва се средна цена, не FIFO.
(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
Глава V, Раздел V, чл. 33, ал. 4. от ЗДДФЛ
Година 1, месец 1: получаваш заплата 10К лева в БГ банка.
Година 1, месец 2: конвертираш тези 10К в 5К евро и го превеждаш в ибрк.
Година 1, месец 3: конвертираш 5К евро в 3К долара в самия ибрк (толоква е курса който ти дават).
Година 1, месец 4: купуваш една акция на Тесла за 2К долара. (курса на долара по БНБ в този момент е 2К долара = 10К лева)
Година 1, месец 5: получаваш заплата 10К лева в БГ банка.
Година 1, месец 6: конвертираш тези 10К в 5К евро и го превеждаш в ибрк.
Година 1, месец 7: конвертираш 5К евро в 6К долара в самия ибрк. (курса на долара пак е друг, имаш 7К кеш в ибрк)
Година 1, месец 8: купуваш една акция на Тесла за 6К долара. Остава 1К долара кеш
Година 2, месец 1: продаваш една акция на тесла за 10К долара, курс на долара към момента 10К долара = 100К лева
Година 2, месец 2: конвертираш 5К долара в евро (базовата ти валута за ибрк), курс 5К долара = 50К евро = 100К лева
Година 2, месец 3: превеждаш 40К евро от брокера в БГ банка да кешираш малко печалба
Замисли се каква печалба се реализира на всяка стъпка, кое се случва извън българия, какво следва да се декларира и оформи като доказателствен документ и дали "средната цена" има смисъл при една такава схема. Средната цена може да се изчислява или в долари (както брокера ти го прави или в лева както ти искаш да го правиш, но като ги смесиш и двете варират и са отделни нямаш избори и се ползва фифо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Ако си на печалба в долари но на загуба общо след конвертиране в евро, като физ лице нямаш право да си приспадаш загубата.
После ги продаваш за 1500$, но долара е паднал и курса за деня е 1,50лв. за 1$ - цената на продажба е 2 250 лв.
Крайният финансов резултат на сделката ще бъде печалба от 250 лв. (не 500$) - дължим данък 25 лв. (не 50$).
В НАП (България) се подават декларации със стойност в лева и по тази причина загубата/печалбата от промяната на валутния курс се приспада независимо дали го искаш или не. По същата причина може акциите ти да са загубили 10% от стойността си в долари, но когато ги продадеш да реализираш 20% печалба пред НАП заради скок в стойността на долара, защото покупната и продажната цена на сделката за НАП са важни само в български левове. Съответно в такава ситуация ще дължиш данък, нищо че си купил акции за 1000$, а си ги продал за 900$.
Глава II, чл. 10, ал. 3 от ЗДДФЛ
После пък като продаваш трябва да водиш фифо счетоводство, обратно на практиката в повечето страни. Коя продажба от кой пакет акции е и ако е смесено съвсем ще се объркат сметките.
(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
Глава V, Раздел V, чл. 33, ал. 4. от ЗДДФЛLast edited by qnidopi; 27.01.2021, 11:12.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Не е толкова лесно ако искаш да си чист. Като се почне от левовете, които конвертираш в евро за да ги преведеш на брокера (така е най-изгодно), и после в самия брокер като обменяш от евро в долари. Всичко това са отделни транзакции търговия с валута. После като купиш акции на Тесла да кажем и ти остане ресто в брокера - това е кеш в сметка в чужбина който също се декларира отделно. Дотука имаш 3 глоби само от от купуването и държането.
После почва трудната част продаването. Продаваш пакет акции и гледаш сега спрямо коя цена на акцията на Тесла искаш да продаваш. Получаваш някаква печалба долари. После продаваш доларите за евро в брокера и трябва да намериш пък на каква цена си купил точния пакет долари с които си купил пакета с теслата от преди това за да изчилиш и тази печалба/загуба от конвертирането. И накрая от евро в лева, там е лесно - на загуба е винаги, но пак се декларира. Ако си на печалба в долари но на загуба общо след конвертиране в евро, като физ лице нямаш право да си приспадаш загубата.
Това е само за едни прости акции и то в най-лесния случай.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Всъщност е уникално лесно. А аз не съм финансист и не съм толкова добре с математиката. Просто за по-честа търговия отнема бая време за попълване с copy/paste. Всичко се гледа по фиксинг на БНБ, който го имаш наличен за всеки един ден. А това, че трябва да декларираш отделно всяка една обмяна на валута е абсолютно невярно. Миналата ми декларация ми я направи счети, специалист в областта. Направо почва да изглежда сякаш имаш някаква файда да отказваш хората от пазара.
Твоя счетоводител, специалиста, погледни си договора, ако изобщо имаш договор и виж каква отговорност носи за "консултацията си". Няма счетоводител в България който да се ангажира с попълване на такава декларация с носене на отговорност, предполагам той ти е изяснил този факт. Нали е професионалист все пак.
- 1 like
Коментар
-
Не е толкова лесно ако искаш да си чист. Като се почне...
Баси, аз често пазарувам с револют картата, а немалка част от доходите ми не са в лева. Вероятно >1000 пъти съм обменил валута, някой път дори неволно.Last edited by terziеv; 27.01.2021, 02:00.
Коментар
-
Първоначално изпратено от msi200 Разгледай мнение+1, записваш си датата, броя купени акции, цената и курса(ако не са в EUR) и после пействаш в данъчната декларация. Нищо сложно няма.
После почва трудната част продаването. Продаваш пакет акции и гледаш сега спрямо коя цена на акцията на Тесла искаш да продаваш. Получаваш някаква печалба долари. После продаваш доларите за евро в брокера и трябва да намериш пък на каква цена си купил точния пакет долари с които си купил пакета с теслата от преди това за да изчилиш и тази печалба/загуба от конвертирането. И накрая от евро в лева, там е лесно - на загуба е винаги, но пак се декларира. Ако си на печалба в долари но на загуба общо след конвертиране в евро, като физ лице нямаш право да си приспадаш загубата.
Това е само за едни прости акции и то в най-лесния случай.
Коментар
-
Това с купуването всеки месец не е подходящо за Българските условия. Накрая на годината трябва да декларираш отделно всяка покупка и на каква цена. После пък като продаваш трябва да водиш фифо счетоводство, обратно на практиката в повечето страни. Коя продажба от кой пакет акции е и ако е смесено съвсем ще се объркат сметките. И всичко това приравнено в левове. Трябва си счетоводител и то доста кадърен за да влезеш чисто в тая схема. Много по добре е да купуваш веднъж в годината и само на пакети от един същ размер. Тъпа държава е това не забравяй.
- 1 like
Коментар
-
Това с купуването всеки месец не е подходящо за Българските условия. Накрая на годината трябва да декларираш отделно всяка покупка и на каква цена. После пък като продаваш трябва да водиш фифо счетоводство, обратно на практиката в повечето страни. Коя продажба от кой пакет акции е и ако е смесено съвсем ще се объркат сметките. И всичко това приравнено в левове. Трябва си счетоводител и то доста кадърен за да влезеш чисто в тая схема. Много по добре е да купуваш веднъж в годината и само на пакети от един същ размер. Тъпа държава е това не забравяй.
За платформата - всяка платформа може да има предимства и недостатъци. Виж и на Елана - те са представители на Саксо.
Отначало действай с малки /според финансовото ти състояние/ суми, за да видиш процесите и да ги осъзнаеш.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от SAleks Разгледай мнениеЗдравейте,
абсолютен начинаещ съм в инвестирането и съвсем от скоро се интересувам/чета/образовам на тази тема. Целя да инвестирам пасивно и в дългосрочен план, и съм се насочил основно към ETF-и. Текущата ми идея е да купувам веднъж месечно. Направих кратко проучване за възможните брокери/платформи и търсейки възможно най-голяма сигурност (на самата компания), достигнах до изброените в заглавието варианти - Interactive Brokers и Swissquote. Според вас, коя е по-подходящата платформа за мен и на какви "дребни" детайли трябва да обърна внимание при избора? Приемам други предложения и насоки. Както загатнах малко по-рано - наистина ценя сигурността, репутацията и стабилността, тъй като се целя в по-дългосрочен план. Бих се "жертвал" за малко по-високи такси, всичко в границите на разумното. Благодаря предварително!
Поздрави!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Interactive Brokers vs Swissquote vs ...?
Здравейте,
абсолютен начинаещ съм в инвестирането и съвсем от скоро се интересувам/чета/образовам на тази тема. Целя да инвестирам пасивно и в дългосрочен план, и съм се насочил основно към ETF-и. Текущата ми идея е да купувам веднъж месечно. Направих кратко проучване за възможните брокери/платформи и търсейки възможно най-голяма сигурност (на самата компания), достигнах до изброените в заглавието варианти - Interactive Brokers и Swissquote. Според вас, коя е по-подходящата платформа за мен и на какви "дребни" детайли трябва да обърна внимание при избора? Приемам други предложения и насоки. Както загатнах малко по-рано - наистина ценя сигурността, репутацията и стабилността, тъй като се целя в по-дългосрочен план. Бих се "жертвал" за малко по-високи такси, всичко в границите на разумното. Благодаря предварително!
Поздрави!
Тагове: Отмаркиране на всички
- 1 like
Коментар