IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Американски акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Най-добре да си вземете ПИК код от НАП (ходи се на гише, може да има опашчици). Другия вариант е електронен подпис.

    С този ПИК код (издава се безплатно) или с електронния подпис може да се подават годишни декларации през портала на НАП и там имате на разположение колкото си искате редове.

    Най-честата грешка е при декларирането на притежаваните акции.

    Ползвам Revolut за инвестиране в акции, трябва ли да декларирам нещо?

    Опасност от ДДС регистрация на основание достигнат оборот за регистрация (чл. 96) няма когато продажбите стават извън територията на България (т.е. ползва се инвестиционен посредник (ИП) в чужбина).

    Опасност от ДДС регистрация на основание услуги, които са облагаема доставка (чл. 97а) има ако се ползва ИП, установен в чужбина и този ИП има такси/комисионни, които са облагаема доставка и лицето, което е клиент на ИП, извършва независима икономическа дейност. Тоест и двата критерия трябва да са изпълнени - ако се ползва ИП, който няма такси и комисионни (които са облагаема доставка) няма задължение за ДДС регистрация по чл. 97а дори и когато може да се твърди, че извършвате независима икономическа дейност. Пример за такси и комисионни, които има опасност да се разглеждат като облагаема доставка: месечна такса, такса за достъп до данни в реално време.

    Независима икономическа дейност ли е купуването и продаването на акции и други финансови инструменти?

    Няма ясни разграничителни критерии дали дейността по покупка и продажба на акции е търговска дейност по занятие: Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции.

    Продажбата на борсово търгуваните фондове се декларира като продажба на акции.

    За декларирането на притежаването им обаче е спорно. Не би трябвало да се декларират, но данъчните имат противоречиви указания за това.

    Декларира ли се притежаването на дялове от ETF (борсово търгувани фондове)?

    Ако акциите и борсово търгуваните фондове (ETF) се продават през европейска борса - продажбата им не се декларира и не се облагат с данък (освен в случай, че искате да ги декларирате в приложението за необлагаеми доходи, което не е задължително да се попълва).

    Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

    За инвестиране на малки суми редовно е по-добре да се ползва ИП без такси за сделките и без месечни такси, защото иначе разходите ще са значителна част от годишната очаквана печалба. Плащането в този случай може да стане с дебитна карта (не е препоръчително по няколко причини) или със SEPA превод в евро. Доларовите преводи са скъпи и следва да се избягват. Когато се купуват активи в долари превалутирането може да стане вътрешно чрез инвестиционния посредник, като така се избягва плащане на таксите за доларови преводи и прилагането на неизгодни валутни курсове от българските банки.
    Last edited by vstoykov; 05.07.2020, 15:40.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

    Коментар


    • Американски акции

      Здравейте,
      Нов съм и още се образовам, но съм се насочил към инвестиране в акции. Възникнаха обаче някои въпроси във връзка с условията при търговия с такива в България. Дотук съм събрал следното инфо от други теми във форума, поправете ме, ако греша:
      1. Всяка година се декларират всички притежавани акции в ГДД;
      2. Декларират се и затворените позиции за съответната година; (10% данък върху печалба)
      3. Декларират се и получените дивиденти (5%, но те се облагат при източника, така че само се вписват и няма данък върху тях)
      Аз съм начинаещ и не работя с големи суми, съмнявам се, че до края на годината ще имам повече от няколко стотин лева инвестирани - просто пробвам. Въпросът ми е следния. Ако взема да купувам и продавам много често от НАП ще ми направят ли проблем? Т.е. да не трябва да се регистрирам като Ет и тн. Пак казвам, става дума за суми от под 1000 лв на този етап. Четох някъде за оборот 50 000лв, който аз няма как да достигна. За това ли се отнася?
      Друго нещо, което се сещам. Ако инвестирам в ETF, него го декларирам в същите графи при акциите? Или има някаква разлика?
      И за ГДД - вярно ли е, че имало само 5 графи за деклариране на акции. Ако имам повече?
      Благодаря много, малко лаишки въпроси, знам, но просто гледам да съм изряден на края на годината.
    Working...
    X