Прегледай внимателно и се запознай с таксите и комисионите на този посредник comdirect.de , някъде мярнах 3,90 € за изпълнен ордер, ама то има цяла тарифа да се чете.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ETF - Германия или България
Collapse
X
-
ignis321, акаунта при някой немски посредник си го пази, предполагам можеш да го достъпваш и от България и да инвестираш. Аз не знам какво е comdirekt, но предполагам, да е някой читав посредник. Ще имаш достъп до целия пазар, до всички инструменти. Относно данъците, казваш че ги знаеш добре немските данъци. Ако си в България и плащаш данъци в България, ще можеш да ползваш Спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане и да ползуваш българския данъчен режим, който е по благоприятен. Най-общо не се облага капиталовата печалба реализирана в ЕС, а данък-дивидент е 5% от брутния дивидент.
ЕТФ-и за индекси не е лоша работа, то и е най-удобния начин да влезеш в индекс, а индекси много и най-различни. Особено за по-млад и неопитен инвеститор това е чудесно. Тези индекси msci, мисля са долар базирани и ще носиш и валутен риск- евро/долар.
Коментар
-
ETFите са боклук!
Това е хранилка за псоредници и тн....
Може лесно да се види, че всеки един ETF, се движи от 5-6 монополни акции в него, както и ако се види тяхното представяне, ще се установи, че то е или съизмеримо с ETFа или много по-добро!
Много по-лесно е, ако човек се е насочил към даден пазар, да си купи просто акции от основните в даден индекс, не повече от 5-8 примерно!
ЕТФите са на мода, защото създават фалшиво усещане за диверсификация, която диверсификация, се издига в култ! Това е глупост, защото когато човек диверсифицира в 5 до 8 от монополните акции в даден индекс, би било същото!
Какво ще рече монополни ли! Това са структороопределящи за пазара компании и такива с национално значение!
Самото създаване на ETFите е било по-друго време и с друга идея! Сега ги лансират просто, защото тази мантра е леснопродаваема на масите и носи парички на посредниците!
Хората си мислят обаче, че е тарикатско да се инвестира в ETF, защото било добра "диверсификация"! Самата дума диверсификация, кара много хора да се чувстват горди, че изобщо я знаят и са на ти с понятието! Всички те са риби на ETFите!
За мен върховната глупост е да се инвестира в ЕТФ!
Коментар
-
ETF - Германия или България
Здравейте колеги,
от няколко дни чета във форума и най-накрая се реших да си задам първоначалния въпрос, на който не намерих отговор.
По настоящем живея в Германия, но не смятам да оставам дълго още тук. Смятам да инвестирам първоначално в ETF (70% MSCI World и 30% MSCI EM) с идеята, че ще инвестирам в следващите поне 10 години. За сега имам депо в немския comdirekt, което означава, че след време при продажба всичко ще бъде таксувано с немските данъци. Запознах се с тях много добре. Не съм запознат обаче с данъците в България.
Молбата ми е, че ми трябва съвет, защото нямам с кого друг да обсъдя всичко това. Добра идея ли е да започна да инвестирам в comdirect при положение, че скоро може да се върна в България и да се установя, a така накрая да трябва плащам данъци в Германия? Пропсукам ли нещо, как бихте постъпили вие?
ПоздравиТагове: Отмаркиране на всички
Коментар