IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Индексен Фонд от България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • dulllo благодаря за отговора. Мога ли да попитам ако избера български индюсър, като Карол или Елана, ще си спестя ли тези такси за съхранение?

    bgsftra благодаря за отговора и Много полезния съвет!
    в интерес на истината, вече съм си открил една спестовна сметка за спешни случай.
    От многоеме чета за финансовите пазари и искам да опитам, но от страх не ми се иска да се нахвърлям с големи средства които съм събирал трудно. Затова и търся индексни фондове.. интересно ако се мине към български индюсър, може ли да се намали загубата от такси за неактивност и съхранение на документи?

    Коментар


    • Чудех се и аз дали да пробвам със SAXO, защото IB ме нервират. (Преведох им средства, но ме блокираха от платформата, защото им липсвали данни по MiFIR. ОК, ама формулярът, в който трябва да си ги попълня, не ще да ми приеме ЕГН-то като национална идентификация. Време за съпорт, нали? Ама той се пренасочва от несигурен канал (имейл) към платформата им за тикети... до която обаче нямам достъп, защото все още не съм се идентифицирал по MiFIR. Параграф 22. Говорим по телефона вече три пъти, влизам им в стария интефрейс на сайта (който не ме изхвърля), чета глуповати отговори на тикети... и вече над седмица чакам без резултат.)

      При ниска активност и големи баланси, IB със сигурност става по-добре заради custody fee % на SAXO (удря при >24К EUR) и премахването на такста на IB (при >100K USD). Струва ми се, че за малки баланси (под 40 хил. лв.), някъде на 5-6 сделки в година, IB започва да изглежда по-добре (и все по-добре, ако правите повече сделки):
      такси:
      IB такса неактивност: USD 10 * 12 = 120 USD/год. (10 USD/мес.)
      SAXO такса custody (min): USD 5.42 * 12 = 65.04 USD/год. (0.25%, min 5 EUR/мес.)

      5 сделки с ЕС акции/ЕТФ годишно:
      IB: безплатно (таксата включва 10 USD кредит за комисионни, което е една сделка до 9,200 EUR или две до 4,600 EUR на месец)
      SAXO: 54.15 USD (по 10 EUR, което е минимумът и покрива сделка до 10,000 EUR)

      общо за 5 европейски сделки на година (но не повече от 1-2 на месец):
      IB: 120 USD/годишно
      SAXO: 119.19 USD/годишно
      Към оригиналния пост и само в случай, че приемате (лаишки, но добронамерени) съвети за цялостна стратегия: Ако към момента разполагате със 100лв/месечно без друг стартов капитал за инвестиране, който можете да изложите на риск, според мен най-добрата стратегия е не да търсите фонд, а да изградите спестовна сметка "резерва/спешни случаи", която не товарите с излишни такси и рискове. Целта може да е примерно между 5-15 хил. лв., в зависимост от стандарта на живот и броя финансово зависими. Тази спестовна сметка ще е скучна и лихвата по нея сигурно няма и инфлацията да покрие. Обаче тя ще ви спести не само разходите по инвестиране, но и разходите по заеми за всякакви други непредвидени случки (медицински, принудителни ремонти, развалена кола/домашен уред, и др.). Т.е. вероятността е много голяма, такава сметка да ви спечели повече през месеците/годините, в които я изграждате, отколкото лишаването от всякакъв резерв в името на малка рискова инвестиция (която, дори да се окаже печеливша, ще бъде ядена в голям процент от фиксирани такси и/или голяма такса мениджмънт на фонд).

      Когато резервната сметката си достигне целта, може да прехвърлите половината на сериозен брокер, който сте проучили добре, и който гарантира законно вложенията ви до адекватна за вас сума (IB, SAXO, ...). Именно брокер—за да можете да разнообразите вложенията. Само половината—за да не оставате без резерв, което винаги излиза скъпо. При оптимистична прогноза за приходи, може и почти цялата сума да прехвърлите, на евтин брокер (IB) с евтин превод (СЕПА), но половината тогава слагате в ДЦК или подобно: тази половина продължава да е вашата резервна сметка, с която трябва да разполагате по всяко време и за която не толерирате риск от краткосрочно (или пък дългосрочно, кой знае) обезценяване... TL;DR: без база инвестициите са хоби, което се заплаща, а не начин за съхраняване/увеличаване на средства.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Zlat Разгледай мнение
        Докато инвестиране директно през IB например е изключено заради таксите им за неактивност.
        През Саксо Банк е малко по-евтино. Една покупка/продажба на 6 месеца. Но имат такса съхранение на книжата. Все пак е една идея по евтино, ако правиш малко сделки. Отделно парите се превеждат през SEPA и таксата е левче.

        Коментар


        • Основните ми притеснения с ЕТФ-ите са:
          - Цената - при покупка и продажба на ЕТФ трябва да платя Брокерска такса. Тъй като ми се иска да спестявам ежемесечно (малки суми) таксите ще ме закопаят. Знам ,че мога да "купувам" на 3 или 6 месеца за да намаля този разход, но ако мога да го избегна изцяло, ще е най-добре.
          - ребалансиране - до колкото знам при фирми като Vanguard мога да ребалансирам без такса за всяка сделка минавайки от един в друг фонд.
          - български индюсъри - наплашен съм от всички български инструменти, веднъж ме притеснява допълнителната такса за използването им, и втори път сигурността ми при евентуален фалит на самия индюсър. Докато инвестиране директно през IB например е изключено заради таксите им за неактивност.

          Коментар


          • защо не искаш етф, а фонд каква е разликата?
            “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

            Коментар


            • Индексен Фонд от България

              Здравейте,
              От известно време се интересувам от финансовите пазари и имам желание да започна да инвестирам средства от които нямам нужда в този момент в Индексен фонд.
              Насочил съм се към по-широки индекси като индекс следяш цялостен US Market, цялостен World Market, цялостен Bond Market fund. Целта ми е да инвестирам малки суми переодично, например 100тина лева на месец и затова съм се насочил към Индекс Фонд а не ETF. Също ми се иска Фонда да е европейски, за да не дължа данък печалба (поне спрямо сегашното законодателство).

              Реално въпроса ми е, има ли Европейски Индексни Фондове, достъпни за български граждани, които да са конкурентно способни спрямо Американските си еквиваленти, като Vanguard, Charles Schwab, USAA, Fidelity?

              Единствените фондове които намерих базирани в Европа са тези на Almundi.. но при тях таксите са убийствени около 1.5-2% сравнени с тези на Vanguard 0.01%... А и сякаш не са точно "индекси" тъй като се различават доста от самия индекс с който се сравняват.
              Други фондове които намирам лесно са тези на банка DSK и Elana ,но там отново таксите са над 1% и съм скептично настроен към всякакви български финансови инструменти.

              Много съм благодарен за всеки коментар!
            Working...
            X