Аз съм в 8PSG.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ETF/ETC за злато
Collapse
X
-
Тези с 0% печелят от спред (EUWAX) и съответно са по-подходящи, ако се очаква да се държат дълго (години). Тези с процент (Xetra-Gold) излизат по-евтино, ако се продадат по-скоро. ETC не подлежат на същите защити като UCITS ETFs и съответно има изострен counterparty risk (Xetra-Gold e 14 пъти по-голям от EUWAX). Нито един продукт не ми изглежда хеджиран: всичките са по спот цена в USD, но някои са листирани в EUR (съответно ако златото се вдигне колкото доларът падне, не се печели нищо). На мен лично не ми е ясно как стои въпросът с данъчното облагане в България. Метали ли са, ценни книжа ли са, не знам. Ако правилно съм схванал, EUWAX трябваше да си смени спецификите по инструмента (Gold1 -> Gold2) и предложи изпращане на златото по пощата като опция, за да се класира като необлагаем метал в Германия...
Коментар
-
ETF/ETC за злато
Здравейте,
Реших да инвестирам дългосрочно в ETF/ETC за злато. Направих кратко проучване на съществуващите опции и се оказа, че има доста. В тази статия например (https://www.justetf.com/en/how-to/gold-etfs.html) са изредени 12 ETC, които се търгуват на борси в Германия и Лондон.
Годишният процент на разходите варира между 0% и 0.59%, а и резултатите им са различни, особено на тези, които са hedged към еврото.
Някой с повече опит може ли да препоръча инструмент?Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар