IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С кой брокер търгувате на чуждите борси?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Да, мисля, че договорът ми беше за разлика. Договорите, които предлага Trading 212 са стандартни (изпипани по техен вкус) и се променят с нещо почти всяка година. По принцип най-важното нещо в един договор е играта да става по правилата, но те както са малко засукани... примерно, че поръчката може да се изпълни и на различна от зададената цена или че служебно може да бъдат закрити отворените позиции при форсмажорни, уличаващи и друг вид обстоятелства.
    Като стана дума за служебното затваряне на позиции, мисля че такъв въпрос беше поставен от ... Маверик, ако не се лъжа, принципно зависи какъв посредник ще си избереш. Някои го правят, а други не го правят. Зависи доколко си държат на клиентите!...
    Независимо дали купуваш с ливъридж или без ливъридж, дали купуваш изцяло на твоя глава или по преценка на брокер, дали купуваш акции, индекси или фючърси, трябва да ти кажа, че ако си при Трейдинг 212 например, по никакъв начин не си застрахован от служебно затваряне на позиции. Такъв случай имах с акциите на Асцена ритейл, които ми бяха затворени служебно (на 0,60 $) - може би стана за добро, защото впоследствие тази компания се оказа абсолютно трагичен случай, а акциите й паднаха далеч по-надолу.
    Как обаче да си обясня прехвърлянето ("ролоувър" го наричат) на петролния фючърс от април за май 2020 г? Купих на няколко пъти от априлския фючърс при средна цена от 13,33 $/барел. Фючърсът приключва на 20 април в 24,00 ч, когато ми закриват (служебно) позицията на цена от 0,00 $ и на 21 април в 0,00 часа ми откриват позицията с майския фючърс на цена от 22 и нещо $ (пак служебно). Това фактически представлява функцията "ролоувър".
    Логиката тук е малко по-различна от математическата, но изглежда, че имало и такава.
    Надявам се да съм бил достатъчно ясен по темата. Поздрави от мен!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Middle Разгледай мнение
      Привет! За Уникредит не мога да кажа нищо съществено, но бих могъл да дам някои разяснения на чичо ви Манчо относно Trading 212. Според мен, след като Демото не те е надъхало достатъчно, на реалния акаунт нямаш никакви шансове. А дори и да те е надъхало… пак си обречен. Самите те споменават в сайта си, че 77 % от инвеститорите при тях губят парите си от търговията с ДЗР, така че помисли си дали можеш да търгуваш. Казвам да търгуваш, а не да инвестираш, защото каквито и да е инвестиции там не са възможни...
      ...
      ...
      ...
      Здравей Мидъл! Благодаря за споделения опит с Trading212...! Доколкото разбирам (щом говориш за лихвени суапове) акаунтът ти е CFD, а не INVEST. Самият аз бях решил да опитам с INVEST акаунт, но след последните промени при Interactive Brokers, отпадането на таксите за неактивност и за превалутиране вече съм направил своя избор в полза на директен договор с IB. Поздрави!
      Vanitas vanitatum...

      Коментар


      • Привет! За Уникредит не мога да кажа нищо съществено, но бих могъл да дам някои разяснения на чичо ви Манчо относно Trading 212. Според мен, след като Демото не те е надъхало достатъчно, на реалния акаунт нямаш никакви шансове. А дори и да те е надъхало… пак си обречен. Самите те споменават в сайта си, че 77 % от инвеститорите при тях губят парите си от търговията с ДЗР, така че помисли си дали можеш да търгуваш. Казвам да търгуваш, а не да инвестираш, защото каквито и да е инвестиции там не са възможни.

        Прочетох във форума на Димитър Ангелов, че за държане на активи при тях в рамките на година не се дължели никакви такси. Това си е абсолютна лъжа, разбира се, защо не разкаже на начинаещите, че дневните им лихвени суапове последно станаха над 50 % на годишна база в края на миналата година. И то, разбира се, върху парите на доверилия се участник, ако играе без ливъридж. Ако се използва ливъридж, можеш да бъдеш обезглавен още през първата седмица.

        Мен лично демото успя да ме надъха много добре, тъй като в продължение на две години виртуалните пари от 10’000 лв станаха 146’000 лв., което си е като във вълшебна приказка… Сърфирах, сърфирах, и то основно с индексите, чат пат с акциите и всичко вървеше точно – в последните месеци по няколко хиляди лева на ден се правеха, но де да беше наистина!… Това ме зариби да открия реалния акаунт отново (защото имах и преди това) през януари 2017 г, като в продължение на 4 години олекнах с повече от 11’000 лв. (половината, естествено, бяха от лихвените суапове).

        В заключение ще кажа, че има една пословица, която гласи че денят си личи от сутринта. Първият договор, който подписах с тях, беше на 29.07.2011 г. (по думите на горепосочения брокер те съществуват от 2015 г., но всъщност съществуваха и отпреди това, но под друго име). Точно на третия ден, както небето си беше съвсем безоблачно, купувам един немски индекс Dax с 400 лв по сметката си, като ползвам и ливъридж естествено. Не бяха минали и няколко часа, откакто олекнах с тези 400 лв, а индексът Dax се срина с 500-600 евро през този ден, а в рамките на месец-два той падна от 7’300 на 4’900 евро. Но случайно ли беше това, че стана на третия ден от депозирането на първата ми сума там?

        Може би още тогава трябваше да прекратя отношенията и ми се струва малко необичайно, че се полъгах няколко пъти, докато накрая се вразумих едва в началото на 2021.

        Коментар


        • Здравейте,
          Искам да попитам, знае ли някой кой ИП използват от УникредитБулбанк и в този ред на мисли, кой е най-подходящия ИП в България за дългосрочно инвестиране в чуждестранни акции? Например , да се състави един дивидентен портфейл от 10-на компании с такива традиции и да не се пипа почти, т.е. няма да има активна търговия да речем следващите 5-10 години

          Коментар


          • Да, да един човек от форума ми препоръча и за краткосрочни и за дългосрочни, но просто исках да знам ако се окажа в ситуация след като съм бил с намерение за нещо краткосрочно с ДЗР, но цената е паднала рязко надолу и искам да изчакам да се вдигне, може ли брокера да ми затвори позицията след като не съм ползвал ливъридж?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
              Поредният въпрос от лаик да задам. Да речем, че търгувам без да купувам акции, а с ДЗР, но НЕ ползвам ливъридж. В крайна сметка отново брокера купува акции, а не аз, но след като НЕ ползвам ливъридж може ли той да ми затвори позицията ако цената на акциите падне драстично? Понеже ако се случи така и съм инвестирал средства, които съм ги отписал за година дори, просто ще си чакам да се вдигнат някога, но ако ми затворят позицията...дърво.
              CFD—тата са само за краткосрочни сделки. Нещо, което да скъсиш за кратко, примерно. За дългосрочно е абсурд да държиш CFD.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнение
                Нека някой да драсне, какви са комисионните на IBKR на основните пазари в Сащ, в Европа, включително за поддръжка, за неактивност, и други такси ако има ?
                Системата им е малко по-специална и няколко плана и много такси и таксички, като далеч не всички са ясни преди да направиш самата сделка. Но щом питаш тук, явно имаш предвид фиксираните за обикновени акции:

                САЩ - долар
                Форекс - 2
                Eврозоната - четири еврака
                Англия - 6 паунда (в Лондон има едни неприятни допълнителни плащания, но те не зависят от брокера)
                неактивност - 10/мес - плаща се само, ако нямаш нито една сделка. Ако имаш комисионни за 10$ през месеца - нищо не плащаш.
                теглене - безплатно един път/мес
                лихва - май ~1,5% за долари и още по-ниска за евро

                Има някакви евтини/безплатни ETF за търгуване с други такси, но аз там не се интересувам и не съм наясно.

                През "Карол" нямаш неактивност, но таксите са двойни.

                https://www1.interactivebrokers.com/...1590&p=stocks1

                Коментар


                • Поредният въпрос от лаик да задам. Да речем, че търгувам без да купувам акции, а с ДЗР, но НЕ ползвам ливъридж. В крайна сметка отново брокера купува акции, а не аз, но след като НЕ ползвам ливъридж може ли той да ми затвори позицията ако цената на акциите падне драстично? Понеже ако се случи така и съм инвестирал средства, които съм ги отписал за година дори, просто ще си чакам да се вдигнат някога, но ако ми затворят позицията...дърво.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнение
                    Нека някой да драсне, какви са комисионните на IBKR на основните пазари в Сащ, в Европа, включително за поддръжка, за неактивност, и други такси ако има ?
                    Пише им го на сайта. Освен това е писано поне 200 пъти в тая тема точно за това.

                    Inactivity Fee аз нямам. Нула. През Карол съм.

                    Комисионната на европейските борси (поне за ЕТФ-и) е 0.1% of trade value Min: EUR 6.00 Max: EUR 29.00.

                    Пазарувал съм само ЕТФ-и на Ксетра и Борса Италиана.

                    Ако купя за под 6000 евро -- комисионната винаги е 6 евро.
                    Над 6000 евро -> 0.1% от стойността.
                    Ако купиш наведнъж за над 29000 евро, комисионната е забучена на 29 евр и не става по-висока.

                    You do the math.
                    Last edited by hamorphis; 19.11.2020, 11:26.

                    Коментар


                    • Нека някой да драсне, какви са комисионните на IBKR на основните пазари в Сащ, в Европа, включително за поддръжка, за неактивност, и други такси ако има ?

                      Коментар


                      • Вече дори в мобилното приложение на IBKR набутаха gender friendly инвестиране. На терминала се ядва да слагат един тон простотии, ама на мобилката, където още нямаш опция минимален обем, е вече прекалено. Драйфа ми се.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Treidar Разгледай мнение

                          И аз така, "ослушвам се"... и прехвърлям плюсове и минуси.
                          При IB платформата бих определил като малко претоварена, от една страна, от друга условията за сделки в рамките на седмица за откриване и закриване на позиция за сметки до 25 000 USD също са леко неудобни... Допълнителни такси при малко сделки, заплащане за реални котировки, за дълбочина на офертите купува/продава, данъчно облагане - визирам капиталова печалба и дивиденти.
                          Не малка част от американските компании се предлагат и на борсата във Франкфурт. Тук мисля преимуществото е в данъчното третиране на сделките. С XETRA всички имаме опит от БФБ и в тази посока на съждения, ако има колеги търгуващи през Евро - Финанс нека да споделят своя опит.
                          има вероятност патерн дей трейдър регулациите да отпаднат, сега нали ще има миграция към ib Ирландия или Унгария
                          таксите ако си директно към IB дори и на ксетра са по ниски спрямо евро-финанс
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                            Че ще се излиза навън, това е сигурно. Въпросът е "Кога?". Засега само "се ослушвам като прасе у тръстика"... Пуснах едно демо през Trading 212, но нещо не ме надъхва. Никакво (почти) инфо не дава. Само най-елементарна графика и дали съм на плюс или минус и то като цяло, а не по отделните позиции от портфейла. Надявам се, че за профил с реални пари няма да е същото дърво, но... в момента съм пас. Като чета това което сте написали сякаш и аз клоня повече към IB през Карол.
                            И аз така, "ослушвам се"... и прехвърлям плюсове и минуси.
                            При IB платформата бих определил като малко претоварена, от една страна, от друга условията за сделки в рамките на седмица за откриване и закриване на позиция за сметки до 25 000 USD също са леко неудобни... Допълнителни такси при малко сделки, заплащане за реални котировки, за дълбочина на офертите купува/продава, данъчно облагане - визирам капиталова печалба и дивиденти.
                            Не малка част от американските компании се предлагат и на борсата във Франкфурт. Тук мисля преимуществото е в данъчното третиране на сделките. С XETRA всички имаме опит от БФБ и в тази посока на съждения, ако има колеги търгуващи през Евро - Финанс нека да споделят своя опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
                              А за торото като брокер какво мислите, надеждни ли са?
                              Не. Повече функции, но като надеждност са си на едно ниво с Р. Става само ако те мързи да разучаваш как се търгува през истинска платформа. Ако си любопитен и имаш интерес да развиваш нещата, имаш само един вариант - IBKR през Trader Worksatation.

                              Направо ми се иска да ти видя физиономията, ако си пуснеш терминала.

                              Коментар


                              • А за торото като брокер какво мислите, надеждни ли са?

                                Коментар

                                Working...
                                X