IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работа с американски брокери

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
    Никакъв проблем няма с IB от България.
    Освен ДДС регистрацията (заради плащаните такси и комисионни).

    Евро-Финанс АД също предлагат платформата на IB, но при тях ставаш клиент на Евро-Финанс АД и плащаш таксите и комисионните на тяхната фирма (която е българска). Това води до отпадане на задължение за ДДС регистрация, заради платени такси и комисионни (но възниква такова ако обемът на продадените финансови активи превиши прага от 50 000 лева годишно за ДДС регистрация).

    (При Евро-Финанс АД има "скрити" такси във валутните курсове и таксите, които Уникредит Булбанк начислява във връзка с банковите плащания. Разгледайте внимателно тарифата за да няма изненади.)

    Тази ДДС регистрация е безсмислена, защото финансовите инструменти не се облагат с ДДС и ДДС-то върху таксите и комисионните е малка сума (административните разходи от двете страни - НАП и данъкоплатец - са много по-големи от ДДС-то върху таксите и комисионните).

    ДДС регистрацията не е голям проблем, предполагам може да се намери счетоводител за 300-500 лева годишно, който да подава ДДС декларациите и да носи отговорност ако случайно забрави да пусне поредната декларация в срок (глобата започва от минимум 500 лева за първо нарушение).

    Но все пак е излишен разход. Който инвестира по-малки суми това е значителна част от печалбата.
    Last edited by vstoykov; 12.10.2019, 18:56.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

    Коментар


    • За IB няма проблем да се отвори стандартен акаунт от тук. Не може Lite акаунт, който е без комисионни и такси за поддръжка.
      AlphaOmega е прав, че раутват поръчките към маркетмейкъри, но за мен това е ок. Имам 1-5(номрално 2 или 3) поръчки на месец и инвестирам наистина дългосрочно и няколкото цента разлика не ме притесняват особено. Да ми събират по $10 такса или да плащам по пак почти толкова за ордерите ако е през Карол… пак не е фатално, но ми се иска да си ги спестя, ако е възможно. Затова и отворих темата.
      Revolut. Те също раутват ордери към маркетмейкъри, но за сега разлика по-голяма от $0.01 не съм видял в цената между тях и ИБ. За дивиденти очаквам данъкът да е 10%. Още при самата регистрация попълваш W-8BEN форма. Едната ми отворена позиция там има ex-dividend date в края на месеца и на 9.11 payment date. Ще пиша дали всичко е точно. Като цяло изглежда добре, но не знам дали се обажда българинът в мен, но бих предпочел сериозен и установен брокер, някак си не ми е комфортно да налея огромната част от ликвидния си капитал в някакъв апп, създаден от руснаци. Ако ще и 100 лиценза да имат.

      Коментар


      • Никакъв проблем няма с IB от България. Може директно от сайта - по-ниска комисионна, но по-висока такса или през Карол, където е точно обратното. За дългосрочна инвестиция е по-добре през Карол. А ако имаш 100 хиляди гущера да вкараш, тогава IB е без конкуренция.

        За Revolut и аз се чудя. Как става например с дивидентите - какъв данък одържат? На Елана ще им откъсна... Дивидент от една и съща компания IB ми го таксуват 10% (както си трябва), а Елана 30%, все едно съм американски гражданин.

        Коментар


        • За какво ти е тоя "Lite" акаунт? Това със сигурност излиза по скъпо от нормалния акаунт и ти орязват много възможности и достъпа до нормалната платформа и дълбочината на пазара.
          Щом брокера ти казва че може да търгуваш "без комисионни" това значи че брокера си взема комисионните по някакъв друг скрит начин. Това означава по малко прозрачност и повече възможности за манипулация на поръчките и изпълнението.
          Най вероятно брокера ще има споразумение със различни маркет мейкъри от където на 'lite" клиентите се подават по неизгодни котировки а разликата се връща на брокера под формата на рибейти.
          Също има възможност и самия брокер "IB" да заема насрещна страна по сделките на клиентите си и да хеджира само нетната разлика. На практика същия модел който форекс брокерите го прилагат вече над 10-15г.
          Ако прочетеш внимателно в условията тези неща със сигурност са описани някъде там и ще разбереш каква точно е уловката.

          Отвори си нормален акаунт в IB през европейския клон и не се занимавай с глупости.
          Last edited by alphaomega; 10.10.2019, 18:42.

          Коментар


          • Работа с американски брокери

            Привет на всички,
            Някой успял ли е да си направи регистрация с Fidelity, IB или AmeriTrade? IB съсвсем „тактично“ обявиха, че Lite акаунтите им са само за САЩ и Индия. AmeriTrade казаха, че от България не можело. Fidelity казаха, че можело, ама да съм идел на място да ми отворят акаунт, което някак не ми звучи като добра идея. Revolut имат много ограничения и някак са ми съмнителни, иначе няколкото безплатни операции на месец ми стигат.
          Working...
          X