IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приспадане на загуби от търговия с акций от облагаемия доход?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Приспадане на загуби от търговия с акций от облагаемия доход?

    Здравейте,
    интересува ме конкретно къде точно в ЗДДФЛ е засегнат въпроса от заглавието на темата?

    Нека започна с кратко описание на ситуацията в която се намирам ...

    - Служител съм във Българска фирма която се явява дъщерно дружество на компания базирана в САЩ, на която и предстои да направи скорошно IPO
    - Като служител на тази фирма, разполагам с известно количество стокови опции (RSU's) които стават "ликвидни" в деня на IPO'то и в последстие ще мога да продам след 6-месечния "lock-down" период следващ IPO'то.

    Технически това означава, че ми предстоят 2 данъчни събития:

    1. Момента в който опциите станат "ликвидни" (деня на IPO'то, като данакът е базиран на отварящата цена в този ден)
    2. Момента в който реша да ги продам (като данакът е базиран на цена в деня на продажба)

    Беше ми обяснено, че данъците по 1'вото данъчно събитие ще бъдат автоматично удържани и преведени към НАП. (чрез продаване на част от опцийте за да покрият данакът от 10%).

    Данакът, върху евентуалната печалба по 2'рото данъчно събитие ще трябва да се погрижа сам, като подам данъчна декларация след като ги продам.

    Тук идва въпроса, какво става ако при 2'рото събитие същност реализирам загуба вместо печалба? Мога ли да приспадна или поискам да ми се въстанови данакът върху реализираната загуба? (данък който реално е платен авансово при 1'вото събитие)

    Попаднах на следната статия където има споменато нещо по въпроса:

    > Имаме ли право да приспадаме своите загуби от облагаемия доход?
    > Облагаемият доход се изчислява, като загубата от търговия с финансови инструменти се приспада от печалбата от същите. Важно е да се има предвид, че загубата от търговия с финансови инструменти не може да намали общия облагаем доход на физическото лице, което то е получило от други източници, а само от източник финансови инструменти. Например, печалбата от търговия с компенсаторни инструменти може да се намали от загуба от доходи от сделки с чуждестранна валута и т.н.

    Също така, в тази статия се разглежда и разликата м/у физическо и юридическо лице от гледна точка на пренасянето на тази загуба за следващи години:

    > Приспадането важи ли и за загуби, постигнати през минали години?
    > За физическите лица загубата от финансови инструменти се приспада само от печалби от финансови инструменти, само за съответната данъчна година. Данните се изчисляват година за година, не се взима информация от предишни години, тоест не може да се пренася данъчна загуба от предходни години, както е при юридическите лица.

    Това значи ли че, ще съм в по изгодна позиция (ако продавам опциите в рамките на няколко години) да се регистрирам като фирма, за да мога да приспадна евентуални загуби? Ако да, то като какъв би следвало да се регистрирам и с какъв предмет на дейност?

    Ще се радвам много ако някой може да даде компетентно мнение по въпроса или да ме насочи към счетоводител или данъчен експерт който да даде малко светлина по въпроса

    Благодаря!
    Трейдърите плащат данъци само на облагаеми доходи
Working...
X