IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъци върху дивиденти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ип-тата са в най-добрия случай полуидиоти. От скромния ми опит досега установих, че по-добре за нищо да не бъдат питани. Нищо не знаят, но много често не си го признават и просто послъгват. И има как да съдействат, не е нещо безумно трудно, но за тези пари и съответно заплати, няма как да стане. Плащай за доверително управление и тогава изисквай.

    Неслучайно има фирми, които се занимават с това. Но те не са виновни, че за континентална Европа борсите са несвойствен придатък. Трябва ти документ от НАП, че си тукашен данъкоплатец, а после е индивидуално за всяка държава. Виж и тази тема: https://forum.investor.bg/forum/чужд...-европа

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Rosko84 Разгледай мнение

      Карата на Европа за дивидентните такси към 2020г. По-долу имаше коментари, че нашите ИП много много не указват помощ за СИДДО при европейските акции. Искам да попитам какъв е "пътя" сами да си гоним правата по СИДДО и ИП дават ли поне някакви базисни документи.
      ИП са го проучили този въпрос и те с удоволствие биха съдействали ако имаше как. Пък не върви да съобщават този факти открито на клиентите си понеже ще останат без такива. Но истината е че няма нито закон нито разпоредба за това какви документи се приемат и в общия случай документите които изискват не съществуват. Естествено никой няма да разтовари големите милиони без гаранции със закон, а ИП имат голям интерес да привлечат такива пари но вече 5 години нищо не стана. Даже биткойн е по-добре уреден от акциите през посредник. Единственото което може да направиш за себе си е да стоиш далече от хеджиране с опции/късо, маргин сделки с дивидент и да си плащаш два пъти данъка.

      Коментар




      • Карата на Европа за дивидентните такси към 2020г. По-долу имаше коментари, че нашите ИП много много не указват помощ за СИДДО при европейските акции. Искам да попитам какъв е "пътя" сами да си гоним правата по СИДДО и ИП дават ли поне някакви базисни документи.
        Attached Files
        Last edited by Rosko84; 28.12.2020, 16:56.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Rosko84 Разгледай мнение
          Здравейте, питах Еланата за GlobeTax, те ми казаха, че договорът им бил изтекъл и сега преговаряли за нов. Други ме насочиха към ИБ през Карол обаче (заради по-ниски такси)... Може ли някой с по-богат опит да сподели през кой ИП се спазват по-стриктно разпоредбите на СИДДО (ако въобще това зависи от ИП) и консултират ли добре относно подготвянето на документите за НАП. Благодаря предварително
          От моя опит, брокерите бягат като дявол от тамян да консултират за каквото и да е.
          Според мен е най-добре директно с IB, като се види как ще мине брекзит, освен ако не знаеш нито един чужд език използван от съпорта им.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Rosko84 Разгледай мнение
            Здравейте, питах Еланата за GlobeTax, те ми казаха, че договорът им бил изтекъл и сега преговаряли за нов. Други ме насочиха към ИБ през Карол обаче (заради по-ниски такси)... Може ли някой с по-богат опит да сподели през кой ИП се спазват по-стриктно разпоредбите на СИДДО (ако въобще това зависи от ИП) и консултират ли добре относно подготвянето на документите за НАП. Благодаря предварително
            Никой евтин брокер не гледа спогодбите между държави различни от САЩ. Това означава, че за Европа трябва да се оправяш сам. Декларацията пред НАП не е страшна, но не разчитай на посредника. Споменатите от теб са базови брокерски услуги, а не професионално управление на капитали. По-добре си плати на счетоводител, ако те притеснява нещо.

            Коментар


            • Здравейте, питах Еланата за GlobeTax, те ми казаха, че договорът им бил изтекъл и сега преговаряли за нов. Други ме насочиха към ИБ през Карол обаче (заради по-ниски такси)... Може ли някой с по-богат опит да сподели през кой ИП се спазват по-стриктно разпоредбите на СИДДО (ако въобще това зависи от ИП) и консултират ли добре относно подготвянето на документите за НАП. Благодаря предварително

              Коментар


              • Направих си труда да поразгледам закона за ЗДДФЛ. Може и да греша но разбрах следното:

                Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

                2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
                в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

                3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

                Сега отиваме към допълнителна разпоредба § 1, т. 11
                Допълнителни разпоредби

                11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
                а) (доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2018 г., в сила от 16.02.2018 г.) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;
                б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
                в) (нова - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната; за обратно изкупуване се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип;

                Ясно е казано,че търговията с акции покупка/продажба НЕ се облагат с окончателен данък.
                В член 13 ми се струва,че точка 2 и 3 си противоречат. 2 казва,че се облагат а 3 обратното ? Или не съм разбрал правилно.
                Или точка 3 отменя частично точка 2.

                Ето информация за член 152 от друг закон:


                закон за пазарите и финансовите инструменти:
                Чл. 152. (1) Регулиран пазар е многостранна система, организирана и/или

                управлявана от пазарен оператор, която среща или съдейства за срещането на интересите за покупка и продажба на финансови инструменти на множество трети страни чрез системата и в съответствие с нейните недискреционни правила по начин, резултатът от който е сключването на договор във връзка с финансовите инструменти, допуснати до търговия съгласно нейните правила и/или системи, лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му.

                (2) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС.
                Някой ако има интерес може да провери директива 2014/65/ЕС и дали например Американската борса е регулиран пазар макар,че е извън Европа ?




                Продължавам към доходи които се декларират.


                Глава тринадесета.
                ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

                Задължения за предоставяне на информация от платци на доходи
                Чл. 73. (1) ……

                3. от прехвърляне на права или имущество, с изключение на тези по чл. 13, ал. 1, т. 3;
                4. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) по чл. 13, ал. 1, т. 3, 7, 9, 20, 21 и 24, в случаите, когато годишният размер на съответния доход, изплатен на физическо лице, превишава 5000 лв.

                Точка 4 казва,че не е нужно ако дохода не надвишава 5000 лева на година.




                В крайна сметка систематизирано:
                Не е нужно да се обявяват доходи от финансови инструменти на регулиран пазар ако са под 5000 лева на година. Ако са над трябва да ги обявим в декларацията (за да може да ти правят запори с фалшиви подписи при нужда :П) , но не дължим данък.
                Глобата за недекларирани доходи е до 500 лв.
                Не е напълно ясно дали доходите от дивиденти при удържан данък трябва да се декларират ?

                Ако някой може да коментира/поправи бих се радвал.













                Коментар


                • Първоначално изпратено от Solar Power Разгледай мнение
                  Може ли някой "гуру" да се изкаже по следните теми:
                  1. Доста често вместо дивидент компаниите ми предлагат акции и аз вземам акции. Дължа ли нещо ? Ако да то как да прехвърля от 10-те ми акции 0.5/1 някъде в България ?
                  2. Дължа ли данък при инвестиция в индекс ? (В други държави това е активно вече, например Германия.. взема се цена в началото и края на годината и плащаш данък в/у печалбата ако има такава.
                  3. Дължа ли данък при инвестиция в държавни ценни книжа например Американски ?
                  4. Прочетох цялата тема, но така и не разбрах например защо и дали трябва да платя данък например за дивидент от Кока-Кола при
                  условие, че американците вече са ми взели 10%, а самите акции са купени на регулирана борса във Франкфурт ?
                  5. Каква би била глобата ако притежаваш акции и не ги обявош в данъчната декларация ?

                  Отбелязвам,че не извършвам никаква продажба на акции. Само купувам и получавам дивиденти или акции, но доколкото тълкувам
                  закона на регулирана борса (Франкфурт) дори да продам акциите с печалба не дължа нищо.
                  За първа точка- мисля че не дължиш данък ако си взел акции вместо кеш. По втора точка не мисля че дължиш данък капиталова печалба от борси в Европейското икономическо пространство. По четвърта точка - ако вече ти е удържан данък по-висок от 5% НЕ ДЪЛЖИШ данък, но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си ги декларираш в данъчната декларация. Ако данъка върху дивидента ти е по-малък от 5%, плащаш разликата до 5%.

                  Коментар


                  • Може ли някой "гуру" да се изкаже по следните теми:
                    1. Доста често вместо дивидент компаниите ми предлагат акции и аз вземам акции. Дължа ли нещо ? Ако да то как да прехвърля от 10-те ми акции 0.5/1 някъде в България ?
                    2. Дължа ли данък при инвестиция в индекс ? (В други държави това е активно вече, например Германия.. взема се цена в началото и края на годината и плащаш данък в/у печалбата ако има такава.
                    3. Дължа ли данък при инвестиция в държавни ценни книжа например Американски ?
                    4. Прочетох цялата тема, но така и не разбрах например защо и дали трябва да платя данък например за дивидент от Кока-Кола при
                    условие, че американците вече са ми взели 10%, а самите акции са купени на регулирана борса във Франкфурт ?
                    5. Каква би била глобата ако притежаваш акции и не ги обявош в данъчната декларация ?

                    Отбелязвам,че не извършвам никаква продажба на акции. Само купувам и получавам дивиденти или акции, но доколкото тълкувам
                    закона на регулирана борса (Франкфурт) дори да продам акциите с печалба не дължа нищо.

                    Коментар


                    • Вижте какво открих в сайта на Делтасток (ако подадете декларация предварително ще ви удържат 5% върху дивидентите по договор за разлика върху американските акции вместо 30% - съгласно спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане със САЩ):

                      От 01.03.2017 г. Делтасток удържа 30% данък върху дивидентните плащания към всички клиенти, които не са подали форма W8-BEN. Допълнителна информация и самата форма са налични в секция „Моята сметка”..


                      Това има ли го при някой друг инвестиционен посредник?

                      Обърнете внимание, че става въпрос за дивиденти по CFD върху акции (Делтасток не предлага реални акции към момента, доколкото ми е известно).

                      Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                      това за здравната осигуровка направо ме разби
                      И мене ме разби като прочетох закона. Изобщо не става ясно дали може дивидентите от CFD върху акции да се декларират като дивиденти или не може (и се налага да се декларират като "други" по чл. 35).

                      Според ЗДДФЛ дефиницията за "дивидент" е следната:

                      а) доход от акции;
                      б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
                      в) скрито разпределение на печалбата.
                      Обаче не смятам, че е достатъчно ясна.

                      Доход от акции ли са доходите от 'дивиденти' по договори за разлика при положение, че клиентът не помирисва акции (инвестиционният посредник също така може да не е купил акции, а да е хеджирал позицията с противоположна позиция на друг свой клиент или да е хеджирал с договор за разлика към своя доставчик на ликвидност)?

                      Други права, третирани като доходи от акции ли са "дивидентите" по CFD? В кой закон е дефинирано какво е това "други права"?

                      (Имайте предвид, че е ваше задължение да тълкувате закона и да решите как да декларирате и платите данък върху доходите от дивиденти по договори за разлика върху акции. Не съм сигурен дали е правилно да се разглеждат като дивиденти пи смисъла на дефиницията в ЗДДФЛ или като "други" съгласно чл. 35 от същия закон.)
                      Last edited by vstoykov; 02.05.2018, 18:58.
                      Два прости метода за легално намаляване на данъците

                      Коментар


                      • В приложение 8 (за акции и дялове) в колоната "Цена на придобиване" се вписва цената на една акция или общо? Няма обяснение кое от двете е дори и долу:

                        "В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3 - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 - цената на придобиването им в съответната валута и в български левове."

                        Предполагам се има предвид общата сума, че ако напишеш за една акция да е общата (и си купил 10) разлиакта е от земята до небето.

                        Коментар


                        • Благодаря, това оправя нещата!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от johndoe2014 Разгледай мнение
                            Някой има ли обяснение на следното нещо - влизам днес в профила си да подавам декларация и вече няма такава опция:

                            https://ibb.co/mS4pEH

                            Преди това изглеждаше така:

                            https://ibb.co/fbVtjH

                            Срокът е до 30 април, т.е. би трябвало да е ок. Някакви идеи? Не стига, че отнема много време да научиш как правилно да го направиш, а вече и не може.

                            Някой може ли да прати линк с избраната опция за декларацията - "декларации документи или данни подавани от физически лица" след това "декларации по ЗДДФЛ" и накрая "Декларация по чл.50", за да тествам с моя профил?
                            Опитай да избереш Задължено лице. Така се оправя

                            Коментар


                            • Някой има ли обяснение на следното нещо - влизам днес в профила си да подавам декларация и вече няма такава опция:

                              https://ibb.co/mS4pEH

                              Преди това изглеждаше така:

                              https://ibb.co/fbVtjH

                              Срокът е до 30 април, т.е. би трябвало да е ок. Някакви идеи? Не стига, че отнема много време да научиш как правилно да го направиш, а вече и не може.

                              Някой може ли да прати линк с избраната опция за декларацията - "декларации документи или данни подавани от физически лица" след това "декларации по ЗДДФЛ" и накрая "Декларация по чл.50", за да тествам с моя профил?
                              Image test hosted in imgbb.com
                              Last edited by johndoe2014; 28.04.2018, 18:23.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от johndoe2014 Разгледай мнение
                                А идея каква страна се пише за ADR-и, купени на американска борса, но от компания в Швейцария? Реално за тях се плаща в долари, така че предполагам се пише Америка, иначе има разминаване между държава и валута.
                                ми там може би е и по сложно защото дохода го дават не като дивидент, а като лихвено плащане поне така бях забелязал преди в rig
                                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                                Коментар

                                Working...
                                X