IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ceneto
    replied
    Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
    Но при индексите - как се облагат дивидентите - като дивиденти или като "други", ДДС има ли...
    а индекса как го купуваш, аз знам за два варианта да купиш всички акции в състава му или да вземеш фонд етф например - има и такива дето
    не дават дивидент(те го получават без да му дължат данък) и след това го реинвестират и увеличават NAV,
    но за всички тези неща има такси, дори попечителската такса и таксата върху активите (или както там се казва разновидноста и) твоя човек издателя на CFD-то ще трябва да я плати, защото те може и да нетират краткосрочните позиции, но дългосрочна такава или ще я репликират напълно, като купят акцииите или ще купят дългосрочни кол опции, тоест при ползването на CFD имаш още един търговец по-веригата, може би има някакви удобства, но ако го прескочиш би трябвало да са ти по-ниски разходите

    Напиши коментар:


  • vstoykov
    replied
    Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    това е нещо като теориите на императора за дивидента само че в другата крайност
    Аз разгледах (няколко реда по-нагоре) също и възможността да се премахне изобщо данъка върху дивидента, но се опитвам да мисля като член на ОЧЗ, защото е нереалистично да се мисли, че ще махнат този данък (по-скоро биха се съгласили да дадат възможност да се плаща по-голям данък, но по опростен начин).

    Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    не разбирам защо трябва да ползваш CFD, а не нормален инструмент, дай пример за изгодно CFD да го сравним със съответният инструмент върху който е направено
    Защото ако купуваш акции често има месечна такса за услугата. Освен това има и такса за попечителство.

    Годишната вноска, която инвестиционните посредници трябва да направят във Фонда за компенсиране на инвеститорите за 2018 г., да бъде в размер на :

    >> 0,25 на сто от общия размер на паричните средства и

    >> 0,05 на сто от общия размер на останалите клиентски активи

    за 2017 г., определени на средномесечна основа.
    При CFD разходите по отваряне/затваряне на позицията са включени в спреда, което значи, че не се облагат с данък при физическите лица, които не са еднолични търговци (т.е. данъкът е върху разликата между цената на придобиване и продажната цена и разходите за такси и попечителство не намаляват данъчната основа).

    Не съм сравнявал на практика дали спреда е по-голям при CFD-тата, който му се занимава може да провери. Сега е извън работно време и няма данни. Обикновено спредът е променлив. Някои посредници предлагат фиксиран спред. Не съм сравнявал спреда на CFD-тата с този на съответната акция.

    Има възможност директно да се купят акции (тогава дивидентите са ясни - облагат се като дивиденти).

    Но при индексите - как се облагат дивидентите - като дивиденти или като "други", ДДС има ли...

    На мен лично ми допада възможността за CFD върху ценни метали - няма месечна такса, цената на услугата е включена в спреда, няма такса попечителство, такса управление и други месечни разходи (каквито има при покупка ETF, инвестиращ в ценни метали). За ценните метали съм смятал - дори при относително голям спред излиза по-изгодно CFD вместо спот (плаща се swap!) и ETF (има такса за управление, има месечна такса за платформата за търговия, има такса за отваряне и затваряне на позицията, има такса попечителство върху свободните средства и финансовите инструменти). Звездите ми говорят, че ще има срив на цената на среброто като този от кризата през 2008 година, сега чакам да се срине за да отворя дълга позиция на CFD върху сребро (и ще се надявам да не изгърми банковата система, защото ако това стане ще изгорят инвестираните пари). Не инвестирайте в CFD-та и банкови сметки (ако това изобщо може да се разглежда като инвестиция) повече, отколкото можете да си позволите да загубите, кризата идва и може да има bail ins...

    За индекси и акции (които дават дивиденти) бих се замислил само ако оправят закона и след големия срив на акциите.
    Last edited by vstoykov; 08.04.2018, 01:40.

    Напиши коментар:


  • ceneto
    replied
    Така или иначе дължимите данъци върху дивидентите са сравнително малка сума (особено в условията на набалончен пазар на акциите - дивидентът спрямо цената на акциите е нищожен, а 5% от него е още по-малка сума), много по-евтино е просто да се плати 5% върху действително получения дивидент, отколкото данъкоплатците да се занимават с бумащина.
    това е нещо като теориите на императора за дивидента само че в другата крайност

    Има инвестиционни посредници, които предлагат изгодно CFD върху индекс без плащане на лихви/swap ако няма лост (търгува се без маржин).
    не разбирам защо трябва да ползваш CFD, а не нормален инструмент, дай пример за изгодно CFD да го сравним със съответният инструмент върху който е направено

    Напиши коментар:


  • vstoykov
    replied
    Ще пиша в тази тема за да не отварям нова - какво става (от гледна точка на данъчното законодателство) ако купиш CFD върху акции (или индекс) и случайно се окаже, че придобиваш право да получиш дивидент върху акциите, за които се отнася това CFD върху акции (CFD върху индекс)?

    Ето това е една сериозна причина да стоите далеч от CFD-та върху акции и индекси - възможността да сте в ситуация, която не е ясно как се облага съгласно закона (т.е. каквото и да направите сте нарушител на закона и могат да ви глобят).

    В закона е уредено как се плащат данъци върху печалбата от CFD-та когато няма дивиденти по тях (продажната цена в лева минус цената на придобиване в лева), но не е ясно как се третират "дивидентите" (които не са доход от акции, защото акции не притежавате, а именно това са дивидентите) - облагат ли се тези "дивиденти" с ДДС (ако лицето, което получава дохода е регистрирано по ЗДДС), разглеждат ли се като "други" доходи (които се облагат със "здравна осигуровка" и данък върху дохода 10%), разглеждат ли се като истински дивиденти (по акции)?

    След големия срив на акциите, който предстои, ще бъде изгодно да се купи CFD върху индекси (тогава акциите ще бъдат подценени заради паническата разпродажба). Обаче ако законът не е ясен и има правен риск ще се налага това да се прави чрез фирма в чужбина, което усложнява нещата и ще откаже много от по-дребните спекуланти.

    Има инвестиционни посредници, които предлагат изгодно CFD върху индекс без плащане на лихви/swap ако няма лост (търгува се без маржин).

    Интересно ми е и как се пишат тези "дивиденти" в отчета на инвестиционния посредник - дали има възможност да се добавят в продажната цена за да се спази закона (да се плаща 10% върху реалната печалба)?

    Инвестиционният посредник, който започне да отчита "дивидентите" по този начин ще привлече много клиенти, които са загрижени за спазването на закона.

    Дефиницията за дивидент в закона:

    5. "Дивидент" е:

    а) доход от акции;

    б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;

    в) скрито разпределение на печалбата.
    Въпросът е дали доходът от дивиденти по договор за разлика върху акции/индекси е "доход от акции", "други права, третирани като доходи от акции" или не.

    Ако не - следва да се прилагат правилата за "други" доходи (които се облагат със здравна осигуровка и данък върху дохода 10% върху сумата, която остане) и може да се дължи ДДС (ако физическото лице е регистрирано по ЗДДС - например защото има оборот от продажба на CFD-та над 50 000 лева през последната година).
    Last edited by vstoykov; 07.04.2018, 20:01.

    Напиши коментар:


  • vstoykov
    replied
    В ЗДДФЛ вече не искат "удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава". Вместо това искат "доказателства" (имаше скандал по темата - било обидно да се ползва тази дума, защото третирала данъкоплатците като виновни до доказване на противното престъпници):

    Задължение за подаване на годишна данъчна декларация


    Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:

    (...)

    (4) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Към годишната данъчна декларация по ал. 1 се прилагат служебните бележки по чл. 45.

    (5) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Местните физически лица прилагат към годишната данъчна декларация по ал. 1 доказателства за размера на внесените в чужбина данъци и задължителни осигурителни вноски.

    (6) (Нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) За доходи от източник в чужбина, при облагането на които съгласно действаща данъчна спогодба се прилага метод за избягване на двойното данъчно облагане "освобождаване с прогресия", местните физически лица могат да не представят доказателства за размера на внесения данък по ал. 5.

    (...)
    Не е ясно какви са тези "доказателства".

    Ако данъкоплатецът издири отчетите на компаниите, които са изплатили дивиденти и сметне разликата между размерът на дивидентите в отчета ("брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент" по смисъла на закона) и действително получените по сметката дивиденти (видима в отчета, предоставен от инвестиционния посредник) и впише тези изчисления в "протокол за установяване на удържаните дивиденти" (и го прикрепи към данъчната декларация като "доказателство" заедно с отчета на инвестиционния посредник и снимка от страницата на отчета, където пише колко е "брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент"), това дали ще се признае от НАП като "доказателства" по смисъла на закона?

    Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) С окончателен данък се облагат облагаемите доходи от:

    1. дивиденти в полза на едноличен търговец;

    2. дивиденти и ликвидационни дялове в полза на:

    а) местно или чуждестранно физическо лице от източник в България;

    б) местно физическо лице от източник в чужбина.

    (2) Окончателният данък за доходите от дивиденти се определя върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент.
    Предполагам, че идеята на промяната в закона (вече да не изискват "удостоверения", а "доказателства") цели да улесни декларирането на дивидентите и прилагането на законите за избягване на двойното данъчно облагане, обаче дали от НАП са съгласни на данъкоплатците да им е лесно...

    Защото в общия случай няма механизъм, по който да бъдат получени "удостоверения" (няма практика такива да се издават).

    В повечето случаи се ползва "обикновен данъчен кредит" за дивидентите, а "освобождаване с прогресия" (за дивиденти) е валидно само за три държави (Индонезия, Швейцария и Япония). Така че за американски акции или акции от държави в ЕС - изключението не важи.



    Старата версия на закона (с "удостоверенията") може да видите тук: https://web.archive.org/web/20170430...doc/2135538631

    Текущата версия на закона: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538631

    Замяната на "удостоверенията" с "доказателства" е стъпка в правилната посока, но можеше да го направят и по-добре - например да напишат в закона, че ако данъкоплатецът получава дивиденти чрез инвестиционен посредник и акциите се търгуват на регулиран пазар данък върху дивидента не се дължи и не се декларира (или се декларира действително получената сума и се плаща данък дивидент не върху "брутната сума", а върху действително получената сума по сметката при инвестиционния посредник).

    Така или иначе дължимите данъци върху дивидентите са сравнително малка сума (особено в условията на набалончен пазар на акциите - дивидентът спрямо цената на акциите е нищожен, а 5% от него е още по-малка сума), много по-евтино е просто да се плати 5% върху действително получения дивидент, отколкото данъкоплатците да се занимават с бумащина.

    Добре е режимът "5% върху действително получения дивидент" да е опционален - който има повечко дивиденти (струва си да плати 100-200 лева на счетоводител да се занимава с бумащината) да може да избере варианта да не плаща данък дивидент (като представи съответните "доказателства", че е удържан дивидент повече от 5% и данък дивидент не се дължи съгласно СИИДО).

    Разбира се, най-простото решение е просто да се премахне 5-та и 6-та алинея (да се премахне нуждата от представяне на докзателства и НАП да си ги търси при проверка), обаче това значи инвестирането в акции да се направи прекалено лесно, а законодателите побесняват ако на обикновните данъкоплатци им е лесно, на тях им доставя удоволствие да пишат законодателен спам, с който да се гаврят с хората... Като истински членове на ОЧЗ.
    Last edited by vstoykov; 07.04.2018, 19:31.

    Напиши коментар:


  • Наивник
    replied
    Баси, той член 152 имал и алинея 3, дето се обяснява кво е пазарен оператор.

    (3) Пазарният оператор е акционерно дружество със седалище и адрес на управление на територията на Република България, което организира дейността и операциите на регулиран пазар. Пазарният оператор може да е самият регулиран пазар.

    Тъпа работа.

    Ми да бяха написали чл. 152, ал. 1 и 2 и 3 от Закона за пазарите на финансови инструменти идиотите

    Вземам си думите назад. Дължи се данък.

    Тук вече идва въпросът, ако NYSE регне един клон в БГ кво става?

    Напиши коментар:


  • конфуций
    replied
    Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение

    Спадат ли ЕТФ-те в тази графа също?
    За мен да. Поне беше така миналата година. Ето статия по темата https://www.google.bg/amp/s/m.capita...viia_pazar/amp

    Видях това, което Наивник е постанал, но не намерих как е била съответната точка преди тази редакция. Съгласен съм, че щеше да се чуе, ако са направили необлагаема и печалбата при търгуване на не ЕС борси.

    Напиши коментар:


  • Наивник
    replied
    Първоначално изпратено от жижо Разгледай мнение
    Това, което тълкувам аз е, че щом е на регулиран пазар е необлагаемо - независимо къде.
    И аз така. Дано съм прав! Старата редакция трябва да се види.

    Ама щом до сега не се е чуло, може и да греша. Не че ми е за първи път да откривам нещо ново в законите, но е доста добро да е вярно

    Напиши коментар:


  • жижо
    replied
    Това, което тълкувам аз е, че щом е на регулиран пазар е необлагаемо - независимо къде.

    Напиши коментар:


  • Наивник
    replied
    Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение

    Щатските отговарят ли на тази директива?
    Аз говоря за ал.1. Ал2 е допълнение.

    Това важи от февруари. Не знам, да се изкажат разбиращите. Каква беше редакцията до сега?

    Напиши коментар:


  • needtoknowmore
    replied
    Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
    Пичове, аз ли лошо чета или вече и щатските акции са освободени?

    (2) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС.

    Щатските отговарят ли на тази директива?

    Напиши коментар:


  • Наивник
    replied
    Пичове, аз ли лошо чета или вече и щатските акции са освободени?

    Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
    1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
    а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
    б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
    2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
    а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
    б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
    в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
    г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;
    3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;


    11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
    а) (доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2018 г., в сила от 16.02.2018 г.) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;

    Чл. 152. (1) Регулиран пазар е многостранна система, организирана и/или управлявана от пазарен оператор, която среща или съдейства за срещането на интересите за покупка и продажба на финансови инструменти на множество трети страни чрез системата и в съответствие с нейните недискреционни правила по начин, резултатът от който е сключването на договор във връзка с финансовите инструменти, допуснати до търговия съгласно нейните правила и/или системи, лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му.
    (2) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС.



    Напиши коментар:


  • needtoknowmore
    replied
    Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

    имам в предвид,че просто отбелязваш какви дивиденти си получил и колко данък си платил(са ти взели при източника), без да дължиш нищо -тоест въпреки че не дължиш данък трябва да ги впишеш, тука има един колега императора той има друга теория по-въпроса
    Дивидента от всяка компания/ETF ли трябва да изброя или общия получен брутен/нетен дивидент трябва да напиша в ГДД?

    Напиши коментар:


  • needtoknowmore
    replied
    Първоначално изпратено от конфуций Разгледай мнение

    Не е важно дали компанията е европейска, а да се търгува ЕС борса. Може да търгуваш и американски компании във Франкфурт. Тогава не дължиш данъци върху капиталовата печалба.
    Спадат ли ЕТФ-те в тази графа също?

    Напиши коментар:


  • ceneto
    replied
    Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение

    Какво означава информативно деклариране?
    А капиталовата печалба на ЕС компании облага ли се с данъци?
    имам в предвид,че просто отбелязваш какви дивиденти си получил и колко данък си платил(са ти взели при източника), без да дължиш нищо -тоест въпреки че не дължиш данък трябва да ги впишеш, тука има един колега императора той има друга теория по-въпроса

    Напиши коментар:

Working...
X