IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • А другото нека да искарам 50 000лв за една година пък ще им платя рекета ако ще и максимума от 5000лева да е въпроса е че ако това стане вече ще трябва да съм си намерил счетоводител понеже ония тъпаци ще ме регистрират служебно.
    Ето какво казват от Елана http://www.elana.net/bg/trading-news...mi-dohodi.html и те не са наясно с данъците които трябва да плащат физическите лица тук евробюрократите биха могли да ги принудят да са наясно но нали ни мислят "доброто".

    Подлежи ли трейдърът – физическо лице, на регистрация по ДДС, ако достигне определения от закона оборот?

    По принцип, законът за ДДС не прави разлика между физически и юридически лица – ако се достигне оборот над 50 000 лв. в рамките на 12 месеца, значи лицето трябва да се регистрира по ДДС. Оборотът от сделки с финансови инструменти, макар да е освободен от ДДС, формира оборот за регистрация по ДДС. НАП няма, грубо казано, „полза“ от такива регистрирани по ДДС лица, тъй като те не начисляват и респективно не внасят ДДС в бюджета. Да обърнем внимание и на факта, че регистрирано по ДДС физическо лице, няма право и на данъчен кредит за закупените от него стоки и услуги, когато последните касаят дейността по търговия с финансови инструменти.
    http://www.proflashgame.com

    Коментар


    • Това ти да внасяш ДДС-то доколкото знам е само за фирми и то ако е фирма в ЕС от една държава която работи с фирма от ЕС в друга държава
      http://www.proflashgame.com

      Коментар


      • В никакъв случай не трябва да приравняваш двете дейности, защото се несравними от гл. точка режима на ДДС. Едната е облагаема, другата е освободена. Но дори и облагаемата, рекламната услуга, не включва задължително регистрация по ДДС на всеки като получател на услугата. Ключовата дума е в чл.3 ал.1 - лице, което извършва независима икономическа дейност. Ако например един политик иска да си купи реклама във Фейсбук за кампанията си, или пък аз искам да си правя популярност като физическо лице, за да си "начеша" егото, просто фирмата предоставяща услугата ще ми начисли ДДС. За да те регистира някой като получател на услуги, първо трябва да докаже, че получаваната услуга е облагаема /това, просто на всички става ясно, че не е/, и ако го докаже, че след това ти извършваш независима икономическа дейност. Освен това трябва да е в ЕС. Без да те познавам, но съдейки от останалите ти постове, мисля, че имаш потенциал ако преодолееш страха си и да правиш пари на тия пазари. Използвай пазара, че вече е близо до кошмарите, заради предстоящите в САЩ избори.
        Last edited by Intern-trader; 01.04.2019, 09:28.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
          ти го плащаш, но ти го начислява посредника, а ти не си го самоначисляваш.
          Ако е така би било чудесно. Но не съм убеден, че става така.

          Помисли защо когато си купиш реклама от Facebook или Google (AdWords), което става през ирландските им фирми, си длъжен да си самоначислиш и внесеш ДДС-то, а не доставчика на услугата.

          Според теб защо като плащаш услуга на Google Ireland трябва да си самоначисляваш и внасяш ДДС-то (и възниква задължение за регистрация по ЗДДС), а когато плащаш за услуга на ИП - това не е така?

          Инвестиционният посредник не начислява и не удържа ДДС върху месечната такса. Така казаха, питал съм ги. Следователно или не се дължи ДДС, или се дължи от получателя на услугата.
          Last edited by vstoykov; 31.03.2019, 21:07.
          Два прости метода за легално намаляване на данъците

          Коментар


          • Валентине, след всички тия писма, тълкувания, отговори на твои писма, откъде накъде пак говориш за регистрация и риск за такава за ДДС (прочел съм всичко приложено и от теб). Задал си въпросите си толкова абсурдно, че са ти отговорили по същия начин и после се чудиш защо не става ясно. Няма хипотеза ти да се регистрираш точно на това основание като ползувател на услуги. За таксите ако случайно по съответното законодателство таксите са облагаеми с ДДС, данъка следва да се начисли от посредника, не е от теб. Дори и да се приеме че достъпа да информация в платформата не е финансова, а информационна услуга и е облагаема по ДДС, то ти го плащаш, но ти го начислява посредника, а ти не си го самоначисляваш.
            Направи си ако не си го направил акаунт и се наслаждавай на тръпката и резултатите си. Оставам с впечатление, че следиш доста внимателно пазарите, правиш добри изводи, не си губи времето и нервите в такива безсмислени дилеми. Но ако си търсиш оправдание да не го правиш, твоя воля. Само, че, не се опитвай да отказваш и разубеждаваш всички останали.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

              нема такава опасност
              Човекът го е казал, ако си немате работа занимайте се с декларации

              Коментар


              • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
                Единствения начин да те хванат кърлежите в момента е да направиш печалба над 50 000лв при Български инвестиционен посредник. 50 000 не са чак толкова голяма сума и за това е интересно да се знае какво искат кърлежите. А тези които са ги регистрирали по ДДС всяка сделка ли пращат на счетоводителя ако е така успех с намирането на счетоводител който знае що то е продажба на късо на акции и продажба на късо на опции .
                Регистрацията по ЗДДС става при оборот 50 000 лева, не печалба.

                Ако например търгуваш на маржин - още с първата продажба достигаш оборота за регистрация (или ако търгуваш с по-малки суми - след няколко сделки).

                В ДДС декларацията, която се подава месечно се вписва всяка продажба на финансов актив. Отделно се подава и годишна данъчна декларация като всяка продажба се пише на отделен ред като се смята цената на придобиване и продажната цена в лева по фиксинга на БНБ към съответната дата.

                Няма проблем да си намериш счетоводител, който да го прави.

                Това да не си декларираш сделките, направени чрез ИП и да си мислиш, че ще минеш капките, ако печалбата ти е под 50 000 лева е изключително наивно, не знам кой те излъга.

                А положението при ползване на чуждестранен ИП е безумно - самите НАП не могат да кажат ясно трябва ли да подадеш заявление за регистрация (в 7 дневен срок преди датата на първата платена такса) и да начисляваш/плащаш ДДС върху разходите си за такси. Не е нормално... всъщност нормално е (по българските стандарти), но не е правилно да има закони, които не е много ясно точно как се тълкуват и самите органи, които трябва да следят за спазването им не им са ясни нещата.

                Обърни внимание, че си длъжен да се регистрираш по ДДС, независимо дали имаш или не печалба.

                Евентуалното ДДС, което ще начислиш върху разходите за такси е по-малко от на разходите ти по счетоводно обслужване и регистрация по ЗДДС.

                Примерно ако на година имаш $10 месечни такси и 40 евро комисионни и трябва да плащаш ДДС върху тези разходи - това са 20 лева. (Тези 20 лева трябва да ги внесеш с банков превод - хоп, банкова таксичка.)

                Разходите на държавата във връзка с това са повече от 20 лева, защото служител на НАП трябва да ти обработи документите за регистрация по ЗДДС, да ти поиска извлечения от банкови сметки, да ги прегледа и т.н. Отделно ти имаш разходи за счетоводител, които са повече от 20 лева.

                В крайна сметка излиза, че по бюрокрацията за 20 лева ДДС трябва да се направят разходи от теб и от държавата в размер много повече от 20 лева.

                Освен това не съм убеден, че изобщо някакво ДДС ще се дължи или ако се дължи то няма да е върху комисионните, а само върху месечните такси (ако има и абонамент за цени - може и върху тях, но е спорно).

                Законът сега принуждава потребителите на ИП в чужбина, ако искат да са сигурни, че няма да нарушат закона за ДДС (или да ги глобят, въпреки че не нарушават закона, защото НАП не го тълкува правилно), да се регистрират по чл 97а.

                Интересното е, че ако ползваш чужд ИП и не плащаш никакви такси (те са включени в спреда) нямаш основание да се регистрираш по ЗДДС дори и да надвишиш продажби от 50 000 лева. Защото продажбите в чужбина не участват във формирането на оборота за регистрация.

                За съжаление, изгодните инвестиционни посредници (като Interactive brokers) не включват таксите си в спреда и имат месечни такси, които не е ясно (НАП не дават категоричен отговор) дали не се облагат с ДДС дължимо от получателя на услугата (клиента на ИП).
                Last edited by vstoykov; 30.03.2019, 17:09.
                Два прости метода за легално намаляване на данъците

                Коментар


                • Какво е важно да знаем, ако решим да търгуваме с акции на световните борси

                  https://m.economy.bg/featured/view/3...XJ0NEE7P5imoE8

                  Коментар


                  • Единствения начин да те хванат кърлежите в момента е да направиш печалба над 50 000лв при Български инвестиционен посредник. 50 000 не са чак толкова голяма сума и за това е интересно да се знае какво искат кърлежите. А тези които са ги регистрирали по ДДС всяка сделка ли пращат на счетоводителя ако е така успех с намирането на счетоводител който знае що то е продажба на късо на акции и продажба на късо на опции .
                    http://www.proflashgame.com

                    Коментар


                    • След като им обясних, че въпросите се отнасят за мен, в качеството ми на евентуален клиент на ИП, ми отговориха.

                      На въпросите дали таксите и комисионните, които клиентът плаща на инвестиционния посредник са съпътстваща доставка или не (и затова възниква задължение за регистрация по чл. 97а преди плащането им или не възниква такава) не получих ясен отговор:

                      1. "Най-общо, съпътстваща е тази доставка, която от гледна точка на получателя няма самостоятелно значение и същият не би сключил сделката, за да придобие самостоятелно предмета на тази доставка, а тя се явява необходимост, допълнение или повишаваща качеството добавка към другия, основен предмет на доставката."
                      2. "Но дори една доставка да не представлява самостоятелна ценност и цел за клиента, в случай че делът ѝ в общата цена е съществен, то същата следва да има самостоятелно данъчно третиране и за целите на ДДС ще са налице две или повече отделни доставки."
                      3. "Когато са определени отделни цени на доставките, те не следва да се определят като основна и съпътстваща."
                      Например, таксата по сделките е съпътстваща доставка според точка 1 (няма самостоятелно значение) и според точка 2 (делът ѝ не е съществен, ако приемем че 0,1% не е съществен дял).

                      Обаче не следва да се определя като съпътстваща според точка 3, защото са определени отделни цени (ясно е колко е таксата по сделката).

                      Месечната такса се плаща за ползване на платформата. От моя гледна точка няма самостоятелно значение, защото без да плащам месечната такса няма как да правя сделки чрез този ИП. И няма смисъл да плащам месечна такса, ако нямам намерение да ползвам платформата за сделки.

                      Но някой друг би могъл да я плаща за да може да се абонира за цени в реално време, а да търгува с друга платформа. Освен това месечната такса е определена (в тарифата пише колко е) и според точка 3 не би трябвало да се разглежда като съпътстваща доставка.

                      НАП не се ангажира с категорично становище относно характера на предоставените посреднически услуги, свързани с договарянето на покупко-продажбата на финансови активи и ползването на електронната платформа, доколкото към запитването не е представен договор или други документи. Конкретна преценка може да бъде извършена в рамките на ревизионно производство, съобразявайки всички относими към доставките факти и обстоятелства.

                      Ако услугите попадат в обхвата на чл.40 от ЗДДС, същите биха имали характер на освободена доставка, за която не възниква задължение за начисляване на ДДС по реда на чл.82, ал.2, т.3 от ЗДДС и регистрация за получени услуги по реда на чл.97а, ал.1 от ЗДДС.
                      След като НАП не може да определи дали плащането на таксите и комисионните води или не до задължение за регистрация по ЗДДС и начисляване на ДДС, как се очаква данъкоплатците да определят това?

                      На по-интересните въпроси не получих конкретен отговор, а общи приказки и препратка към отговори на подобни въпроси.

                      В отговор с изходящ №24-37-8/27.05.2015 прочетох:

                      Следва да се има предвид, че при формиране на оборота за задължителна регистрация се включват само доставките с място на изпълнение на територията на страната.
                      Тоест, ако нямаше такси и комисионни, ползването на ИП в друга държава (за сделки с финансови инструменти) нямаше да води до задължение за регистрация по ЗДДС, независимо от реализирания оборот от продажби, защото той не се участва при формиране на оборота за задължителна регистрация.

                      От изпратените отговори на въпроси става ясно, че НАП продължава практиката да регистрира по ЗДДС клиенти на инвестиционни посредници в България, които са реализирали оборот от продажба на финансови инструменти над прага за регистрация.

                      Изтегляне на документите от Google Drive.
                      Last edited by vstoykov; 29.03.2019, 17:49.
                      Два прости метода за легално намаляване на данъците

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

                        нема такава опасност
                        тва видело го бех пуснал и в коментаритe за златото, защо е нужно то като такова и ей човекот обяснява за малоумни т.е. за такива кат мене, кво що стааа в държавата на икономическо ниво .т.е що сме бедни от де идва проблема и т.н., затова аз данъци на НАПове и кви ли не не даааам, парите ше си седат при Мюфтията в Метрополията кат ше е гарга то поне да е рошава и парите да са при главния крадец т.е. издателя на парите .....

                        2/4. А сега накъде? Светозар Съев

                        Last edited by michaelis12; 26.03.2019, 11:18.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнение

                          по мое мнение никой не подава, но вслучай на опасност кат тресне некой милион т.е. 6-ца от тотото та да знае кво да прай, разбирам народа щот и аз бих напрайл същото, но аз с личен пример седех две години къси и замалко, налапал го до гърло, да се задавим с него, тва лете срещу мене с 1000 точки и по неква дива случайност излезнах тука дет беха турболенциите да се освестим малко и данъци да подавам, тия нормални ли са кви са ?! ......

                          а само да попитам данъчните ше ми върнат ли 20% (не знам какъв е данъка за опциите) или колкот е там от загубите, щот мога да им подам и тия декларации и формуляри ?? .....
                          нема такава опасност

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
                            А иначе все още мизерниците от НАП нямат достъп до информацията иначе с удоволствие биха стажнили живота на всеки. Но нещата все повече се затягат овшорките вече не вършат особена работа след като приеха автоматичния данъчен обмен. Да не забравяме че паразитите друсаха хоро за 1.5лв .
                            кой щи пусне некви си НАП от периферия на колонията до информация на борсата в Метрополията в Сашш ??? ..... ) Ти луда ли е, аз ги питах дали пращат нещо до ЕС като информация и те казаха, че тва не е техен проблем да се опрааме ние с некви си данъци .... Те до Швабия не пускат той за НАП говори .... FATCA матка и накрая патка .... ) НАПа просто нема думата и ше разчита на тва коет му се даде, ако му се даде нещо - толкоз, ние не прайме измами кат Цветанчо и оная гърбавата с апартаменти ..... ))

                            Коментар


                            • А иначе все още мизерниците от НАП нямат достъп до информацията иначе с удоволствие биха стажнили живота на всеки. Но нещата все повече се затягат овшорките вече не вършат особена работа след като приеха автоматичния данъчен обмен. Да не забравяме че паразитите друсаха хоро за 1.5лв .
                              http://www.proflashgame.com

                              Коментар


                              • И още нещо за ADR-рите за държава на платец на дохода от дивидент какво се пише. Може би мястото където е седалището на компанията. Например Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. https://finance.yahoo.com/quote/TKC е Турска компания но се търгува в Турция и САЩ. По пътя на логиката би трябвало да се пише платец на дохода от Турция въпреки че акциите са купени през Щатска борса. Да не говорим за манджата от приложението за притежателите на акции където искат брой и местна валута. Една акция на Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. купена от NYSE се равнява на 2.5 акции купени от Истанбулската борса. Друг интересен случей е Газпром който който се търгува в Москва и Лондон но в Лондон се търгува в долари.
                                http://www.proflashgame.com

                                Коментар

                                Working...
                                X