IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В закона няма ясни критерии за разграничение кога покупката и продажба на акции е търговска дейност по занятие и кога не е.

    Онези неща за основната дейност се отнасят само за ЗДДС, нямат нищо общо с това дали дейността се разглежда като търговска дейност по занятие или не (за целите на облагането на доходите с данък 15%).
    Last edited by vstoykov; 28.04.2020, 15:43.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

    Коментар


    • Дори и да го е върнал някой с хартиена декларация, това, не означава, че е прав. Това е мястото на деклариране на доходи от акции, в страната и чужбина на местни лица, дори и в указанията го пише изрично. Просто има малка промяна във формата на деклариране. Като за страната, тук се декларират доходите само от сделки на нерегулиран пазар. Останалите, вкл. и при търговия с Xetra на европейския пазар, могат да се посочат като доход в приложение 13, но това са необлагаеми. Вече посредниците декларират, ако има доходи над 5000 лева, но като необлагаеми, защото са сделки на регулирания пазар.
      За опасенията за третиране на тези доходи като търговска дейност, няма такава хипотеза ако това не е единствената дейност на лицето и не представлява нещо различно от управление на инвестиционния портфейл. Както никой не може да каже, че правиш финансови сделки като занятие за това, че си правиш депозити или купуваш ДЦК, така и в този случай. Някакъв малък шанс има ако това е единственото занимание, няма други дейности и доходи, но дори и тогава, водещата стартова хипотеза е, че това не е дейност по занятие, а обичайно управление на портфейл.
      Дори и това да стане, никой няма да приеме автоматично, че ти е трябвало за тази дейност да се регистрираш като ЕТ и да плащаш автоматично 15%. Такава дейност може да извършва и физическо лице, напр. инвеститор, което да се третира като самозаето лице и отново да бъде облагаемо като физическо лице с 10%. За да бъде третирано физическо лице със свободна професия като ЕТ, то трябва да е избрало облагаемия режим, приравнен към този на ЕТ, а това става с декларация от лицето, а не служебно от НАП.

      За хората, които искат и са приели да инвестират в акции, има възможности; за хората, които не искат или имат страхове, има само оправдания за бездействието си.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
        Няма никакъв проблем
        Докато не разберем какво е искал да каже авторът е рано да се твърди това. Не че не може да се твърди това, винаги може да го твърдим, въпросът е как точно са му отказали. (Притеснява ме хипотезата за търговската дейност без регистрация като едноличен търговец.)

        sirFaith не каза дали са му отказали при опит да подаде хартиена декларация на гише или са му отказали подадена по електронен път декларация. Не казва и на какво основание са му отказали, какво съобщение за грешка е получил.

        Ако са му отказали на гише - най-добре да подава по електронен път, там го няма субективния фактор. После ако има нещо ще го накарат да я подаде пак, но ще има подадена декларация с входящ номер и не могат да кажат, че не е подал декларацията в срок.

        Който няма ПИК код да си вземе да има, че иначе трябва да се логва с електронен подпис (ПИК кодът е безплатен, взимаш го веднъж и няма срок на валидност като електронния подпис).
        Два прости метода за легално намаляване на данъците

        Коментар


        • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
          Имам следното питане ... Миналата година IB беше в приложение 5 .. НАП го приеха , всичко точно ... тая година .. пак го изтипосах с приложение 5 и отказаха да го приемат ??? някой друг с сходни проблеми ?
          Няма никакъв проблем, въвеждаш в таблица 2 с код 508 сделка по сделка. При необходимост, добавят се нови редове, няма проблеми за 50 и повече реда. Описва се дата на прехвърлянето /продажба, продажна цена /обща стойност/, цена на придобиване /обща стойност при придобиване/ и се изчислява резултата. Има доста хамалогия, но това е. Разбира се трябва да се прикачи евентуалния отчет от ИБ, както и някакви разчети, аз правя таблица от които се виждат сделките, ВК в деня на придобиване и продажба, общия резултат.
          Не забравяйте и в приложение 8, таблица 1 да се впишат притежаваните акции в чужбина. Описват се всички акции, дори и необлагаемите на европейски регулиран пазар.
          А в част ІV на същото приложение се описват дивидентите и удържания данък. Тъй като данъка е по-висок от българския, данък не се възстановява, не се и начислява нов данък. ИБ изпращам документ за удържания данък, който също се прикачва. Не е необходим превод или каквото и да било, работните справки ги прикачвате, точно и затова ги подписвате като документи, поясняващи декларираните стойности.
          Тук много ви плащат, че трябва да се осигури легализиран превод, няма такова нещо, справката на ИБ показва сделки, дати, резултат в долари, в работната таблица си правите разчети и по съответния валутен курс, вижда се кое и защо сте посочили в приложение 5 като приход и разход.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от sirFaith Разгледай мнение
            Имам следното питане ... Миналата година IB беше в приложение 5 .. НАП го приеха , всичко точно ... тая година .. пак го изтипосах с приложение 5 и отказаха да го приемат ??? някой друг с сходни проблеми ?
            Колко реда беше миналата година и колко реда е сега?

            Как така отказват да го приемат? Да не би да ходиш на гише да подаваш на хартия?

            Като подадеш декларацията по електронен път (с ПИК код се логваш и попълваш електронно, не на PDF) би трябвало да я приемат.

            Имам една хипотеза - решили са, че извършваш търговска дейност по занятие без да си регистриран като едноличен търговец. И сделките са не обикновени продажби на финансови активи от физическо лице, а търговски сделки от нерегистрирано като едноличен търговец физическо лице, което извършва търговска дейност по занятие без регистрация. Тогава попълваш таблицата за едноличните търговци и плащаш 15% данък вместо 10%. Но може и по съвсем друга причина да не ти приемат декларацията.

            Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции

            Казаха ли защо?


            * * *
            Според мен когато дължимият данък е малък трябва да се декларира, защото не си струва заради малка сума да се плащат големи глоби.

            Ако имате огромни суми тогава може да мислите как да не плащате данъци. Само богатите хора могат да си позволят да не плащат данъци и да минат между капките.

            Първоначално изпратено от v0id7 Разгледай мнение
            Здравейте,
            Ако имам capital gains от ETFs domiciled в Европа, трябва ли да ги декларирам като доход (макар и необлагаем) в годишната данъчна декларация, или не е необходимо дори да ги споменавам?
            Намерих подобен въпрос по-рано в този форум, но не намерих еднозначен отговор.
            Продажбата им не се декларира, защото не се облагат с данък върху печалбата.

            Дивидентите (ако има) обаче се декларират. И се плаща данък 5% върху брутната сума, освен в случаите когато е удържан данък от емитента и има СИДДО - но най-вероятно не е това случаят (би трябвало да са ги направили в държава, където не се удържа данък дивидент или изобщо не изплащат дивиденти за да не се занимават клиентите с декларирането на дивиденти).

            Дали се декларира притежанието на дяловете зависи от това как тълкувате закона. За различните териториални дирекции на НАП има различни (противоречащи) инструкции. Декларирането на притежанието няма връзка с това дали се дължи данък или не, както няма връзка и с това дали има печалба или не, дали има продажба или не. Декларира ли се притежаването на дялове от ETF (борсово търгувани фондове)?

            Преди да решите да питате НАП за нещо помислете над това:

            ... колкото повече ровиш и питаш в НАП за такива неща, толкова по-голяма е вероятността да те проверят. Служител на НАП ми го е казвал.
            Last edited by vstoykov; 27.04.2020, 18:05.
            Два прости метода за легално намаляване на данъците

            Коментар


            • Имам следното питане ... Миналата година IB беше в приложение 5 .. НАП го приеха , всичко точно ... тая година .. пак го изтипосах с приложение 5 и отказаха да го приемат ??? някой друг с сходни проблеми ? ...


              П>С>
              Така да не става спекулации .... официалния отговор от НАП е както си знаем - търговия от акции се попълва в приложение 5 ..... аз подадох хартиена бланка в малък областен град и явно момичето на гишето не беше напред с материала .. и беше 30 Април и явно не и се занимаваше в последния момент ... всичко е подадено и платено, така че се извинянвам за безпокойството .... другата година електронно - за да не се занимава човек пак с глупости ....
              Last edited by sirFaith; 26.05.2020, 12:45.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

                Викаш ако дохода е малък да се укрива ,ама ако е голям не е желателно
                Данъци трябва да се плащат, нямам друго мнение по този въпрос, но в някои ситуации имам чувството че каруцата изпреварва магарето. Според мен на такова ниво ни е законодателството все още... С ниско качество, недообмослено, не ефикасно, пълно с празноти, на места толкова общо написано че трябва да се тълкува постоянно, и се тълкува както на НАП е удобно. Много ще се очудя ако съществува среден или голям бизнес в държавата който да спазва всеки закон, за някой фризьорски салон или магазин за калъфи може и да е възможно но за по-сложен бизнес едва ли. Така, да се върнем към темата. Interactive изпраща ли данъчна декларация за всеки клиент до НАП(Но то тогава и Бенчмарк трябва да пращат), понеже ако не го прави единствения начин НАП да се усъмнят е ако получаваш големи суми по банковата си сметка, т.е. както казах, ако печалбата е по-сериозна - 5 цифрена, тогава е препоръчително да се подаде декларация.
                Last edited by Shadow1; 06.04.2020, 22:17.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от v0id7 Разгледай мнение
                  Здравейте,
                  Ако имам capital gains от ETFs domiciled в Европа, трябва ли да ги декларирам като доход (макар и необлагаем) в годишната данъчна декларация, или не е необходимо дори да ги споменавам?
                  Намерих подобен въпрос по-рано в този форум, но не намерих еднозначен отговор.
                  Трябва. Освен това трябва и всяка година да пишеш, че ги притежаваш още преди да си ги продал.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
                    Не съм чел цялата тема но каквото прочетох беше голямо разтягане на локуми. Започната е с въпрос за данък върху печалба от 4$. Според моя опит отговора е, че не трябва да се занимава. Аз съм ползвал Бенчмарк и опита ми до момента показва че за годишни печалби до 5000$ не е нужно да се прави каквото и дае. През 2014 за пръв път излязах на годишна печалба, беше малко над 2000$ и нищо не съм подавал, то за такива дребни суми е загуба на време да се занимава човек с българската бюрокрация, и както излиза няма и нужда. Но за големи печалби съм длъжен да посъветвам всеки който успее да ги достигне да си плати данъка, не защото може да го хванат, а защото така е правилно.
                    Викаш ако дохода е малък да се укрива ,ама ако е голям не е желателно

                    Коментар


                    • Мъка, мъка

                      Коментар


                      • Здравейте,
                        Ако имам capital gains от ETFs domiciled в Европа, трябва ли да ги декларирам като доход (макар и необлагаем) в годишната данъчна декларация, или не е необходимо дори да ги споменавам?
                        Намерих подобен въпрос по-рано в този форум, но не намерих еднозначен отговор.
                        Last edited by v0id7; 28.03.2020, 17:43.

                        Коментар


                        • Не съм чел цялата тема но каквото прочетох беше голямо разтягане на локуми. Започната е с въпрос за данък върху печалба от 4$. Според моя опит отговора е, че не трябва да се занимава. Аз съм ползвал Бенчмарк и опита ми до момента показва че за годишни печалби до 5000$ не е нужно да се прави каквото и дае. През 2014 за пръв път излязах на годишна печалба, беше малко над 2000$ и нищо не съм подавал, то за такива дребни суми е загуба на време да се занимава човек с българската бюрокрация, и както излиза няма и нужда. Но за големи печалби съм длъжен да посъветвам всеки който успее да ги достигне да си плати данъка, не защото може да го хванат, а защото така е правилно.
                          Last edited by Shadow1; 13.11.2019, 13:02.

                          Коментар


                          • Някой знае ли как се облага дохода от американски corporate bonds през ИБ? Дали е 10% като при дивидентите или минава по друг параграф и дали дължа нещо и тук?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
                              Какво излиза, всички клиенти на Елана ли са с еднаква сметка 32870 (според извл.Inter) A платформите май са правени от Бенчмарк, понеже има останали файлове с такива разширения-BencMarkTraderStaticWorkplaceTemplate
                              Това какво общо има с Interactive Brokers?

                              Коментар


                              • Какво излиза, всички клиенти на Елана ли са с еднаква сметка 32870 (според извл.Inter) A платформите май са правени от Бенчмарк, понеже има останали файлове с такива разширения-BencMarkTraderStaticWorkplaceTemplate

                                Коментар

                                Working...
                                X