IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно данъчно облагане при търговия с акции през Interactive Brokers

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В данъчното законодателство се извежда, че разхода се определя като документално доказана цена на придобиване на актива (а не покупната цена), в случая на акцията. Дефинирането на правилата за оценката на всички активи и пасиви се извеждат в Закона за счетоводството. Те не са само за юридическите лица, а определят правилата за това какво се включва в цената на придобиване на всеки актив и се отнасят за всеки. Законът за счетоводството определя "цена на придобиване" като покупна цена плюс всички разходи по привеждане на актива във вид, готов за използване. Покупната цена на акцията съдържа цената, по която е закупена акцията и всички разходи, свързани с прехвърлянето на акцията. Всичко това не подлежи на каквото и да било оспорване, комисионната е разход, конкретно свързан със сделката за придобиване. Не случайно, всички притежавани акции се показват в платформите на база на покупна цена+ комисионна, а при отчетите за продажби и отчетите на Interactive Brokers се изваждат и участват при определяне на финансовия резултат.
    Въпросът е принципен, не става дума за сериозен разход, не разбирам защо при документално доказан резултат в отчета от инвестиционния посредник, определен като разлика на продажна цена (минус комисионната за продажбата) и документално доказана цена на придобиване /покупна цена и комисионната, свързана с тази конкретна сделка/ някой иска да я преизчислява, само защото се страхува от прочита на данъчните.
    Не се подвеждайте, не пише покупна цена, а пише цена на придобиване, което е точно и ясно покупната плюс разходите. Разбира се, всеки има правото да решава сам, но има фундаментални принципни неща. За мен тук просто няма никаква дилема. Аз съм си направил декларацията точно по този начин, документалния ми финансов резултат в долари напълно съвпада с определения в Интерактив брокърс, а в лева е на база на валутния курс, коректно приложен в деня на продажбата и акциите ги изписвам по първа входяща, първа изходяща, т.е. валутен курс в деня на покупка като изписвам последователно най-старите си акции и това напълно съвпада с данъчното законодателство и с начина на обявяване на резултата от брокера. Разбира се, ако някой предпочита предпазливостта, никой няма да ви коригира и преизчисли като ви намали финансовия резултат, но просто декларацията няма да е вярна.
    Last edited by Intern-trader; 11.02.2019, 10:19.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
      Питах брокера ми от Елана казаха ми че комисионните си ги приспадаш и не плащаш данъци за тях.
      Това важи само за юридически лица и за еднолични търговци. В закона (ЗДДФЛ) ясно е описано, че може да ти се приспадне като разход само "цената на придобиване на финансовия актив" .

      Правилно казва Иван Давидов:


      Първоначално изпратено от Иван Давидов Разгледай мнение

      Ванка, няма такова нещо. Виж, ако имаш фирма, тогава е друго, но комисионните минават като фирмен разход, а не като спред по сделките. При физическите лица няма такива неща.

      Ето го точния текст в закона:


      3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
      (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.



      Въпросът за регистрацията по ЗДДС е сложен.

      Мен ме бяха регистрирали, въпреки че може би не трябваше. Тогава не ми бяха ясни нещата, и служителят на НАП също не беше запознат с онова изключение, което позволява да бъде отказана регистрация.

      НАП имат един документ, където тълкуват този въпрос (по-рано в тази тема писах, потърсете го). При подаване на заявлението за регистрация по ЗДДС когато натрупате съответния оборот следва на отделен лист да им обясните това (цитирате техния документ) и ако имате късмет ще ви откажат регистрация.

      Ако ми се налага пак да подавам заявление за регистрация по ЗДДС бих поискал да ми откажат като се обоснова с техния документ и твърдя, че продажбите ми са "обикновено управление на портфейлна инвестиция".

      Не мисля, че е разумно да се рискува да не се подава заявление за регистрация по ЗДДС.

      "ОСОБЕНОСТИ ПРИ ОБЛАГАНЕТО С ДДС ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОХОДИ ОТ ЦЕННИ КНИЖА И КАПИТАЛ"

      Приходи от ценни книжа и капитали извън обхвата на ДДС:
      "1.Операциите, представляващи обикновено придобиване или продажба на дялово участие, когато нямат за цел използването на имуществото за получаване на редовен приход.
      2. Операции по обикновено придобиване и продажба на други търгуеми ценни книжа, което се счита за обикновено управление на портфейлна инвестиция, както това би направило частно лице.
      ...
      Обемът на продажбата на акции или търгуеми ценни книжа и прибягването на специализирани консултантски услуги не могат да служат за разграничителен критерий.

      Само когато операциите по придобиване и продажба на ценни книжа се осъществяват в рамките на упражняваната търговска дейност по сделки с ценни книжа, това представлява реална икономическа дейност, попадаща в обхвата на ДДС."
      Last edited by vstoykov; 10.02.2019, 15:01.
      Два прости метода за легално намаляване на данъците

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение

        Марина, документалната обоснованост и изричното наличие на документ не може да е определящо. Ако е така, не може да си приспаднем и цената на придобиване, защото и за нея нямаме друг документ, освен генерирания от системата отчет, а да не коментираме, че нямаме и друг документ за продажбата. Всичко излиза в отчета, трябва коректно да използваме валутния курс и да определяме цената на придобиване на акциите по реда на закупуване / а не да си нагласяме както ни е изгодно/ или само по невъзможност, по средни цени.
        Така е, прав си. Ние не мислим различно. Не трябва да бъркаме чл. 10 от ЗКПО ( документална обоснованост) , който се отнася за фирми, със закона за данъка върху доходите на физическите лица, които физически лица 1) не водят счетоводство и 2 ) не винаги пазят документи.

        Документите са за доказване на сделката в случай на ревизия на физическото лице. Защо ? Ами защото според ДОПК не знам си кой там член ( не ми се рови, признавам си) ревизираното лице следва да докаже изгодните факти и обстоятелства , от които черпи правата си (препразказвам по памнет). В конкретния случай по-изгодните факти са : по- висока цена на придобиване; цена на продажба, намалена с таксите на брокера и прочее. Именно по тази причина аз бих заела сигурна позиция и бих декларирала точно онова, което ми е написано в документа или в електронното извлечение Не си струва за 15-20 долара да ми преизчисляват годоишен резултат и да ми създават неприятности

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнение

          Зависи какво ти пише в документите. Декларираш точно това, което ти е описано Ако нямаш документ, а само електронно можеш да вадиш информциация за сделките, ( според мен) не можеш да приспадаш комисионните.
          Марина, документалната обоснованост и изричното наличие на документ не може да е определящо. Ако е така, не може да си приспаднем и цената на придобиване, защото и за нея нямаме друг документ, освен генерирания от системата отчет, а да не коментираме, че нямаме и друг документ за продажбата. Всичко излиза в отчета, трябва коректно да използваме валутния курс и да определяме цената на придобиване на акциите по реда на закупуване / а не да си нагласяме както ни е изгодно/ или само по невъзможност, по средни цени.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Marina Muchakova Разгледай мнение

            В годишната декларация по чл 50 от ЗДДФЛ попълваш приложение 5, таблица 2 от приложението. В него посочваш датата на прехвърляне и цените на продажба и на придобиване. В декларацията не е предвидено поле за приспадане на разходи ( примерно 10% , както е при наемите). С това се надявам да съм отговорила на въпроса ти. Съответно от посредника си ( надявам се ) получаваш документ за положителния резултат от сделката след като си е удържал таксите , така че да можеш да ги махнеш при определяне на печалбата си
            Страхотна си, мерси много!

            Коментар


            • Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба .........
              (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
              (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

              За комисионната при придобиването, няма спор, че влиза в цената на придобиване, тя е и документално доказана по смисъла на ЗДДФЛ, Интерактив брокърс я включва в отчетната стойност на акциите. При продажбата също, печалбата от конкретната сделка е приходите по ПЦ минус отчетната стойност /цената на придобиване, вкл. комисионните, конкретно свързани с покупката/ минус комисионната /намалението на приходите, удържано от брокера/. За мен няма спор, няма риск, при проверка и ревизия така определената печалба или загуба се засича напълно с изведената от Интерактив брокърс реализирана печалба/загуба.

              Не зная какво те притеснява, ето включвам пример от Interactive Brokers, всичко се вижда точно и ясно. Приходите ще се преизчислят по ВК от 9 март, разходите от датите на придобиване. Финансовия резултат в долари не подлежи на съмнение, доказан е с извлечението от ИБ. Приемам, че подхождаш предпазливо, на за мен няма спор и риск както за включване на комисионната при продажбата /твоята продажна цена е цена минус удържана комисионна/, както и при покупка /тя е компонент на цената на придобиване/. За да няма подвеждане, обаче, няма да си изваждаме всички комисионни, а само комисионните, участващи при сделките, които сме направили.
              Прикачвам нещо, не зная дали се вижда.


              Click image for larger version

Name:	Primer IB.png
Views:	2
Size:	7.4 КБ
ID:	3440497
              Attached Files

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                АЗ да попитам , как се тълкува това , комисионите , примерно лихвите по заемни средства при използването на лост или плащането на обратни девиденти ако си на къси позиции не са ли вид загуби по време на търговия. на всяка сделка..

                Текста не конкретизира , кои загуби се приспадат. и кои не.
                Има разлика между загуби и разходи. Комисионните са ти разход. Лихвите, които плащаш, са ти разход. Загуба е, когато имаш затворена позиция ("купуваш => продаваш" или при къси "продаваш => купуваш") и от маневрата излизаш под нулата. Ей това ти е загуба.

                Ако си фирма, можеш да си приспаднеш натрупаните разходи (комисионни, платени лихви и т.н.) от общата фирмена печалба, но при физически лица подобни маневри не съществуват.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
                  Прилагам извадка от Наръчника за облагане на доходите за ФЛ за 2018 г. и конкретните уточнения
                  Фиш II.III.10 Фиш II.III.11 Облагаем доход от прехвърляне на права или имущество
                  Годишна данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество
                  Реализираната печалба/загуба за всяка сделка от продажба на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.
                  Облагаемият доход от продажба или замяна
                  на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.


                  Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
                  ВНИМАНИЕ! При продажба или замяна на финансов актив, доходът се смята за придобит към датата на прехвърлянето на финансовия актив. (Виж фиш І.6)

                  Тъй като става дума за Интерактив Брокърс, в отчета за годината, в реализирани печалби и загуби се дава доста добре информацията за всички сделки по продажбата, по акции и дати, като в печалба/загуба се приспада комисионната при продажбата, от там се извежда датата на продажбата, а изписването става по FIFO -т.е. по реда на покупките, точно както трябва да бъдат декларирани. В цената на придобиване се включва и комисионната за конкретната сделка, а разходите трябва да са покупната цена /ако има няколко покупки, Интерактив брокърс много коректно ги дава по реда на купуване/. Конкретно в примера горе, комисионната при купуването се включва в цената на придобиване, а при продажбата също се изважда, като вид разход/загуба по данъчните формулировки. Приход 1005 долара, разход 1020 долара. Но от това не следва автоматично, че си на загуба. Всички тия сметки трябва да се остойностят в лева по валутния курс. Продажбата в деня на продажба, а покупната стойност е в деня на покупката на акциите, които са изписани. Така, че, може да си на загуба в долари, но в печалба от валутния курс.

                  Различното за физически лица и фирми е това, че ако сега си на загуба, в следващите години не можеш да си я приспаднеш, нещо което е възможно за фирмите в следващите 5 години. Ако си физическо лице и на загуба, напр. 500 лева, облагаемия ти доход е нула.
                  АЗ да попитам , как се тълкува това ,
                  Комисионите , примерно лихвите по заемни средства при използването на лост или плащането на обратни дивиденти ако си на къси позиции не са ли вид загуби по време на търговия. на всяка сделка..

                  Текста не конкретизира , кои загуби се приспадат. и кои не.
                  Last edited by Todor Sabev; 08.02.2019, 14:54.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
                    @Marina Muchakova според теб вярно ли е това. Акция XYZ струва $10 ти купуваш 100 акции.
                    После продаваме акциите на $10.20 за акция.

                    Вместо цена на придобиване $1000 пишем цена на придобиване $1015 защото брокито ни е цакнало $15
                    После вместо цена на продажба $1020 пишем цена на продажба $1005 тай като брокито ни е цакнало $15 комисионна и така реално сме $-10 назад тай като имаме цена на придобиване $1015 и след това цена на продажба $1005 би следвало да кажем че сме на загуба.

                    Закона би трябвало да е еднавъв за всички брокита български или международни. Въпроса е дали това е вярно
                    Зависи какво ти пише в документите. Декларираш точно това, което ти е описано Ако нямаш документ, а само електронно можеш да вадиш информциация за сделките, ( според мен) не можеш да приспадаш комисионните.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Intern-trader Разгледай мнение
                      Тъй като става дума за Интерактив Брокърс, в отчета за годината, в реализирани печалби и загуби се дава доста добре информацията за всички сделки по продажбата, по акции и дати, като в печалба/загуба се приспада комисионната при продажбата, от там се извежда датата на продажбата, а изписването става по FIFO -т.е. по реда на покупките, точно както трябва да бъдат декларирани. В цената на придобиване се включва и комисионната за конкретната сделка, а разходите трябва да са покупната цена /ако има няколко покупки, Интерактив брокърс много коректно ги дава по реда на купуване/. Конкретно в примера горе, комисионната при купуването се включва в цената на придобиване, а при продажбата също се изважда, като вид разход/загуба по данъчните формулировки. Приход 1005 долара, разход 1020 долара. Но от това не следва автоматично, че си на загуба. Всички тия сметки трябва да се остойностят в лева по валутния курс. Продажбата в деня на продажба, а покупната стойност е в деня на покупката на акциите, които са изписани. Така, че, може да си на загуба в долари, но в печалба от валутния курс.

                      Различното за физически лица и фирми е това, че ако сега си на загуба, в следващите години не можеш да си я приспаднеш, нещо което е възможно за фирмите в следващите 5 години. Ако си физическо лице и на загуба, напр. 500 лева, облагаемия ти доход е нула.
                      Колега, къде в законите, указанията и тълкуванията виждаш, че при физическите лица комисионните могат да се приспадат от натрупаната печалба? Аз не виждам такива неща.
                      Last edited by Иван Давидов; 08.02.2019, 14:26.

                      Коментар


                      • Прилагам извадка от Наръчника за облагане на доходите за ФЛ за 2018 г. и конкретните уточнения
                        Фиш II.III.10 Фиш II.III.11 Облагаем доход от прехвърляне на права или имущество
                        Годишна данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество
                        Реализираната печалба/загуба за всяка сделка от продажба на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.
                        Облагаемият доход от продажба или замяна
                        на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.


                        Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
                        ВНИМАНИЕ! При продажба или замяна на финансов актив, доходът се смята за придобит към датата на прехвърлянето на финансовия актив. (Виж фиш І.6)

                        Тъй като става дума за Интерактив Брокърс, в отчета за годината, в реализирани печалби и загуби се дава доста добре информацията за всички сделки по продажбата, по акции и дати, като в печалба/загуба се приспада комисионната при продажбата, от там се извежда датата на продажбата, а изписването става по FIFO -т.е. по реда на покупките, точно както трябва да бъдат декларирани. В цената на придобиване се включва и комисионната за конкретната сделка, а разходите трябва да са покупната цена /ако има няколко покупки, Интерактив брокърс много коректно ги дава по реда на купуване/. Конкретно в примера горе, комисионната при купуването се включва в цената на придобиване, а при продажбата също се изважда, като вид разход/загуба по данъчните формулировки. Приход 1005 долара, разход 1020 долара. Но от това не следва автоматично, че си на загуба. Всички тия сметки трябва да се остойностят в лева по валутния курс. Продажбата в деня на продажба, а покупната стойност е в деня на покупката на акциите, които са изписани. Така, че, може да си на загуба в долари, но в печалба от валутния курс.

                        Различното за физически лица и фирми е това, че ако сега си на загуба, в следващите години не можеш да си я приспаднеш, нещо което е възможно за фирмите в следващите 5 години. Ако си физическо лице и на загуба, напр. 500 лева, облагаемия ти доход е нула.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
                          @Marina Muchakova според теб вярно ли е това. Акция XYZ струва $10 ти купуваш 100 акции.
                          После продаваме акциите на $10.20 за акция.

                          Вместо цена на придобиване $1000 пишем цена на придобиване $1015 защото брокито ни е цакнало $15
                          После вместо цена на продажба $1020 пишем цена на продажба $1005 тай като брокито ни е цакнало $15 комисионна и така реално сме $-10 назад тай като имаме цена на придобиване $1015 и след това цена на продажба $1005 би следвало да кажем че сме на загуба.

                          Закона би трябвало да е еднавъв за всички брокита български или международни. Въпроса е дали това е вярно
                          Ванка, няма такова нещо. Виж, ако имаш фирма, тогава е друго, но комисионните минават като фирмен разход, а не като спред по сделките. При физическите лица няма такива неща.

                          Коментар


                          • @Marina Muchakova според теб вярно ли е това. Акция XYZ струва $10 ти купуваш 100 акции.
                            После продаваме акциите на $10.20 за акция.

                            Вместо цена на придобиване $1000 пишем цена на придобиване $1015 защото брокито ни е цакнало $15
                            После вместо цена на продажба $1020 пишем цена на продажба $1005 тай като брокито ни е цакнало $15 комисионна и така реално сме $-10 назад тай като имаме цена на придобиване $1015 и след това цена на продажба $1005 би следвало да кажем че сме на загуба.

                            Закона би трябвало да е еднавъв за всички брокита български или международни. Въпроса е дали това е вярно
                            Last edited by vankata89; 07.02.2019, 19:39.
                            http://www.proflashgame.com

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от stat counter Разгледай мнение
                              При подаване на данъчна декларация предполагам таксите на просредника трябва да се извадят от печалбата за всяка сделка?

                              Таксите за други услуги може ли по някакъв начин също да се извадят от печалбата?
                              В годишната декларация по чл 50 от ЗДДФЛ попълваш приложение 5, таблица 2 от приложението. В него посочваш датата на прехвърляне и цените на продажба и на придобиване. В декларацията не е предвидено поле за приспадане на разходи ( примерно 10% , както е при наемите). С това се надявам да съм отговорила на въпроса ти. Съответно от посредника си ( надявам се ) получаваш документ за положителния резултат от сделката след като си е удържал таксите , така че да можеш да ги махнеш при определяне на печалбата си

                              Прилагам скрийншот на таблица 2 от приложение 5 към годишна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за деклариране на доходи от 2018 година / за физически лица/.
                              .
                              .
                              Click image for larger version

Name:	.jpg
Views:	1
Size:	35.0 КБ
ID:	3440044


                              Last edited by Marina Muchakova; 07.02.2019, 20:23.

                              Коментар


                              • Дадох пример с долари но доларите трябва да ги конвертиваш в левове по официални курс на БНБ за деня на сделата по придобиване и после за деня на сделката при продажба. Може да си на минус в долари но на плюс в левове тогава дължиш данък може и обратното на плюс в долари минус в левове не дължиш данъци.
                                http://www.proflashgame.com

                                Коментар

                                Working...
                                X