IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко е трудно да се постигне 15% средна доходност в дългосрочен период?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://www.youtube.com/watch?v=B4Htpj9DRAk

    Коментар


    • Първоначално изпратено от fl00d
      В такъв случай ще гледам да натрупам повече капитал...
      Ако си на 25 години събирай капитал и се учи.Ако си над 40 - по-добре само събирай ....

      В момента сток-маркета по света и у нас е силно надценен и има опасност сега ако скочиш пазара надолу да те подмине за много години напред.

      Един от малкото в момента недооценени пазари е този на златото,но там цъкат хора които изобщо не бързат,а и знаят какво правят!

      Съгласен съм с мненията,че 15% са в рамките на фантастиката.

      Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
        Това с "мърдането" не винаги е успешно. ...Личният ми опит показва, че ако бях задържал отворените позиции от преди 3-4 г. щях да имам дори малко по-висока доходност - вместо да правя сделки за лудо ...Ама станеш ли веднъж "профи" постоянно те сърбят ръцете
        Разбира се, затова съм почнал с цикъла. Него трябва да съумееш да яхнеш. Все пак с мърдане може да се отървеш от съвсем пропадащите. Докато моят опит с изчакване ме доведе до зануляване, в Полимери например.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение
          Зависи от цикъла, акъла, късмета и авоарите. Тук много от участниците драпат за по-високи цели, но ти явно питаш за мързеливо, летаргично инвестиране. А то ми се струва по-рисково и нискодоходно от динамичното. Трябва да мърдаш, при това успешно. А това си е трудна работа. Но в момента сме във възход, засега, така че имаш шанс за две-три години лениво влизане по позиции. Ето, Хима и сводните му тръгнаха.
          Това с "мърдането" не винаги е успешно. ...Личният ми опит показва, че ако бях задържал отворените позиции от преди 3-4 г. щях да имам дори малко по-висока доходност - вместо да правя сделки за лудо ...Ама станеш ли веднъж "профи" постоянно те сърбят ръцете
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

          Коментар


          • Първоначално изпратено от fl00d
            Благодаря! Явно нещата не са така, както си мисля. В такъв случай ще гледам да натрупам повече капитал, докато достигне нива, при които разходите ми на година да са под 4-5% от капитала, както margen описа.

            Да беше хванал един от двата влака (2012 или 2015) .- да беше и сам си отговорил на туй що питаш.
            То и кучето гледа майстора как го прави ......

            Коментар


            • Зависи от цикъла, акъла, късмета и авоарите. Тук много от участниците драпат за по-високи цели, но ти явно питаш за мързеливо, летаргично инвестиране. А то ми се струва по-рисково и нискодоходно от динамичното. Трябва да мърдаш, при това успешно. А това си е трудна работа. Но в момента сме във възход, засега, така че имаш шанс за две-три години лениво влизане по позиции. Ето, Хима и сводните му тръгнаха.

              Коментар


              • Да ти отговоря и аз на питането - мнооооого е трудно това, което мислиш....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от fl00d Разгледай мнение
                  Обмислям да превърна инвестирането в мое основно занимание. Да кажем, че в момента ми е просто хоби и имам само базови познания, но искам да стана професионалист в тази област. Като целева доходност съм избрал 15% средна такава в рамките на евентуалната ми кариера като инвеститор, която ще продължи няколко десетилетия. При такава доходност ще мога да се издържам и живея по начина, по който искам.

                  Въпросът ми е колко е трудно да се постигне 15% средна доходност в дългосрочен период и дали е постижимо за обикновен човек като мен. Имам желание да чета и да се уча в сферата, но все пак преди да започна, е добре да имам представа дали това, което искам, може да се постигне от "простосмъртен" чрез value investing или с други думи инвестиции в отделни компании на база фундамента на съответните бизнеси.

                  Като ти гледам регистъра ;- не ми мяза да си неразбрал отговора , ноооо дерзай
                  fl00d
                  регистриран на 23 Септември 2011 г.

                  Коментар


                  • Няма невъзможни неща, но 15% е много, много амбициозно. Сега ще се появят хора, които ще ти кажат, как правят по 90-100% и не казвам, че не ги правят, но явно те са супер таланти, а не всеки е такъв. СиП дава нещо около 10% или малко под, ако не се лъжа, и то без да е коригирано с инфлацията, а точно Бъфет спечели доста басове с актив мениджъри, които не успяват да го бият.

                    Моята цел е да натрупам толкова капитал, че да ми стигат за комфортен живот около 6-7% номинална доходност, от които да реинвестирам 2%, с които да компенсирам инфлацията, т.е. 5% реално, с които да си покривам разходите. Предпочитам да съм консервативен, а ако случайно успявам да направя 10 или 15% - добре дошли.
                    Last edited by margen; 05.01.2018, 19:32.
                    Мненията ми не са препоръка за търговия.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от dici Разгледай мнение
                      https://news.bg/finance/kak-da-inves...ran-bafet.html

                      Ето един пример, че е възможно. Но едвали повече от 5% от инвеститорите успяват да го постигнат.
                      Всички дават Бъфет за пример, че нещо е възможно, но до сега не съм видял някой във форума да е постигнал дори 1/100000 от това, което е постигнал Бъфет. Не е хубаво начинаещите да си мислят, че щом някой е постигнал нещо, значи всеки може. Колегата правилно казва, че малък процент инвеститори успяват да постигнат значими резултати.

                      Коментар


                      • Имай предвид, че 15% доходност е около 2-5 пъти повече, отколкото е реалният икономически ръст на която и да е нормална държава. Щом се целиш в 15% доходност на година, това значи, че очакваш да правиш 2-5 пъти по-добре премерени инвестиции, отколкото реалният бизнес прави. Естествено, ако включим спекулативните действия, т.е. да се опитваш да купуваш акции на "подценени компании" (каквото и да означава това), можеш да постигнеш както много по-добър резултат, така и много по-лош резултат. Единна формула за успех няма, така че действай смело напред!

                        Коментар


                        • Като целева доходност съм избрал 15% средна такава в рамките на евентуалната ми кариера като инвеститор, която ще продължи няколко десетилетия.
                          Боя се, че това не зависи само от желанието на инвеститора.

                          Коментар


                          • https://news.bg/finance/kak-da-inves...ran-bafet.html

                            Ето един пример, че е възможно. Но едвали повече от 5% от инвеститорите успяват да го постигнат.
                            Last edited by dici; 05.01.2018, 17:39.

                            Коментар


                            • Колко е трудно да се постигне 15% средна доходност в дългосрочен период?

                              Last edited by fl00d; 17.02.2019, 18:15.
                            Working...
                            X