IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

DOW 20K+ Навлизаме в опасна територия!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    За мен основните цифрички са: какво ми носи една ценна книга срещу туй, че я държа? А какъв риск поемам срещу туй. Е - табличката ми е показателна - при повечето компании - по-сигурният актив (облизвацията) е и по-доходен... което е абсурдно при нормален пазар. Ще кажеш: акцията има и капиталов ръст... да, но по-точният израз е: "ОЧАКВА се да има" - тоест реалната сосна или поне сносна (дивидентна) доходност и високовероятното очакване за капиталов ръст обикновено съвпадат - тогава казваме, че акцията е подценена. В ситуация обаче, че отделната акция е надценена и/или целият пазар е по-скоро надценен, тогава възможността за капиталов ръст е по-малка от опасността за капиталова загуба.
    Казано с други думи - ако искаш да инвестираш 100 Б в Microsoft на тия нива - защо да си купиш акции, а не облизвации?
    Импе, има някаква логика в написаното, НО:

1. Какъв % от печалбата са разпределяли компаниите до сега и какъв ще разпределят в бъдеще? Може той да се увеличи и табличките отиват в кофите.
    2. Дори да предположим, че той е константа /а той не е/ и ще продължат да разделят същия %, то каква ЩЕ им бъде печалбата в бъдеще? Всъщност човек като си купува акции би трябвало да го интересува само този въпрос, защото миналото е изпапано вече. Ако печалбата нарасне, табличката отново отива в кофите.
    3. Това са доводи само по твоята логика, а такива на пазара колкото щеш. При всички положения обаче облигацията е фиксирана и не може да се увеличи. Говорим за първичен пазар, а не да спекулираш с тях, защото колкото е рисково да го правиш с акции, толкова и с облигациите - нали доходността им се определя от състоянието на компанията, което пък е отразено в цената на акцията и. Ако нещо каже мяу, ще вземеш от облигациите точно толкова, колкото и от акциите му - зеро!
    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• И още нещо - Безименов - за разлика от тебе аз не ща акциите ми да поскъпват. Напримерно - Gazprom си ги купих на 3.88, сега са на 4.95. ти на мое място би си хвърлял шапката, но аз се ядосвам - бих предпочел да си стояха на 3.8-3.9 кинта, за да продължа да се нагувичвам в същата хипермогъща компания.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Драги приятелю: не се опитвам да кажа нищо - просто вадя една статистика. Всеки с неговият си метод - едни гледат графиките - и дори не толкова графиките, но чертичките по тях, които сами са си нарисували, други гледат цифрите.
        За мен основните цифрички са: какво ми носи една ценна книга срещу туй, че я държа? А какъв риск поемам срещу туй. Е - табличката ми е показателна - при повечето компании - по-сигурният актив (облизвацията) е и по-доходен... което е абсурдно при нормален пазар. Ще кажеш: акцията има и капиталов ръст... да, но по-точният израз е: "ОЧАКВА се да има" - тоест реалната сосна или поне сносна (дивидентна) доходност и високовероятното очакване за капиталов ръст обикновено съвпадат - тогава казваме, че акцията е подценена. В ситуация обаче, че отделната акция е надценена и/или целият пазар е по-скоро надценен, тогава възможността за капиталов ръст е по-малка от опасността за капиталова загуба.
        Казано с други думи - ако искаш да инвестираш 100 Б в Microsoft на тия нива - защо да си купиш акции, а не облизвации? Допълнителен плюс на облизвацията е, че се търгува на мръсна цена, т.е. печелиш постоянно, и ако след 8 месеца акциите паднат, ще си доволен да си продадеш облизвациите и на същата цена, за да преминеш към акции - доходността си я вземаш. Разбира се - облизвациите може да паднат, а акциите да се качат... ама колко могат да се качат от Дау 20 000 (без малко)? А облизвациите колко могат да паднат? Не и с 18% за разлика от акциите.

Просто в някои моменти трябва да гледаш не да спечелиш повече (рискувайки да си го отнесеш здравата), но да или загубиш (евентуално) по-малко или да спечелиш по-малко - така разсъждавам аз. Тогава стоиш в сухо или (ако си по-голям или инвестираш през фонд) купуваш облизвации.

Безименов - защо мислиш, че големите инвеститори не четат отчети? Може би защото ти не четеш? Как тогава - ако инвестираш в една компания - избираш коя напримерно да е тя - дори разчитайки основно на ТА? Как избираш между Niкe, Coca cola и Microsoft? Боб ли хвърляш или теглиш името на компанията от някаква шапка? Ти въобще сам вярваш ли си на нещата, дето ги пишеш?
        Last edited by Императорът; 12.01.2017, 18:34. Причина: Май аз подпийнал мънинко повечко от.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Малко статистика за някои твърде могъщи щатски компании. На табличката - дивидентна доходност от акции и доходност по облизвации. Емисиите облизвации ги подбирах малко напосоки - гледах - по-дългосрочни. Мисля - картинката показателна - при повечето компании облизвациите са по-доходни (че са по-сигурни е ясно), а и разликите са значително по-големи, отколкото в обратният случай.

Е, де е балонякът според вас?

Апропо: не съм отчитал данъци.
          какво искаш да каже о велики императоре
          ако дълга на една компания е в балона територия, то и акциите са несправедливо оценнени
          разясни за простолюдието, каква е идеята
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение

Що па ЦБ.. ??? Зарад облекченията ??? А какво да правят в тая ситолация ???
            Това, за мен се нарича БЕЗИЗХОДИЦА... Квото и да напраиш, сее грешно... Просто секи гледа да префърли картофа на следващия... Само и само да не остане у него...
            За мен, "логиката" е - дай докат не се е почнало, да "изкараме" едни пари ...
            Лично мнение - ВСИЧКО (което е политкректно) ше расте, докат ВСИЧКО не рухне ... с 200 ..
            Точно!!!
            Реалността отдавна се е отделила от ситуацията в момента, но пазарЪ
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
              Пазарите се движат от ЦБ от доста време, но в момента наблюдаваме крайната фаза според мен.... въпрос на време е да изпуснат въздуха от всички 'железни' компании....просто се отлага до последно, но на всички е ясно, че капиталът не расте по дърветата и не излиза от принтерите ...както всички свикнахме напоследък... идея нямам до къде ще го докарат, но се опитвам да мисля защитно напоследък..

имам и акции и кеш и имоти
              Що па ЦБ.. ??? Зарад облекченията ??? А какво да правят в тая ситолация ???
              Това, за мен се нарича БЕЗИЗХОДИЦА... Квото и да напраиш, сее грешно... Просто секи гледа да префърли картофа на следващия... Само и само да не остане у него...
              За мен, "логиката" е - дай докат не се е почнало, да "изкараме" едни пари ...
              Лично мнение - ВСИЧКО (което е политкректно) ше расте, докат ВСИЧКО не рухне ... с 200 ..
              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                Пазарите се движат от ЦБ от доста време, но в момента наблюдаваме крайната фаза според мен.... въпрос на време е да изпуснат въздуха от всички 'железни' компании....просто се отлага до последно, но на всички е ясно, че капиталът не расте по дърветата и не излиза от принтерите ...както всички свикнахме напоследък... идея нямам до къде ще го докарат, но се опитвам да мисля защитно напоследък..

и още нещо, не бъде скромен
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Не мога да разбера хората, които се вълнуват от върхове, нито пък от дъна, които /някога/ ще достигне даден актив. Трудно приемам и ФА като възможност да обясни някакви движения, най-вече защото новините, които пазара и участниците очакват - винаги се калкулират в текущите цени. Как ще бъдат предварително разчетени тия очаквани новини - това е въпрос на мислене от играчите. Всъщност, новините /очаквани/ - са така много и взаимно се преплитат, че е невъзможно да се стигне до твърдото решение за посоката на даден актив, дори и от съвременните супер-скоростни компютри. Това е смисълът на съществуването на това занимание. Някой си щял да чете отчети на дружества и да вземеЛ "инвестиционно" решение. Смех! Смех, та смех! Пълно е със счетоводители, доста от които имат подготовка на ниво. Защо повечето не "инвестират"? Вероятно една от причините е и тая, защото знаят характера на работата си. Други пък казват укорно за някого, че бил спекулантИН... Аде ве! Та кой е този "инвеститор", който не спекулира с цените на определен харесан от него актив? Да де, ама аз съм инвеститор, пък ти си ПРОСТ спекулант. Смех! Смех та смех! Спекулант бил, защото спекулира с цените на някакъв актив. Същото прави и "инвеститора" - чака да се вдигнат цените /Спекулира с цените/ на активите.

Какво излиза? Ако ФА /очаквани събития/ и отчетите на компаниите ни водят в избора, но все пак пазарът върви според други очаквания- на участващите в него, не е ли по-добре да опитаме да потърсим онова "свързващо звено" между мислещите по определен начин? Зная, че между тях са супер-големите играчи, които в определен момент кешират печалбите си. Значи - те кешират и пазарът тръгва за определено време в другата посока. И това е, без те /големите риби/ - да се съобразяват нито с очаквани новини, нито пък с отчети.

Тук ще има доста променливи движения около тестове на разни /мислено очертавани/ трендлинии. За сега това е логиката и на големите играчи. Колко над 20К ще ходим? Толкова, колкото е необходимо. Колко ще се връщаме? Пак толкова. Важно е да следваме психологията на големите /които НЕ ЧЕТАТ ОТЧЕТИ/. Почти съм изключил възможността за срив, подобно на този на паунда преди време. Това не е във възможностите на един играч, дори и на група от големите, не за друго, а защото и те са уязвими от пазара и също трудно биха рискували. Много от големите пари, макар и не винаги спечелени с пот на челото - имат и голям страх. Така трябва да бъде. Обикновено търсят сигурната инвестиция. Това понякога се и опровергава... Разсъждавайки в подобен стил не спирам да се люшкам между крайностите. Каквото откъснем от пазара - добре дошло. Четете отчети /ако не милионери, поне счетита може да се пръкнете/! /неангажиращ съвет/.

Успехи!

Коментар

• Пазарите се движат от ЦБ от доста време, но в момента наблюдаваме крайната фаза според мен.... въпрос на време е да изпуснат въздуха от всички 'железни' компании....просто се отлага до последно, но на всички е ясно, че капиталът не расте по дърветата и не излиза от принтерите ...както всички свикнахме напоследък... идея нямам до къде ще го докарат, но се опитвам да мисля защитно напоследък..

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Малко статистика за някои твърде могъщи щатски компании. На табличката - дивидентна доходност от акции и доходност по облизвации. Емисиите облизвации ги подбирах малко напосоки - гледах - по-дългосрочни. Мисля - картинката показателна - при повечето компании облизвациите са по-доходни (че са по-сигурни е ясно), а и разликите са значително по-големи, отколкото в обратният случай.

Е, де е балонякът според вас?

Апропо: не съм отчитал данъци.
                      Attached Files
                      Last edited by Императорът; 12.01.2017, 13:14. Причина: Ърмммм.

Коментар

• Сметам, че в момента (всъшнос от едно известно време) цените, котировките, стойностите на отделните позициЙ и на съответните индекси формирани от тия позициЙ, НЯМАТ АБСЕЛЮТНО НИШО ОБЩО със самите "претприятя", резултатите им, пазарите на които оперират, или каквото и да било...
                        Мисла, че сега просто се правят пари. От НИЩО.
                        Който ги прави - честито.
                        Момента е изключителен.
                        "Учебниците" НЕ РАБОТЯТ.
                        "Преподавателите" НЕ РАБОТЯТ.
                        Всички се УЧИМ (по-точно според мен е твърдя, че се адаптираме към реалността...)
                        За да не е съвсем оффтопик постчето ми, ща дам мнение да Дау.
                        Може без НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да придобие стойност от 25-30К., просто защото НЯМА НИКАКВА връзка с фундамента на съставните си части.
                        Неволно с най-сериозно уважение се сещам за ЧИСТАТА АКЦИЯ на другаря Каро.
                        Просто цената е такава, каквато Е.
                        Жилая оспех, на всичке, които осребряват пазарните раелности !!!!
                        Last edited by Колчо Слепеца; 12.01.2017, 11:31.
                        Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Е, кой знае - то тоя липсващ 1% го чакаме да бъде глътнат от цял месец
                          И на мене ми се ще поне веднъж да прехвърлим 20 000, та биченцата да се изкефят.

Коментар

• Много скоро темата ще стане неактуална, защото липсващият към този час 1% ще бъде глътнат в петък или понеделник. Оттам накъде е наистина боб. Надолу се спомена 28к, което вече буди известни усмивки. Въпросът, който не е нито фундаментален, нито технически, а чиста рулетка, е кога и къде ще затворим барабана на револвера, за да започнем руската рулетка.

След Брекзит и особено след изборите в САЩ парите се преместиха от корпоративните дялове в облигациите, което беше пълна анти-утопия. Съгласен съм с Exxs, че пазарното поведение е пълен абсурд, ако го гледаме през призмата на фундаменталния анализ. Само един поглед към златото и минните компании е достатъчен.

От друга страна и аз като Импа бях сигурен, че тая щуротия с Тръмп ще стане, но след въпросното събитие и фундаменталният и техническиият анализ дадоха грешни резултати. Този път печеливши бяха "контрариан" инвеститорите/трейдърите. Комар, к'во да го правиш.

За мен интригата е колко години ще продължи бичият пазар при акциите. Имам опасението, че точно джънк бондовете и инженерингът покрай тях ще засилят шейната, но кога и дали така ще стане и кой голям ще гръмне, нямам никаква идея. Все нещо все някога ще обърне каруцата обаче...Колкото по-натам, толкова по-добре. За всеки случай не очаквам да е в петък или понеделник, когато най-вероятно ще видим заветния хълм да пада.

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                              Жалко е да видя, че няма много активност по темата.
                              Бърз обзор на случилото се:
                              При Дау 19750 продължава да бъде подкрепа. Корецията е изтощителна и "ултра бичия" вариант, който продължава да е най-вероятният за мен, предполага, че трябва да приключи съвсем скоро (до часове или утре) или вече е приключила. Вероятно е да има един последен рязък спад, който дори да пробие 19750 за много малко, така че е хубаво стопът да е по-надолу.
                              Така както го виждам индексът наистина се готви да изригне: до утре или петък, а може би и до няколко часа може да се види първия пробив на 20к и официално да навлезем в "опасната територия" /и евентуално да пребиваме основно там оттук нататък/.

Според предпочитаният вид трейдинг могат да се отворят или дълги позиции сега или да се изчака пробивът на 20000, койта да затвърди ултра бичия вариант. И отново подчертавам че пробив на 19750 и 19700 не означава криза или дори корекция, а просто протакане. За да се разглежда дори вариант "корекция" е нужен спад от поне 5% от текущите нива. И отново - пазарът въобще не загатва за подобен спад към този момент.
                              Какво толкова има ще направи предполагам корекция след нея ще е пробива и тъка на горе поне още 1-2 години може и да видим Дау и на над 28 к .поне аз тъка виждам нещата

Коментар

• Жалко е да видя, че няма много активност по темата.
                                Бърз обзор на случилото се:
                                При Дау 19750 продължава да бъде подкрепа. Корецията е изтощителна и "ултра бичия" вариант, който продължава да е най-вероятният за мен, предполага, че трябва да приключи съвсем скоро (до часове или утре) или вече е приключила. Вероятно е да има един последен рязък спад, който дори да пробие 19750 за много малко, така че е хубаво стопът да е по-надолу.
                                Така както го виждам индексът наистина се готви да изригне: до утре или петък, а може би и до няколко часа може да се види първия пробив на 20к и официално да навлезем в "опасната територия" /и евентуално да пребиваме основно там оттук нататък/.

Според предпочитаният вид трейдинг могат да се отворят или дълги позиции сега или да се изчака пробивът на 20000, койта да затвърди ултра бичия вариант. И отново подчертавам че пробив на 19750 и 19700 не означава криза или дори корекция, а просто протакане. За да се разглежда дори вариант "корекция" е нужен спад от поне 5% от текущите нива. И отново - пазарът въобще не загатва за подобен спад към този момент.

Коментар

Working...
                                X