IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви данъци се дължат от day trading на NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    четем, но се чудим - господинът пише:"Много е важно да се има в предвид, че данъчна декларация се попълва само при наличие на облагаеми доходи", а първият ред с указания в декларацията казва следното: "Това приложение се попълва от местни физически лица, за които е налице поне едно от следните обстоятелства:
    1. Притежават акции, дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима
    собственост в чужбина;" аз го разбирам имаш или не печалба трябва да попълниш
    Всеки има глава на раменете си. За това се казва декларация. Всеки декларира каквото реши и носи отговорност за декларираното.
    Оттеглям се от темата

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Четете, какво пише Момчил от Елана. Аз повече няма да обяснявам, че сложното може да бъде просто.
      ТРЕЙДЪРИТЕ ПЛАЩАТ........
      Никой данъчен няма да ви се разсърди, когато декларирате 50000 доход и платите 5000 данък.
      Ако много напират им давате сделките на pdf. Ако пак напират - теглите парите и им давате юзърнейм и парола и да сричат. Всеки уважаващ себе си брокер има отчет за всяка стотинка.
      четем, но се чудим - господинът пише:"Много е важно да се има в предвид, че данъчна декларация се попълва само при наличие на облагаеми доходи", а първият ред с указания в декларацията казва следното: "Това приложение се попълва от местни физически лица, за които е налице поне едно от следните обстоятелства:
      1. Притежават акции, дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима
      собственост в чужбина;" аз го разбирам имаш или не печалба трябва да попълниш
      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Четете, какво пише Момчил от Елана. Аз повече няма да обяснявам, че сложното може да бъде просто.
        ТРЕЙДЪРИТЕ ПЛАЩАТ........
        Никой данъчен няма да ви се разсърди, когато декларирате 50000 доход и платите 5000 данък.
        Ако много напират им давате сделките на pdf. Ако пак напират - теглите парите и им давате юзърнейм и парола и да сричат. Всеки уважаващ себе си брокер има отчет за всяка стотинка.

Коментар

• Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
          Споменатия внесен данък в България трябва да си го внесъл. Ако се направиш на екстремно разсеян и пишеш там нула (и не платиш данък) може да решат да ти наложат глоба (после ти ще доказваш колко са шибани законите и как не могат да се спазят и как затова не си ги спазил, а не защото не искаш). Ако си платиш вероятно няма да те закачат.
          Как така бре?
          Веднъж дивидента ми е обложен с 25% в Германия и веднъж да внеса още 5% в България?

Коментар

Знам, че не се облагат. Ама си длъжен да подадеш заявление, защото оборота от продажбата на акции влиза в оборота, който се гледа за регистрация по ЗДДС.

Прочети внимателно закона и ще видиш, че е така. От НАП не им харесва това (нямат много смисъл, при положение, че не дължиш ДДС върху тези сделки), ама като отидеш да се регистрираш няма да те върнат. Даже може да те глобят за това, че нямаш регистрация (за да пълнят бюджета от глоби).
            влизат само сделки които са облагаеми. продажбата на акции не от тях

Коментар

Никога не пишеш евро в декларацията. Винаги преизчисляваш в левове по фиксинга на БНБ към датата на придобиване на дохода. Кога е датата на придобиване виж какво написах в тази тема или директно прочети ЗДДФЛ.

Точно европейските дивиденти са проблемните. Според мен не е възможно да се спази закона, но ако се направиш на ударен, като декларираш брутната сума (или даже нетната) без да прилагаш спогодби за избягване на двойно данъчно облагане (защото на практика не можеш!) и не прилагаш онази бумага (защото пак на практика не можеш да я вземеш!) може би ще ти се размине. Тоест, може да попълниш колкото си решил, че е справедливо да бъде данъчната основа (дали брутната или нетната сума), преизчислена в лева по курса на БНБ към датата на придобиване на дохода. Останалите колони (във връзка с двойното данъчно облагане) ги игнорираш (правиш се на приятно разсеян), онази бумага (която не можеш на практика да вземеш от чуждата данъчна служба) също не я прилагаш (пак играеш роля "приятно разсеян").

Съветвам те да си изкараш ПИК код и да си попълниш декларация в сайта на НАП - там автоматично се смятат нещата, ти само попълваш данните, които имаш.

Да не забравиш и "Справка за окончателния размер на осигурителния доход", там твоят счетоводител ще я попълва, аз нямам нерви за такива неща (за миналата година си я попълних сам, защото нямах промени с предходната и просто я преписах и беше просто, но по принцип си имам счетоводител, който се бори с по-гадните неща).

Споменатия внесен данък в България трябва да си го внесъл. Ако се направиш на екстремно разсеян и пишеш там нула (и не платиш данък) може да решат да ти наложат глоба (после ти ще доказваш колко са шибани законите и как не могат да се спазят и как затова не си ги спазил, а не защото не искаш). Ако си платиш вероятно няма да те закачат.

къв осигурителен доход те гони бе колега. осигуровки се дължат само върху трудовите доходи

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                финансовите операции не са облагаема сделка по ЗДДС
                Знам, че не се облагат. Ама си длъжен да подадеш заявление, защото оборота от продажбата на акции влиза в оборота, който се гледа за регистрация по ЗДДС.

Прочети внимателно закона и ще видиш, че е така. От НАП не им харесва това (нямат много смисъл, при положение, че не дължиш ДДС върху тези сделки), ама като отидеш да се регистрираш няма да те върнат. Даже може да те глобят за това, че нямаш регистрация (за да пълнят бюджета от глоби).
                Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                  Как така да си я попълня в сайта на НАП?
                  Би ли ми дал линк?
                  В раздел "За гражданите"? В "Електронни услуги"?
                  Никъде не намирам онлайн попълване, камо ли сама да ми смята ...
                  Редактирах си мнението, виж таблицата.

Нареди се първо на опашка в НАП и кажи на лелката (или чичкото) зад гишето да ти даде ПИК код (първо на машината с билетчета си взимаш номерче).

Може да си попълниш заявлението у дома за да не го пишеш там на гишето:

http://www.nap.bg/page?id=397

Коментар

И не забравяйте за ЗДДС - ако минете 50 хиляди оборот от продажба на акции става интересно (това става още с първата сделка по продажба, ако спекулирате на маржин). Има и глобичка, ако не подадете заявлението за регистрация в срок. После всеки месец - справка декларация. Като бонус декларирате всички продажби и в месечната справка декларация (освен в годишната данъчна декларация). ДДС не плащате и не дължите, ама трябвало да има регистрация щом минете оборота от 50 000 лв...

Какъвто народа - такива и законите. (Законодателите са от същия "материал".)

Подсказка: ако се преместите да живеете в друга държава и прекарате там повече от половин година, не дължите данък в България. Там може да има по-добри закони. Или по-лоши. Може 10 години да купувате акции. Ако не продавате - няма данък. (Проблемни са обаче дивидентите. Подсказка: регвате си фирма в чужбина, тя купува акциите и прибира дивидентите, обаче самата тя не раздава дивидент.) Когато решите да продавате (или да получите дивидент, ако фирмата е ваша и може да решавате кога да го получите) - отивате на екскурзия на някой остров за няколко месеца, после още няколко месеца на друг остров и т.н. - така през тази данъчна година, докато сте били в чужбина, не дължите данък в България. Със спестените данъци и разходи за счетоводител ще си платите почивката. И внимавайте с плажовете - може да хванете рак на кожата. Това се отнася особено за тези с по-светла кожа, но ако не сте негър следва да избягвате продължителния престой на слънце, дори и кожата да ви е по-тъмна.
                    финансовите операции не са облагаема сделка по ЗДДС

Коментар

Съветвам те да си изкараш ПИК код и да си попълниш декларация в сайта на НАП - там автоматично се смятат нещата, ти само попълваш данните, които имаш.
                      Как така да си я попълня в сайта на НАП?
                      Би ли ми дал линк?
                      В раздел "За гражданите"? В "Електронни услуги"?
                      Никъде не намирам онлайн попълване, камо ли сама да ми смята ...

Коментар

• Никога не пишеш евро в декларацията. Винаги преизчисляваш в левове по фиксинга на БНБ към датата на придобиване на дохода. Кога е датата на придобиване виж какво написах в тази тема или директно прочети ЗДДФЛ.

Точно европейските дивиденти са проблемните. Според мен не е възможно да се спази закона, но ако се направиш на ударен, като декларираш брутната сума (или даже нетната) без да прилагаш спогодби за избягване на двойно данъчно облагане (защото на практика не можеш!) и не прилагаш онази бумага (защото пак на практика не можеш да я вземеш!) може би ще ти се размине. Тоест, може да попълниш колкото си решил, че е справедливо да бъде данъчната основа (дали брутната или нетната сума), преизчислена в лева по курса на БНБ към датата на придобиване на дохода. Останалите колони (във връзка с двойното данъчно облагане) ги игнорираш (правиш се на приятно разсеян), онази бумага (която не можеш на практика да вземеш от чуждата данъчна служба) също не я прилагаш (пак играеш роля "приятно разсеян").

Да не забравиш и "Справка за окончателния размер на осигурителния доход", там твоят счетоводител ще я попълва, аз нямам нерви за такива неща (за миналата година си я попълних сам, защото нямах промени с предходната и просто я преписах и беше просто, но по принцип си имам счетоводител, който се бори с по-гадните неща).

Last edited by vstoykov; 16.02.2016, 16:51.

Коментар

Малко странно ми се вижда, че си декларирал неплащане на данък и едновременно с това си декларирал, че не спазваш закона във връзка с избягването на двойното данъчно облагане. За да спазиш закона трябва да приложиш една бумага, издавана от данъчната служба на държавата, където е внесен удържания данък; попълва се онази колонка с удържания в чужбина данък и т.н. Освен това емитентът на акциите е удържал данък по начин, несъобразен със спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и от там кашата става пълна (а може по случайност облагането да е било съобразено със спогодбата, но това е в сферата на фантастиката).
                          ......
                          ще може ли да обясниш как се попълва част 3, даже ако може нагледно нека да ползваме примера на колегата по-долу(и аз попълвам така):
                          Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                          Част ІІІ – Информация за придобитите през годината доходи от дивиденти от източници в чужбина не се ли попълва така :

1. Колона 1 - пореден номер
                          2. Колона 2 - Bayer AG
                          3. Колона 3 - Германия
                          4. Колона 4 - 2,25 евро
                          5. Колона 5 - 0,11 евро (2,25 евро х 5%)
                          6. Колона 6 - 0,11 евро
                          7. Колона 7 - 0,00 лева
                          интересни са ми колонки:
                          6. Намаление съгласно СИДДО или по чл. 76 от ЗДДФЛ
                          7.Внесен данък в България
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• И не забравяйте за ЗДДС - ако минете 50 хиляди оборот от продажба на акции става интересно (това става още с първата сделка по продажба, ако спекулирате на маржин). Има и глобичка, ако не подадете заявлението за регистрация в срок. После всеки месец - справка декларация. Като бонус декларирате всички продажби и в месечната справка декларация (освен в годишната данъчна декларация). ДДС не плащате и не дължите, ама трябвало да има регистрация щом минете оборота от 50 000 лв...

Какъвто народа - такива и законите. (Законодателите са от същия "материал".)

Подсказка: ако се преместите да живеете в друга държава и прекарате там повече от половин година, не дължите данък в България. Там може да има по-добри закони. Или по-лоши. Може 10 години да купувате акции. Ако не продавате - няма данък. (Проблемни са обаче дивидентите. Подсказка: регвате си фирма в чужбина, тя купува акциите и прибира дивидентите, обаче самата тя не раздава дивидент.) Когато решите да продавате (или да получите дивидент, ако фирмата е ваша и може да решавате кога да го получите) - отивате на екскурзия на някой остров за няколко месеца, после още няколко месеца на друг остров и т.н. - така през тази данъчна година, докато сте били в чужбина, не дължите данък в България. Със спестените данъци и разходи за счетоводител ще си платите почивката. И внимавайте с плажовете - може да хванете рак на кожата. Това се отнася особено за тези с по-светла кожа, но ако не сте негър следва да избягвате продължителния престой на слънце, дори и кожата да ви е по-тъмна.
                            Last edited by vstoykov; 16.02.2016, 16:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                              ако говориш за колонка 7 Внесен данък в България (част 3 Информация за придобити доходи от дивиденти в чужбина) където слагам 0
                              аз в НАП нищо не съм внасял, данъкът са го удържали при източника
                              Малко странно ми се вижда, че си декларирал неплащане на данък и едновременно с това си декларирал, че не спазваш закона във връзка с избягването на двойното данъчно облагане. За да спазиш закона трябва да приложиш една бумага, издавана от данъчната служба на държавата, където е внесен удържания данък; попълва се онази колонка с удържания в чужбина данък и т.н. Освен това емитентът на акциите е удържал данък по начин, несъобразен със спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и от там кашата става пълна (а може по случайност облагането да е било съобразено със спогодбата, но това е в сферата на фантастиката).

Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                              Много ще ме извинявате. В момента не търгувам активно. Когато съм търгувал активно обаче съм правил хиляди сделки годишно. Та казвате на кой ред от декларацията да ги напиша?

Ясно ми е какво си направил - пишеш само печалбата (ако имаш) и не се занимаваш да пишеш на отделен ред всяка покупко-продажба, да смяташ цената на придобиване и продажната цена по курса на БНБ, да смяташ разликата и т.н. Вероятно не си декларирал и притежаваните акции (тези, които си купил и продал, както и тези, които си купил, но не си продал) на отделен ред за всяка сделка.

Да, знам че е безумие да се прилагат чаршафи с данни към данъчната декларация (всяка покупка/продажба на отделен ред в таблицата, където се смята печалбата и още един път всяка покупка в таблицата, където се пишат притежаваните акции).

Добре, че данъчните и те не ги разбират нещата и вероятно нищо няма да ти направят дори и да започнат проверка (може да не я завършат, защото ще си подават горещия картоф, докато стигне до директора на НАП).

Първоначално изпратено от elit19 Разгледай мнение
                              Имам 2 вида акции на щатски пазар-едните са на печалба ,а другите са на загуба,като капиталова стойност от продажба. Трябва ли да плащам 10% върху тези който са на печалба или мога да си прихвана загубата от печалбата и да не платя нищо.( Стойността на загубата ми е по-голяма от печалбата)
                              Не дължиш данък, ако си на загуба.

Изключение: ако имаш печалба от американски акции, обаче си реализирал загуба на БФБ (хипотетичен сценарий: всякаква връзка с реални събития е случайна) - загубите на БФБ не ти намаляват данъчната основа. Тоест плащаш данък върху печалбата.

Освен, че загубите от БФБ не ти намаляват данъчната основа, печалбата от БФБ не ти се облага с данък (не участва в изчисляването на данъчната основа). Само дивидентите от български акции се облагат, но данъкът се удържа при източника и ти не се налага даже да декларираш това. Тоест, ако търгуваш само на БФБ - нищо не декларираш.

(За европейските фондови борси май беше аналогично по отношение на печалбата, провери в ЗДДФЛ; за дивидентите от акции, търгувани на европейските борси обаче положението е като с дивидентите от американски акции - сложно.)

Ако имаш загуби на американската борса мисля, че трябва да декларираш всяка покупко-продажба на отделен ред в таблицата, където се смята печалбата и загубата от продажба на акции и още веднъж всяка покупка се пише в таблицата с притежаваните акции.

Ако не декларираш нищо (на загуба си, нали?) вероятно няма да те глобят, ама не се знае. Прочети внимателно ЗДДФЛ кога си длъжен да декларираш тези неща. За притежаваните акции имаш винаги задължение да ги декларираш, независимо дали имаш или не печалба (или дивидент). За покупко-продажбите пак си мисля, че трябва да ги декларираш, питай си счетоводителя ако много те мързи да четеш закона.

(Това всичкото не е препоръка, мислете със собствените си глави и питайте счетоводители - някои от тях може да ви объркат, затова консултацията със счетоводител не премахва задължението сами да четете закона и да го тълкувате.)

[Май ще трябва да се науча да игнорирам такива теми, защото се ядосвам. И за да се успокоя трябва да напиша един чаршаф с разяснения колко е шибано законодателството... Шибан народ - шибани закони. Шибан значи "бит с пръчка" според бившия министър. В САЩ едно време и за по-малко са се вдигали на бунт - питайте старите американци за партито с чай, което бяха спретнали техните предци. Младите не ги питайте - те не си знаят историята.]
                              Last edited by vstoykov; 16.02.2016, 16:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                                Не дължиш.
                                Гледа се нетирания резултат :

Печалба 1000 лева
                                Загуба 2000 лева

Нето : - 1000 лева, т.е. не дължиш, а само декларираш.
                                Благодаря за отговора.И аз така си мислех, ама колкото повече чета толкоз повече се обърквам.Надявам се за следващата година да платя накой друг данък печалба, ама таз година I-phone ми го изяде.

Коментар

Working...
                                X