IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Contrarian investing

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнение
    Има подценени пазари разбира се (всички commodities, bonds, etc.), аз съм предимно в златните и сребърните бълхи, ама за Турция гледам TUR IShares (заслуга на Pibel Castro ) но там имат още проблеми чета The Economist там подсказват хората къде кво става, а при фесовете с тоя Ердоган малко пръчка и като гледам твоя чарт на Luxor малко един грамаден клин е пробит в трендова линия в посока на долу, на IShares TUR има да ги дрънчат до 40$ ако нещо не сколасат фесовете с политиката и това пробие ли supporta на 40 отидохме на 20йска и тогава ще е за дълго държане (те чартовете са идентични почти)
    еее отиде ли на 20 купуваме още

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      Здравейте повдигам темата.
      Има ли подценени пазари които да си заслужават?
      Турция все още е на нива за влизане! Икономиката е силна а населението е младо. Както казват на запад с един 3-5годишен хоризонт би била добра инвестиция.

Turkey Titans, тук една цел от 50евро мисля че е постижима - предложения и прогнози?
      Има подценени пазари разбира се (всички commodities, bonds, etc.), аз съм предимно в златните и сребърните бълхи, ама за Турция гледам TUR IShares (заслуга на Pibel Castro ) но там имат още проблеми чета The Economist там подсказват хората къде кво става, а при фесовете с тоя Ердоган малко пръчка и като гледам твоя чарт на Luxor малко един грамаден клин е пробит в трендова линия в посока на долу, на IShares TUR има да ги дрънчат до 40$ ако нещо не сколасат фесовете с политиката и това пробие ли supporta на 40 отидохме на 20йска и тогава ще е за дълго държане (те чартовете са идентични почти)
      Last edited by michaelis; 18.01.2014, 10:45.

Коментар

• Здравейте повдигам темата.
        Има ли подценени пазари които да си заслужават?
        Турция все още е на нива за влизане! Икономиката е силна а населението е младо. Както казват на запад с един 3-5годишен хоризонт би била добра инвестиция.

Turkey Titans, тук една цел от 50евро мисля че е постижима - предложения и прогнози?
        Last edited by tony1975; 18.01.2014, 09:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Пип, сериозно, тази твоя стратегия върши ли работа. Защото на мен наистина ми изглежда като игра с огъня......
          Не знам, едва започвам.
          Имам си план и си го следвам. Имам си и една сума прежалена за целта.
          След време ще рапортувам как върви.

абе хубаво си поигра на нисе, ама реално ако си беше седял ол-ин в атерките резултата нямаше да е коренно различен
          В грешка си Бъзов. За 4 месеца на нисе съм на + 16.5% в момента. А за това време на БФБ едва едва 4% и то щото хима и атерките мръднаха тия дни.
          А относно комисионните....дори и при стъпки от 300-400$ на нисе през ИБ ми излиза по евтино отколкото на БФБ. Факт.

Коментар

• Пип, сериозно, тази твоя стратегия върши ли работа. Защото на мен наистина ми изглежда като игра с огъня. Като се целиш в компании със средносрочен тренд надолу ти съвсем реално играеш срещу всички които наблюдават тези компании. Хайде рязко падане без новини за компанията само защото пазара се бил спихнал може и да се отплаща, но това да влизаш в компании с тренд надолу които ускоряват спада си и то при лоши новини за самата компания ми се вижда опасно. Много нерви, ниска възвращаемост спрямо поемания риск.

Коментар

• абе хубаво си поигра на нисе, ама реално ако си беше седял ол-ин в атерките резултата нямаше да е коренно различен, даже с едно репо щеше да си напред, ама нали трябва и брокерите да печелят та местим от едно на друго уж за по-добро а то само комисиони или така се получи тая година

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                EZPW 13.49
                http://www.finviz.com/quote.ashx?t=EZPW

- 16% баси , незабавен дабъл на 11.48 - средна 12.48
                Ако иде до 10$ може и трипъл да направя. 1 ден ще се отплати с лихвите.

Коментар

• След доста проучвания, скрининги, демота, следене, четене и прочие вчера при якия спих на маркета реших че е момента да съм смел и да вляза в цели 9 позиции измежду наблюдаваните. Всички бяха купени между 19.30-20.30 БГ време, вход с малко под 1/2 от максималното което мога да си позволя за спекула. В момента са ми 14% от портфейла на нисе. До края на сесията съм на - 0.5% от тях.
                  Засега съм леко одраскан само (очаквано), но нямам пробол ме нож. Да видим нататък. Плана е прост - при минус 8-10 до -15% увеличавам/удвоявам според конкретния случай, при 20-50% на плюс - селвам. Стоп лос лимити-не ползвам.
                  Дал съм ги по долу с входната цена.
                  Селектирани по над 30 критерия, най важните също съм ги изброил със средните стойности за спекпортфейлчето, разликите помежду им не са големи.
                  Най общо казано - търсил съм временно поизбушени акции по 1 или друга причина, но с впечатлителна история и перспективи за растеж и с вероятност да избухнат в следващите седмици, месеци до година максимално. Тоест такива за които мисля че пазара е прекалил/преиграл с наказанието. Всички са по добре от пиърите си в съответните индустрии по много от критериите.

ANF 33,64$ DHX 7.4 EBIX 12.77 EZPW 13.49 GDXJ 36.3 LF 7.59 LPX 16.18 OPLK 16.19 PHMD 11.39

P/E 11 Fwd P/E 10.3 PEG 0.7 P/B 1.43 P/C 7.5 P/FCF 23
                  EPS this Y 80% EPS nextY 19% EPS next 5Y 17% EPS last5Y 19% Sales last 5Y 15%
                  ROE 16.8 ROI 13 CurR 3.5 QR 2.8 Debt/Eq 0.21 LTD/E 0.19 GrM 59 OpM 16.8 PrM 14
                  VolatW 4% VolatM 3.3% Recom 2.1
                  Insider own 3.3 Instit.own 74 % Short float 16% Short R 9.7
                  RSI 32.2 52Wlow 12.5% 52Whigh -37% SMA200 - 19%

Коментар

• Като ви чета, пак се сещам за една мъдра мисъл на чужд финансов гуру, който споделяше за диверсификацията, че не е точно диверсификация да разпилееш в един финансов инструмент, колкото да използваш различни инструменти. Същото важи, според мен, и до инвестирането с/у тълпата. Тук, обаче, виждам псевдо. Основно, обсъждате един способ и подход с различни обекти, а не различни способи. Не виждам на какво отгоре, работещи по един модел да имат драстично разминаващи се резултати. Разлика в проценти, макс.пъти но, не и в порядъци.
                    хА честито.
                    Last edited by Pyramid; 18.01.2014, 17:27.

Коментар

Това са само 10%, кой влиза за 10%? Ако мислиш че това е голяма част от потенциала, то не си и заслужава да се влиза.
                      Ааа, не 10, на уочлиста си съм влязъл (демо) на 7.62$ на 24 Окт.
                      25% изпуснат профит засега.
                      Не че няма вътък за още 30% поне, ма по добре да чакам някой пулбак.
                      По принцип избягвам да влизам при ъпмаркет.

Коментар

Еми така е, кат се чудя и мая, вместо да действам....никой не ми е виновен.
                        Изпусни питомното върви гони дивото вече

http://www.finviz.com/quote.ashx?t=TA
                        Това са само 10%, кой влиза за 10%? Ако мислиш че това е голяма част от потенциала, то не си и заслужава да се влиза.

Коментар

Не обичам да се изказвам за компании които не познавам. Но чисто технически не е хубаво да се търси бързо дъно... .
                          Еми така е, кат се чудя и мая, вместо да действам....никой не ми е виновен.
                          Изпусни питомното върви гони дивото вече

Коментар

• То инвестиране срещу тълпата си е че купуваме на БФБ, при положение че цялата нация държи на депозит!

Коментар

• Сегашния ми спекулативен уочлист.
                              Селектирани по 25 критерия 17 броя акции и 5 ЕТФ-а след стесняването им от по голям скрининг с над 40 позиции.
                              Тая седмица нищо чудно няколко да влязат в реалния ми портфейл тъй като за половината вече имам потвърден бай сигнал.

IDXJ,GDXJ,EZPW,ANF,AEO,EBIX,BRF,TUR,OPLK,PHMD,LHCG,IIVI,BBOX,AEGN,DWSN,DHX,CSH,TGE,SCIF plus LF & LNDC , CAJ
                              Last edited by pipbel; 03.11.2013, 13:31.

Коментар

Е то само тази и BVN (над 20% профит за 20 дена ) причислявам към рисково- спекулативните си.
                                За 21 артии не мисля че е много. Човек има нужда и от малко адреналинец сегиз тогиз. Пък и все пак по определени критерии си ги подбирам.
                                А за падането - не с 20, с 30% дори съм гледал че може да падне докъм 10-11$. Направил съм си сметката и за най лошия вариант и ще усреднявам ниско ако се наложи. Никога не влизам с повече от 1/3 до 40% от нарочения си лимит за дадена позиция.
                                А на БФБ-то - така е , ма напоследък не съвсем. Да ти кажа бях много по спокоен по времето когато бях изцяло в Атера понеже бях сигурен и знаех какво правя, отколкото сега когато съм уж диверсифициран, ма все пак тимаджиите имат голямо тегло. Верно че съм много лонг в прив-те, ма вече заедно с обикновените ми са 1/4 от портфейла и ми е лееекинко притеснено....

А за тези какво ще кажеш ? Да влизам ли както съветващ след като параболата тръгна вече нагоре ?

Не обичам да се изказвам за компании които не познавам. Но чисто технически не е хубаво да се търси бързо дъно. А когато нещо е падало шест месеца или година с ясен тренд надолу, като а разбило предходния тренд нагоре или когато прави рязък спад за кратко време значи нещо в бизнеса му не е никак добре. А когато нещо в бизнеса не е добре то е малко вероятно да се обърне бързо. А ако няма да се обръща бързо, то го прави доста лоша спекулативна позиция. Резултати не се обръщат рязко - в огромната част от случайте. Трябва да минат поне две тримесечия, а нищо чудно и година само за да се приеме фундаментално че някакво положително изменение вече е настъпило. Цената може и да спре да пада бързо но докато няма сигурност в тренда за резултатите цената няма да тръгне стабилно нагоре. Ще се лашка нагоре надолу. Ако има някой стабилен шорт скуиз може и доста да скочи нагоре, но след това има огромна вероятно пак да падне до същите нива от които е скочила.

Няма как да се знае до колко нещо може да падне, защото теоретично винаги може да падне до 0. За това и допълването не е добра идея по принцип, особено ако човек спекулира. Ако познава добре бизнеса, слабостите му, това което натиска цената и кое може да я отпуши то нищо лошо да пълни постепенно. но това предполага хоризонт от над 3 години и наистина добро познаване на бизнеса на компанията и на отрасъла и.

За това повечето хора като си купуват акции големи компании, които се следят от много анализатори. Те поне би трябвало да познават бизнеса и компанията. И ако мнението им не се различава особено едно от друго значи има някаква стабилност в очакванията.

А акто погледнеш ТА следят я трима анализатори. Което е почти като никой да не я следи - т.е. почти никой голям не се интересува от нея. Само 38% от акциите и се държат от институционални, което също говори че има доста слаб интерес към нея, Средните очаквания за нейните резултати намаляват спрямо тези които са имали преди една година. Като и трите последни тримесечия е изненадвала надолу в резултати. Т.е. шанса да стигне минали цени е доста малък. Не стига това ами и само 5% от флоута е шортен и се покрива за 5 дена - т.е. и вероятността от масиран шорт скуиз е минимален.

Т.е. без да я познавам изобщо като компания бих казал че е чисто спекулативна акция и то всъщност и за спекулантите не е особена интересна, с минимален шанс в близките месеци да обърне тренда, освен ако не изкара неочаквано наистина много добри резултати. Ниските и коефициенти отразяват очакванията за спад на печалбата. Като пак не са кой знае колко по-ниски от средното за отрасъла в който оперира - което показва че и отрасъла и не е цъфнал и вързал.

Коментар

Working...
                                X