IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • А за обема на парите - ама тотално не си прав. Имаш си някаква идея че инвестирането в стойност е сигурно. Това е тотално грешна идея. Лесно можеш да питаш разни хора от къде са им дошли най-големите загуби на борсата - готов съм да се обзаложа че са от покупки на "евтини" акции, от залагане на "стойност". човек като залага на растеж си знае - до като расте съм там - като спре да расте съм аут. Ама като залага на стойност играе срещу пазара. И в общия случай пазара му го набива.

    Коментар


    • Валю инвестициите - а ла Греъм и Бъфет не се отпащат за последните сигурно 20 години. Всеки може да пусне едно сравнение между ЕТФ залагащи на стойнос и на ръстт и да види как валю бива тотално размазвано.

      Това е концепция която стои добре на книга, но реално не върши никаква работа практически. И между другото Бъфет използва доста солиден ливъридж иначе подобна скапана стратегия съвсем няма начин да му се отплати. Отчасти и заради това че много народ се опитват да я прилагат. Когато човек се бута там където има много хора рядко нещо хубаво може да излезе.

      Коментар


      • Абсолютно

        Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Пичове темата стана супер за което ви благодаря на всички, че почти го бях зачеркнал форума на инвестор.бг. Сток пикинга е много важно нещо, но според вас не е ли добре да си седим на ръцете точно в този момент, защото индексите (а и доста от стойностните компании) са на рекордни нива, задава се покачване на лихвата от ФЕД, което ако не друго ще вкара доста нерви и волатилност...
        Абсолютно това е моето мнение.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Аз имам по-различно мнение за акциите. Това е инструмент през който човек да се възползва от растежа в икономиките. Може да е имало някакъв смисъл в този израз купуване на стойност - преди 50-100 години - но от тогава народа яко е поумнял. Ако нещо е евтино то има причина да е евтино. И предпочитам тази рпичина да е подценяване на растежа пред подценяване на активите - защото то това означава евтино - подценяване на активите. Ама те активи се оценяват много по-лесно от растеж. И ако се бутам там където се стреми да оценява активи ще хвана дедовия - тези момчета там са много по-добре от мен - имат много повече информация и експертиза.

          Пък при растежа всичко е гледане в тавана. никой няма предимство просто защото бъдещето е непредвимо. А като ще съм неграмотен предпочитам да се състезавам с други неграмотни, а не да се бутам там където само разходите им за одит, адвокати, оценители на дадена компания са повече от това което аз изобщо някога ще спечеля от нея.
          Накратко ти предпочиташ да се възползваш от краткосрочните движения и текушата обстановка както и от потенциала да се вдигне някакъв актив според конюктурата на пазара без оглед дали това нещо струва или не струва толкова? Правилно ли те разбирам?

          Инвестирането в стойност във варианта в който Греъм го обяснява и има много последователи които го развиват, се е променил разбира се изключително много от преди 50 години и в основата си е абсолютно неприложим едно към едно в момента но принципа на който се базира е актуален сега и ще бъде актуален следващите 100 години. И това е че, ако пазара поради някакви емоционални или грешни рационални причини подцени даден актив той се превръща в много добра покупка...и обратното ако пазара емоционално или грешно рационално надецни даден актив той се превръща в изключителна продажба. Понеже пазара не се движи в краткосорчен план от рациналността ами от емоционалността , той дава непрекъснати възможности в различни сфери да си купиш евтино нещо което е хубаво и да продадеш нещо хубаво което е скъпо. Идеята която се споеля от всички последователи на инвестирането в стойност е че в крайна сметка реционалността за достатъчно дълъг период взема връх и пазара оценява приблизително правилно даден актив.

          До колкото те разбирам ако правилно те разбирам ти предпочиташ да не се намесваш в нещата които смяташ че е много трудно да оцениш а да се носиш по гребена на вълната и да оценяваш разстежа а не стойността.

          Преди да кажа какво мисля наистина ще направя забележка че твърдението ти " Ако нещо е евтино то има причина да е евтино." ако го разгледаме като стойност е абсолютно погрешно. Защото да ако нещо е евтино то може да има причина да е евтино но причината може да бъде грешната емоционална оценка на пазара в конкретни моменти. Например при кризи от всякакъв характер. Интилигентния инвеститор на Греъм знае стойността на даденото нещо и когато хората ги е страх го купува...а когато хората са екзалтирани го продава.

          В това което казваш има доста смисъл при определени обстоятелства. И тези обстоятелства които човек рядко умее да осъзнава е количеството на парите с които работи. Когато човек управлява 10к, 100к, 100М или 1 милиярд и повече освен разликата в мисленето му има и сериозна разлика в поведението му на инвеститор или спекулант.

          Не случайно най-големия процент на технически анализатори разполагат със средства от 10 до 100 К. Това е така защото на тях им трябва силен ръст за да могат да оправдаят времето което отделят за бизнеса си. Те нямат никаква далавера да инвестират в стойност поради факта че евентуалната им печалба ще бъде изключитлно малка на фона на това което ако са добри или късметлиии могат да реализират при много сделки на база на технически анализ.

          Другите които управляват средства да кажем от 100 К. до 1 М или подобни суми пак нямат далавера голяма да мислят за стойност и за много дългосрочен хоризонт защото търгувайки все ден и използвайки гребена на вълната могат да реализират значителна доходност вместо да се занимават с глупости да смятат стойността и да чакат Х години пазара да я оцени.

          Когато обаче парите станат по сериозни....с ежедневна търговия не можеш да управляваш много пари. Няма как да купуваш и продаваш през 5 минути по 10 хиляди и повече акции на епъл и да се носиш по гребена на вълната. Затова за хубаво или лошо е нужно да мислиш отчасти дългосрочно...а когато кинтите станат още по сериозни още по дългосрочно и тогава инвестирането в стойност вече придобива друг смисъл.

          Разбира се тези случай не ограничават всички възможности. Примерно аз съм заклет инвеститор в стойност което въобще не пречи да имам доста на брой акаунти в които да правя различни неща. Например това че не правя нищо в момента кардинално не пречи да се възползвам от движението на някой валути...или пък движението на някакви инструменти или други активи които да ми осигуряват някакви прихдои от време на време в краткосорчен план които не са ми съществени за живота или капитала ми но пък са възможности които виждам и когато мога не пропускам или поне се стремя да е така. Но както го правя това мога и да не го правя защото ако искам ръст на капитала ми като цяло аз не мога да работя по този начин или рисковете които трябва ежедневно да поемам ще станат прекалени.

          Кой как си управялва парите и колко си си е негов проблем и няма значение...но тук говорим което е добре....и единственото нещо искам да кажа е че не зависимо колко пари управляваш сега....ти трябва да си подготвен психически, физически и най вече да притежаваш знанията и погледа върху нещата защото когато дойде момент парите да станат повече и човек да може лесно да мине на друго ниво и да може да упреавялва адекватно и тях. Иначе ...независимо колко пари има човек...сам ще си ограничи развитието чрез създаване на задоволство от това което е постигнал и липса на истинска амбиция да надскочи себе си.

          Та .... ако не е тайна Равен в какъв порядък са средставта с които ти работиш...и мислиш ли че има смисъл в това което казвам аз?
          Last edited by Iv_max; 06.06.2015, 21:30.

          Коментар


          • Пичове темата стана супер за което ви благодаря на всички, че почти го бях зачеркнал форума на инвестор.бг. Сток пикинга е много важно нещо, но според вас не е ли добре да си седим на ръцете точно в този момент, защото индексите (а и доста от стойностните компании) са на рекордни нива, задава се покачване на лихвата от ФЕД, което ако не друго ще вкара доста нерви и волатилност...
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

            Коментар


            • Аз имам по-различно мнение за акциите. Това е инструмент през който човек да се възползва от растежа в икономиките. Може да е имало някакъв смисъл в този израз купуване на стойност - преди 50-100 години - но от тогава народа яко е поумнял. Ако нещо е евтино то има причина да е евтино. И предпочитам тази рпичина да е подценяване на растежа пред подценяване на активите - защото то това означава евтино - подценяване на активите. Ама те активи се оценяват много по-лесно от растеж. И ако се бутам там където се стреми да оценява активи ще хвана дедовия - тези момчета там са много по-добре от мен - имат много повече информация и експертиза.

              Пък при растежа всичко е гледане в тавана. никой няма предимство просто защото бъдещето е непредвимо. А като ще съм неграмотен предпочитам да се състезавам с други неграмотни, а не да се бутам там където само разходите им за одит, адвокати, оценители на дадена компания са повече от това което аз изобщо някога ще спечеля от нея.

              Коментар


              • ))

                Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                Киркор пратил Гарабед на пазара за хубави и евтини череши. Гарабед се върнал без череши и му казал:
                -Имаше хубави череши, имаше и евтини череши. Проблема е че бяха на различни сергии
                Понякога обаче, ако посещаваш достатъчно често пазара се намират евтини череши на промоция.
                Така е да. )

                И аз съм инвеститор в стойност. От първата секунда в която се докоснах до този бизнес без да знам много неща които сега знам.

                Все някога ще дойде момент в който ще пуснат слух че " пазара ще се закрива" и Гарабет ще си купи хубави и евтини череши. ))

                Коментар


                • В същото рвеме избягвам компании, които се занимават само с едно нещо и в това нещо няма големи бариери за вход, има сериозна конкуренция, много продукти заместители, реално никаква ценова сила. Тази с пилетата попада там. Те биха били подходящи ако имах портфейл от да кажем 500 компании и търся най-ефективните компании в дадено производство като имам експозиция към всевъзможни производства. Но това дори и за мен е твърде голяма диверсификация изискваща огромни усилия и време.

                  Коментар


                  • Аз лично имам известен проблем със сигурните компании. Бих ги купував ако хората бяха обхванати от алчност и търсят най-големите ракети. но не бих ги купувал когато на пазарите има страх. Иначе нестле, проктър и гембъл, джонсън и джонсън , юниливър и някой компании за бира и за алкохол ми харесват и в дългосрочен план мисля че ще са ми прилична част от портфейла. Но в момента народа все още се е панирал и това им вдига значително оценките. А е опасно да се купуват компании без кой знае какъв растеж на високи оценки. Безсмислено е да се купуват подобни компании и след като спада вече се е случил - тогава като се обърнат нещата от рисковите ще се изкара много повече. Така единствения момент в който ми се струва подходящо да се влиза в тях е в последните месеци на бичи пазар. Когато всичко друго калкулира че възхода ще продължава до безкрай, народа си сменя работата през 6 месеца да търси по-високо заплащане, безработицата реално отсъства, имотите фърчат, еуфорита е на всякъде и всеки бяга от скучни неща като домакински стоки и храни.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                      Моето мислене е различно. Аз не съм трейдър а инвеститор. Аз не искам да направя пари. Като ги направя тези пари какво ще стане? Ще търся пак да правя пари. И така до кога?
                      Аз просто искам да вляза в бизнеса с пилета. Представям си че цялата фирма е моя и живея с нея. Даже мога да стигна до там че да пропагандирам против свинското месо и аз самият да спра да ям свинско Обаче не ми се занимава с пилета. Искам хем да съм в бизнеса, хем да гледам живота защото ми е само един и не знам колко ще продължи. Приоритета ми е да се забвлявам на максимума. Иначе ми харесва мисленето ти да търсиш винаги най-лошото което може да се случи. И аз разсъждавам така. Точно затова инвестирам в компании с минимални задължения. Не искам да има вариант при който да загубя всичко. Може някакъв процент но не и всичко
                      Да предположим че компанията е останала без живо пиле и американците престанат да ядат пилешко.
                      Ако тази компания е моя дори и да се случи най-лошото ще позадлъжнея малко но пак ще оцелея. Мога да почна да гледам например гъби в пилчрниците или пък някакви други птици, които не ги лови птичият грип или пък яйца и т.н. Мениджмънта се е справял прекрасно последните 25 години и му имам доверие че ще справя и занапред. Това за мен е най-важното.
                      А за Нешинъл хелт какво мислиш? Биотехнологиите ще премахнат нуждата от здравно лечение? Ми тогава пак ще поздлъжнея и ще сменя предназначението на центровете с нещо друго но ще оцелея и ще продължа напред
                      За нешънъл хелт си нямам идея - дивидента им в гугъл е грешен, реалния дивидент е малко над 2%, иначе си нямам идея.

                      А за сигурни компании

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                        То хубаво евтино има ли?

                        Не я знам тази компания..))
                        Киркор пратил Гарабед на пазара за хубави и евтини череши. Гарабед се върнал без череши и му казал:
                        -Имаше хубави череши, имаше и евтини череши. Проблема е че бяха на различни сергии
                        Понякога обаче, ако посещаваш достатъчно често пазара се намират евтини череши на промоция.
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                          Бях чул че има птичи грип в САЩ. Ако тези ти харесват просто чакаш да обявят че вече няма грип и тогава влизаш, предполагам че ще може да се направят добри пари. Ако до тогава фермата им не е останала без пукнато живо пиле или пък американците не са спрели да ядат пилешко, защото и това може да стане ако се получи заразяване и на човек.
                          Моето мислене е различно. Аз не съм трейдър а инвеститор. Аз не искам да направя пари. Като ги направя тези пари какво ще стане? Ще търся пак да правя пари. И така до кога?
                          Аз просто искам да вляза в бизнеса с пилета. Представям си че цялата фирма е моя и живея с нея. Даже мога да стигна до там че да пропагандирам против свинското месо и аз самият да спра да ям свинско Обаче не ми се занимава с пилета. Искам хем да съм в бизнеса, хем да гледам живота защото ми е само един и не знам колко ще продължи. Приоритета ми е да се забвлявам на максимума. Иначе ми харесва мисленето ти да търсиш винаги най-лошото което може да се случи. И аз разсъждавам така. Точно затова инвестирам в компании с минимални задължения. Не искам да има вариант при който да загубя всичко. Може някакъв процент но не и всичко
                          Да предположим че компанията е останала без живо пиле и американците престанат да ядат пилешко.
                          Ако тази компания е моя дори и да се случи най-лошото ще позадлъжнея малко но пак ще оцелея. Мога да почна да гледам например гъби в пилчрниците или пък някакви други птици, които не ги лови птичият грип или пък яйца и т.н. Мениджмънта се е справял прекрасно последните 25 години и му имам доверие че ще справя и занапред. Това за мен е най-важното.
                          А за Нешинъл хелт какво мислиш? Биотехнологиите ще премахнат нуждата от здравно лечение? Ми тогава пак ще поздлъжнея и ще сменя предназначението на центровете с нещо друго но ще оцелея и ще продължа напред
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                          Коментар


                          • ))))

                            Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                            Мен не ме слушай. Тази компания въобще не ми е ясна и не познавам продуктите и.
                            Нито пък съм чел новини и история. Погледнах само баланса и въобще не ми хреса. Мен ме кефи примерно такъв баланс :
                            https://www.google.com/finance?q=NAS...m_LIyqsgHzvIEY
                            и то съчетан с тази история и дивиденти през годините.
                            р/е под 6, почти нямат дългове, отнесено към СК. 25 години продават пилета и най-вероятно ще продават и след 25 /предполагам че разбират от пилета /. Единственият проблем е че е скъпа
                            То хубаво евтино има ли?

                            Не я знам тази компания..))

                            Коментар


                            • Добре

                              Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              Няма сигурност има вероятности. А грешките са си част от играта.
                              Това ми хареса...съгласен съм ))

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Опасен си. За няколко секунди намираш проблем навсякъде
                                Ще диверсифицирам тогава с например тази :

                                https://www.google.com/finance?q=NYS...bkXku2yAd2ygwg

                                Р/Е е още по-добре. Баланса е добре. Само дето печалбата спрямо приходите ми се вижда малка.
                                Бях чул че има птичи грип в САЩ. Ако тези ти харесват просто чакаш да обявят че вече няма грип и тогава влизаш, предполагам че ще може да се направят добри пари. Ако до тогава фермата им не е останала без пукнато живо пиле или пък американците не са спрели да ядат пилешко, защото и това може да стане ако се получи заразяване и на човек.

                                Коментар

                                Working...
                                X