Първоначално изпратено от ПИЧ
Разгледай мнение
Така че тези глупости как златото било алтернатива на печатането на пари са пълни глупости. Златото и в момента е толкова скъпо само защото ЦБ банките купуват облигации. Но пак - причината не е в това че се чака инфлация, а че се чака да купуват още повече облигации. Т.е. очакванията за бъдещите лихви са това което движи цената на златото. Ако се очаква лихвите да падат - то цлатото ще расте. но то същото важи и за облигациите. За какво ми е да държа злато ако очаквам че лихвите ще падат, като могат да държа облигации и да си прибирам лихва. И пак ще си правя капиталова печалба от облигациите.
Връзката между злато и инфлация е много хлабава - поне за развити икономики. При умерена инфлация реално златото се срива. Защото тогава се очаква да се вдигат лихвите. При висока инфлация - както е в развиващите се държави - златото се търси. Но висока инфлация в развита икономика не е имало от 80 години на миналия век. И който американец си е кепил злато тогава - че да се предпази от високата инфлация, още е на минус спрямо инфлацията от златото което държи. 30 години с реална отрицателна доходност. Какъв мазохист трябва да е тогава човек да се предпазва от инфлация със злато. От друга страна ако човек пък толкова много се плаши от инфлация си има TIPS, отново за какво ми е да си купувам злато за да се пазя от инфлация, като мога да си купя облигации индексирани с инфлацията. И пак ще взимам лихва, а няма само да си гледам парчето жълт метал.
Аз за това казвам че златото е за неграмотници. Всяко нещо което златото прави има инструменти, които го правят по-добре, по-сигурно и по-доходно. За всяки сценарии, който може да се появи в главата на апокалиптик има винаги нещо което е по-добро от златото.
Коментар