If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Имаше реакция спрямо числата за спад на консумацията следващите два месеца. Обаче в същия доклад за 2025 се говори за ръст на консумацията. Но в момента нафтата е за внимателен избор. BP и CVE са ми фаворити да повторя. От друга страна обаче... исторически Ексон всъщност захлебва при мечки в нафтовия сектор. Просто чипът ми е да купувам евтино.
... признавам обаче, че може да има голям шок надолу - например от Сауд. Шоковете нагоре все пак си остават по-вероятни - война, руската нафта.
Още миналия месец се канех да ви привлека вниманието върху акциите на Лореал (OR). Нестле, които държат малко над 20% от акциите на Лореал са принудени да продадат немалка част, за да закрепят собствените си финанси. Миналият месец свалиха цената до 365, но докато умувах дали няма да паднат още, обърнаха и си отидоха на 400.
Днес са отворили на 346 и малко (чак толкова ниско не съм очаквал, че да сложа една чакаща на 350, примерно). Този път се включих със 7% от портфейла на 364.00. Цена продава - 398.30. Надеждите ми са да се случи до 10-12 дни. Ако не стане, не е проблем и да остана дългосрочен на тази цена. Но не прекалено дълго, до 450.00 най-много.
Синтетиката ми изглежда абсолютно неподходяща за високоволатилни акции.
Трудносмилаема, с малък шанс за реализиране на печалба, и без възможности за дивиденти...
Единствен плюс, че трябва по-малко капитал...
Направо си е перфектна като за масовия американец... дето харесва Мак Доналдс...
Съни в този случай обаче има "дивиденти" - примерно ако вземеш QYLD от началото на 2023 ако инфото в Интерактив е вярно до момента са платили около 21-22% под формата на дивиденти и отделно инструмента е на +10%. Ясно че е далеч от +50-55% който чист ЕТФ на Насдак е направил до момента.
Интересно ми е какво би станало ако пазара започен мечи тренд - т.е. ок взел си премия от опция обаче в един момент цената е доста под тази на акциите който си купил ако си фонда / макар че доколото разбирам някой от тези фондове не купуват изобщо акции а правят синтетитчна позиция изцяло с опции/. Значи ли това че ти трябват нови постъпления за да продължиш да градиш нова позиция и да взимаш нова премия и ако такива липсват вече не можеш да взимаш премии и респективно дивидентите спират изобщо.
По друга тема - това за ножицата на Терзиев според мен е много прав - петрола го смазаха а нафтодобивните са като пред изстрелване. И тезата за слабата икономика на Китай е несериозна. Тя е "слаба" вече трета година и да се ползва това за опорка ми е странно. По скоро компартията ще завърти машината скоро и ще гледаме втора част. Без да посочват числа направиха +25% а мегдан за числа в Китай колкото искаш.
Ми дадоха отговора който търсих - да ги оставя акциите и да не се въртя много много в синтетитката защото явно не е удачна за това което аз си мисля че ще стане.
Браво Асенчо така се прави.Питаш по форуми и разучаваш.С питане и до РИМ се стигало казват .Пък и как иначе да станеш сериозен инвеститор
Мерси Тетрис - бройката я имам обаче са купени в Германия и не ми дава да има опции на тях. А и не бих продавал опции за нещо което мисля да държа дългосрочно. Направих подобно нещо с акции на Ени - но там не очаквам да направим удвояване или повече.
Ми дадоха отговора който търсих - да ги оставя акциите и да не се въртя много много в синтетитката защото явно не е удачна за това което аз си мисля че ще стане.
В кой аспект главницата ерозира - ако правилно разбирам продукта на база премиите от опциите който продават се генерира някъква доходност която се изплаща регулярно в допълниение с потенциалното нарастване /ако има такова/.
Понеже не мога да разбера точно механизма вътре, не мога да си представя до каква степен подобен фонд би се движил в унисон с актива.
Простичко казано ако приемем сценарии с увеличаване на капа на Тесла Х 5 има ли вариант този инструмент да направи Х 1 или Х 2 или да не мръдне изобщо? Или ако има девиация то тя няма да бъде в такива чутовни размери?
Имам позиця в Тесла - обикновенни акции и се замислих дали подобен фонд не е възможност за допълнителна експозция към Тесла с доходноста от месечните плащания.
Ако имаш поне 100 броя нищо не те спира да продаваш от време на време СС
В кой аспект главницата ерозира - ако правилно разбирам продукта на база премиите от опциите който продават се генерира някъква доходност която се изплаща регулярно в допълниение с потенциалното нарастване /ако има такова/.
Понеже не мога да разбера точно механизма вътре, не мога да си представя до каква степен подобен фонд би се движил в унисон с актива.
Простичко казано ако приемем сценарии с увеличаване на капа на Тесла Х 5 има ли вариант този инструмент да направи Х 1 или Х 2 или да не мръдне изобщо? Или ако има девиация то тя няма да бъде в такива чутовни размери?
Имам позиця в Тесла - обикновенни акции и се замислих дали подобен фонд не е възможност за допълнителна експозция към Тесла с доходноста от месечните плащания.
Колегите с повече опит могат ли да споделят основната цел на този инструмент е само прихода на месечна база или всъщност ще е комбинация от прихода от опциите + потенциално поскъпване на референтния актив - в този случай акциите на Тесла?
Поздрави,
В този тип etf главницата ерозира, не са подходящи в дългосрочен хоризонт, вероятността от underperformance спрямо sp500 е висока.
Коментар