If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Големи компании като ФБ и Гугъл имат едно предимство - че имат пари. И на практика който и проект който ги заплашва да ги измести те го купуват дори само да го погребат или конролират. Подобен беше филма с WatsUp. Може би и ние няма да откажем да го продадем ако можем - нашия си проект. От тая гледна точка аз не виждам кой би могъл да измести лесно ФБ и Гугъл. И дори Епъл. Щото те са създали Хит.С тая разлика че ако Епъл наистина скоро не решат какво да правят с толкова много пари и не измислят нещо наистина яко ще ги последва съдбата на ерата след като уволниха Джобс и преди той да поеме отново компанията. Кук не е Джобс това вече стана ясно. А след седмицата ай фона...ще стане кристално ясно имам усещането. Но положението с Гугъл и ФБ не е такова.
Те имат много пари. Общото между тези дето имат много пари е че не дават пари за глупости. Могат да ти дадат пари ако им сложиш пистолета на главата / ако се чувстват застрашени/ или ако тези пари които ти дадат ще ги избият по 5. Ти как смяташ да ги действаш? Ще ги заплашваш ли ли или ще им дадеш възможност да печелят още? Ще им създаваш проблеми или ще им решаваш проблемите? Като приказвам за решаване на проблеми, смятам че омнито ще реши много проблеми. След него фитнес маниаците няма да искат да се върнат към нормалният начин на спорт. А фитнес маниаците са достатъчно много по света. Младите и физически здрави геймъри също ще минат на омни и вече няма да има геймъри с наднормено тегло. Това малък проблем ли е
Бях много зле снощи...много пихме....в бедрум и после ме закараха в някаква чалга в на Ветко сина му новата кръчма )))
Алонсо, а защо мисля че е наивен?
Дали да влизам в подобен разговор?
Браво. Чест ти прави. Затова те уважавам
Не е наивен. Просто неговата камбанария е различна от нашите. За себе си е прав и го рабирам. Мненията му са готини и винаги обосновани и затова го харесвам. Както харесвам всички ви между другото. Просто сте готини защото всички сте интелигентни хора, които се интересувате от нещо повече от резултата от снощният мач. В реалният живот такива хора се срещат рядко. това му е готиното на тоя форум.
Съдружник за мола? Или съдружник по принцип? ))))
Щото за мола ме изгуби в първата секунда ))) А относно да се хвърля енергия за неща с вероятност за успех под 1 % ме спечели ))))
И аз уж работя за егото...ама не постигам достататъчно резултати.
Мола струва 400к евро за 3000 квадрата завършени търговски площи. И то в квартал с 15к жители и нямащи никакви търговски площи с изключение на едно мизерно пазарче. Съдружник не ми трябва. Инвестицията е достатъчно ниска. Мога и сам да се справя. Кое е зора? Да отида до нутариуса да подпиша ли? Или да си наема фирма да го довърша. Или да си намеря фирма да го отдаде под наем ли? И пари да нямам има банки.Зора всъшност е да направя проучването. проучването отнема 10 пъти повече време и енергия от останалото. И единствено резулатата от проучването е важен а това дали ще изкарам пари или не. То е като на борсата. Най лесната работа е да натисна бай туй, сел онуй. Въпроса е точно на кое да натисна бай и на кое сел. За това ми трябва съдружник. Там инвестициите не са ограничени до някакви суми. няма конкуренция. просто трябват двама дето да мислят еднакво а да си поделят труда без да си поделят печалбите. А викаш защо не те питаме. Ами мен живо ме интересува защо откриваш тези позиции които откриваш. Интересува ме ама няма как да нахалствам да те питам. Смятам че ако искаш да обясниш ще го направиш. Не смятам че си ми длъжен да ми обясняваш а да си прося информация. Аз няма какво да ти предложа в замяна за информацията. Освен мнението си относно твоите аргументи.
Всъшност ето че стигнахме до големият ти въпрос. Единственият за който нямаш отговор до тук. Защо пишеш във форума? Точно в това вярвам аз, както си го описал. Това наистина е огромен труд. Както като решиш да проучиш дали да се хванеш с някакъв бизнес. Миналата седмица се разправях с евентуална покупка на един недостроен минимол. Какво има наоколо какво няма. Какви са наемите. Какви са оборотите. Данните ги събирах лично. Обикалях като караконджул квартала и съседните и накрая не става. Ами така е. Проучвам 50 неща и ако едно стане съм доволен и предоволен. Та с две дум аз затова пиша в тоя форум. Егото си съм свел до минимум. Не искам да се хваля или да помагам на някой за да се чувствам полезен. Просто си търся съдружник с моето мислене. Ако намеря такъв ще можем да си поделим тоя труд. Това си въобразявам. Не знам дали ще стане, обаче пък аз съм свикнал да хвърлям енергия за неща с вероятност за успех под един процент така че не ми е проблем.
Съдружниците!
Винаги съм бил в различни етапи от живота си на едната или другата крайност по отношение на това дали човек е добре да има съдружници.
Идеята да споделяш с някой идеите си, и работата е много привлекателна но идеята че може проблемите да надхвърлят предимствата в даден момент е много плашеща а съвсем реална.
Всъшност ето че стигнахме до големият ти въпрос. Единственият за който нямаш отговор до тук. Защо пишеш във форума? Точно в това вярвам аз, както си го описал. Това наистина е огромен труд. Както като решиш да проучиш дали да се хванеш с някакъв бизнес. Миналата седмица се разправях с евентуална покупка на един недостроен минимол. Какво има наоколо какво няма. Какви са наемите. Какви са оборотите. Данните ги събирах лично. Обикалях като караконджул квартала и съседните и накрая не става. Ами така е. Проучвам 50 неща и ако едно стане съм доволен и предоволен. Та с две дум аз затова пиша в тоя форум. Егото си съм свел до минимум. Не искам да се хваля или да помагам на някой за да се чувствам полезен. Просто си търся съдружник с моето мислене. Ако намеря такъв ще можем да си поделим тоя труд. Това си въобразявам. Не знам дали ще стане, обаче пък аз съм свикнал да хвърлям енергия за неща с вероятност за успех под един процент така че не ми е проблем.
Съдружник за мола? Или съдружник по принцип? ))))
Щото за мола ме изгуби в първата секунда ))) А относно да се хвърля енергия за неща с вероятност за успех под 1 % ме спечели ))))
И аз уж работя за егото...ама не постигам достататъчно резултати.
Според мен теамата е важна и полезна. Във всеки случай много по полезна от сел туй, бай онуй. Ако човек иска да забогатее от нищото има само един начин който ми е познат на мен. Да реши някакъв проблем на максимално много хора. И зъболекаря решава проблеми ама не може да реши проблемите на много хора. 5-10 човека на ден. Това е положението. Такова е капитализъма. Решаваш проблем има пари не решаваш проблема няма пари. Решаваш проблем, значи си полезен. Какви проблеми решават компаниите които дискутираме.? В този смисъл адачата ни е да открием ако някой е решил някакъв проблем и да се качим на влака. Да не се бърка "решил проблем" с "ще реши проблем" Това специално за феновете на биотехите. Не можем да прогнозираме иобретяването на колелото, защото това е равносилно сами да изобретим колелото.
За Гугъл мисля че е ясно и няма смисъл да го дискутираме. Без гугъл светът ще е много по труден. При гугъл проблема е че няма на къде да расте освен в икуственият интелект. Това с колите няма да стане лесно според мен.
За фейса съм съгласен с равновесие. Снощи и аз не бях много неадекватен. написал съм 300к вместо 300м но пак са си 5 пъти разлика. Фейса решава проблема, че ако искаш да кажеш нещо на всичките си приятели, няма нужда да им звъниш един по един а просто го написваш във фейса. Проблемът е че обикновено това което искаш да кажеш не искаш да го кажеш точно на всики а на примерно половината които ги интересува. Остава ползата да споделиш някакви снимки ако си скачал с парашут например или си посетил интересно място. Така няма нужда да съобщаваш на всеки поотделно и да му показваш снимки.
Сега има едно ново дето не съм го разучил подробно. Другата седмица ще го разгледам. Ако сте младеж ми се вижда полезно. Можеш да виждаш всичките си приятели къде са в момента и да отидеш при тях. Вижда ми се с голям потенциал. Най-интересен ми е въпроса с икуственият интелект. не разбирам разликата между гугъл и уотсън на ИБМ. Тоест мога ли да разчитам че ИБМ са напипали нещо с което да изместят гугъл. Да обработват там някакви дании и имат софтуер който се самообучава, обаче не виждам с какво са по добри от вече направеното от гугъл. Какво повече от това да направиш кола която се кара сама?
Селл туй, бай онуй, също е полезно ако обаче след него следва въпроса "защо?". Ама тук никой не пита "Защо?" щото всеки си мисли че знае повече от другия.
За начина на забогатяване - съм абсолютно съгласен принципно.
За фейсбук не съм. Има няколко технологични компании в света които са създали нещо повече от софтуер който върши определена работа и хората продължават да не виждат този факт. Това са Епъл,ФБ и Гугъл като минимум. Те са успели да създадат "среда" и на база на тази "среда" - фенове. Както един приятел казваше...кое прави една песен Хит? Има ли определение или правило за създаване на Хит? Няма. Това просто се случва понякога като магия. Така е и относно софтуера или каквото е там - продукта. Това че даден продукт има по големи предимства пред друг продукт не означава че той ще стане Хит като дадена песен нужно е нещо повече. Затова много стартъпи които изглеждат доста кулл в началото се провалят.
Имайте пред вид че от Епъл в последно време взех да се разочаровам заради липсата на иновации и поставям под въпрос развитието му начело с Тим Кук.
Ето аз сега, съм набил едни зверски кинти ( не само аз разбира се ) , в един бая мащабен проект и имам доста пръст ( въпреки че не са само мои ) в основните идеи за прокета. Парите съм ги прежалил и не ги броя че съществуват. Много съм мислил и продължавам да мисля непрекъснато бих казл ежеминутно...как да стане хит...или поне толкова хит колкото да успеем да го продадем скъпо на ИПО то.
Големи компании като ФБ и Гугъл имат едно предимство - че имат пари. И на практика който и проект който ги заплашва да ги измести те го купуват дори само да го погребат или конролират. Подобен беше филма с WatsUp. Може би и ние няма да откажем да го продадем ако можем - нашия си проект. От тая гледна точка аз не виждам кой би могъл да измести лесно ФБ и Гугъл. И дори Епъл. Щото те са създали Хит.С тая разлика че ако Епъл наистина скоро не решат какво да правят с толкова много пари и не измислят нещо наистина яко ще ги последва съдбата на ерата след като уволниха Джобс и преди той да поеме отново компанията. Кук не е Джобс това вече стана ясно. А след седмицата ай фона...ще стане кристално ясно имам усещането. Но положението с Гугъл и ФБ не е такова.
Като се замисля, практически дали живееш в Щатите или Бангладеш в днешните времена с възможността да се сдобиеш със всякаква информация без да мърдаш от стола ако си умен и дълбаеш в дадена посока можеш също да се опиташ да направиш подобен ресърч . Но това отнема труд и много време но не е невъзможно.
Идеята е че купуваш евтино, когато изчислената през опциите волатилност е ниска, а не когато волатилността по принцип е ниска. Може на пазара да няма голямо движение, но ако очакванията са че ще има движение опциите пак ще са скъпи. Като купуваш много дългосрочни опции е малко като нож с две остриета. От една страна си купуваш време, но от друга страна особено за силно волатилни позиции цената която ще платиш не съм сигурен че ще си заслужава влизането през опции. Реално за едногодишни опции опцията може да струва 30%, 40, че и 50% от цената от акцията Например можеш да видиш фрипорт макморан в момента опцията им на 10 страйк за януари 2018 се продава на 4,10. Дали наистина си заслужава да се купуват тези опции или просто можеш да си купиш малко по малко FCX на 10.
От друга страна ако пък си купуваш опции на стабилна компания на какво точно залагаш. Да кажем си вземеш на проктър и геймбъл. При цена сега 82 кол опцията за 2018 със страйк 82 е 5,5. Но колко точно волатилност очакваш от тях за следващата година и половина че да си заслужава този срочен залог. Те за последните 2 години почти не са мръднали. Дали пък не е по-добре просто да си купиш акции, да си прибираш дивидента и да не се занимаваш с глупости.
Опциите си заслужават ако твоите очаквания за волатилността значително надвишават тези на пазара. Тези работи дето Талеб ги приказва изглеждат добре на книга, ама не е така на практика. Особено ако прилична част от експозицията ти е през опции. като губиш по 4-5% на година - защото това ще се случва - в чакане на черния лебед не е най-сладкия начин за инвестиране. Колко години ще го чакаш този черен лебед.
Ники цъка краткосрочен хазарт през опции. Трябва да си много навътре в даден пазар че това да ти носи пари. Не става ей така ако нямаш информация за слуховете в самата кухня. Дългосрочните опции са определено по-добър вариант за човек който иска да има експозиция към волатилността, но ако тази експозиция е голяма пак ще си загуби парите. А 3-4% дори е голяма експозиция - с тези темпове ако го прави 20 години и не се случи черен лебед - което всъщност е напълно възможно и ще си е профукал над половината спестявания. Вместо да е 2-3 пъти напред с елементарна покупка на Спай и събиране на дивиденти.
Алонсо има в ъкъла си друго, и затова не го интересува воалитност и такива щуротии.
Той има пред вид например да познае че Валиант ще отиде на 25 когато е на 250, до колкото го разбирам. Той не иска да залага на някаква воалитност или формули, иска да хване голяма разлика със съществуващото положение поради каквито и да е причини. И в това има резон ама шанса е като на тото ако нямаш информация.
Примера който го дадох с двата пича от Big Shot е много показателен, ако си я чел.
Те правеха ресърч на малко известни компании срещу които се водят дела, ако не се лъжа че не помня много, и бяха открили такива които ще ги загубят и ще фалират или обратното и залагаха с опции на такива движения. Алонсо има това пред вид.
Като се замисля, практически дали живееш в Щатите или Бангладеш в днешните времена с възможността да се сдобиеш със всякаква информация без да мърдаш от стола ако си умен и дълбаеш в дадена посока можеш също да се опиташ да направиш подобен ресърч . Но това отнема труд и много време но не е невъзможно.
А относно Ники, това че по някакъв начин си мислиш че си в "кухнята" не е задължително да си в "кухнята". Аз не го познавам, за разлика от теб предполагам, но от друг опит имам такива впечетления. А относно опциите и формулите - познавам един от туитър - Сам му е името, дето е бил 25 години търговец на опции във всякакви фирми не го помня, но сега бачка за себе си, и прави много кинти и изключително много успешни колове има. А как бачка той? Никакви формули, воалаитности и подобни глупости, въпреки че не можеш да го обвиниш след 25 години че е прост или не знае какво прави или не знае математиката за която вие говорите. Та той тъгува само десетина компании и индекси и на база на негови прогнози как се държат тези компании на определени нива и тълкувайки новините, познава кога ще пробият нивото или кога ще паднат под определено и джитка само двуседмични и едноседмични опции без да смята вероятности, волаитности и всякакви други неща. Бях абониран за неговия руум в продължение на сигурно година и нещо и плащах по 300-400 $ на месец главно да се уча. И бая неща научих относно как мисли и какво прави. Имай пред вид че неговите залози на опциите са около 20-50 к на позиция а понякога и доста повече. Ще ти дам туитъра му ако искаш.
Преди години не ми харесваше само защото не го интересуваше нищо повече от краткосрочното развитие на нещата, а това за мен беше тотално противоречие със моите разбирания. Но познава много. И аз много научих от него. И сега като търгувам опции търгувам неговия стил без да влагам математика. И да ти кажа доста добре се справям. Но понеже моите пари са прекалено много за търговия само с опции , а не мога да правя залози от по 100 К щото ме е страх, не го правя много често но когато нямам какво да правя след като съм заел "фундаментална" позиция на пазара си джиткам и правя някакви кинти.
Между другото от публикуваните ми тук и в моя форум сделки последните две седмици може да се убедиш. Имам загуба от 1500 долара грубо а печалба от над 80К за две седмици. Със залози от около 5-6 к максимум на позиция. Нищо че не ползвам формули. Това са факти а не празни приказки. Стила на Сам.
Та така. Всякак човек може да прави пари като види възможности.
Според мен теамата е важна и полезна. Във всеки случай много по полезна от сел туй, бай онуй. Ако човек иска да забогатее от нищото има само един начин който ми е познат на мен. Да реши някакъв проблем на максимално много хора. И зъболекаря решава проблеми ама не може да реши проблемите на много хора. 5-10 човека на ден. Това е положението. Такова е капитализъма. Решаваш проблем има пари не решаваш проблема няма пари. Решаваш проблем, значи си полезен. Какви проблеми решават компаниите които дискутираме.? В този смисъл адачата ни е да открием ако някой е решил някакъв проблем и да се качим на влака. Да не се бърка "решил проблем" с "ще реши проблем" Това специално за феновете на биотехите. Не можем да прогнозираме иобретяването на колелото, защото това е равносилно сами да изобретим колелото.
За Гугъл мисля че е ясно и няма смисъл да го дискутираме. Без гугъл светът ще е много по труден. При гугъл проблема е че няма на къде да расте освен в икуственият интелект. Това с колите няма да стане лесно според мен.
За фейса съм съгласен с равновесие. Снощи и аз не бях много неадекватен. написал съм 300к вместо 300м но пак са си 5 пъти разлика. Фейса решава проблема, че ако искаш да кажеш нещо на всичките си приятели, няма нужда да им звъниш един по един а просто го написваш във фейса. Проблемът е че обикновено това което искаш да кажеш не искаш да го кажеш точно на всики а на примерно половината които ги интересува. Остава ползата да споделиш някакви снимки ако си скачал с парашут например или си посетил интересно място. Така няма нужда да съобщаваш на всеки поотделно и да му показваш снимки.
Сега има едно ново дето не съм го разучил подробно. Другата седмица ще го разгледам. Ако сте младеж ми се вижда полезно. Можеш да виждаш всичките си приятели къде са в момента и да отидеш при тях. Вижда ми се с голям потенциал. Най-интересен ми е въпроса с икуственият интелект. не разбирам разликата между гугъл и уотсън на ИБМ. Тоест мога ли да разчитам че ИБМ са напипали нещо с което да изместят гугъл. Да обработват там някакви дании и имат софтуер който се самообучава, обаче не виждам с какво са по добри от вече направеното от гугъл. Какво повече от това да направиш кола която се кара сама?
Аз не следя новини Не се сещам от кога не съм гледал новини по телевизия - предполагам от години. И новините в сайтовете не ме интересуват сами по себе си. Ако нещо е важно ще го науча все някак. Ако ме интересува нещо, ще го потърся изрично. Намирам постоянния поток от новини за дразнещ, ако не и вреден.
Я съм същия дори талавизор нямам и не съм гредал такъв от поне 5 години а преди това смо дискавъри и картууна
Тцъ, проблемът е критичната маса потребители. Това е бизнес в който най-добрия обира всичко. Просто всеки искащ да си губи времето в социална мрежа ще отиде там където има най-много негови познати. Дори и в началото да е било фрагментиран пазар, естественото развитие води до все по концентриран. И накрая остава само Фейсбук. Реално да влезе някой в пазара на фейсбук е почти невъзможно. До като при гугъл например още утре може да изникне конкуренция. някой измисля страхотен софтуер за търсене в изображения например и гугъл веднага губи доминиращата си роля в един тип търсене, а от там почва да губи яко и във всички останали.
Всъщност може някой да бие и фейсбук - ако въведе евтина, достъпна и приятна виртуална реалност. И къде всъщностт фейсбук са също водещи - ами във виртуалната реалност.
Много се опитваха, никой не успя. Даже и гугъл имат. Линкдин май е най-близо до успех, но е всъщност едно доста скучно място. В момента има социални мрежи по интереси. Чувал съм за такива на инженери, на учени, предполагам че има и други, не съм влизал в никоя от тях.
И когато имаш място където някакви хора киснат с часове, що пък да не им пускаш и реклами. И тъй като пък рекламите там могат да бъдат изключително евтини и ето ти една маса малък и не толкова малък бизнес рекламиращ се в фейсбук.
3,4 М USD ,
Толкова съм вложил допълнително в уникална идея за социална мрежа. Ако някога успея....ще кажа на СЕО то да поздрави Равновесие от телевизията....))))
Ако не ...ще загубя 3.4 М USD. ))))
Дали ще ми се смееш? )) че съм загубил?
Какво толкова съм загубил....печалбата от декември...ебал съм и майката....
Коментар