IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• +7.64% доходност от началото на годината. Щеше да е доста повече, но две от позициите ми ми правят на пук

Коментар

• И според мен е твърде рано за "броене на пилците", но предвид това, че този м. Януари бе твърде важен (SOFIX пречупи своя 3-годишния низходящ ход и направи "златно" пресичане) и динамичен по отношение инвестиционните портейлите на всички БФБ "ентусиасти" (един колега използва термина "мазохисти" ) ще отговоря на молбата на колегата Найденов.

1. Изминалата 2020 година бе доста интересна и динамична за всички нас. Резултатът постигнат от мен през 2020 г. бе отрицателен, в размер на -2.9%. За разлика от колегата nik_naydenov аз не разчитам единствено на реинвестираните дивиденти, които при мен все още не представляват кой знае каква сума, а гледам да добавям периодично и по малко свободен кеш. Предвид извънредната ситуация и атрактивните цени, които се наблюдаваха през почти цялата 2020 г. реших да променя подхода и рязко да ускоря темпа на добавяне на кеш. В крайна сметка за последните 13 месеца, като изключим реинвестираните дивиденти, аз си позволих да добавя много повече свеж кеш от обикновено. За сравнение, стойността на този свеж паричен поток през последната година се равнява и дори леко надвишава общо добавените от мен средства за последните 5 години (от 2015 до 2019 г).

2. Другото направление, по което работех през цялата минала година бе излизането ми от TRACE, което приключих изцяло през текущия месец януари 2021 г. В резултат на това към момента портфейлът ми изглежда по следния начин:
      .
      30/01/2021 30/12/2020 30/12/2019
      ----------------- ----------------- -----------------
      0SP 7.2% 4.3% 4.8%
      0EA 5.2% - -
      ATERA 10.1% 8.9% -
      BREF 45.6% 35.6% 17.3%
      MCH 4.7% 5.6% 7.0%
      CENHL 5.5% 6.5% 7.6%
      HES 5.6% 5.6% 9.6%
      EMKA 4.3% 4.8% 6.8%
      LACH 9.7% 11.7% 13.6%
      TRACE - 17.0% 33.3%
      CASH 2.1% 0.1% 0.1%
      .

3. Междинният ми финансов резултат за последния месец (според infostock.bg) e около +8%... Надявам се, че най-интересното за 2021 г. е пред нас, или както обича да казва (напоследък) друг наш съфорумец, "Голямото рали тепърва предстои...!!?" ... Живот и здраве желая на всички ви!
      Last edited by Чичо Манчо; 31.01.2021, 00:26.
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Един месец е твърде кратък период за да броим каквото и да било.
        Да, годината започна чудесно, но да видим как ще продължи.. Не случайно народа е казал "Пилците се броят на есен"

п.п. Иначе портфейлите ни ги има по-надолу..

Коментар

• Първоначално изпратено от nik_naydenov Разгледай мнение
          Може би е време "да преброим пилците" за първия месец на 2021 г.

1. За цялата 2020 г. реализирах загуба 4 % от продажби с цел преструктуриране на портфейла. Аз работя с постоянен обем на портфейла - не инвестирам нови пари, а използвам парите от дивиденти и продажби.

2. Състояние на портфейла към 2 Януари 2021 г.: четири групи акции по моя вкус:
          • стабилен бизнес - 26 % от обема на портфейла (Софарма трейдинг и Спиди);
          • рискови акции - 12 % от портфейла (ЧЕЗ - разпределение; Доверие холдинг; Алтерко);
          • дивидентни акции - 58 % ( Софарма имоти; Елана агрокредит; Адванс терафонд; Заложни къщи; Фонд България);
          • непублични акции за лекарства и за воден туризъм - 4 %.
          3. Финансов резултат за м. Януари 2021 г.: 6,3 % печалба върху портфейла, от които 2,1 % печалба от реални продажби на дивидентни акции за месеца .

4. Бих се радвал, колегите вложили пари на борсата (Батя, Van Basten, Агрес. бик, Преци, Инта, Здравко, 15 процента, Чичо Манчо и др. ) да реферират своите портфейли и финансов резултат за м. Януари 2021 г.

ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ ВЛОЖИЛИ ПАРИ НА БОРСАТА - Успех и Добри печалби. И си карайте кервана, тези ..... без пари около кервана нека си лаят. Не е препоръка за търговия на БФБ !

По кратко и ясно не мога!
          Това едва ли помага на някой, но щом питаш...

-бях ли полезен?
          Last edited by inta53; 30.01.2021, 15:09.

Коментар

• Може би е време "да преброим пилците" за първия месец на 2021 г.

1. За цялата 2020 г. реализирах загуба 4 % от продажби с цел преструктуриране на портфейла. Аз работя с постоянен обем на портфейла - не инвестирам нови пари, а използвам парите от дивиденти и продажби.

2. Състояние на портфейла към 2 Януари 2021 г.: четири групи акции по моя вкус:
            • стабилен бизнес - 26 % от обема на портфейла (Софарма трейдинг и Спиди);
            • рискови акции - 12 % от портфейла (ЧЕЗ - разпределение; Доверие холдинг; Алтерко);
            • дивидентни акции - 58 % ( Софарма имоти; Елана агрокредит; Адванс терафонд; Заложни къщи; Фонд България);
            • непублични акции за лекарства и за воден туризъм - 4 %.
            3. Финансов резултат за м. Януари 2021 г.: 6,3 % печалба върху портфейла, от които 2,1 % печалба от реални продажби на дивидентни акции за месеца .

4. Бих се радвал, колегите вложили пари на борсата (Батя, Van Basten, Агрес. бик, Преци, Инта, Здравко, 15 процента, Чичо Манчо и др. ) да реферират своите портфейли и финансов резултат за м. Януари 2021 г.

ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ ВЛОЖИЛИ ПАРИ НА БОРСАТА - Успех и Добри печалби. И си карайте кервана, тези ..... без пари около кервана нека си лаят. Не е препоръка за търговия на БФБ !
            Last edited by nik_naydenov; 30.01.2021, 13:33.

Коментар

• Не, че има с какво да се похваля, а и едва ли някой го интересува особено, но ето го и моя портфейл с хоризонт и прицел отвъд 2021 г. която според мен също ще е трудна година. Като цяло не съм оптимист..., не само за БФБ, но изобщо - за посоката, в която се развива светът.
              .
              30/12/2020 30/12/2019
              --------------------- --------------------
              0SP Спиди АД 4.3% 4.8%
              ATERA Адванс Терафонд АДСИЦ 8.9% -
              BREF ФНИ България АДСИЦ 35.6% 17.3%
              MCH М+С Хидравлик АД 5.6% 7.0%
              CENHL Стара планина холд АД 6.5% 7.6%
              HES ХЕС АД 5.6% 9.6%
              EMKA ЕМКА АД 4.8% 6.8%
              LACH Корадо България 11.7% 13.6%
              TRACE Трейс Груп Холд АД 17.0% 33.3%
              CASH 0.1% 0.1%
              .
              Пожелавам на всички съфорумци здраве и сбъдване на инвестиционните намерения през 2021 г. Бъдете здрави!
              Last edited by Чичо Манчо; 07.01.2021, 16:30.
              Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

Заслужава да се изчака. Възможно е да раздадат дивидент преди сделката с нов собственик, но тогава цената ще се увеличи с дивидента, т.е. тогава не би била лоша идеята за "преструктуриране", - дивидентът ще е включен в цената на акцията, а от друга страна, не може да се предскаже бъдещото отношение на евентуален нов собственик към следващ дивидент.
                ps имах предвид, че е хубаво освен електрификация да има и малко диверсификация,- в моя портофел се къдрят десеттина разнородни велпапета., като алтерко, доверие, агрия, алумината, хес...даже не ги помня всички, защото има и тук-там по някоя въшка от миналото като арома и др., но ето че днес радост носи агрия, вчера беше доверие, оня ден беше алтеркото .... ей така някак си е по-готино всеки ден да носи радост , по малко но редовно дет се казва. По Костолани казано - "множество малки удоволствия" ))
                Имах много и най-различни, продадох, но смятам отново да купя Хим, ЦКБ, Доверие, Алкомет, ПИБ и малко Албена. Относно 1CZ, дивидент преди сделката е възможен, но аз чакам тези след сделката, по аналогия с Енерго про. Има яка неразпределена печалба, дружеството трудно ще бъде отписано/има задържащи фактори/ от Борсата, има много кеш и потенциал за бъдещи печалби. Но каквото, такова, ще видим. Успех на всички, които са инвестирали собствени средства и не зяпат в чужди канчета!

Коментар

• 40% BREF
                  25% 1CZ
                  20% 3CZ
                  15% FIB

Успех на всички през новата година!

Коментар

• Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение

Мисля само да получавам дивиденти. Навремето се прецаках с "Енерго про продажби" АД, пък и с Мрежите. Сега просто ще изчакам да дойде лятото.
                    Заслужава да се изчака. Възможно е да раздадат дивидент преди сделката с нов собственик, но тогава цената ще се увеличи с дивидента, т.е. тогава не би била лоша идеята за "преструктуриране", - дивидентът ще е включен в цената на акцията, а от друга страна, не може да се предскаже бъдещото отношение на евентуален нов собственик към следващ дивидент.
                    ps имах предвид, че е хубаво освен електрификация да има и малко диверсификация,- в моя портофел се къдрят десеттина разнородни велпапета., като алтерко, доверие, агрия, алумината, хес...даже не ги помня всички, защото има и тук-там по някоя въшка от миналото като арома и др., но ето че днес радост носи агрия, вчера беше доверие, оня ден беше алтеркото .... ей така някак си е по-готино всеки ден да носи радост , по малко но редовно дет се казва. По Костолани казано - "множество малки удоволствия" ))
                    Last edited by precakanoto; 07.01.2021, 11:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

остави си и 1% за такси и комисиони
                      В случай че се наложи да "преструктурираш"
                      Мисля само да получавам дивиденти. Навремето се прецаках с "Енерго про продажби" АД, пък и с Мрежите. Сега просто ще изчакам да дойде лятото.

Коментар

• Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение
                        100 % 1CZ
                        остави си и 1% за такси и комисиони
                        В случай че се наложи да "преструктурираш"

Коментар

• 100 % 1CZ

Коментар

• ХИМ - 50%
                            Сирма. Монбат, Еврохолд, ЦКБ, Зрънчо - 50%

Коментар

• И аз, барабар Петко с мъжете..

Атера - 40%
                              Спиди - 40%
                              БРЕФ - 20%
                              Играем на (сравнително) сигурно, па да видим.. Плах оптимист съм за 2021, но винаги с 1,2,3 наум..

Коментар

• Доверие
                                Спиди
                                Заложните
                                Storytel
                                Sinch
                                Evolution Gaming
                                Sedana medical
                                Ascelia pharma
                                Implantica
                                Embracer
                                Stillfront
                                Apple
                                Amazon
                                Tesla

плюс непублични и стартъпи - основно застрахователни, елетронни разплащания, дигитална медицина/от растояние, ДНК тестове вкл PCR и тн

Bitcoin без да искам стана основно тегло, защото се бумнах преди доста години като Forex Master отвори темата
                                Last edited by coolio; 04.01.2021, 12:33.

Коментар

Working...
                                X