If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Тая тема се забрави бе. Сигурно щото в раздела за чужди пазари.
Сетих се за нея покрай по-актуалните сега за индексите.Явно не може им се вярва вече след като откровено се изгавриха с тях.
Отсега нататък си гледам само собствения портфейлен индекс.
22 акции, дивидентни /растежни 40/53 % , кеш <7% остана.
Надявам се на среден дивидент около 5,5% за целия пакет.
Най голяма е групата на Ст.Пл. - 21%, Хима и сателити - 16% (1/2 от които са привилигерованите), лекарства и тутун - 14% и т.н.
Всичко що мисля че е жизнено и перспективно съм си взел. Гледал съм и да е що годе ликвидно. Диверсифициран съм задоволително според мен.
Единствено Атерата и Ланда ми липсват да съм доволен напълно.
Ма малко закъснях и се понабалончиха вече.
Нищо - ще се обзаведа с тях на по-приемливи нива след лятото.
Айде - аз си казах.
А при вас как седят нещата ?
Нещо..не ми харесва .абе малко компании си сложил ....
Тая тема се забрави бе. Сигурно щото в раздела за чужди пазари.
Сетих се за нея покрай по-актуалните сега за индексите.Явно не може им се вярва вече след като откровено се изгавриха с тях.
Отсега нататък си гледам само собствения портфейлен индекс.
22 акции, дивидентни /растежни 40/53 % , кеш <7% остана.
Надявам се на среден дивидент около 5,5% за целия пакет.
Най голяма е групата на Ст.Пл. - 21%, Хима и сателити - 16% (1/2 от които са привилигерованите), лекарства и тутун - 14% и т.н.
Всичко що мисля че е жизнено и перспективно съм си взел. Гледал съм и да е що годе ликвидно. Диверсифициран съм задоволително според мен.
Единствено Атерата и Ланда ми липсват да съм доволен напълно.
Ма малко закъснях и се понабалончиха вече.
Нищо - ще се обзаведа с тях на по-приемливи нива след лятото.
Явно RSI под 40 е добър критерий все пак за търсене на временно дъно.
За упражнение на демо преди ползвах на morningstar.com едно приложение за портфейли. Вероятно има и по добри, но ако ти е интересно може да хвърлиш един поглед - за мен беше полезно...Portfolio Manager
Поддържа графика на "My Performance",месечни справки и го сравнява с различни индекси
Поздрави!
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
А ето и едно портфолио от 18 стоки с по-краткосрочен/спекулативен хоризонт от месеци до макс.1год., което се надявам да бие индексите за това време.
Това ми е ДЕМО де.
10-на от тях бих могъл да напазарувам още утре когато индексите се обагрят в ярко червено, останалите мога да почакам още малко за влизане,че в момента ТИ индикаторите не са ми дали все още ОК .
Как съм ги скринирал/подбрал ли ?
= M.Cap. - над 300М
= Д/Еq - под 0.5
= CR > 1.3
= RSI <40 (без BHI,EBF,GSM,CTEL,SI,MLR)
= 52 w.low - до 10%, max. 15%
= RОЕ >10% (а половината са >15%)
= EPS past 5Y - positive (без QEP,ANF,BHI,MLR), а 11 са с над 10%
= ЕPS this Y - > 15% (без HRC)
= EPS next Y - > 10% (без SWN,HRC,MLR)
= EPS next 5 Ys >10% (без HGG)
По отрасли - Basic Mat& Energy - 5, Consumer goods - 3, Healthcare - 2, Services -2, Technology - 6.
BigBear 16.01.2012, 09:23 pipbel - ще ми е интересно да разбера какво е станало с демо портфейла ти след месец. Погледнах акциите и като цяло не съм убеден, че ще бият пазара през посочения период - имат един съществен недостатък за мен поне - момента на покупка не е подбран правилно. Таймингът бие фундамента. При болшинството има незавършени низходящи трендове. Това което може да промени нещата в твоя полза са резултатите които предстои да се обявят през следващите две седмици...
Ето междинен 2 седмичен отчет. Нещата седят доста оптимистично за мен.
За последните 2 седмици откакто съм купил амблок 18-те акции на 13 Януари (Петък ), Доу,СИП и Насдак са пораснали съответно с 1.52%,1.61% и 3.38%. А мойто ПФ с 10.55% ако съм ги продал на крайни цени вчера.
Добре,а - над 3 пъти по-добре от най добрия индекс !!!
Засега съм прилично успешен в тоя ботъм пикинг.
Щото не всичко що е на дъно е за пикинг,надявам се да съм налучкал селекшън критериите. Естествено ще продължа да мониторирам пърформанса им на месечна и полу и годишна база.
Но възнамерявам да направя и 2-ро по-активно портфолио,където периодично да продавам /купувам. Надсявам се то да е още по-успешно. А и би било по-близо до реалността.
Например за тази седмица продавам 5 уморени,но най успешни коня с доходност над 15%. Кой ти ги дава за 2 седмици. EBF,GSM,INFA,GTE,CTEL. Печалба от 14.9% (CTEL) до 21.5% (INFA). RSI при влизане за 5-те от 34 до 45, при продажба вчера от 63.3 до 75.2.
На тяхно място вкарвам 5 нови избрани по същите критерии от скрининга днес. Поне 2 дена са минали от отчетите им и пазара ги е наказал здраво. Но са добри компании с перспектива и отлични маржини. Ще ги купя по цена на отваряне Понеделник.
CRR (13%,31.1), RES (7.8%, 29.3) IDCC (10.7%, 39.1), VIVO (21.9%, 36.9) GLW (10%,34.3) В скоби отстоянието от годишното дъно и сегашното RSI.
И тъй както си играя на демото периодично си преценявам кое е дъ бест ъф дъ бест и си го вкарвам в реалното ПФ.
Например от 3 дена съм притежател на BHI, от вчера на GLW, а следващата седмица най вероятно ще си купя и RES и CRR.
Така че всичко се проверява и на практика как върви. Засега и там е добре. На + 7,55% съм (без комисионни около 2%), нямам издънки.
Импе, хубава работа е Жабокът, ама не забравяй че печалбите на борсата които инвеститорите търсят са предимно капиталовите, а не от дивиденти
Поне аз
Дивидентните дружества на БФБ са мноого скъпи! Все пак жабокът е на П/Б над 1 - за мен сега на БФБ това е скъпо число
Не е препоръка
Предимно капиталови се дирят, когато има кой да ги оцени !!! Тая борса е тотално умряла и вяма шанс да се размърда, докато не изтече мандатът на борисов (или докато не бъде свален или застрелян), затуй предпочитам да пазарувам засега дивидентоснасящи - то при нужда лесно мога да направя преливане напримерно от Жабокот към Хидравликите, ако видя, че Хесовиците пак се засилват да стават към 28 кинта. А дали е несгодно - сам прецени - помогнах на Нушенце да си изгради портфейл с около 14% дивидентна доходност - това ако е куцо като за в дълбока криза, не знам кое е убаво. Е да, помня едно време Шератонът даваше по 11 кинта дивидент при цена на акцията 16 кинта, ама то беше 1998-а когато около 1638 човека в тая държава въобще знаехме че има такова чудо - фондова борса... Вече няма как да има чак толкова сосна доходност...
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
А-а-а - забравих и този плюс. И аз като всеки нормален човек съм принуден да храня хъхрещата чума, макар да правя всичко по силите си да огранича това доколкото мога... Залтният Жабок е удобен начин да си зема обратно от мръснокафявите парите, които им давам.
Импе, ти непрекъснато пишеш срещу мангалите в темата за своеволията им, но инвестираш в заложни къщи, където те им дават паричките. МНОГО интерсено!
А-а-а - забравих и този плюс. И аз като всеки нормален човек съм принуден да храня хъхрещата чума, макар да правя всичко по силите си да огранича това доколкото мога... Залтният Жабок е удобен начин да си зема обратно от мръснокафявите парите, които им давам.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Казвам му така, пръво щото е ного сгоден, второ - щото дори на реверът на любимият си костюм нося емблемата - златен жабок с изумрудено очо. Ного ми тича на иглата на връзката, подарък ми е.
Цифрата на активите не е най-същественото. Важното е че пръво печалбата (в случаят дивидентът) е сосна, второ, - мажоритарите са суперкоректни, трето - готини са и ного се кефя на тях като ходя по сборища, четвърто - бизнесът е отлично структуриран в пространството и явно ще бъде безсмъртен като търсене в обозримо бъдеще, пето - развиван е много добре от управляващите го. Сега и ще се получи сплав от практически опит (на мажовците) и образование, иновативност и хъс (новата директорка Ирен).
А това, дето Геков казва за капитализацията и активите - тоже е плюс - гарантира донякъде, че акцията няма да поскъпне така, че да стане несгодна за доливане. Синергон... кви са пък тия? Ако си земеш техни акции (имал съм за малко) каква ти е далаверата? Ще ти дадат ли 13% доходност само от дивидент, ще те пратят ли на Плис-плис за тяхно здраве? Секи инвеститор търси изгодата по един или друг начин - затуй Жабокът има по-голяма капитализация от Синергонът... а може би ги и подценяваш - знаеш ли колко обектчета имат из страната?
Коментар